01 Nisan 2013, Pazartesi 22:06:06

KULE UNUTTU THY PİLOTU PAS GEÇTİ

Türk Hava Yolları'nın (THY) Basel-İstanbul seferini yapan uçağı Atatürk Havalimanı'na inişe geçtiği sırada kule tarafından unutulunca pisti pas geçmek zorunda kaldı.
  • Olayı iki açıdan incelemek gerekiyor, 1)prosedür ve 2) pilot'un hassasiyeti. 1) Prosedür açısından baktığımızda pilot'un daha uygun bir şekilde ikaz etmesi gerekirdi. 2) Fakat ikinci bakış açısı şunu gerektirir (pilot'un hassasiyeti); pilot'un ciddi bir sorumluluğu var ve bu sorumluluk gereği kulenin büyük bir soruna/kazaya sebep olabilecek bir hatayı yapmasına tepki göstermiş. Air crash investigation'ları (uçak kazası raporları) incelersiniz, önemsiz gibi görünen birçok hatadan nasıl büyük facialar olmakta görebilirsiniz (buna pistte çarpışan uçaklar da dahil). Selamlar.
  • Sende ol sende al.
  • TK nın tipik 737 kaptanı malesef ne çektiyse TK bu 737 den çekmiştir nasıl bir kültür olurda değişmemek adına hale bu gayreti gösterir anlaşılır gibi değil malesef bu konu ne CRM ne de eğitimle çözülmesi mümkün değil 737 de makam koltukları değişse bile malesef kültür değişmiyor bu da kaçınılmaz olarak bu filonun kaderi oluyor işte sonuçta orta da daha neler neler varda hepsi hasır altı ediliyor...
  • Jfk de uçağı indirmeyi unutan kontrolörü hemen class C meydanına gönderirler. Maaşı üçte bir oranında düşer.Orada böyle hata olmaz.
  • her seyin bir adabı var iniş cleransını alamadık demesi yeterli ama daha telsiz konuşmasını bilmiyor ve frekansı meşgul ediyor gereksiz konuşmayla
  • A340 Kaptanının yorumuna aynen katılıyorum. İniş iznini alamadıysan sorarsın, yine alamazsan pas geçersin. Ancak, burada pilot sorumluluğunda iniş yetkin de var. Bantın başı yok. Yani Kontrolör talimatı verdi, block oldu duyulmadı mı; talimat verildi uçak mesela telsiz arızası ya da yanlış frekans nedeniyle mi duymadı; kaptan iniş müsaadesini hatırlattı mı bilemiyoruz. Ancak, yaklaşma kanalında yapıldığı anlaşılan bu konuşmayı, bırakın Frankfurtta, herhangi bir Muz Cumhuriyetinde bile yapamayanların bu şekildeki davranışlarını kınıyor; kendilerini havacılık nezaketine davet ediyorum.
  • Yine anlamadan dinlemeden sadece airporthaberın kışkırtma ve sansasyon kokan , yıne çoğunlukla çokbilmiş cahillerin muhabbet ortamına dönen (sadece bır A340 pılotunun oturaklı yorumu harıç) bu sık rastlanan ve uçuşun bir parçası olan pas geçmede kahraman pılotumuz!!!!kı o kahraman yurtdışında nedense ses çıkaramaz ,pas geçmeye karar vermeden önce ne mesafede olduğunu rapor etmemiş ,pas geçtikten sonra kendı eksıklığını de örtmek için gerçek yüzünü göstermiştir.Oysa beklenen ve etık olan haklı bıle olsa bu şekılde çirkefleşmeden olayı rapor etmesı, olayın incelenmesinin sağlanması ,sadece ceza amaçlı değil aynı zamanda bu durumu yaratan nedenlerın ortaya çıkarılmasını sağlayarak tekrarının önlenmesiydi.Ama geçmiş olsun.Bu düzeylere erişilebilmesi için çok daha zaman geçmeli herhalde.
  • Miss/go around yapacak yakitin yok ise orada isin ne? Kule unutmadi ama belki mike takili kaldi ! Aranizda kakisi kule yedek frekansini stby de tutuyor ? Kuleci arkadas unuttu yada firsati olmadi ama sen pilot olarak yap yapacagini ve tlsizi mesgul edip arkandakilerinde pas gecmesine sebep olma!!! Kulenin hatasi var ama pilot olarak senin saygisizligin ve is bilmesligin daha buyuk sorun !!! O pilot pas gecti diye ( kule ile yapilan konusmalari haric) ceza kesmeyi dusunen serefsizlerde ayri konu...
  • Kimse mukemmel degil ancak; pilot luzumsuz yere olay cikarmis. inise bir kac mil kaldi mi ve inis izni gelmedi mi pilot posizyonunu bildirerek ("short final" gibi) bir hatirlatmada bulunabilirdi. Yok ama pilot kahraman olmak istemis ve olayi nazikce cozmek yerine birine ustunluk taslamak istemis. buna benzer mentaliteye baska bir ornek ise, yolda karsidan karsiya gecmeye 1 metre kalmis bir yayaya dogru dolmus soforunun tam suraatle yanasmasi...
  • Fransada new york da bahsettigin yerlerde trafikleri 3 mille yaklastirip yaklasmadaki ucak 800 ft de iken kule yerdeki ucakla kuyruk adin neydi muhabbetine girmez!!havadaki ucaga inis kleransi verir,13 saat mesai 4 bacak ucus sonunda boylesi bi sacmalik "insan" olanin sinirlerini geriyor..ORD ye alcalista limit yakitla gelip pas gecince senin de kalp atislarin artar illeki mesai ile mi ugrasayim hava durumuyla mi yoksa ecamla mi dersin??bu is cgk sin arasinda 2 ton extra almaya benzemez sen isini duzgunce yap,egitim kime crm dersi verecegini bilir merak etme..

İsviçre'nin Basel kentinden İstanbul'a gelen Türk Hava Yolları'na ait yolcu uçağı, kulenin iniş iznini vermeyi unutması sonucu pisti pas geçti.

Edinilen bilgilere göre saat 15.00'de kalkması planlanan Türk Hava Yolları'nın TK1924 sefer sayılı Boeing 737-900ER tipi yolcu uçağı, yaklaşık yarım saatlik rötarla saat 15.30'da Basel'den İstanbul'a hareket etti.

İstanbul'a iniş için alçalan uçak, kulenin iniş iznini vermeyi unutması nedeniyle Atatürk Havalimanı'nı pas geçti. Bunu üzerine uçağın pilotu, kule ile tekrar irtibata geçerek "Uçak terk etti pisti. Bana iniş talimatı vermiyorsun. Nasıl ineceğim ben?" diyerek sert çıktı.

Yaşanan olaylardan sonra uçak, 15 dakikalık rötarla TSİ 19.10'da Atatürk Havalimanı'na iniş gerçekleştirdi.

Pilot ile kulenin pas geçme sonrası konuşmaları;



©AirportHaber

KULE UNUTTU THY PİLOTU PAS GEÇTİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (57)

B-737 800 ~ 9 yıl önce
Olayı iki açıdan incelemek gerekiyor, 1)prosedür ve 2) pilot'un hassasiyeti. 1) Prosedür açısından baktığımızda pilot'un daha uygun bir şekilde ikaz etmesi gerekirdi. 2) Fakat ikinci bakış açısı şunu gerektirir (pilot'un hassasiyeti); pilot'un ciddi bir sorumluluğu var ve bu sorumluluk gereği kulenin büyük bir soruna/kazaya sebep olabilecek bir hatayı yapmasına tepki göstermiş. Air crash investigation'ları (uçak kazası raporları) incelersiniz, önemsiz gibi görünen birçok hatadan nasıl büyük facialar olmakta görebilirsiniz (buna pistte çarpışan uçaklar da dahil). Selamlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
No commen'te comment ~ 11 yıl önce
Sende ol sende al.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kült olmuş 737 ~ 11 yıl önce
TK nın tipik 737 kaptanı malesef ne çektiyse TK bu 737 den çekmiştir nasıl bir kültür olurda değişmemek adına hale bu gayreti gösterir anlaşılır gibi değil malesef bu konu ne CRM ne de eğitimle çözülmesi mümkün değil 737 de makam koltukları değişse bile malesef kültür değişmiyor bu da kaçınılmaz olarak bu filonun kaderi oluyor işte sonuçta orta da daha neler neler varda hepsi hasır altı ediliyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Jfk de uçağı indirmeyi unutan kontrolörü hemen class C meydanına gönderirler. Maaşı üçte bir oranında düşer.Orada böyle hata olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot mu bu ~ 11 yıl önce
her seyin bir adabı var iniş cleransını alamadık demesi yeterli ama daha telsiz konuşmasını bilmiyor ve frekansı meşgul ediyor gereksiz konuşmayla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
threegreen ~ 11 yıl önce
gereksiz mi? finaldaki tayyareye komut vermeyi unutuyorlar? ya in diyceksin ya git diyeceksin. basit olmakla birlikte aslında çok ciddi bir hata.
Kaptan ~ 11 yıl önce
A340 Kaptanının yorumuna aynen katılıyorum. İniş iznini alamadıysan sorarsın, yine alamazsan pas geçersin. Ancak, burada pilot sorumluluğunda iniş yetkin de var. Bantın başı yok. Yani Kontrolör talimatı verdi, block oldu duyulmadı mı; talimat verildi uçak mesela telsiz arızası ya da yanlış frekans nedeniyle mi duymadı; kaptan iniş müsaadesini hatırlattı mı bilemiyoruz. Ancak, yaklaşma kanalında yapıldığı anlaşılan bu konuşmayı, bırakın Frankfurtta, herhangi bir Muz Cumhuriyetinde bile yapamayanların bu şekildeki davranışlarını kınıyor; kendilerini havacılık nezaketine davet ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başkontrolör ~ 11 yıl önce
Yine anlamadan dinlemeden sadece airporthaberın kışkırtma ve sansasyon kokan , yıne çoğunlukla çokbilmiş cahillerin muhabbet ortamına dönen (sadece bır A340 pılotunun oturaklı yorumu harıç) bu sık rastlanan ve uçuşun bir parçası olan pas geçmede kahraman pılotumuz!!!!kı o kahraman yurtdışında nedense ses çıkaramaz ,pas geçmeye karar vermeden önce ne mesafede olduğunu rapor etmemiş ,pas geçtikten sonra kendı eksıklığını de örtmek için gerçek yüzünü göstermiştir.Oysa beklenen ve etık olan haklı bıle olsa bu şekılde çirkefleşmeden olayı rapor etmesı, olayın incelenmesinin sağlanması ,sadece ceza amaçlı değil aynı zamanda bu durumu yaratan nedenlerın ortaya çıkarılmasını sağlayarak tekrarının önlenmesiydi.Ama geçmiş olsun.Bu düzeylere erişilebilmesi için çok daha zaman geçmeli herhalde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pass ~ 11 yıl önce
Miss/go around yapacak yakitin yok ise orada isin ne? Kule unutmadi ama belki mike takili kaldi ! Aranizda kakisi kule yedek frekansini stby de tutuyor ? Kuleci arkadas unuttu yada firsati olmadi ama sen pilot olarak yap yapacagini ve tlsizi mesgul edip arkandakilerinde pas gecmesine sebep olma!!! Kulenin hatasi var ama pilot olarak senin saygisizligin ve is bilmesligin daha buyuk sorun !!! O pilot pas gecti diye ( kule ile yapilan konusmalari haric) ceza kesmeyi dusunen serefsizlerde ayri konu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çizmeyi aşmak ~ 11 yıl önce
bu olsa gerek. Önce bir kendi şerefinizi sorgulasanız.
anonim ~ 11 yıl önce
Kimse mukemmel degil ancak; pilot luzumsuz yere olay cikarmis. inise bir kac mil kaldi mi ve inis izni gelmedi mi pilot posizyonunu bildirerek ("short final" gibi) bir hatirlatmada bulunabilirdi. Yok ama pilot kahraman olmak istemis ve olayi nazikce cozmek yerine birine ustunluk taslamak istemis. buna benzer mentaliteye baska bir ornek ise, yolda karsidan karsiya gecmeye 1 metre kalmis bir yayaya dogru dolmus soforunun tam suraatle yanasmasi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
340 kaptanina ~ 11 yıl önce
Fransada new york da bahsettigin yerlerde trafikleri 3 mille yaklastirip yaklasmadaki ucak 800 ft de iken kule yerdeki ucakla kuyruk adin neydi muhabbetine girmez!!havadaki ucaga inis kleransi verir,13 saat mesai 4 bacak ucus sonunda boylesi bi sacmalik "insan" olanin sinirlerini geriyor..ORD ye alcalista limit yakitla gelip pas gecince senin de kalp atislarin artar illeki mesai ile mi ugrasayim hava durumuyla mi yoksa ecamla mi dersin??bu is cgk sin arasinda 2 ton extra almaya benzemez sen isini duzgunce yap,egitim kime crm dersi verecegini bilir merak etme..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000