02 Mart 2010, Salı 10:37:04

KORKUNÇ BİR YANLIŞ ANLAŞILMA!

Sefa İnan’la Kara Kutu'da bu hafta yine konuşulmayan konuşuldu. Bilinmeyenler masaya yatırıldı...
  • merak etmeyin teşkilatlanmamız çok iyidir. herkezin her gelişmeden haberi vardır .bu ceza tamamen başka amaçlara hizmet etmektedir. bu olayda pilot rakamı yanlış yazmıştır zaten aksi taktirde sıcaklık 930 u geçtiğinde o kaptan neden sefere devam etti ayrıca nasıl olurda boeing in olmaz dediği şekilde bu derecede ısınan bir motor 236 uçuş yapabilir .subjektiflikten ,objektifliğe geçmenizi öneririm pegasus ta her şey yolunda ve hızla ilerlemektedir .bu büyüme birilerini rahatsız etmişki bunlar yaşanıyor shgm nasıl olurda 737 ile ilgili en yetkili kurumların raporunu görmezden gelir .cezaya asıl böyle bakılmalıdır .devletimizin başındakilerin sistemini gayet iyi biliyoruz ama MUSTAFA KEMAL ATATÜRK`ÜN dediği gibi ''geldikleri gibi giderler'
  • SHGM QAR DATA dan o bilgiye ulaşır. Logbook taki insan hatası ile yanlış yazılmış bir EGT değerinden TEKNİK FORM -4 ünü iptal etmez. Bu konuyu böyle bir masum sebebe bağlıycaz derken yapılan asılsız senaryolar SHGM ve PEGASUS uçuş işletmesi cevap vermelidir.
  • Katılır veya katılmazsınız.Önceki yazımın devamı olarak belirtmek isterim ki SHGM cezasının asıl felsefesi "236 kez arızaya rağmen uçmak değil, arıza olmasa dahi 236 kere sistemsiz, farkındalıktan yoksun uçmuş olmaktır." Bu konuda PGS olarak ne yazıldı, uygulamanın gerektirdiği gibi yazıldı mı, yazıldığı gibi uygulandı mı vb vb vb ? Daha Genel Müdür önüne gelen arıza bilgilerinin arasında LOG-BOOK'TA HERHANGİ BİR ŞEKİLDE KAPATILMIŞ GÖRÜNENLERİN MEVCUT OLMADIĞINI DAHİ BİLMEZKEN, TÜM KARŞILAŞILAN ARIZALARIN SADECE KENDİ ÖNÜNE GELEN LİSTELERDEKİLER OLDUĞUNU SANIRKEN bu dediğim mümkün olabilir mi? Pegasus, bütün iddiasına rağmen, eskiden "MEMUR ZİHNİYETİ" diye tanımlanan bir hantallık ve sistemsizlik içindedir.Cezaya bu gözle bakmak gerek.
  • Pegasus'ta çalışan bilir, uçucu veya teknik kişi olmak gerekmez.Toplantılar, ani talimatlar, bir yerlerden görüp-duyup özenmeler habire "Hadi şunu da yapalım" denir.Gerekçeli itiraz ve alternatif üretme çipi olmayanlar menfaat endişesiyle "Tabii efendim" derler.Daha o uygulayacaklarını oturtamadan yenileri gelir, üstüste yığılır, önceki talimatlar gerçekten hayata geçirilemeden ve çoğu kişinin yeniliklerden haberi bile olmadan yeni uygulamalar başlatılır, aslında başlatıldı görünür ama gerçekte başlamamıştır.UYGULAMAYLA İLGİLİ TÜM BİRİM VE KİŞİLERİN HATA PAYINI MİNİMUMA DÜŞÜREN, TÜM OLASILIK VE RİSKLERE ÖNLEM GETİREN, EN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ GERÇEK TAKİP VE KONTROLDEN OLUŞAN AÇIK VE NET UYGULAMA-TAKİP-KONTROL CH.LİSTLERİ OLMAZSA sonuç budu
  • BEN TEKNİK ADAMIM. YAHU NE OLMUŞ PİLOT İKİ RAKAMI YANLIŞ YAZMIŞSA. YEDEK VERİ MEVCUT. UÇUŞ VE ARIZA ANALİZİNDE GÜVENİLEN BU YEDEK VERİYE (FDM DATA) SHGM NİYE KREDİ VERMİYOR. ARKASINDA BAŞKA ŞEYLER OLMALI. SHGM MAALESEF UZMAN OLMADIĞI KONUDA UZMAN BİLGİSİNE SAYGI GÖSTERMEMİŞ. OLAYDA TEK KUSURUN, PİLOTUN "6" YERİNE "9" YAZMASI OLDUĞU GÜN GİBİ AŞİKARKEN SHGM NİN HAREKETİ YANLIŞ OLMUŞ.
  • Yahu bu ne reklam bu ne etiket. Bağıra bağıra bu konuyu gündeme getirmenin alemi ne ? Teknoloji var elinizde. Çıkarın tüm kayıtları bakın gün gün değerlere çözün ne olmuş ne bitmiş hangi değerde.....Sonra oturun karşılıklı kapatın kapıları dışarıya ses vermeden çözün bu işi.Hala anlamıyorum arkadaşlar ; Yahu pegasus havayolu bir TÜRK firması. Sivil havacılık da TÜRK sivil havacılığı...eeee o zaman nedir sizin derdiniz ???? Olayı en az zararla nasıl çözeriz onun hesabını yapın.Zarar vermeyin birbirinize !!!!!
  • Pilot aslan gibi doğrusunu yazmıştır. Ben seni attılar sanıyordum. Meğer hala çalışıyormuşsun. Önce o şirketten seni bir çıkarsınlar, sonra bakalım nasıl konuşacaksın. Bence seni oraya hiç çıkarmamaları lazımdı. Nereden buldunuz öyle aylarca data saklayan DFDR'ı? Yerini söyle de bizim şirkete de alalım.
  • Bu olayı madem neden bu kadar abarttınız sayın yetkili tel. bağlantısına bağlanıp laf söylemeklemi bu işler yapılıyor.SHGM düzgün bir kurum olsa bu olaya bu kadar konuşmadan sonra çıkar açıklama yapar.SHGM ye soruyorum demekki siz kontrol yapana kadar bu uçak 500 sefer yapsaydı ne olacaktı.Kaldıki arızalı olsa 236 sefere aynı arıza ile bu uçak devam edebiliyorsa Boinge sesleniyorum MEL i yeniden yazın.
  • Konuyla ilgili olarak oktay abinin airtransport dergisinin bu sayısında yayınlanan röpörtajının mutlaka okunmasını tavsiye ederim
  • Ya kardeşim sen onu benim külahıma veya Ali Sabancı'ya anlat pilot değerleri yanlış yazdı ve kimse'de bunu fark etmedi olacak işmi bu. Bu uçağın loog book'ları uçuş öncesi veya uçuş sonrası teknik personel tarafından hiçmi kontrol edilmez. Bu uçakla uçan pilotlar 6 aydır hiçmi loog book'a bakmaz. bence sizin personeliniz bu değerlerin ne anlama geldiğini bilmiyor. bari teslim olun kendi üst yöneticilerinizden ve SHGM personelinden özür dileğin. Oktay Erdağı bey aylar önce İstanbuldaki Astronotlar Aşağıdan yukarıyı yanlış bilgilendiriyor derken herkes karşı çıkmıştı. Bence sefa bey'de öz eleştiri yapmalıdır. Oktay beyin çıkacağı ilk programda bu konu mutlaka birdaha tartışılmalıdır.

Kara Kutu’nun bu haftaki konuğu geçtiğimiz günlerde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yöneticilik belgesi (FORM-4) elinden alınan Pegasus Havayolları’nın Eski Teknik Başkanı Ercihan Bayır’dı. Ercihan Bayır bilinmeyenleri Sefa İnan’la Kara Kutu’da açıkladı.

Bu rekor cezaya sebebiyet veren olay 5 Eylül 2009 tarihinde yapılan bir uçuş sırasında Pegasus Havayolları uçağının kaptan pilotunun, egzoz çıkış sıcaklığını log page’e (Uçuş Bilgi Kağıdı) limitin üstünde yazmasıyla başlıyor. Ardından 13 – 14 Ocak tarihlerinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün rutin havayolu şirket denetimlerinde bu log page’i göz önüne alarak bu şekilde uçuş gerçekleştirdiği düşünülen havayolu şirketine tarihin rekor cezasını yazıyor.

Egsoz çıkış sıcaklığı yani EGT hakkında teknik bilgilerle başlayan programda Ercihan Bayır bu olaya nasıl sebebiyet verildiği hakkında şunları söyledi.

Kara Kutu

"EGT LİMİTLERİNİ GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ AŞSAK O MOTOR UÇMAZDI!"

“Öncelikle olayın tam anlaşılması için EGT hakkında kısa bir bilgi vermem gerek. Her uçuş hazırlığı, uçuş sırası ve iniş süresince egzoz çıkış sıcaklığı farklıdır. Bu bilgilerin her biri belli standartlara bağlıdır ve uçakta bulunan kara kutuya (DFDR) saniye saniye kaydedilmektedir. Mesela uçak takside beklerken bu sıcaklık 600 derece olmalıdır. Bu sıcaklık Boeing tarafından ortalama değer olarak belirlenmiştir. Kalkış sırasında motorun en çok zorlandığı durumlarda bu sıcaklık maksimum 930 derecedir. Ve bu limitin üstünde olduğu zaman motor kendini dağıtır. Kokpitte ikaz lambası yanar ve EGT göstergesi kırmızıya döner.”

"PİLOT %100 HATALIDIR!"

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından neden ve niçin bu cezaya maruz kaldıklarını anlatan Pegasus Eski Teknik Başkanı Ercihan Bayır sözlerine şöyle devam etti. “ Bu uçuşlar sırasında her tür bilgi uçağın beyni olan kara kutu’da toplanmaktadır. Yani uçakta en ufak arıza bile bu kara kutu’ya kaydedilmektedir. Bizim yaşadığımız olay ise şu şekilde gelişmiştir. Biz her uçuş öncesi belli başlı verileri kara kutu ile eşleştirmek ve bilgilerin doğruluğunu teyit etmek amacıyla pilotlarımızdan her uçuşta farklı değerleri bu log page’e yazmalarını isteriz. 5 Eylül’de Bodrum – Esenboğa uçuşunu gerçekleştiren pilotumuzdan EGT değerini herhangi bir anında kaydetmesini istedik. Pilotumuz uçuş (cruise) sırasında EGT değerini havada oluşan bir karmaşa nedeniyle yanlış girmiş olması muhtemel... Bakın, pilotun bunu yanlış yazması muhtemel. Hepimiz insanız sonuçta ufak hatalarımız olabiliyor. Biz pilotun hatasını kabulleniyoruz. Fakat olay kesinlikle kargaşa yaratılacak bir durum değil. Çünkü girdiği değeri normalde kara kutudan teyit etmek istediğimizde kara kutuya bakınca pilotun yazmış olduğu değerle bambaşka bir değer meydana çıkıyor. Kara Kutu’da 640 gözükürken, pilot 942 yazmıştır. Zaten eğer o limit değerlerinin üstünde bir limit olsa önce kokpitteki gösterge kırmızıya döner, tepedeki ikaz ışığı sesli uyarı verir ve pilot gerekliyse uçuşa tek motor ile devam eder. İnişten sonra alanda motor bakımları yapılır ve pilot bu durumu yani sıcaklık değerini 942 olarak yazıyorsa rapor bölümüne de bu sorunu mutlaka yazmalıdır. Kaptan pilot oraya bu sorun oluştuğunda kesinlikle yazılacağını bilmektedir.” dedi.

Kara Kutu

"3 Farklı Otorite’den rapor aldık. SHGM’ye sözümüzü dinletemedik!"

Ercihan Bayır, SHGM ile yaptıkları yazışmalarda kendilerini dinletemediklerini ve kendilerini muattap almadıklarını açıklamaların aslında çok mantıklı ve doğru olduğunu ifade etti. Bayır, Boeing motorlarının üreticisi firmaya da bu kayıtları gönderip bu uçuşta EGT değerinin aşılıp aşılmadığını rapor halinde istendiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti.

Kara Kutu

“CFM, THY Teknik ve SAGEM’e uçuş kaydını tutan kara kutuda bulunan veri kayıt cihazını gönderdik. Bakın bu cihazın içindeki belgeleri düzeltmemiz imkânsız bu düzeltmeleri sadece bu şirketler yapabiliyor. Bu düzeltme için özel şifreleri var. Ardından bu uçuşlarda limitlerin aşılmadığını anlatan raporları aldık ve SHGM’ye gönderdik. Bize inanmadılar. Fakat bu şirketler dünyanın en iyileri... Artık bu dünyada gidebileceğimiz bir yer kalmadı. Güneş sisteminde yok!” dedi.

* SHGM ile yazışma sürecinde neler yaşanıyor?
* Bu ceza kasti ve bilinçli şekilde mi yazıldı?
* EGT değerlerini ortalama ile uçmasına rağmen bir kâğıda neden inanıldı?

Bu soruların cevabı ve tüm teknik detayları Sefa İnan’la Kara Kutu’daydı. Kara Kutu’nun tekrarına buradan ulaşabilir. Programın tamamını izleyebilirsiniz.

VİDEO :

 

 

 

 

KORKUNÇ BİR YANLIŞ ANLAŞILMA!

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

Misafir ~ 14 yıl önce
merak etmeyin teşkilatlanmamız çok iyidir. herkezin her gelişmeden haberi vardır .bu ceza tamamen başka amaçlara hizmet etmektedir. bu olayda pilot rakamı yanlış yazmıştır zaten aksi taktirde sıcaklık 930 u geçtiğinde o kaptan neden sefere devam etti ayrıca nasıl olurda boeing in olmaz dediği şekilde bu derecede ısınan bir motor 236 uçuş yapabilir .subjektiflikten ,objektifliğe geçmenizi öneririm pegasus ta her şey yolunda ve hızla ilerlemektedir .bu büyüme birilerini rahatsız etmişki bunlar yaşanıyor shgm nasıl olurda 737 ile ilgili en yetkili kurumların raporunu görmezden gelir .cezaya asıl böyle bakılmalıdır .devletimizin başındakilerin sistemini gayet iyi biliyoruz ama MUSTAFA KEMAL ATATÜRK`ÜN dediği gibi ''geldikleri gibi giderler'

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
SHGM QAR DATA dan o bilgiye ulaşır. Logbook taki insan hatası ile yanlış yazılmış bir EGT değerinden TEKNİK FORM -4 ünü iptal etmez. Bu konuyu böyle bir masum sebebe bağlıycaz derken yapılan asılsız senaryolar SHGM ve PEGASUS uçuş işletmesi cevap vermelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Katılır veya katılmazsınız.Önceki yazımın devamı olarak belirtmek isterim ki SHGM cezasının asıl felsefesi "236 kez arızaya rağmen uçmak değil, arıza olmasa dahi 236 kere sistemsiz, farkındalıktan yoksun uçmuş olmaktır." Bu konuda PGS olarak ne yazıldı, uygulamanın gerektirdiği gibi yazıldı mı, yazıldığı gibi uygulandı mı vb vb vb ? Daha Genel Müdür önüne gelen arıza bilgilerinin arasında LOG-BOOK'TA HERHANGİ BİR ŞEKİLDE KAPATILMIŞ GÖRÜNENLERİN MEVCUT OLMADIĞINI DAHİ BİLMEZKEN, TÜM KARŞILAŞILAN ARIZALARIN SADECE KENDİ ÖNÜNE GELEN LİSTELERDEKİLER OLDUĞUNU SANIRKEN bu dediğim mümkün olabilir mi? Pegasus, bütün iddiasına rağmen, eskiden "MEMUR ZİHNİYETİ" diye tanımlanan bir hantallık ve sistemsizlik içindedir.Cezaya bu gözle bakmak gerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Pegasus'ta çalışan bilir, uçucu veya teknik kişi olmak gerekmez.Toplantılar, ani talimatlar, bir yerlerden görüp-duyup özenmeler habire "Hadi şunu da yapalım" denir.Gerekçeli itiraz ve alternatif üretme çipi olmayanlar menfaat endişesiyle "Tabii efendim" derler.Daha o uygulayacaklarını oturtamadan yenileri gelir, üstüste yığılır, önceki talimatlar gerçekten hayata geçirilemeden ve çoğu kişinin yeniliklerden haberi bile olmadan yeni uygulamalar başlatılır, aslında başlatıldı görünür ama gerçekte başlamamıştır.UYGULAMAYLA İLGİLİ TÜM BİRİM VE KİŞİLERİN HATA PAYINI MİNİMUMA DÜŞÜREN, TÜM OLASILIK VE RİSKLERE ÖNLEM GETİREN, EN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ GERÇEK TAKİP VE KONTROLDEN OLUŞAN AÇIK VE NET UYGULAMA-TAKİP-KONTROL CH.LİSTLERİ OLMAZSA sonuç budu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BEN TEKNİK ADAMIM. YAHU NE OLMUŞ PİLOT İKİ RAKAMI YANLIŞ YAZMIŞSA. YEDEK VERİ MEVCUT. UÇUŞ VE ARIZA ANALİZİNDE GÜVENİLEN BU YEDEK VERİYE (FDM DATA) SHGM NİYE KREDİ VERMİYOR. ARKASINDA BAŞKA ŞEYLER OLMALI. SHGM MAALESEF UZMAN OLMADIĞI KONUDA UZMAN BİLGİSİNE SAYGI GÖSTERMEMİŞ. OLAYDA TEK KUSURUN, PİLOTUN "6" YERİNE "9" YAZMASI OLDUĞU GÜN GİBİ AŞİKARKEN SHGM NİN HAREKETİ YANLIŞ OLMUŞ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yahu bu ne reklam bu ne etiket. Bağıra bağıra bu konuyu gündeme getirmenin alemi ne ? Teknoloji var elinizde. Çıkarın tüm kayıtları bakın gün gün değerlere çözün ne olmuş ne bitmiş hangi değerde.....Sonra oturun karşılıklı kapatın kapıları dışarıya ses vermeden çözün bu işi.Hala anlamıyorum arkadaşlar ; Yahu pegasus havayolu bir TÜRK firması. Sivil havacılık da TÜRK sivil havacılığı...eeee o zaman nedir sizin derdiniz ???? Olayı en az zararla nasıl çözeriz onun hesabını yapın.Zarar vermeyin birbirinize !!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Pilot aslan gibi doğrusunu yazmıştır. Ben seni attılar sanıyordum. Meğer hala çalışıyormuşsun. Önce o şirketten seni bir çıkarsınlar, sonra bakalım nasıl konuşacaksın. Bence seni oraya hiç çıkarmamaları lazımdı. Nereden buldunuz öyle aylarca data saklayan DFDR'ı? Yerini söyle de bizim şirkete de alalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu olayı madem neden bu kadar abarttınız sayın yetkili tel. bağlantısına bağlanıp laf söylemeklemi bu işler yapılıyor.SHGM düzgün bir kurum olsa bu olaya bu kadar konuşmadan sonra çıkar açıklama yapar.SHGM ye soruyorum demekki siz kontrol yapana kadar bu uçak 500 sefer yapsaydı ne olacaktı.Kaldıki arızalı olsa 236 sefere aynı arıza ile bu uçak devam edebiliyorsa Boinge sesleniyorum MEL i yeniden yazın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Konuyla ilgili olarak oktay abinin airtransport dergisinin bu sayısında yayınlanan röpörtajının mutlaka okunmasını tavsiye ederim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ya kardeşim sen onu benim külahıma veya Ali Sabancı'ya anlat pilot değerleri yanlış yazdı ve kimse'de bunu fark etmedi olacak işmi bu. Bu uçağın loog book'ları uçuş öncesi veya uçuş sonrası teknik personel tarafından hiçmi kontrol edilmez. Bu uçakla uçan pilotlar 6 aydır hiçmi loog book'a bakmaz. bence sizin personeliniz bu değerlerin ne anlama geldiğini bilmiyor. bari teslim olun kendi üst yöneticilerinizden ve SHGM personelinden özür dileğin. Oktay Erdağı bey aylar önce İstanbuldaki Astronotlar Aşağıdan yukarıyı yanlış bilgilendiriyor derken herkes karşı çıkmıştı. Bence sefa bey'de öz eleştiri yapmalıdır. Oktay beyin çıkacağı ilk programda bu konu mutlaka birdaha tartışılmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000