10 Ekim 2015, Cumartesi 10:37:14

Kotil: "Uçaklar havada değil yerde eskir"

THY Genel Müdürü Temel Kotil, dünya hava trafiğinin yüzde 66'sının İstanbul üzerinden geçtiğini söyledi. Bugün gazetesine konuşan Temel Kotil, “Ülkemize ve İstanbul’a 3 saatlik menzilde 41 ülke 116 şehir bulunuyor” dedi.
  • Hocam 777 dişinda geniş gövde alinmayacakmi onu soruyorum ? A380 , B748 , A350 , B787 diyorum
  • iyi güzelde dünyadaki uçakların % 66'sının tepemde dolanıp durmasının bana ne faydası var (zeytinburnunda oturuyorum) bumu övünç kaynağınız !!!
  • Ya herşey iyi güzelde THY ne zaman geniş gövde siparişi verecek ????
  • calisaninizi dusunmeniz gereken senedir. Gectigimiz yil kar payini yoneticilerinize dagittiniz. Bizler de bu sirketin calisanlari, bi sirketin kar ettirenleriyiz. Bu sene bizleri magdur etmemenizi diliyoruz.
  • Dünya trafiğinin %66'sı İstanbul üzerinden geçiyor?? Ya kim hazırlıyor konuşma metinlerini kosskoca CEO nun??
  • Ya bu adam çok tatlı ya. Hep gülüyo. Peynir gibi.
  • Ya konuşup konuşup duruyor herşey olağanüstü mükemmemlmiş gibi afrika afrika diye kafayı yemiş durumda şurada 4 ay sonra toplu iş sözleşmesi imzalanacak hiç çalışanlarla alakası yok sanki kendisi uçup kendisi servis ediyor kendisi milletin kahrını çekiyor reel ol reel sizin İnşallah az kaldı ALLAH herşeyi görüyor devran rüzgarları ters etmeye başlıyor sizleride göreceğiz Yüce RABBİM çok büyüp herşeyi göreceğiz hep beraber 4bacakda olsa uçsakda her ne kadar biz bazı arkadaşlarımız gibi yalakalık yapadağımız için hep bizlerle uğraşsalarda tüm Kbin Arkadaşlarımında Kaptanlarımada iyi uçuşlar olsun,Milletimizinde başı sağolsun..
  • En kirli, en pis hava Turkiye'de yani?%66?
  • Uçucu personelle yer personeli arasındaki uçuk maaş farkı düzeltilsin
  • fakat calisanlari dusunen yok, keyfi uygulamalarla insanlarin hakkini vermiyorsunuz.. ayni isi yapan iki insan arasinda yuzde 50 maas farki olabilir mi.. yaziktir

THY Genel Müdürü Temel Kotil, Bugün gazetesinden Perihan Çakıroğlu'na konuştu. Kotil, İstanbul’un üzerinden dünya hava trafiğinin yüzde 66’sının geçtiğini söyledi. Kotil, “Dar gövdeli uçaklarla Asya, Avrupa ve Afrika’da 53 ülke ve 156 şehre uçabiliyoruz. Bu uçakların maliyetleri avantajlı, yakıt ve bakım giderleri de çok daha düşük” dedi.

İşte Kotil'in Bugün gazetesine verdiği röportajı;

Milli hava yolu şirketimiz Türk Hava Yolları’nın (THY) hem Türkiye’de hem de dünyada çok geniş uçuş ağı mevcut. Neredeyse uçmadığı nokta kalmadı gibi.

İstanbul, merkezi konumuyla son yılların en karizmatik aktarım merkezi yani “hub”ı haline geldi. Dünya hava trafiğinin yüzde 66’sı İstanbul üzerinden geçiyor. Bu nedenle THY’nin uçuş trafiğinde de önemli bir yeri var. THY, bu avantajı kullanmakla birlikte Atatürk ve Sabiha Gökçen hava limanlarında da aşırı trafik yüzünden rötarlar oluşuyor, sıkıntılar yaşanıyor. Üçüncü havalimanının tamamlanması da çok zaman alacak gibi görünüyor.

Son zamanlarda İstanbul merkezli Türkiye’nin hub olmasının çok maliyetli olduğu tartışılıyor. “Çok uçuşun bedelini mi ödüyoruz” soruları ortaya atılıyor. Bu sorulara cevap bulmak adına THY Genel Müdürü Temel Kotil’e ve ilgili yetkililere sorular yönelttik. Aldığımız cevapları Kotil’in görüşleriyle birleştirdik ve kamuoyunun merak ettiği bu konuya açıklık getirmeye çalıştık.

"2014 Ağustos ayı sonunda uçulan şehir sayısı 260 iken 2015 Ağustos ayı sonunda 277’e ulaştı. İç hat şehir sayısı 43’den 48’e, dış hat şehir sayısı ise 217’den 229’a yükseldi. Yine 2014 Ağustos ayı sonunda uçak sayısı 263 iken 2015 Ağustos ayı sonunda 294 oldu."

"4 SAATLİK MENZİLDE 53 ÜLKE VAR"

Temel Bey, yıllarca İstanbul, yolcu taşımacılığında bir merkez yani “hub” olsun istedik. Bu gerçekleşti, peki bu durumdan kârlı çıkıyor muyuz?

Ülkemiz ve özellikle İstanbul, hava yolu taşımacılığı için eşsiz bir konuma sahip. Dünya hava trafiğinin yüzde 66’sı İstanbul üzerinden geçiyor. Ülkemize ve İstanbul’a 3 saatlik menzil içinde 41 ülke 78 şehir Türkiye içindekiler dahil (116) şehir, 4 saatlik menzil için 53 ülke 118 şehir Türkiye dahil (156) şehir, 5 saatlik menzil için 66 ülke 143 şehir Türkiye dahil (181) şehir bulunuyor. Biz THY olarak üzerimizden geçen trafikten pay almayı hedefledik ve buna uygun stratejiler geliştirdik. Başka bir deyişle İstanbul’un hub (aktarım noktası) olma potansiyelini gördük ve bu potansiyeli realize ettik.

Hub, yani aktarım merkezi olmanın hangi avantajlarını THY kullanıyor? Maliyetleri nasıl düşürüyorsunuz?

Boeing ve Airbus dar gövdeli uçaklar 3-4 saat uçuş yapabiliyorlar. Bu sürede demin de belirttiğim gibi Asya, Avrupa ve Afrika’da 53 ülke 156 şehre ulaşabiliyoruz. “Dar gövdeli” uçakların hem satın alma maliyetleri avantajlı hem de yakıt ve bakım giderleri çok daha düşük. Pek çok hava yolu şirketinin “geniş gövde” uçaklarla sefer yaptıkları noktaya biz “dar gövde” uçaklarımızla kolaylıkla uçabiliyoruz. Bu da ciddi maliyet avantajı sağlıyor. Hub olan bir noktaya birçok havayolu şirketi yolcu taşıyor. Bu da pazarın büyümesini sağlıyor. Sefer yapmadığımız diğer noktalara da ortak uçuşlarla ulaşabiliyoruz. Geniş uçuş ağımız büyüyen pazar da bize çok ciddi avantaj sağlıyor.

Kazanç ve gider anlamında THY’nin son durumu nedir?

Dünyadaki tüm küresel havayolu şirketleri transit yolculardan pay almak isterler. Böylece aktarmalı uçuşlarla direkt sefer yapılamayan pek çok noktaya transfer merkezleri üzerinden bağlantı sağlayabilirler. Transfer yolcu havayolunun tüm uçuş ağını besler, uçakların doluluk oranlarına ve kârlılığa büyük katkı sağlar. THY’nin 2003'te iç ve dış hatlarda 5'er milyon olmak üzere, toplam 10 milyona ulaşan yolcu sayısı 56 milyona geldi. Bu yılki hedef ise 63 milyon yolcu.

"DIŞ HATTA UÇANLARIN YARIYA YAKINI TRANSFER"

Bu agresif büyüme politikasında transfer yolcuların baz etkisi nasıl gerçekleşti?

Bu başarılı büyüme stratejisinin temelinde dıştan dışa transfer yolcuyu artırma stratejisi yer alıyor. 2005'ten sonra herhangi bir dış hat noktasından diğerine taşıdığımız yolcu sayısı hızla arttı ve 900 binlerde olan sayı 2014'te 14 milyona ulaştı. Bugün dış hat yolcumuzun yüzde 43'ünü transfer yolcular oluşturuyor. Transfer yolcu sayımızdaki artış bu yıl da sürüyor.

THY, dünyanın 4’üncü 'Büyük uçuş ağı'na sahip aynı zamanda dünyanın en fazla ülkesine uçan havayolu şirketi konumunda. Bu anlamda geniş uçuş ağımız büyüyen pazar da bize çok ciddi avantaj sağlıyor. Dünyada pazar payında 11’inci büyük havayolu şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

En iyi bağlantıları hangi hatlarda sağlayabiliyorsunuz?

THY, Afrika ve Ortadoğu’ya en iyi bağlantıyı sağlayan şirket konumunda bulunuyor. Asya Pasifik’te ise ikinci en iyi bağlantıyı sağlayan havayolu şirketi. Transfer merkezimiz İstanbul son 5 yılda uçuş bağlantı kalitesini dünyada en çok artıran şehir olarak dikkat çekiyor.

Mesela, transfer bir yolcu koltuğunu baz alırsak, verimlilik boyutunda yüzde kaç kârlılık sağlıyorsunuz?

Havayolu sektöründe pek çok değişken bilet fiyatlarına direkt ya da dolaylı olarak etki ediyor. Erken rezervasyon, mevsimsel değişiklik veya yılbaşı gibi tatil dönemleri bilet ücretlerini etkileyebiliyor. Transferlerde de aynı koşullar geçerli. Bu sebeple sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek mümkün değil.

"UÇAKLAR HAVADA DEĞİL YERDE ESKİR"

THY, dış hat uçuşlarında Türkiye’ye büyük miktarda döviz sağlarken, bir yandan da uçaklarımız normal ekonomik ömründen önce eskimiyor mu?

Uçakların belli bir ömürleri var. Bu ömürleri içinde belli periyodik bakımları ve parça değişimleri yapılmak şartıyla yapabilecekleri “uçuş saatleri” belirlenmiştir. Bu uygulamalar ve süreler “uluslararası kurallar” ile çerçevelenmiştir ve tüm havayolu şirketleri için bağlayıcıdır. Havayolu şirketleri için uçakların alanda geçirdikleri zaman arttıkça “verim” azalır. Havayolu şirketinin verimliliği ve kârlılığı uçaklarının “havada kalma” süreleriyle orantılıdır. Periyodik bakımlar, yolcu alımı, akaryakıt ikmali ve catering yüklemesi gibi faaliyetlerin en kısa sürede gerçekleştirilerek uçakların havada kalma süresini artırmakla verimlilik sağlanabilir.

Koltuk sayısına baktığımızda şirket verimli mi?

Toplam Arz Edilen Koltuk Km (AKK), Ocak-Ağustos 2014 döneminde 88,6 milyar iken, 2015 yılının aynı döneminde yüzde 12,2 artarak 99,3 milyara ulaştı. AKK artışı iç hat uçuşlarda yüzde11,9, dış hat uçuşlarda yüzde 12,2 oranında gerçekleşti. Ücretli Yolcu Km (ÜYK), Ocak-Ağustos 2014 döneminde 70,5 milyar iken, 2015 yılının aynı döneminde yüzde 11,1 artarak 78,3 milyara ulaştı.

ÖZEL ŞİRKETLER PAZARI BÜYÜTTÜ

Pegasus, Atlas Jet, Onur Air ve Bora Jet gibi özel hava yolları, THY’nin uçan yolcu pazarında yani pastasında ek kapasite mi sağladılar, yoksa sizden yolcu mu kapıyorlar?

2003 yılından itibaren bizim dışımızda diğer hava yolu şirketleri de yurtiçi uçuşlara başladı. Meydana gelen bu rekabet ortamı yolcuya olumlu yansıdı. Havacılık sektöründe tekel ortadan kalkınca herkes THY’nin küçüleceğini düşündü ancak bizim açımızdan bu rekabet “yararlı” oldu. Türkiye’de uçan yolcu sayısının artmasıyla pasta ciddi oranda büyüdü. Büyüyen iç hat pazarı THY dahil tüm hava yolu şirketlerinin yolcu sayısını artırdı.

Petrolün düşmesi ve kurlardaki oynaklık sizi nasıl etkiledi?

Akaryakıt fiyatlarında ve döviz kurlarında yoğun dalgalanmaların yaşandığı bu ilk altı aylık dönemde, dengeli borçlanma kompozisyonu ve dinamik risk yönetim uygulamaları ile 1 milyar 35 milyon TL net kâr elde ettik.

Bu yıl sonu itibarıyla THY’nin gelir, gider ve büyüme oranlarında geçen yıllara göre ne kadar artış tahmini bekleniyor?

Bu yıl büyüme trendini sürdürdüğümüz bir yıl olarak geçiyor. Gelen verilen hedeflerimizi yakalayacak durumda olduğumuzu gösteriyor. THY’nin Ocak-Temmuz 2015 dönemine ilişkin trafik sonuçlarına göz atacak olursak; Ocak-Ağustos 2014 döneminde 36,4 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2015 yılının aynı döneminde yüzde 11,7 artışla 40,7 milyona ulaştı. Yolcu sayısındaki artış iç hatlarda yüzde 15,7, dış hatlarda yüzde 9,0 oranında gerçekleşti. (Bugün)

Kotil: "Uçaklar havada değil yerde eskir"

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

Everete cvp ~ 9 yıl önce
Hocam 777 dişinda geniş gövde alinmayacakmi onu soruyorum ? A380 , B748 , A350 , B787 diyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
halil ~ 9 yıl önce
iyi güzelde dünyadaki uçakların % 66'sının tepemde dolanıp durmasının bana ne faydası var (zeytinburnunda oturuyorum) bumu övünç kaynağınız !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
7-77 ~ 9 yıl önce
sen zeytinburnununda oturmaya devam et kardeşim
hojdur ama banena ~ 9 yıl önce
Bencilin önde gideniyim. Bana bir faydası yoksa kimseye de olmasın. Benim işime yaramıyacaksa dünya yansın umurumda olmaz diyorsun yani...
Sipariş ~ 9 yıl önce
Ya herşey iyi güzelde THY ne zaman geniş gövde siparişi verecek ????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
everett ~ 9 yıl önce
hocam daha yeni gonderdik 777 yi daha ne genis govdeden bahsediyorsun ?
Bu sene ~ 9 yıl önce
calisaninizi dusunmeniz gereken senedir. Gectigimiz yil kar payini yoneticilerinize dagittiniz. Bizler de bu sirketin calisanlari, bi sirketin kar ettirenleriyiz. Bu sene bizleri magdur etmemenizi diliyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nası yani?? ~ 9 yıl önce
Dünya trafiğinin %66'sı İstanbul üzerinden geçiyor?? Ya kim hazırlıyor konuşma metinlerini kosskoca CEO nun??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gülen CEO ~ 9 yıl önce
Ya bu adam çok tatlı ya. Hep gülüyo. Peynir gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rx ~ 9 yıl önce
Ya konuşup konuşup duruyor herşey olağanüstü mükemmemlmiş gibi afrika afrika diye kafayı yemiş durumda şurada 4 ay sonra toplu iş sözleşmesi imzalanacak hiç çalışanlarla alakası yok sanki kendisi uçup kendisi servis ediyor kendisi milletin kahrını çekiyor reel ol reel sizin İnşallah az kaldı ALLAH herşeyi görüyor devran rüzgarları ters etmeye başlıyor sizleride göreceğiz Yüce RABBİM çok büyüp herşeyi göreceğiz hep beraber 4bacakda olsa uçsakda her ne kadar biz bazı arkadaşlarımız gibi yalakalık yapadağımız için hep bizlerle uğraşsalarda tüm Kbin Arkadaşlarımında Kaptanlarımada iyi uçuşlar olsun,Milletimizinde başı sağolsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hava ~ 9 yıl önce
En kirli, en pis hava Turkiye'de yani?%66?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İşçi ~ 9 yıl önce
Uçucu personelle yer personeli arasındaki uçuk maaş farkı düzeltilsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ucucu ~ 9 yıl önce
Sacmalamissin ben yere geceyim sen uc o zaman. O basinca dayanabilecekmisin? Ailenin yanidasin altin kuru keyfin yerinde bir gidiyoruz 5 gun gelmiyoruz ?? Sana kaptan pilot maasi verelim pilot olmussun sen:))
haklisin ~ 9 yıl önce
gecenlerde biride ceo pilottan daha fazla almamali demisti.. haklisiniz butun sirketi ucucu personelin uzerine yapalim rahatlayalim..
Kıskanclık ~ 9 yıl önce
Pilotun yaptığı iş teknik, şartları, sağlık koşulları zor. Yer ekibindeki kalifiyesiz elemanla niye aynı maaşı alsın? Yer ekibinin yaptığı işi 1 haftada öğrenirsiniz, kalifiye bir iş değil..
Ya arkadaş ~ 9 yıl önce
yerde çalışan arkadaşlar maaşlarınız kötü ve düzeltilmeli ama bunu uçucu personel kıyaslamasınüzerinden dillendirmeyin.İkisi çok farklı işler
Bence olur ~ 9 yıl önce
Bir havayolunun en kıymetli maaşlı personeli uçucu personelidir.Bu sebepledir ki en iyi maaşları alırlar.Şu anda THY nın uçuş ekipleri olması gerekenin altında bir fiyata çalışmaktadırlar ki bu sebeple ; bir çoğu ayrılıp yabancı şirketlere gitmekteler.Yılbaşı uçucu ekiplere ciddi bir düzeltme bekleniyor yoksa uçakları ceolar uçurur
Saygı lütfen ~ 9 yıl önce
Arkadaşlar birbirimizin yaptığı işleri küçümseyip hafife almak bize yakışmıyor. Yer personeli, uçuş ekibi, teknisyen vb. Bizler bir zincirin parçalarıyız, hatta biz bir aileyiz. bi de bu gözle saygıyla bakalım operasyonun ana unsurları olan bir birbirimize...?
tebriklee ~ 9 yıl önce
fakat calisanlari dusunen yok, keyfi uygulamalarla insanlarin hakkini vermiyorsunuz.. ayni isi yapan iki insan arasinda yuzde 50 maas farki olabilir mi.. yaziktir

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000