25 Şubat 2009, Çarşamba 09:45:20

Kotil: "Dünyanın yolcusunu taşıyoruz"

Taşıdıkların her 100 yolcudan 28’inin transit yolcu olduğunu belirten THY’nin Genel Müdürü Temel Kotil, ‘Bunu yüzde 50’ye çıkaracağız. THY dünya yolcusu taşıyor’ dedi.
  • Transit yolcu hedefi THY icin guzel ancak Turkiye'ye bir faydasi yok. Singapur havayollari gibi "SIA stopover" yani gunu birlik konaklama ile en azindan Istanbul tanitilmali ve tesvik edilmeli bu projede. (Belli bir saatten fazla kalanlara zaten THY bunu sunuyor.Ancak o bundan farkli).

THY Genel Müdürü Temel Kotil, “Dünya havacılık pazarının yüzde 40’ı Avrupa, yüzde 40’ı ABD’ye ait. Biz pazarın tam ortasındayız. İstanbul bu konuda çok avantajlı. Avrupa’ya uçuşlarımızda her 100 yolcudan 28’i transit yolcu. Bunu yüzde 50’ye çıkaracağız. Bu anlamda dünya yolcusunu taşıyoruz” dedi

Kenya hattının açılışı için düzenlenen basın gezisinde, uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Kotil, THY’nin transit yolcu potansiyeliyle artık ‘dünya yolcusu’ taşıdığını söyledi. Kotil, şöyle dedi:

“Avrupa’dan geleni taşıyacağız. Çinlileri Afrika’ya taşıyacağız. Avrupa yolcu pazarını İstanbul üzerinden güneye götürmek istiyoruz. Büyük Avrupa pazarı ile Ortadoğu pazarını birleştirmek istiyoruz. Avrupa pazarı yüzde 40 iken Ortadoğu pazarı yüzde 12 civarında. Bu açılımı Afrika ile devam ettirmek istiyoruz.

Dakar hattı geliyor

Avrupaya uçuşta yüz yolcudan 28’i transit yolcu.Bu oranı yüzde 50’ye çıkartmaya çalışıyoruz. Transit yolcular bizim yolcu sayımızda çok önemli bir yer tutuyoruz. Bu anlamda dünya yolcusunu taşıyoruz.”

Afrika’da birçok noktaya uçuşların sürdüğünü ve 5 Nisan’da da Dakar’a yeni bir direkt uçuş başlayacağını belirten Kotil, “Afrika’da henüz boş yerler var. Onlara da uçacağız. Afrika uçuşlarımız çok verimli geçiyor. Örneğin Nijerya uçuşları sürekli dolu oluyor. 2006’da 4 ay içinde 24 yeni hat açtık. 2008’de 4 tane daha açtık. Bu yıl 6 yeni hat daha açacağız” dedi

Dünya havacılığında krizle birlikte büyük bir talep daralması yaşandığını, bunun da şirketleri daralmaya ve kapasite azaltmaya götürdüğünü belirten Kotil, 2008’de dünya havacılığında yüzde 10 daralma olduğunu söyledi.

THY’nin, tam aksine büyüdüğünü ifade eden Kotil, “Koltuk büyümemiz ise yüzde 21 oldu. Biz dünyanın aksine, kapasitemizi sürekli artırıyoruz.

Uyguladığımız bu hacim ekonomisi ile giderlerimiz azaldı gelirlerimiz arttı. Örneğin birçok havayolu Hindistan pazarından çekilirken, biz bu bölgeye kapasite artırdık ve gelirimizi yükselttik. Krizi böylece fırsata dönüştürdük” dedi.

Ciro 4.5 milyar dolar

Büyümenin personel alanında da yaşandığını ifade eder Kotil, son 5 yıl içinde pilot sayısının 640 dan bin 600’e, kabin memuru sayısının 1700’den 3 binin üzerine çıktığını belirtti. Kotil, “600 kişi daha alacağız. 2003’de 1.6 milyar dolar olan ciromuz geçen yıl 4.5 milyar dolara çıktı. Bu büyüme içinde yolcu sayımız da 10 milyondan 27 milyona ulaştı. Ciromuz ise 3 kat artış göstermiş oldu” diye konuştu.

Kısa çalışma ödeneğinde bile suistimal var

Kenya’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım global kriz ve Türkiye ekonomisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’de krize karşı alınan önlemlerin Avrupa ve ABD’deki gibi olamayacağını belirten Yıldırım, şunları belirtti:

“Oralar krizin merkezi halinde. Krizin etkisi bize farklı oluyor dolayısıyla alınan tedbirler de farklı. Onlar krizin öznesi biz tümcesiyiz. Buna rağmen aldıkları tedbirler şu ana kadar çok da etkili olmadı. Krizin algılanması bizde nedense farklı oluyor. Dışardan bakanlar bize iyi diyorlar ama içerde biz farklı yorumlar yapıyoruz. Biz kriz gerçeğini kabul edip, ona göre adımlarımızı atmalıyız. Bu adımlarda zaten atılıyor. Tedbirleri parça parça alıyoruz. Kısa çalışma ödeneği konusundaki adımlar çok önemli neticeler verecek ve işsizlik için önemli bir tedbir olacak. Fakat bunu bile kullanıp fırsatçılık yapanlar olduğunu duyuyoruz. Adamı işten çıkarıp gönderiyor, git ödeneği al gel bende çalış diyorlar.”

Bakanlığına bağlı sektörlerden denizcilikteki sorunların sorulması üzerine de Bakan yıldırım, şunları söyledi:

“Denizcilik sektöründe iki önemli tedbir alınıyor. İhracata yönelik ve yarım kalan teknelerin yapımının tamamlanması için Eximbank’tan kredi kullandırıyoruz. Tersaneleri canlı tutmak için kamu başta olmak üzere ihtiyaç ve talepler sektöre yönlendiriliyor.”

(Milliyet)

Kotil: "Dünyanın yolcusunu taşıyoruz"

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Transit yolcu hedefi THY icin guzel ancak Turkiye'ye bir faydasi yok. Singapur havayollari gibi "SIA stopover" yani gunu birlik konaklama ile en azindan Istanbul tanitilmali ve tesvik edilmeli bu projede. (Belli bir saatten fazla kalanlara zaten THY bunu sunuyor.Ancak o bundan farkli).

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000