21 Ekim 2009, Çarşamba 08:01:06

KTHY zararına mı uçuyor?

KTHY eski Ticaret Müdürü Özcan Dilşener, KTHY’deki zararın temelinin 1997’de yapılan yönetim değişikliğinden kaynaklandığını ileri sürerek; “Bir uçak senede en az 2400 saat uçurulduğu takdirde para kazanır. KTHY uçakları, 1800 saat uçuruluyor” dedi.
  • olayı niçin şahsi boyutlara getiriyorsunuzki arkadaşlar...Selçuk kötü,MEhmet kötü,Hasan Hüseyin iyi...Düşünülmesi gereken şirkete kimin faydalı olduğu evet Selçuk Kayalı döneminde aciz ve çalışmadan başkasının arkasına sığınan kişiler gayet normal olarak bu yorumları yapabilir, ancak firmayı düşünen kişiler Selçuk Kayalı için olumlu yorum yapabilirler.MAlesef bu kişilerde entrikalara maruz kalmıştır.Dogruyu söyleyeni dokuz köyden kovarlar bir de işi gerçekten biliyorsa....
  • arkadaşlar burası sizin(kthy teknisyenleri) saçma yorumlarınızı pardon kavgalarınızı yansıtacağınız bir yer değil. Her zamanki gimi milli havayolumuzun aleyhine bir başlık atılmış onunla ilgili yorumlar yapın.kthy isimli arkadaş için söylüyorum. Ben selçuk kayalının iş tecrübesinden meslek aşkından bahsettim. Kişiliği ne bizi ne de kthy'yi bağlamaz. Özelleştirme falan boş iş. 2 nedeni var bu işin 1. Kthy'de boş oturan insan topluluğu (pilotlar ve teknisyenleri dışında tutuyorum bunun) 2. özellikle teknik operasyonda işi bilmeyen çıkarcı insanlar.
  • sen kaşınıyorsun uzun boylu iş bilmez sen kendini bilin
  • Türkiye köstek oluyor yazmışsınız.mutlu olun az kaldı rum tarafı size destek olacak.geçen ay son olarak rusyadan aldıkları 41 adet saldırı tankınıda bu desteklerinde zevkle kullanacaklar.
  • ARKANI DÖNME HEMEN KULİS ÇALIŞMALARI BAŞLAR...SAKIN SELÇUK DEME ..ZATEN ŞUANDADA BİR TANE VAR ...ONDAN FARKI YOK AL BİRİNİ VUR ÖTEKİNE DESEM YALAN OLMAZ ...KKTHY NİN ŞANSIZLIĞI VEDE KADERSİZLİĞİ BAŞKALARINI KÖTÜ GÖSTER VE SEN BİR YERLERE GEL SONUÇ HİÇ BİR ZAMAN DEĞİŞMEYECEK..ATILACAKSINIZ..SELÇUKLAR..GEÇMİŞTE ATILDINIZ...ŞİMDİDE ATILACAKSINIZ ..BU SADECE SIRA VE ZAMAN MESELESİ
  • bana cevap yazan arkadaş, yazdıklarından bişey anlamadım. yanlış kişiyi düşünerek yazmışsın heralde. Selçuk Kayalının hakkını kimse yemesin. Onun gibi 3 kişi daha olsa şirket bu hale gelmezdi bence teknik başkan da kthy g. müdürü de onun gibi birileri olmalıydı.
  • HANİ DERLER YA NE EKERSEN ONU BİÇERSİN BİR ZAMANLAR SİZLERİ KKTHY ALDIRAN ARKADAŞINIZI BİR DÖNEM SONRA ARKADAN VURAN SELÇUK KAYALI ŞİMDİ MAZİSİNİ DÜŞÜNECEK..UÇMAYACAK UÇAĞI SEFERE VERMEK İLE ARKADAŞININ ZOR DA KALMASINA SEBEB OLMAK ...İŞTE HAKKANİYET..İLAHİ ADALET..SADECE O DEĞİL O ANKİ YETENEKSİZ BİR KAÇ KİŞİ DAHA VARDIR..NE OLDU ŞİMDİ...HERKES HAK ETTİĞİNİ BULUR..
  • B.1.1 LİSANSINA SAHİP TEKNİSYENLERİN TEKNİK MÜDÜRLÜK YAPMALARINDAN YANADIR..ÇÜNKÜ BU İŞ ONLARIN İŞİDİR..UÇAĞI TANIMAYAN LAR ANCAK OFİSLERDE VEYA GNM LERDE DEDİKODU GİBİ ONUN BUNUN LAFINI TAŞIYARAK YER BULMAYA ÇALIŞIRLAR..KKTHY DE ....YAZIYORUM GÜNDAL ...KOZAL...SONER...VE MÜHENDİSLIİKTEKİ BAZI ARKADAŞLAR BU İŞİ BİLMEDEN YILLARCA PARA KAZANIP CEPLERİNİ DOLDURDU ANCAK ŞİRKETE FAYDALARI OLMADI..ÇÜNKÜ TAŞIMA SU İLE BU İŞLER OLMAZ BUNU BİLMİYORLARDI..ŞİMDİ SİZLER BAZI ALIŞKANLIKLARDAN VAZGEÇMENİZ LAZIMÇ...TEK MÜD TEKNİSYEN KÖKENLİ OLACAK ..İŞTE İŞ BU YAPIN GÖRÜN BAKALIM..
  • ucaklar minumum 2800 saat ucuyor bu ıspatlanabılır, yine asparagas..
  • BİR ZAMANLAR KİLİT SANAYİNDEN BİR TEKNİK BAŞKAN DİYE BİR GÜNDAL VARDI ...UÇAKLA HİÇ BİR İLİŞKİSİ OLMAYAN ...VEDE ONUN MEYDANA GETİRDİĞİ BİR EKİP İŞTE BU İŞİN O YILLARDA BAŞLAYIP BİTMEYEN TEKNİK MÜDÜRLÜK SORUNU HALA DEVAM ETMEKTEDİR..ÇÜNKÜ BU ADAMLAR BU İŞİN MUTFAĞINI BİLMEZLER..AMA ELDE KALAN MD UÇAK PARÇALARINI İYİ PAZARLADILAR....YAZIKKİ O ŞİRKETİN BAŞINA TEKNİSYEN KÖKENLİ BİR TEKNİK MÜDÜR GELSE HERŞEY YOLUNA GİRER...KİMSE 3 KAĞITÇILIK YAPMAZ..NE ESKİ MÜDÜRLER NEDEE GİDEN MÜDÜR GİBİ OLMAZ... BİR DENEYİN KKTHY ÇOK İYİ TANIYAN TEKNİSYEN KÖKENLİ TEKNİK MÜDÜRLÜK YSAPACAK ARKADAŞLAR VARDIR..

Havayolu şirketlerinde 30 yıla yakın yöneticilik yapan KTHY eski Ticaret Müdürü Özcan Dilşener, yaptığı açıklamada, KTHY’nın borçlarının temelinin, 1997’deki yönetim değişikliği ile atıldığını öne sürerek, ortaya çeşitli iddialar attı.

British Airways’de 3, Yugoslav Havayolları JAT’da 23 ve KTHY’nde 1992-1997 arası Ticaret Başkanlığı yapan Kıbrıs asıllı, İstanbul’da yaşayan Özcan Dilşener, geçmişte alınan yanlış karar ve uygulamaların sorgulanmadığını, üst üste yaşanan benzeri olaylarla günümüzde kadar gelindiğine dikkati çekerek, KTHY’nda tasarrufa gitme yollarının bazılarını açıkladı.

1992 yılında KTHY’nda çalışmaya başladığında uçağı bulunmayan bir hava şirketi olduğunu kaydeden Dilşener, şunları söyledi;

“Ticaret Başkanlığına getirildiğim yıllarda şirkete 3 adet Boeing 727 tipi uçak satın aldık. 1 adet de Lufthansa’an uçak kiraladık.KTHY bundan önce THY’ndan kiralık uçaklarla seferlerini yapıyordu. Yeni alınan uçaklarla seferlere başlandı. 1994’de ise 1 tane 727 ile 1 adeet Airbus ile filo toplam 5 uçağa yükseldi. İlk 6 ayda 9 bin yolcu taşıdık, doluluk oranımız yüzde 55’di. Daha sonra 30 bine çıktı. Her yıl yüzde 9.5 ile 10 artarak 60 bin yolcu kapasitesine eriştik. 1992’de personel sayısı 450’ydi. 1997’de yönetim değişti ve ehil olmayan kişiler göreve geldi. Genel müdür olarak atanan arkadaşımız uçağı ancak yerde gören, tanımayan biletin b’sinden haberi olmayan biriydi. Kokpite girip, denetleme yapacağına, sigara içmeye girerdi. Şirket bundan ötürü zarar etmeye başladı.Aynı genel müdür bocu tamamen ödenmiş 4 Boein 727 uçağı, yedek parça ve motorlarıyla birlikte 1 milyon 250 bin dolara bir Arap ülkesine sattı. Yerine 737-800 tipi 3 , ayrıca 3 de airbus-321 kiraladı. KTHY’nın kendi envanterinde 2 airbus’u kaldı. Bu arada pilotlar, eğitimsizlik nedeniyle 3 ay arayla, motor çalıştırırken 2 motor yaktılar. Bir motorun maliyeti 3 milyon dolar. Bu olayla ilgili acaba ne gibi işlem yapıldı ? Zararı kim karşıladı?”

“YILDA 2 BİN 400 SAAT UÇARSA PARA KAZANIR”

Özcan Dilşener, KTHY’nın en son tarifesine bakarak bir de araştırma yaptığını ve sonucunun parlak olmadığını belirtiyor.. Şöyle devam ediyor ;

“Bir uçak senede en az 2400 saat uçurulduğu takdirde para kazanır. Halbuki tahminlerimize göre KTHY uçakları, elimdeki resmi uçuş tarifesine göre 1800 saat uçuruluyor. Bu rakamlara belki yüzde 10’luk bir değişme olabilir. Dolayısıyla bu saatlerle kar etmek imkansız.

Şu anda KTHY elektronik imkanlardan yararlanmaktadır. Ancak hala bu imkanları gerektiği gibi değerlendirememektedir. Acentelerle daha yakın ilişki kurarak işbirliğiyle daha iyi imkanlar sağlandığı takdirde uçakların doluluk oranının artacağı ve maliyetlerin düşeceği inancındayım. Büyük hava yolları , bugün internet üzerinden satış yapmaktadır. Büyük, pahalı ofis kiralarından kurtularak daha ucuz ve daha az personelle çalışmaktadırlar. Bütün satışları da acentalar yapıyor.

“AKTİF PİLOTTAN GENEL MÜDÜR OLMAZ”

KTHY’nın eski Ticaret Müdürü Dilşener, yönetim ve seferlere ilişkin araştırmalarını da anlattı;

“- Aktif pilottan genel müdür olmaz. Genel Müdür aldığı uçuşla ilgili kararları, pilotlara uygulatamaz. Yarın genel müdürlükten ayrıldığında, hatta uçuşa yöneldiği zaman bu kararlar hakkında kendisine eleştiri gelebilir. Ayrıca eskiden bizim dönemimizde bir ekiple yapılan londra seferleri, bugün iki ekiple yapılıyor. Ekip israfıyla beraber, otel parası ve harcırahla maliyetler yükselmektdir. Bir kaptan 12 saat uçar. Uçağa ek kaptan konulduğunda hem emniyet açısından, hem de JAR ( Joint Aviation Europe) açısından da uygun olur. Yani uçakta 3 pilot bulunur..

Yakıt konusu ise ayrı bir mevzu.. KTHY yılda 20 milyon dolara yakın yakıt parası ödemektedir. Bu anlaşmayı kim yapmaktadır ? Litresini kaç cent’den ve nereden almaktadırlar ? Uçuş koridorlarını, pilotlar titizlikle uyguluyor mu ? Günde toplam 10 dakikalık tasarruf bile yılda milyonlarca dolar yakıttan tasarruf sağlar.. Ayrıca, ikram konusunda da hangi şirketlerden , kaça alındığı , yapılan sözleşmelerde kimlerin bulunduğu araştırılarak ikram ücretlerinde de tasarrug sağlanabilir. Bizim yönetimimiz zamanında, THY, Istanbul havaolları Kıbrıs’a uçmaktan vazgeçmişti. THY yolcularını da KTHY taşırdı.”

(Star Kıbrıs)

KTHY zararına mı uçuyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

Misafir ~ 14 yıl önce
olayı niçin şahsi boyutlara getiriyorsunuzki arkadaşlar...Selçuk kötü,MEhmet kötü,Hasan Hüseyin iyi...Düşünülmesi gereken şirkete kimin faydalı olduğu evet Selçuk Kayalı döneminde aciz ve çalışmadan başkasının arkasına sığınan kişiler gayet normal olarak bu yorumları yapabilir, ancak firmayı düşünen kişiler Selçuk Kayalı için olumlu yorum yapabilirler.MAlesef bu kişilerde entrikalara maruz kalmıştır.Dogruyu söyleyeni dokuz köyden kovarlar bir de işi gerçekten biliyorsa....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
arkadaşlar burası sizin(kthy teknisyenleri) saçma yorumlarınızı pardon kavgalarınızı yansıtacağınız bir yer değil. Her zamanki gimi milli havayolumuzun aleyhine bir başlık atılmış onunla ilgili yorumlar yapın.kthy isimli arkadaş için söylüyorum. Ben selçuk kayalının iş tecrübesinden meslek aşkından bahsettim. Kişiliği ne bizi ne de kthy'yi bağlamaz. Özelleştirme falan boş iş. 2 nedeni var bu işin 1. Kthy'de boş oturan insan topluluğu (pilotlar ve teknisyenleri dışında tutuyorum bunun) 2. özellikle teknik operasyonda işi bilmeyen çıkarcı insanlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sen kaşınıyorsun uzun boylu iş bilmez sen kendini bilin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Türkiye köstek oluyor yazmışsınız.mutlu olun az kaldı rum tarafı size destek olacak.geçen ay son olarak rusyadan aldıkları 41 adet saldırı tankınıda bu desteklerinde zevkle kullanacaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ARKANI DÖNME HEMEN KULİS ÇALIŞMALARI BAŞLAR...SAKIN SELÇUK DEME ..ZATEN ŞUANDADA BİR TANE VAR ...ONDAN FARKI YOK AL BİRİNİ VUR ÖTEKİNE DESEM YALAN OLMAZ ...KKTHY NİN ŞANSIZLIĞI VEDE KADERSİZLİĞİ BAŞKALARINI KÖTÜ GÖSTER VE SEN BİR YERLERE GEL SONUÇ HİÇ BİR ZAMAN DEĞİŞMEYECEK..ATILACAKSINIZ..SELÇUKLAR..GEÇMİŞTE ATILDINIZ...ŞİMDİDE ATILACAKSINIZ ..BU SADECE SIRA VE ZAMAN MESELESİ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bana cevap yazan arkadaş, yazdıklarından bişey anlamadım. yanlış kişiyi düşünerek yazmışsın heralde. Selçuk Kayalının hakkını kimse yemesin. Onun gibi 3 kişi daha olsa şirket bu hale gelmezdi bence teknik başkan da kthy g. müdürü de onun gibi birileri olmalıydı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
HANİ DERLER YA NE EKERSEN ONU BİÇERSİN BİR ZAMANLAR SİZLERİ KKTHY ALDIRAN ARKADAŞINIZI BİR DÖNEM SONRA ARKADAN VURAN SELÇUK KAYALI ŞİMDİ MAZİSİNİ DÜŞÜNECEK..UÇMAYACAK UÇAĞI SEFERE VERMEK İLE ARKADAŞININ ZOR DA KALMASINA SEBEB OLMAK ...İŞTE HAKKANİYET..İLAHİ ADALET..SADECE O DEĞİL O ANKİ YETENEKSİZ BİR KAÇ KİŞİ DAHA VARDIR..NE OLDU ŞİMDİ...HERKES HAK ETTİĞİNİ BULUR..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
B.1.1 LİSANSINA SAHİP TEKNİSYENLERİN TEKNİK MÜDÜRLÜK YAPMALARINDAN YANADIR..ÇÜNKÜ BU İŞ ONLARIN İŞİDİR..UÇAĞI TANIMAYAN LAR ANCAK OFİSLERDE VEYA GNM LERDE DEDİKODU GİBİ ONUN BUNUN LAFINI TAŞIYARAK YER BULMAYA ÇALIŞIRLAR..KKTHY DE ....YAZIYORUM GÜNDAL ...KOZAL...SONER...VE MÜHENDİSLIİKTEKİ BAZI ARKADAŞLAR BU İŞİ BİLMEDEN YILLARCA PARA KAZANIP CEPLERİNİ DOLDURDU ANCAK ŞİRKETE FAYDALARI OLMADI..ÇÜNKÜ TAŞIMA SU İLE BU İŞLER OLMAZ BUNU BİLMİYORLARDI..ŞİMDİ SİZLER BAZI ALIŞKANLIKLARDAN VAZGEÇMENİZ LAZIMÇ...TEK MÜD TEKNİSYEN KÖKENLİ OLACAK ..İŞTE İŞ BU YAPIN GÖRÜN BAKALIM..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ucaklar minumum 2800 saat ucuyor bu ıspatlanabılır, yine asparagas..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BİR ZAMANLAR KİLİT SANAYİNDEN BİR TEKNİK BAŞKAN DİYE BİR GÜNDAL VARDI ...UÇAKLA HİÇ BİR İLİŞKİSİ OLMAYAN ...VEDE ONUN MEYDANA GETİRDİĞİ BİR EKİP İŞTE BU İŞİN O YILLARDA BAŞLAYIP BİTMEYEN TEKNİK MÜDÜRLÜK SORUNU HALA DEVAM ETMEKTEDİR..ÇÜNKÜ BU ADAMLAR BU İŞİN MUTFAĞINI BİLMEZLER..AMA ELDE KALAN MD UÇAK PARÇALARINI İYİ PAZARLADILAR....YAZIKKİ O ŞİRKETİN BAŞINA TEKNİSYEN KÖKENLİ BİR TEKNİK MÜDÜR GELSE HERŞEY YOLUNA GİRER...KİMSE 3 KAĞITÇILIK YAPMAZ..NE ESKİ MÜDÜRLER NEDEE GİDEN MÜDÜR GİBİ OLMAZ... BİR DENEYİN KKTHY ÇOK İYİ TANIYAN TEKNİSYEN KÖKENLİ TEKNİK MÜDÜRLÜK YSAPACAK ARKADAŞLAR VARDIR..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000