10 Ekim 2012, Çarşamba 10:48:53

KUSURLU BULUNDU SONRA THY'YE ATANDI!

Sözcü Gazetesi yazarlarından Uğur Dündar, bugünkü köşesinde Türk Hava Yolları yönetim kadrosunu adeta yerden yere vurdu... Şirkette personel alımlarının torpille yapıldığını iddia eden deneyimli gazeteci, şirkette yapılan atamaların altında tanıdık, yeğen eş-dost ilişkisi olduğunu açıkladı...
  • TAI, Aelsan ve Roketsan hangi kadroların elindeymiş bir baksınlar. Bir çok asker emeklisi çalışması gerektiği halde oralarda artık çalışamıyor. Yeni üniversite mezunu bebelerle dolmuş ortalık. Lider yok, vizyon sahibi olan yöneticiler yok. Biat eden, günü kurtaran insanlar topluluğu sadece.
  • Bİ SÜRÜ İLK OKUL MEZUNU MEMUR SEF HATTA MÜDÜR VAR YOK MÜAKP YADA TOPÇUNUN YİGENİ BÖLE ADALETİN BEN İÇİNE TÜKÜREYİM BU HAKKIZLIGA SON VERMEK İÇİN İLK OKUL MEZUNU SEF MEMUR YADA MÜDÜR İŞİMLERİNİ YORUM BÖLÜMÜNE YAZARSANIZ SEVİNİRİM...
  • Su ana kadar 93 kisi yorum yapmis arkadaslar, bazilari bos ve bazilari dolu. Ama sorun cok basit arkadaslar, THY deki butun aksakliklarin sebebi ve kaynagi Hamdi Topcu dur. Kendisi torpil in kralini yapar, aynen Ugur Dundar in dedigi gibi. Ha oraya nasil geldi? Inanin kendisi de bilmiyor ve hala buna sasiyor. Adam bakkal ve firinci. Bu kadar, capi da bu eni de bu. Akademik kariyer sifir, yabanci dil sifir, vizyon sifir. Ama uzuldugum tek nokta su, Temel Kotil adam gibi adamdir, bu ulkede ben adamim diyen herkesten daha cok adamdir ama hamdi nin yuzunden bu degerli insan da is bilmez bir yonetici gibi gosteriliyor. Yazik hem de cok yazik.
  • abi dizi gibisin maşallah bakalım kaç bölüm sürcen ama sonun geldi gibi halk beğenmedi yani inme sen buralara inme tekrar nasıl çıkarsın o seviyelere artık nerelerdeysen :)
  • İŞİN YADA SORUNUN YOKSA ADAMA NEDEN HAKARET EDİYORSUN ENTEL GEÇİNEN VATANDAŞ...YARASI OLAN GOCUNUR..SENİN SEVİYENE İNMEYECEĞİM.O YÜZDEN SEN KENDİNİ YE DUR OLURMU??
  • INSANLARIN ELINDEN DÜMEN ALININCA NE YAPACAGINI SASIRIRLAR UGUR DUNDAR BU GUNE KADAR İŞE SOKTUKLARINI ACIKLASIN
  • ben ne uğuru tanırım nede benim bu ve bunun gibilerle işim yada sorunum olur benim sıkıntım sen gibi sorrepleoist beyin ve düşüncelerle. hani okuyunca şaşırırsın ya yuh dersin hah işte sende o yuh sun :)
  • dundarın kendi ideolojisine sahip iktidarlar varken, onlar her yere torpille yakınlarını doldururlarken bu ugur beyin aklı nerdeydi? o zaman sesi soluğu çıkmıyordu, o zamanlar pastanede böcek arıyordu ! iyice ideolojiye bağladı işi, kendi gibi düşünmeyene herkese iftira atıyor, saldırdığı konularda eğer delilleri varsa çıksın ortaya göstersin! yoksa müfteri durumuna düşer!
  • allahın laz kafaları:))
  • THY de hemen herkesin birilerinin hesapları ve pazarlıkları karşılığı belli makamlara getirildiği biliniyor. Kimisi bir büyüğün geçmişten sırdaşı, danışmanı hatta gizli kasası. Buralara gelmeleri belli sözler ve hesaplar karşılığı olmuştur. Konuşmalarından kimin hangi büyük adamın hesabına orada olduğu belli oluyor. Onun için herkes birbirine tutkundur ki sırlar gizli kalsın. Şlk gelenlerle şimdi kalanlar arasında dağlar kadar fark var. Onlar işi öğrendi, toparladı, yoluna kodu, bunlar da onları yola koydu. Yani her an hesaplaşma var. Orada mücadele bitmez. Ama kol kırılır yen içinde kalır.

Su, ateş ve ahlak ormanda geziyorlarmış. Ancak orman çok büyük ve karmaşıkmış. Bu nedenle birbirlerini kaybetme ihtimaline karşı alabilecekleri önlemleri düşünmeye başlamışlar. Önce ateş ve ahlak suya sormuşlar; ‘kaybolursan seni nasıl bulacağız.’ Su cevap vermiş; ‘Nerede bir şırıltı duyarsanız bilin  ki ben oradayım.’

Sıra ateşe gelince su, ‘Seni yitirirsek ne yapalım’ diye sormuş. Ateş; ‘Duman gördüğünüz her yerde ben varım’ demiş.
Ahlak ise şunları söylemiş; ‘Beni sakın kaybetmeyin. Eğer kaybederseniz bir daha asla bulamazsınız.’

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Türk Hava Yolları’yla (THY) ilgili soru önergesine verdiği cevabı okurken, bu anlamlı hikayeyi hatırladım. Takip edemeyen okurlarımız için olayı kısaca özetleyeyim:

TEKEL bünyesindeki iki önemli şirketin yönetim kurulu başkanı olan Kazım Çalışkan ve beraberindeki TEKEL yöneticileri, Konya’daki 5 yıldızlı bir otele ait, 3 bin 368 TL tutarındaki konaklama ücretlerini, bir TEKEL bayisine ödetirler. Bu durum, 6 Kasım 2008’de, Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na şikayet edilir.

İş gezisinin ilginç yanı, Şeb-i Aruz etkinliklerine denk gelmesidir!

Üyeleri Bakanlar Kurulu’nca seçilen Etik Kurul, yaptığı değerlendirmede, Kazım Çalışkan’ın yanı sıra her iki şirket genel müdürünün “yönetmeliğin hediye alma ve menfaat sağlama yasağına, yöneticilerin hesap verme sorumluluğu ilkesine aykırı hareket ettikleri” sonucuna varır. Karar, 23 Ocak 2009 tarihinde alınır. Ancak Kazım Çalışkan, kendi dosyası Etik Kurulu’da görüşülüp karara bağlanmadan kısa bir süre önce, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu’nca, İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı’na atanır.

Etik Kurul kararı resmi gazetelerde yayımlandığında Çalışkan, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanıdır. Ancak müşteşarlık düzeyindeki bu görevinden ayrılır ve THY’deki yeni koltuğuna yerleşir!

Kurul kararı incelendiğinde çok ilginç bir detay dikkat çekiyor. Çalışkan’ı kusurlu bulan ve Resmi Gazete’de teşhir ettiren Etik Kurul’da, Gülsüm Azeri adlı üyenin de imzası mevcut. Profesyonel yönetici olan Azeri, özel teşebbüsü temsilen 2005 yılından bu yana Etik Kurul’da görev yapıyor. Şimdi geliyoruz o dikkat çekici noktaya;

Çalışkan hakkında ‘kusurlu’ kararını veren kurulun üyesi Gülsüm Azeri ile Kazım Çalışkan’ın yolları 2011’de kesişiyor. Hem de nerede biliyor musunuz Türk Hava Yolları’nda!..

Azeri, Nisan 20011’de THY Yönetim Kurulu üyeliğine atanıyor. Böylece “hediye alma ve menfaat sağlama” yasağını ihlal eden Çalışkan’la, onu kusurlu bulup teşhir ettiren Azeri, şimdi yan yana, THY’nin başarısı için ter döküyorlar! Güzel ve anlamlı bir birliktelik değil mi?

İşte bu olayın kahramanı Kazım Çalışkan’ın Genel Müdür Yardımcısı olduğu THY, geçenlerde çok önemli projeyi hayata geçirerek, Etik Kurul oluşturma kararı aldı. Personel için de bir ‘etik hat’ açıldı. Bu olanak sayesinde THY çalışanları birbirlerini ispiyonlayacak, Etik Kurul’da gereğini yapacak! Etik Kurul’un kimlerden oluştuğunu bilmiyorum ama naçizane önerim; Kazım Çalışkan ve Gülsüm Azeri’yi mutlaka alsınlar! Ne de olsa ‘etik davranış’ konusunda bir hayli deneyimliler!

Yazıyı hazırlarken THY tarafından hazırlanan Etik Kurallar Kitabı’na göz attım. Kitabın son satırı dikkatimi çekti. Şöyle yazıyor:

“Eşimi, akrabamı veya yakın bir arkadaşımı işe alabilecek veya amiri olabilecek bir konumda mıyım?”
Doğrusu yerinde ve güzel bir soru.

Kanımca anlamlı soruyu THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, aynanın karşısına geçip kendine sormalı. Yanıtlarken de THY’ye alıp, THY Londra Müdürü, İkram Müdürü ve Akaryakıt Müdürü yaptığı yeğenlerini ve akrabalarını gözünün önüne getirmeli.

Durun daha bitmedi!

THY’nin alt kuruluşu olan ve yaklaşık 2 yıl önce faaliyete geçen (Turkish Ground Services Yer Hizmetleri Servisi) TGS adlı şirketin yönetim kademelerine hangi akraba, eş, dost, ve hemşehrisini yerleştirdiğini tek tek hatırlamalı!
Ondan sonra da kendini THY Etik Kurulu’na ihbar etmeli!

Böylece personeline örnek olmalı!

Şirketin adını da Torpil Hava Yolları (THY) olarak değiştirmek için ilk adımı atmalı!

(Uğur Dündar / Sözcü)

KUSURLU BULUNDU SONRA THY'YE ATANDI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (98)

Metin ~ 8 yıl önce
TAI, Aelsan ve Roketsan hangi kadroların elindeymiş bir baksınlar. Bir çok asker emeklisi çalışması gerektiği halde oralarda artık çalışamıyor. Yeni üniversite mezunu bebelerle dolmuş ortalık. Lider yok, vizyon sahibi olan yöneticiler yok. Biat eden, günü kurtaran insanlar topluluğu sadece.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
UCAK ALTI AMELESİ TGS ~ 11 yıl önce
Bİ SÜRÜ İLK OKUL MEZUNU MEMUR SEF HATTA MÜDÜR VAR YOK MÜAKP YADA TOPÇUNUN YİGENİ BÖLE ADALETİN BEN İÇİNE TÜKÜREYİM BU HAKKIZLIGA SON VERMEK İÇİN İLK OKUL MEZUNU SEF MEMUR YADA MÜDÜR İŞİMLERİNİ YORUM BÖLÜMÜNE YAZARSANIZ SEVİNİRİM...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ESKİ TGS Lİ ~ 11 yıl önce
TÖRESİN GÜLER RAMP MÜDÜRÜ İLK OKUL MEZUNU ARKADASIM
Nemesis of Sky ~ 12 yıl önce
Su ana kadar 93 kisi yorum yapmis arkadaslar, bazilari bos ve bazilari dolu. Ama sorun cok basit arkadaslar, THY deki butun aksakliklarin sebebi ve kaynagi Hamdi Topcu dur. Kendisi torpil in kralini yapar, aynen Ugur Dundar in dedigi gibi. Ha oraya nasil geldi? Inanin kendisi de bilmiyor ve hala buna sasiyor. Adam bakkal ve firinci. Bu kadar, capi da bu eni de bu. Akademik kariyer sifir, yabanci dil sifir, vizyon sifir. Ama uzuldugum tek nokta su, Temel Kotil adam gibi adamdir, bu ulkede ben adamim diyen herkesten daha cok adamdir ama hamdi nin yuzunden bu degerli insan da is bilmez bir yonetici gibi gosteriliyor. Yazik hem de cok yazik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
UĞURUN UN YEMİ 4 (tikimi? kim yedi:) ~ 12 yıl önce
abi dizi gibisin maşallah bakalım kaç bölüm sürcen ama sonun geldi gibi halk beğenmedi yani inme sen buralara inme tekrar nasıl çıkarsın o seviyelere artık nerelerdeysen :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
UĞUR'UN YEMİ 3 DİYEN TİKİ'YE ~ 12 yıl önce
İŞİN YADA SORUNUN YOKSA ADAMA NEDEN HAKARET EDİYORSUN ENTEL GEÇİNEN VATANDAŞ...YARASI OLAN GOCUNUR..SENİN SEVİYENE İNMEYECEĞİM.O YÜZDEN SEN KENDİNİ YE DUR OLURMU??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
T G S LI ~ 12 yıl önce
INSANLARIN ELINDEN DÜMEN ALININCA NE YAPACAGINI SASIRIRLAR UGUR DUNDAR BU GUNE KADAR İŞE SOKTUKLARINI ACIKLASIN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
UĞURUN YEM'İ 3 (macera devam ediyor) :=) ~ 12 yıl önce
ben ne uğuru tanırım nede benim bu ve bunun gibilerle işim yada sorunum olur benim sıkıntım sen gibi sorrepleoist beyin ve düşüncelerle. hani okuyunca şaşırırsın ya yuh dersin hah işte sende o yuh sun :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mehmet ~ 12 yıl önce
dundarın kendi ideolojisine sahip iktidarlar varken, onlar her yere torpille yakınlarını doldururlarken bu ugur beyin aklı nerdeydi? o zaman sesi soluğu çıkmıyordu, o zamanlar pastanede böcek arıyordu ! iyice ideolojiye bağladı işi, kendi gibi düşünmeyene herkese iftira atıyor, saldırdığı konularda eğer delilleri varsa çıksın ortaya göstersin! yoksa müfteri durumuna düşer!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mehmet arkadaş ~ 12 yıl önce
boşuna zorlama kendini kimin ne mal olduğunu herkes biliyor. Torpil diye bir şey var ve bu thy'de tgs'de çok güzel uygulanıyor. Bunu inkar edemez hiç kimse.
mehmet ~ 12 yıl önce
evet herkes kimin ne mal olduğunu iyi biliyor, özellikle: ele verir talkını kendi yutar salkımı sözüne uyan kişileri !
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
allahın laz kafaları:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pazarlık ~ 12 yıl önce
THY de hemen herkesin birilerinin hesapları ve pazarlıkları karşılığı belli makamlara getirildiği biliniyor. Kimisi bir büyüğün geçmişten sırdaşı, danışmanı hatta gizli kasası. Buralara gelmeleri belli sözler ve hesaplar karşılığı olmuştur. Konuşmalarından kimin hangi büyük adamın hesabına orada olduğu belli oluyor. Onun için herkes birbirine tutkundur ki sırlar gizli kalsın. Şlk gelenlerle şimdi kalanlar arasında dağlar kadar fark var. Onlar işi öğrendi, toparladı, yoluna kodu, bunlar da onları yola koydu. Yani her an hesaplaşma var. Orada mücadele bitmez. Ama kol kırılır yen içinde kalır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000