11 Nisan 2008, Cuma 14:14:15

"Krize rağmen, BÜYÜYORUZ"

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, küresel havacılık pazarında krize rağmen "inadına" büyümeye devam ettiklerini, doluluk oranının, Busines Class ve transit yolcu sayısının arttığını ve bunun 2008 karlılığını çok pozitif etkileyeceğini söyledi.
  • Şirketimiz TÜRK HAVA YOLLARI A.O nın büyümesi bizede haklı gurur kaynağıdır. TEK RİCAMIZ İSTİKRARLI PERSONEL POLİTİKASI UYGULANSIN.

Kotil, 2008'in ilk üç ayına ilişkin sonuçları, ANKA'ya değerlendirdi. Kotil, THY'nin bu yılık ilk üç ayına ilişkin verilerin, şirketin küresel havacılık pazarında krize rağmen inadına büyümeye devam ettiğini, doluluk oranını, Busines Class ve transit yolcu sayısını arttığını ve bunun 2008 karlılığını çok pozitif etkileyeceğini gösterdiğini kaydetti.

THY'Yİ KRİZ ETKİLEMEDİ

THY'nin Avrupa Havacılık Birliği üyesi olduğunu hatırlatan Kotil, Avrupa'da son üç ayda kapasite artışı yüzde 3, bunun yolcuya dönüşümünün de yüzde 1.5 olduğunu kaydetti. Avrupa'daki havayollarının büyümesinin yüzde 1.5 olduğu bir dönemde THY'nin ise yüzde 16 gibi bir büyümeyi yakaladığını ifade eden Kotil, "Avrupa'nın üzerinde bir büyüme yakaladık. Global kriz Avrupa'ya havacılığı etkiledi ama bizi etkilemedi" dedi.

"GLOBAL MARKA VE OYUNCUYUZ"

Temel Kotil, transit ve Busines Class yolcu sayısında da artış olduğuna işaret ederek, yılın ilk üç ayından yurtdışından yurtdışına transit yolcu sayısının ise yüzde 45 arttığını vurgularken, "Bu da çok yüksek bir rakam. THY'nin gittikçe daha global marka ve oyuncu olduğunu gösteriyor. Geçen yıl bu yüzde 50 idi. Katlanarak devam eden bir yurtdışına yurtdışına THY üzerinden yolcu talebi var. Türkiye ekonomisi iyi gelişmesine ve ondan avantaj sağlıyoruz" diye konuştu.

İŞADAMLARI THY'Yİ TERCİH EDİYOR

Busines Clas yolcu sayısının arttığına da dikkat çeken Temel Kotil, yurtdışında Busines oranının yüzde 32 arttığını, bu oranın sadece Mart ayında yüzde 42'e çıktığını ifade etti. Kotil, hemen hemen her seferde 10 adet Busines yolcu taşıdıklarını dile getirirken, "Busines Clas bilet ücreti ekonomi biletin uçuşuna bağlı olarak iki veya üç katı oluyor. Bu da iş adamlarının tercih ettiğini gösteriyor. Amerika, Japonya ve Çin biletlerimiz bir ay önceden tükeniyor. Bu heyecan veriyor. Bu da bizim 2008'de karlılık ve ekonomik gelir düzeyimizin güçlü olarak devam edeceğimizi gösteriyor" dedi.

Kotil, THY için Avrupa'nın büyük Pazar olduğunu ifade ederken, şirket olarak Avrupa pazarında biraz daha fazla büyüdüklerini söyledi. Avrupa pazarında 1 puan daha büyüdüklerini ve THY'nin Avrupa'da yüzde 16 büyüdüğünü kaydeden Kotil, sektöre ilişkin yayınlanan son raporlarda, 2008 büyüme tahminleri düştüğünü, tahminlerin tek düşmediği yerin ise Ortadoğu pazarı olduğunu söyledi. Ortadoğu pazarının 2008 içinde yüzde 11 gibi bir büyüme öngörüldüğünü dile getiren Kotil, dünya geri kalan kısmında yüzde 1-2 gibi büyüme tahmin edildiğini söyledi. Kotil, "THY olarak, Ocak-Mart döneminde Ortadoğu pazarında kapasite artışı olarak yüzde 36, yüzde 48 yolcu artışımız oldu" dedi.

THY YURT DIŞINA YÖNELDİ

Avrupa'daki bütün havayollarının 3 aylık dönemde doluluk oranı 1 puan düşerken, THY'Den 3.2 puan yukarı çıktığına işaret eden Temel Kotil, şunları kaydetti:

"Kapasite artışı bu dönemde toplamda yüzde 10 olurken, yolcu artışımız yüzde 15 oldu. Aradaki 5 puan direkt karlılığımıza eklenecek. THY, iç hatlarda yüzde 10,.yurtdışı hatlarda yüzde 22 büyüme yakaladı. İlk olarak bu dönemde yurtdışı yolcu sayımız yurtiçi yolcu sayımızı geçti. THY yurtdışına yönlendiğini gösteriyor. Geçen yıl gelirin yüzde 60'i yurtdışı satışlarda olmuştu. Bu yıl ise yurtdışı satışların payının yükseleceği sinyallerini almış oluyoruz, bu da karlılığımızı pozitif etkiyecektir."

"Krize rağmen, BÜYÜYORUZ"

Yorumlar

cabinshop ~ 16 yıl önce
Şirketimiz TÜRK HAVA YOLLARI A.O nın büyümesi bizede haklı gurur kaynağıdır. TEK RİCAMIZ İSTİKRARLI PERSONEL POLİTİKASI UYGULANSIN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000