14 Mayıs 2010, Cuma 09:42:55

"KTHY'NİN SONU GELİR!"

Kıbrıs Postası yazarlarından Hasan Hastürer, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın zorlu bir viraja girdiğini belirtiyor. İşte Hastürer'in o yazısı...
  • Bu başkanlar değişmediği, dünya havacılığını bilen, yabancı havayollarında tecrübeli yöneticiler gelmediği sürece KTHY hep aynı şekilde kalacaktır. Umarım Türkiyeden iyi bir ortak şirket bulur ve kendine gelir.
  • bugün akşamcıyım.ercanda biz çalışanların yatış yaptığını düşünen ukalalar gelsin de sabahı burda görsün çok merak ediyorsalar.evet cebimde param yok,eve daha alış veriş yapamadık.badem yatış tır burası sayın beyler gelinde burda çalışın.ağzınız varsa boş konuşmayı gerektirmez!!!!
  • YÖNETİCİLER ATTIĞI YORUMA CEVAP: SİZİ ŞİDDET VE ESEFLE KINIYORUM KTHY ÇALIŞANLARI HEM FEDAKAR HEMDE MAAŞ ALINMAMASINA RAĞMEN HERKES EVDE UYURKEN ŞU ANDA ONLAR GOREV BASINDA VE AILELERI ILE HUZURSUZ PARASIZ BELIRSIZ YAŞIYOR ARTIK KTHY'YI BU TÜR DOGRU OLKMAYAN SANAL HABERLERLE YIPRATMAYIN O 670 KİŞİNİN X 4=2680 KİŞİNİN EKMEGİ İLE OYNAMAKTA VAZGEÇİN KTHY KKTC'NİN GÖKLERDEKİ ÖLÜMSÜZ BAYRAĞIDIR.
  • Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda önceki yönetim kurulu başkanı Sözer Özel ayrılmadan önce yapılan sözleşmelerle, bazı yöneticilere 700 milyar liralık tazminat garantisi sağlandı. Bu garanti, KTHY'yi 2 milyon dolarlık yük altına soktu. Yıllardır yolsuzluk iddialarıyla gündemden düşmeyen Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda şimdi de ‘‘usulsüz sözleşme’’ olayı patlak verdi. KTHY'nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Sözer Özel'in görevden ayrılacağının kesinleşmesinden 6 gün sonra Genel Müdür Zeki Ziya ve beş yöneticiyle şirket tüzüğüne aykırı olarak usulsüz sözleşme yaptıkları ortaya çıktı. Bu sözleşmelerle KTHY 2 milyon dolardan fazla yükümlülük altına sokuldu.
  • Tek sorumlu siyasi olarak gelip yıllardır yer kaplayan ve şirket yönetmekten uzak olan yöneticilerdir. Kimsede suç aramayın. Gidin Ercan havaalanına bakın bakalım. Özel sektör çalışanları (KAS - IST Handling - Duty Frei) çalışırken KTHY personeli kahve içer. Kimse de birşey diyemez. Resim bu kadar ortada...
  • Yazının her kelimesine katılıyorum ama bir farkla "alınacak kararın bu yönde olması" kısmına bu saaten sonra mümkün değil eğer bir çözüm varsa bilemem ama hiçbir idari ve ticari karar önceden belirlenen bir reçete yoksa hade bizde şunu yapalım diyerek karar üretmez... yazık
  • KTHY'de her zaman pilotlar saltanat içinde oldular. Hem pilot hem yönetici oldular, tüm kararları kendilerine göre aldılar. Zafer Yıldırım Pilot+Genel Müdür Sadettin Gezmek Pilot+Genel Müdür, Ahmet Akpınar Pilot+Genel Müdür. Havayolu yönetmek ile uçmak aynı şey değil evet bu nedenle KTHY'ye şirket dışından, profesyonel ve pilot olmayan bir yönetici atanması gerekiyor. Aynı zamanda bu yöneticinin havayolu İŞLETMEciliği bilgisi ve yeteneğinin de olması şart. Buna göre bir genel müdür aramak gerekli. Aksi taktirde yine siyasi kararlar ve siyasi atamalar ile KTHY'nin sonu hızlandırılacaktır.
  • KTHY'ye hiçbir zaman değer üreten bir havayolu olamadı, hep değer öğüten havayolu oldu. Yönetime gelmiş iyi niyetli yöneticileri ve iyi niyetli çalışanları her zaman küçük menfaatler ve çekişmeler için harcadı durdu. Geriye her zaman posalar kaldı. Sonunda o posalar havayolunu idare edemez hale geldi ve batırdılar. Artık bu batışın gerçek sorumlularını belirleme zamanıdır. Evet siyasilerin suçu vardır ancak şirketin içindekilerinde suçu vardır. Şirketin yeniden ayağa kalkması için bir çok kişinin işten durdurulması gerekiyor. Bu işten durdurma mali kaynak için değil şirketin adam gibi çalışması için gerekli. İşe yaramayanlar mutlaka tasfiye edilmeli. Cumartesi günü alınacak karar ancak bu yönde olursa başarılı olur.
  • Bir şirket nasıl zorla iflas ettiriliyor net ortada görüyoruz..Vasıfsız yerlere gelen insanlar, yönetim hatası, operasyonel hatalar, yanlış yönetimler, bir besi çiftliği mi yemekten şirketi idare edecek zaman ve akıla sahip olmayan insanların eseridir.. Kimdir bu işe dur deyip yeniden doğru, tecrübeli konusunda uzman kişileri şirkete atayıp şirketin düzlüğe çıkmasını sağlayacak kıbrıs cumhurbaşkanı mı başbakanı mı yoksa ulaştırm bakanı mı hemen acil yapması lazım yoksa batıklığa çöküş devam ediyor..
  • KTHY HAKKINDA YAZILANLARIN HEPSİ AYNI İLK DEFA GÖRMÜŞ GİBİ YORUM YAPANLAR, İŞİNİZE BAKIN ! HERKEZ NASIL OLUNCA DÜZELECEĞİNİ SORUNLARIN NE OLDUĞUNU BİLİYOR, GAZETECİLERDE HABER BULAMADIĞINDAN KTHY BAŞLIĞI ATIP YAZIYOR HEPSİ KELİMESİ KELİMESİNE AYNI OLAN HABERLER BASİTLEŞMEYİN VE TEKRAR SÖYLÜYORUM// HERKEZZ İŞİNE BAKSIN !

Pilotlar verdikleri kararı uygularsa KTHY'nin sonu gelir.

Bizdeki uçuş yoğunluğunu havacılık kurallarına uyarladığımız zaman her uçağın en az beş ekibi olur. Her ekip bir kaptan pilot birde ikinci pilottan oluşur. KTHY'nin beş uçağı olduğuna göre toplam 50 pilot devrede olmak zorunda.

Her ekip haftada 36 ayda 110 saat uçabilir. Ayda yedi gün de boş kalmaları şart. Bu kuralları zorlayamazsınız. Zorlar ve de aşarsanız Allah göstermesin bir kazada sigorta devre dışı kalır.

Yani pilotların yarısı “Eyvallah” derse geriye kalanlarla KTHY uçamaz. Eli mahkum KTHY'de kalmak zorunda olan 3-5 kaptanla bu iş yürümez.

Bugünle birlikte çare üretmek için dört gün var. KTHY artık pansuman tedbirlerle günü geçiştiremez. KTHY ya uçacak ya da yerde kalacak. Acı ama gerçek budur.
 
Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) yıllardır sorunludur.

KTHY, yıllardır kan kaybediyor.

KTHY, yıllardır siyasilerin çiftliğidir.

KTHY, yıllardır kötü yönetildi.

KTHY'de son bir yılda hiç bir şey iyiye gitmedi.

KTHY, en zor viraja gelmiş geçmiş en zayıf yönetim yapısıyla girdi.

***

KTHY'de yaşananlar, KTHY'nin içinde bulunduğu durum düşünüldüğü zaman teşhis koymak zor değil.

Teşhis de konular tedavi de uygulanır, yeter ki niyet olsun.

Kaç defa yazdık... Havacılık uzmanlık ister.

Yönetim kurulundan, prfesyonel kadroya kadar uzmanlık şarttır.

Bizde ne acıdır KTHY yönetim kurulu üyeliği öncelikle avanta seyahat imkanı nedeniyle albenili oldu.

Bu satırların yazarı olarak KTHY ile ilgili hep iyiniyetli, hep dostça yazdım.

24 Ağustos 2009'da “KTHY nereye uçuyor?” başlıklı yazım son bölümü şöyleydi:

“KTHY'nin ekonomik anlamda durumu çok kötüdür.

Durum öylesine vahim bir noktaya geldi ki ilk akla gelen önlemlerle KTHY'nin kendi kendine yeter duruma gelmesi mümkün görünmüyor.

Bu noktada KTHY'de çok ciddi, yaşamsal nitelikte kader birliğine gereksinim var. Tam da bu noktada KTHY'nin hala siyasilerin çiftliği gibi algılanmasına son verilmesi gerekir.

UBP iktidara yeniden geldiği zaman KTHY konusunda siyasi hesaplardan uzak bir yaklaşım içinde olması beklentisi vardı. Öyle olmadı. KTHY yönetimi siyasi yandaşları memnun etme anlayışıyla oluşturuldu.

Bu satıların yazarı olarak tercih edilen isimlerin tercih edilme nedenlerini merak ettim. Açıklanmasını savundum, kimseden “tıs” çıkmadı.

Mevcut kadronun havacılıkla ilgili bilgisi yolcu olarak seyahat etmenin ötesinde değil.

Tümünü iyi niyetli kabul ediyorum. Ancak iyiniyet KTHY'nin sorunlarının aşılmasına yetmez ki.

Tüm bunlar yaşanırken pilotlarla dalga geçildi.

Daha önceden Uç-Sen uyarı yaptı. Eylem kararı aldı. Bizzat Bakan Taçoy da devreye girdi, 13. maaşların ödeneceği konusunda söz verildi.

Söz, tutulmak için verilir. Söylerseniz yapacaksınız, yapacaksanız söyleyeceksiniz.

Yazımın önceki satırlarında da altını çizdim pilotlar kendi özverilerinin işe yarayacağı inancını yitirdi.

Bu noktada sonra sorunun çözümü için kriz yöntemi deneniyor.

UBP, 19 Nisan seçimlerine gidilirken tüm konuları çok kısa sürede halledeceğini söylüyordu. Şimdi bakıyoruz, her konuda, “Elimizden bir şey gelmiyor” politikası güdülüyor.

Bu anlayışla KTHY'nin hiç bir sorunu halledilemez.

Daha açık söyleyim bu yaşananlar KTHY'nin satışı için zemin de hazırlamıyor. Bu görüşte olanların olduğunu biliyorum.

KTHY özelleştirilecekse bu haliyle ancak iflas bayrağı çeker. Satılacak bir hava yolu şirketinin değeri didik didik edilerek uluslararası kurallara göre belirlenir. Kim ne derse desin bu haliyle KTHY'nin değeri sembolik anlamda birkaç yüz bin dolar ya eder ya etmez.

Siyasileri attığı nutukları boş verin, KTHY o hale geldi ki artık melekler bile zor uçurur...

Bu yazdıklarımı birileri yine kızacak. Ancak unutulmasın acı söyleyen dosttur...”

***

Politikada enkaz edebiyatına hiç itibar etmedim.

Ülkenin yönetimine her anlamda talip olan reçetesiyle gelir. UBP'li günlerin bir yılı geride kaldı.

Hala daha enkaz edebiyatı... Yeter artık!!!

KTHY gibi sorunlu bir kuruluşa atananların çözüm üretme bakımından kapasitesi bilinmiyor muydu?

Helal olsun Günay Caymaz'a.

Günay Caymaz'a KTHY Yönetim Kurulu üyeliği hatta başkanlığı teklif edilmişti. Caymaz Hoca, KTHY'nin durumuna bir baktı ve kabul etmedi.

Bir yıl önce kimlerin KTHY Yönetimini talip olduğu bilinir.

Ne talip olanların ne de görev kabul edenlerin kapasitesi uygundu.

Şimdi  KTHY en zor viraja dümende neredeyse kimse olmadan girdi.

***

KTHY'nin çalışan yapısından en stratejik konumu olan pilotlar ve kabin görevlileridir.

11 Mayıs 2010 Salı akşamı 20.30'da Jasmine Court Hotel'de pilotlar toplantı yaptı.

Uçuşta olanların dışında ciddi bir katılımla gerçekleşen toplantıda pilotlar maaş ve öteki alacaklarının 17 Mayıs 2010, Pazartesi akşamına kadar ödenmemesi halinde 18 Mayıs 2010 Salı sabahı eylem değil iş bırakma kararı aldı.

Bir pilot anlatıyor: “ Hasan Bay resmen rezil olduk. Geceleme için Antalya'da kalan ekipteki hosteslerin dördü bir oldu yemek yerine çips alıp yedi. Otelde yatak kahvaltı kalınıyor. Yemek parası harcırahtan karşılanıyor. Harcırah ve maaşlar ödenmeyince çocuklar resmen perişan oldu.”

Borçlar ödenmediği için teknik destek alımında her an kitlenme olabileceği akarıldı.

Pilotlar son  hamleyi yapmadan şirketin Cumartesi günü yapılacak önemli toplantısını bekleme kararı aldı. Pilotlar, “KTHY, pilotlar yüzünden battı” denmesini istemiyor. Pazartesi akşamına kadar da bu nedenle beklenecek.

***

Huzursuzluk kokpite girdi, diye yazdığımızda bazılar tepki koymuştu.

Şimdi kokpit devreden çıkıyor.

Grev filan da değil.

“Bizden bu kadar”, deyip ekmek kapısı için başka havayollarına gidecekler.

Maaş ödeyemeyen bir şirket, “Hayır gidemezsiniz” diyebilecek mi?

Günün sözü:
Çocukken uçacıkla oynamak, büyüyünce hava yolu yönetmeye yetmez

Hasan HASTÜRER
KIBRIS POSTASI

"KTHY'NİN SONU GELİR!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 14 yıl önce
Bu başkanlar değişmediği, dünya havacılığını bilen, yabancı havayollarında tecrübeli yöneticiler gelmediği sürece KTHY hep aynı şekilde kalacaktır. Umarım Türkiyeden iyi bir ortak şirket bulur ve kendine gelir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bugün akşamcıyım.ercanda biz çalışanların yatış yaptığını düşünen ukalalar gelsin de sabahı burda görsün çok merak ediyorsalar.evet cebimde param yok,eve daha alış veriş yapamadık.badem yatış tır burası sayın beyler gelinde burda çalışın.ağzınız varsa boş konuşmayı gerektirmez!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
YÖNETİCİLER ATTIĞI YORUMA CEVAP: SİZİ ŞİDDET VE ESEFLE KINIYORUM KTHY ÇALIŞANLARI HEM FEDAKAR HEMDE MAAŞ ALINMAMASINA RAĞMEN HERKES EVDE UYURKEN ŞU ANDA ONLAR GOREV BASINDA VE AILELERI ILE HUZURSUZ PARASIZ BELIRSIZ YAŞIYOR ARTIK KTHY'YI BU TÜR DOGRU OLKMAYAN SANAL HABERLERLE YIPRATMAYIN O 670 KİŞİNİN X 4=2680 KİŞİNİN EKMEGİ İLE OYNAMAKTA VAZGEÇİN KTHY KKTC'NİN GÖKLERDEKİ ÖLÜMSÜZ BAYRAĞIDIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda önceki yönetim kurulu başkanı Sözer Özel ayrılmadan önce yapılan sözleşmelerle, bazı yöneticilere 700 milyar liralık tazminat garantisi sağlandı. Bu garanti, KTHY'yi 2 milyon dolarlık yük altına soktu. Yıllardır yolsuzluk iddialarıyla gündemden düşmeyen Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda şimdi de ‘‘usulsüz sözleşme’’ olayı patlak verdi. KTHY'nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Sözer Özel'in görevden ayrılacağının kesinleşmesinden 6 gün sonra Genel Müdür Zeki Ziya ve beş yöneticiyle şirket tüzüğüne aykırı olarak usulsüz sözleşme yaptıkları ortaya çıktı. Bu sözleşmelerle KTHY 2 milyon dolardan fazla yükümlülük altına sokuldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Tek sorumlu siyasi olarak gelip yıllardır yer kaplayan ve şirket yönetmekten uzak olan yöneticilerdir. Kimsede suç aramayın. Gidin Ercan havaalanına bakın bakalım. Özel sektör çalışanları (KAS - IST Handling - Duty Frei) çalışırken KTHY personeli kahve içer. Kimse de birşey diyemez. Resim bu kadar ortada...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yazının her kelimesine katılıyorum ama bir farkla "alınacak kararın bu yönde olması" kısmına bu saaten sonra mümkün değil eğer bir çözüm varsa bilemem ama hiçbir idari ve ticari karar önceden belirlenen bir reçete yoksa hade bizde şunu yapalım diyerek karar üretmez... yazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KTHY'de her zaman pilotlar saltanat içinde oldular. Hem pilot hem yönetici oldular, tüm kararları kendilerine göre aldılar. Zafer Yıldırım Pilot+Genel Müdür Sadettin Gezmek Pilot+Genel Müdür, Ahmet Akpınar Pilot+Genel Müdür. Havayolu yönetmek ile uçmak aynı şey değil evet bu nedenle KTHY'ye şirket dışından, profesyonel ve pilot olmayan bir yönetici atanması gerekiyor. Aynı zamanda bu yöneticinin havayolu İŞLETMEciliği bilgisi ve yeteneğinin de olması şart. Buna göre bir genel müdür aramak gerekli. Aksi taktirde yine siyasi kararlar ve siyasi atamalar ile KTHY'nin sonu hızlandırılacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KTHY'ye hiçbir zaman değer üreten bir havayolu olamadı, hep değer öğüten havayolu oldu. Yönetime gelmiş iyi niyetli yöneticileri ve iyi niyetli çalışanları her zaman küçük menfaatler ve çekişmeler için harcadı durdu. Geriye her zaman posalar kaldı. Sonunda o posalar havayolunu idare edemez hale geldi ve batırdılar. Artık bu batışın gerçek sorumlularını belirleme zamanıdır. Evet siyasilerin suçu vardır ancak şirketin içindekilerinde suçu vardır. Şirketin yeniden ayağa kalkması için bir çok kişinin işten durdurulması gerekiyor. Bu işten durdurma mali kaynak için değil şirketin adam gibi çalışması için gerekli. İşe yaramayanlar mutlaka tasfiye edilmeli. Cumartesi günü alınacak karar ancak bu yönde olursa başarılı olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bir şirket nasıl zorla iflas ettiriliyor net ortada görüyoruz..Vasıfsız yerlere gelen insanlar, yönetim hatası, operasyonel hatalar, yanlış yönetimler, bir besi çiftliği mi yemekten şirketi idare edecek zaman ve akıla sahip olmayan insanların eseridir.. Kimdir bu işe dur deyip yeniden doğru, tecrübeli konusunda uzman kişileri şirkete atayıp şirketin düzlüğe çıkmasını sağlayacak kıbrıs cumhurbaşkanı mı başbakanı mı yoksa ulaştırm bakanı mı hemen acil yapması lazım yoksa batıklığa çöküş devam ediyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KTHY HAKKINDA YAZILANLARIN HEPSİ AYNI İLK DEFA GÖRMÜŞ GİBİ YORUM YAPANLAR, İŞİNİZE BAKIN ! HERKEZ NASIL OLUNCA DÜZELECEĞİNİ SORUNLARIN NE OLDUĞUNU BİLİYOR, GAZETECİLERDE HABER BULAMADIĞINDAN KTHY BAŞLIĞI ATIP YAZIYOR HEPSİ KELİMESİ KELİMESİNE AYNI OLAN HABERLER BASİTLEŞMEYİN VE TEKRAR SÖYLÜYORUM// HERKEZZ İŞİNE BAKSIN !

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000