25 Kasım 2012, Pazar 14:57:03

KURYELERİN TERCİHİ: THY VE EMIRATES!

THY ve Emirates'i tercih eden kuryeler yanlarına 50 kilo altın alıyor. Altınlar Dubai'den İran'a da gemilerle gönderiliyor...
  • Altinlarin nereye gonderildigini kim nerden bilebilir ki? Gercekten İran a mi? UAE de kalmis olmasin bu altinlar sakin??
  • Bütçede özellikle altın satışı hem döviz gelirlerinde gösterilmekte, hem de ihracaat kaleminde gösterilmektedir.Peki ama ihraç edilen bir kalem bütçe gelirlerinde aynı anda hem de iki yerde ayrı ayrı nasıl gösteriliyor?Birileri herhalde bütçe açığını kapatıyor.

Son dönemde altın ihracatında İran'ın yerini BAE aldı... Ama altınlar yine İran'a gidiyor. Reuters ve FT'ye göre, altın İstanbul'dan Dubai'ye kuryelerce el bagajlarında taşınıyor. THY ve Emirates'i tercih eden kuryeler yanlarına 50 kilo altın alıyor. Altınlar Dubai'den İran'a da gemilerle gönderiliyor...

Türkiye'nin son dönemde İran'a yönelik altın ihracatının ardından gaz ticareti çıktı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İran'dan alınan gazın parasının TL olarak bankaya yatırıldığını söylerken, İran'ın da bunu dövize çevirdiğini ve daha sonra bununla Türkiye'den altın aldığını belirtti. Böylece İran'a yapılan altın satışının ardındaki sır perdesi de kalkmış oldu. Dün tüm Türk basını habere geniş yer verirken, ünlü İngiliz gazetesi Financial Times da konuyu masaya yatırdı. 'Türkiye: Demek ki gaz karşılığı altınmış!' başlığıyla verdiği haberde bu ticaretin temel nedeninin ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlar olduğunun altını çizdi.

AMATÖR OPERASYON

Haberde şöyle devam edildi: 'Son dönemde İran'a yapılan altın satışı büyük düşüş yaşasa da bu gerilemenin Birleşik Arap Emirlikleri'ne altın ihracatının patladığı bir döneme denk gelmesi aslında basit bir tesadüf değil. Birleşik Arap Emirlikleri'nin İran'ın antreposu olduğu biliniyor. Hal böyle olunca da bu altınların son durağı hakkında çok fazla bir şüphe de kalmıyor. Aslında, Birleşik Arap Emirlikleri hamlesi, Türk-İran ticaretindeki dikkatleri başka bir yöne çekmek için yapılmış amatörce ve başarısız bir operasyondan başka birşey değil. Bugün İran ekonomisinin yaşam kaynağı, İstanbul-Dubai uçuşlarındaki kuryelerin ellerinde bulunan çantalarda...'

Yüzde 64'ü Atatürk'ten kalanı Sabiha'dan uçtu

Altınların Türkiye'den İran'a nasıl ulaştığını da yine Reuters anlatıyor: 'Türkiye'nin resmi verileri altının Birleşik Arap Emirlikleri'ne havayoluyla götürüldüğünü ortaya koyuyor. Buna göre Türkiye'nin ağustos ayındaki toplam altın ihracatının 1.45 milyar dolarlık kısmı Atatürk Havalimanı'nın gümrüğüne bildirildi. 800 milyon dolar ise Sabiha Gökçen'den çıkış yapmış gözüküyor. Türkiye'nin aynı ayda Birleşik Arap Emirlikleri'ne toplam ihracatı ise 2.2 milyar dolardı. Bunun da 1.19 milyar doları Atatürk'e, 776 milyon doları ise Sabiha Gökçen'e kayıtlı gözüküyor. Altınların Dubai'den İran'a nasıl gönderildiği ise çok belli değil. Fakat büyük olasılıkla deniz yolu kullanılıyor. İki ülke arası deniz yoluyla yaklaşık 150 kilometre...

Rakamlar dudak uçuklatıcı

23 Ekim'de Reuters'da yer alan bir haberde de bu altınların İstanbul'dan Dubai'ye kuryelerle götürüldüğü ifade edilmişti. Reuters'ın haberinde şu ifadeler yer almıştı:

'Çantalarında milyon dolar değerinde altın bulunan kuryeler İstanbul'dan Dubai'ye uçakla geçerken, altınlar buradan da gemilerle İran'a gidiyor. Toplam rakamlar ise dudak uçaklatıcı. Türkiye'nin resmi verilerine göre sadece ağustos ayında 2 milyar dolarlık altın İran'a gitmek üzere Birleşik Arap Emirlikleri'nin yolunu tuttu.

KURYELERİN TERCİHİ: THY VE EMIRATES!

Yorumlar

#&] ~ 11 yıl önce
Altinlarin nereye gonderildigini kim nerden bilebilir ki? Gercekten İran a mi? UAE de kalmis olmasin bu altinlar sakin??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ALTIN SATIŞI ~ 11 yıl önce
Bütçede özellikle altın satışı hem döviz gelirlerinde gösterilmekte, hem de ihracaat kaleminde gösterilmektedir.Peki ama ihraç edilen bir kalem bütçe gelirlerinde aynı anda hem de iki yerde ayrı ayrı nasıl gösteriliyor?Birileri herhalde bütçe açığını kapatıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000