03 Ağustos 2008, Pazar 09:03:06

Konfordan vazgeçtik uçuş güvenliği yok

Türk Hava Yolları’nda, yemek yediği bir esnada uçağa alınan VIP yolcularını kovan kaptan pilota yönelik haberleri hepiniz okumuşsunuzdur.
  • ESKİ BİR TRAFİK ( CHK-IN DESK STAFF ) ELEMANI OLARAK.CHK IN E GELEN HER YOLCU ILE YUZ YUZE OLDUGUMUZDAN ARALARINDA SARHOS YOLCU VARSA BU YOLCUNUN ISLEMI YAPILIR VE YOLCU UCAGA ALINACAGI ANA KADAR KONTROL EDILIR EGER YOLCU ASIRI ICKILI ISE KAPTANA BILGI VERILIR KAPTAN ONAYI OMADAN UCAGA ASIRI ICKILI YOLCU ALINMAZ.BU UCAGIN ICINDEKI DUZEN DIGER YOLCULARIN RAHATSIZ OLMAMASI EN ONEMLISI UCAKTA YARATACAKLARI GERGINLIK HERSEYE SEBEP OLABILIR. BURADA GOREV CHKIN ISLEMLERI BRGNG YAPAN KISILERE DUSER ONLARIN DIKKATSIZLIKLERI UCAKTAKI EKIBI VE KAPTANI SIKINTIYA SOKAR. YERHIZMETLERINDEKILERIN BU KONUDA DUYARLI VE DIKKATLI OLMASI GEREKMEKTEDIR. UCAKTAKI KOLTUK EGER ARIZALI ISE BU DAHA ONCEDEN YERHIZMETLERINE BILDIRILIR O KOLTUK ICIN ISLEM YAPILMAZ.YOLCU OYLE BIR KOLTUGA OTURTULMAZ GUVENLI BIR UCUS YAPMASINI ISTIYORSAK YOLCULARIMIZIN DAHA DUYARLI VE DIKKATLI OLMAYA DAVET EDIYORUM YOLCU HIZMETLERINI VE UCUS EKIBINI.
  • TSK dan YAŞ kararlarıyla atılan "şeriatçı" pilotları işe alıp idari kadroları kendi yandaşlarıyla dolduran THY yöneticileri şirkete ve hepimize ağır bedeller ödetecekler. Bu "Candan Hamdi Temel" üçlüsü dalkavuklarıyla beraber gittiğinde Deve kesmek boynumuzun borcu oldu...
  • onemli degil Allah nasib etmezse ne ucak duser ne bisey olur dua edelim yeter gerisi tevekkul havacilik okadarda onemsenecek bisey degil sonucta ulasilan irtifa atmosfer disina cikmadikca sikinti dogurmaz......ne diyorum ben ya
  • Isinin ehemmiyetini bilmeyen kisilerin,ise alinmasi ve torpil denen hastaligin bizde yaygin olmasindan meydana gelen olaylardan birisidir bu is.Ucakcilikta,yer hizmetleri,emniyetli ucusun en önemli halkalarindan biridir.2.ise teknik.3.pilotajdir.Bunlarda torpil isliyorsa,görevde beni biri tamamlar düsüncesi var ise böyle olaylar olabilir.Allah beterinden korusun.
  • Yer hizmetleri ekibinin ne kadar onemli gorevi oldugu anlasilmalidir. Eger her iki asamadada check in ve boarding kontrol gorevini yapan ekip bu iki Rus yolcunun sarhos oldugunu anlayip bindirmediyse, bu olay olmazdi. THY'de isten atilan pilot olayinda, gene ayni gorevi yapan ekip kaptan pilotun izni olmadan VIP ve yolcu gondermeseydi bu her iki tatsiz olaylar olmazdi. Umarim sirketler bu ekipleri bir daha egitimden gecirirler. Onlarin gorevi sadece bagaj kabul edip, check in yapmak degildir. Onlar ayni zamanda emniyetli bir seyehatin onemli parcalarindan biridirler.Filtre gorevi gormektedirler sirket icin.
  • Ben THY nin bu kadar kötü hizmet verdiğini bilmiyordum.

Pilot işten atılmış, tepki olarak THY pilotları bir günlük işi bırakma eylemine kalkışmıştı. Bu haberi okurken, VIP yolcuların siyasal kimliği ve ayrıcalıkları gözümün önüne geldi ve ilk tepkim "Pilot kovmakla iyi etmiş" oldu. Ancak, geçen gün yaşadığım bir olay, tüm ön yargılarımı alt üst edip, beni "Acaba VIP yolcuların günahını mı alıyorum?" noktasına getirdi. Nasıl mı? Anlatayım...

24 Temmuz 2008 günü saat 19:00 uçağıyla İstanbul’dan Ankara’ya dönüyorum. Altıncı sıradaki yerime oturup, uçak kapısının kapatılmasını beklerken, hemen yanımda, bir diğer değişle orta sırada oturan yolcu, görevli hostese sıkıntısını anlatıyor. Oturduğu koltuğun sırt kısmının geriye doğru yattığını ve bir türlü dik durmadığını söylüyor. Adamcağız bir eliyle VIP’le ekonomi sınıfı ayıran perdenin çerçevesine tutunuyor, diğer yandan da hostese oturduğu koltuğun arızalı olduğunu açıklamaya çalışıyor. Hostes "Bir dakika" diyerek gidiyor ve kısa süre sonra tekrar yanımıza gelip, "Maalesef uçak dolu, yapacak bir şey yok" diyor. Arızalı koltuktan her haliyle rahatsız olan yolcu, bu kez kabin amirini çağırmasını istiyor.

UÇAK HAVALANIRKEN YOLCULAR KUCAK KUCAĞA

"Tamamdır, kabin amiri durumu düzeltir. Uçağın business bölümündeki koltukların büyük kısmı boş ve en azından oraya alırlar" diye içimden geçiriyorum. Ancak, kabin amiri de aynı tepkiyi verip, "Uçak havalandıktan sonra bakarız" diyerek yanımızdan ayrılıyor. Uçak gökyüzüne doğru yükselirken yapılan anons ise olayın tuzu biberi oluyor. "Lütfen emniyet kemerinizi bağlayın, önünüzdeki masaları kapatıp, koltuklarını dik duruma getirin"

Koltuk komşum için emniyet kemeri ve masa tamam da, koltuk bir türlü dik duruma gelmiyor. Üstelik uçak havalanırken neredeyse arkadaki yolcunun kucağına kadar yatıyor. Anlayacağınız tam bir rezalet ve uçuş güvenliğini ihlal eden bir durum. Adamcağız, káh koltuk kenarına, káh perde kornişine, kimi zamanda bizim kolumuza tutunup, yükselişin tamamlanmasını bekliyor. Uçak yeterli yüksekliğe ulaşınca da kabin amiri ve hostes yanımıza geliyor ve dalga geçer gibi; "Efendim arka sıralarda boş bir yer bulduk. İsterseniz sizi oraya alabiliriz" diyor.

ŞİKAYET YANIT BULACAK MI?

Bu durumda tek çare var, THY dergisindeki şikáyet bölümü sayfasını doldurup, sıkıntıları dile getirmek. Zira daha yolcular alınmadan o arızanın bulunup, onarılmamış olması bir hatayken, uçuş personelinin yolcunun güvenliğini sağlamaması ikinci büyük hata. İşin rahatlığı ve konforu ise çoktan göz ardı ettiğimiz bir durum.

Bakalım kaptan pilot ile VIP yolcu konusunda çok hassas davranan THY yönetimi, koltuk komşumun el yazısıyla doldurduğu bu şikayet mektubunda aynı refleksi gösterecek mi?

SARHOŞ KIZLAR UÇAKTA TERÖR ESTİRMİŞTİ

Geçenlerde Yunanistan’dan İngiltere’ye giden bir uçakta sarhoş İngiliz kızların olay çıkardığına yönelik bir haber okumuştum. İçerikte, uçak 9 bin metre yüksekteyken kızların hava almak için çıkış kapısına yöneldiği ve personelin zor engellediği vardı. Aklıma yaklaşık üç yıl önce yaşanan benzer bir olay geldi.

Tarih 15 Temmuz 2005... Saat 23.45... Ankara-Antalya seferini yapacak olan THY uçağı aprondan ayrılıyor ve pist başına ulaşmaya çalışıyordu... Havalanmaya hazırlanan uçakta ışıklar sönmüş, görevli hostesler bile kemerlerini bağlamış durumdaydı... Bu esnada uçağın arka sıralarından bağrışmalar geliyordu. Pilot, bu olağan dışı durum nedeniyle uçağın motorlarını durduruyor ve tekrar iç ışıklarını yakıyordu. O esnada hostesler arka bölüme doğru koştururken, kaptan pilot da kokpitten çıkıp, kabin görevlilerin yanına ulaşıyordu.

Arka sıralarda oturan iki Rus kız, seslerinin dozajını daha da arttırarak hosteslerle tartışıyor, diğer yolcular da tedirgin bir şekilde yerlerinden kalkmış, olup biteni izliyordu. Zaten işin aslı da az sonra anlaşılıyordu.

Uçağa bir hayli sarhoş binen Rus kızlar, önce yanlarında oturan erkek yolcuya küfredip, tacizde bulunuyor, bununla da yetinmeyip, işi daha da ileri götürerek, ön sıradaki diğer erkek yolculara el ve bacak hamleleriyle saldırıyorlardı. Pilot ve kabin görevlilerinin bütün gayretine rağmen sakinleşmeyen Rus kızları dizginleyen ise yardıma çağrılan havalimanı polisi oluyordu. Kızları yaka paça uçaktan indiren polis, işlem yapmak üzere gözaltına alıyordu. Uçak da, yaklaşık bir buçuk saatlik rötardan sonra havalanmayı başarıyordu.

Sarhoş yolcu denince aklıma hep bu olay gelir ve "Ya uçak havadayken sapıtsalardı, halimiz ne olurdu?" diye içimden geçiririm.

Erdal İPEKŞEN

Konfordan vazgeçtik uçuş güvenliği yok

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

TRF ~ 16 yıl önce
ESKİ BİR TRAFİK ( CHK-IN DESK STAFF ) ELEMANI OLARAK.CHK IN E GELEN HER YOLCU ILE YUZ YUZE OLDUGUMUZDAN ARALARINDA SARHOS YOLCU VARSA BU YOLCUNUN ISLEMI YAPILIR VE YOLCU UCAGA ALINACAGI ANA KADAR KONTROL EDILIR EGER YOLCU ASIRI ICKILI ISE KAPTANA BILGI VERILIR KAPTAN ONAYI OMADAN UCAGA ASIRI ICKILI YOLCU ALINMAZ.BU UCAGIN ICINDEKI DUZEN DIGER YOLCULARIN RAHATSIZ OLMAMASI EN ONEMLISI UCAKTA YARATACAKLARI GERGINLIK HERSEYE SEBEP OLABILIR. BURADA GOREV CHKIN ISLEMLERI BRGNG YAPAN KISILERE DUSER ONLARIN DIKKATSIZLIKLERI UCAKTAKI EKIBI VE KAPTANI SIKINTIYA SOKAR. YERHIZMETLERINDEKILERIN BU KONUDA DUYARLI VE DIKKATLI OLMASI GEREKMEKTEDIR. UCAKTAKI KOLTUK EGER ARIZALI ISE BU DAHA ONCEDEN YERHIZMETLERINE BILDIRILIR O KOLTUK ICIN ISLEM YAPILMAZ.YOLCU OYLE BIR KOLTUGA OTURTULMAZ GUVENLI BIR UCUS YAPMASINI ISTIYORSAK YOLCULARIMIZIN DAHA DUYARLI VE DIKKATLI OLMAYA DAVET EDIYORUM YOLCU HIZMETLERINI VE UCUS EKIBINI.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan ~ 16 yıl önce
TSK dan YAŞ kararlarıyla atılan "şeriatçı" pilotları işe alıp idari kadroları kendi yandaşlarıyla dolduran THY yöneticileri şirkete ve hepimize ağır bedeller ödetecekler. Bu "Candan Hamdi Temel" üçlüsü dalkavuklarıyla beraber gittiğinde Deve kesmek boynumuzun borcu oldu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tevekkul ~ 16 yıl önce
onemli degil Allah nasib etmezse ne ucak duser ne bisey olur dua edelim yeter gerisi tevekkul havacilik okadarda onemsenecek bisey degil sonucta ulasilan irtifa atmosfer disina cikmadikca sikinti dogurmaz......ne diyorum ben ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neredeyiz ~ 16 yıl önce
Isinin ehemmiyetini bilmeyen kisilerin,ise alinmasi ve torpil denen hastaligin bizde yaygin olmasindan meydana gelen olaylardan birisidir bu is.Ucakcilikta,yer hizmetleri,emniyetli ucusun en önemli halkalarindan biridir.2.ise teknik.3.pilotajdir.Bunlarda torpil isliyorsa,görevde beni biri tamamlar düsüncesi var ise böyle olaylar olabilir.Allah beterinden korusun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
Yer hizmetleri ekibinin ne kadar onemli gorevi oldugu anlasilmalidir. Eger her iki asamadada check in ve boarding kontrol gorevini yapan ekip bu iki Rus yolcunun sarhos oldugunu anlayip bindirmediyse, bu olay olmazdi. THY'de isten atilan pilot olayinda, gene ayni gorevi yapan ekip kaptan pilotun izni olmadan VIP ve yolcu gondermeseydi bu her iki tatsiz olaylar olmazdi. Umarim sirketler bu ekipleri bir daha egitimden gecirirler. Onlarin gorevi sadece bagaj kabul edip, check in yapmak degildir. Onlar ayni zamanda emniyetli bir seyehatin onemli parcalarindan biridirler.Filtre gorevi gormektedirler sirket icin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
burak767 ~ 16 yıl önce
Ben THY nin bu kadar kötü hizmet verdiğini bilmiyordum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000