28 Mart 2011, Pazartesi 10:07:56

"KKHY'NİN BU AY UÇAMAYACAĞI KESİN"

Kıbrıs Gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Ata Atun, KKTC'de yeni kurulan KKHY'yi köşesine taşıdı. Peki, Atun neler dedi? İşte o yazı...
  • Ülkemiz şu an belkide tarihinin en güzel yıllarını yaşıyor. Karanlık zihniyetten kastınız sanırım önceki hükümetler idi. O konuda katılmamak mümkün değil. 2001 de Başbakan ve Cumhurbaşkanının kavgası ile ülke büyük bir ekonomik krize girmiş ve develüasyon olmuştu. Onlarca işyerinin kapandıgı herseyın % 100 değer kaybettiği, dövizin 2 ye katlandıgı karanlık yıllarıda gördük. Mimarlarıda sol yönetim ve sol cunhurbaşkanı idi. Her ikiside ülkeyı değil kasaba yönetmekten aciz insanlar idi. ALLAH BU MİLLETE TEKRAR O KARANLIK GÜNLERİ YAŞATMASIN... ALLAH TAYYİP VE GÜL GİBİ İNANÇLI INSANLARI BAŞIMIZDAN EKSIK ETMESİN... AMİN
  • Dünya nerede biz neredeyiz. Çağdaş yönetimlere ihtiyacımız var. Karanlık kafalara değil. Az kaldı geliyorlar.
  • '' Görünen köy klavuz istemez '' derler. Ak parti gümbür gümbür geliyor hemde en az % 40 ile tek başına iktidar olacak ve göreceksiniz ! Gerici, çağdışı CHP ye bu meydan kalmayacaktır !!! Halk sizi sandığa gömecektir hemde sonsuza kadar... Göreceksiniz...
  • AKP den kurtulmamıza birkaç ay kaldı. KAranlık gerici zihniyet gidecek ve çağdaş zihniyet gelecek. Üzmeyin birbirinizi.
  • Mevzu yeni kurulacak Kuzey Kıbrıs Hava Yolu ! Ama konu döndü dolaştı geldi 9 yıllık gemi mevzusuna ! Gemi satıldı gitti başkası işletiyor ama ''Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış'' misali hala onun malı bunun malı diye çene yoruyorsunuz. Hangisi ispatlanabildi ? O kadar mahkeme açtılar malıyla ilgili, hangisinden sonuç alındı ? ALLAH çalışana verir, kıskanma ne olur çalış seninde olur... Senin begenmediğin şahsiyetler hazirandan itibaren bu ülkeyi 1 dönem daha yönetecekler. Gücün yetiyorsa gemiciğin hesabını git soru ver :)) Buyur meydana, arkadan konuşmak kolay...
  • devlet destekli kredi yok diyorsun bir tarafta burslarla okuyan bir recebinoglu bir milyon dolarlik gemicik alirken ve nasil alindigini recebime sordugumuzda devlet yarisini kredi veriyor geri kalani ise gemicik yuzdukce kendini karsiliyor diyor sanirim bu recebimin oglu devletten kredi destekli is acabiliyorda o zaman sorun olmuyorda simdi alincami sorun oluyor be benim akilsiz kardesim birak bu isleri ali dibo islerini bikmadiniz mi hala papaz pilav yemiyor iste kanmiyor insanlar artik vazgecin
  • thy harıl harıl teknisyen ve teknik yardımcı ararken orada teknik kadro boştamı duruyor hayret thy teknik bunu nasıl atladı ? şimdi bunu duyan pegasus, atlas, onur,sky, adamları havada kapacaktır :))
  • teknik kadroyu şu an iyice toparlasan iş yapacak ,kendini geliştirmiş ,türkiyede eğitim görmüş, adam sayısı 5-6'yı geçmez o yüzden bu adamları harcamamak lazım teknikten anlayan adamlar bu sözü iyi bilecek: herkes araç sürebilir ama herkes araç tamir edemez !!!
  • kkhy öldü.. Onur air, sky havayolarrı size yeter BOŞVERİN. NE DEMEK YENİ HAVAYOLU..DEVLEETE MAL OLMASIN VArsa PARANIZ KURUN. DEVLET DESTEKLİ KREDİ DE ALMAYA KALKMAYIN.
  • Arkadaşım yargılamak bizim hakımız. Senin canın yanmadı ? Bizler çok magduruz. Bizler KTHY Istanbul çalışanları idik. Kıbrıslılardan daha düşük maaşa çalısıyorduk. Gecen sene son 50 günlük maaşımza şirket rest çekti ! Kıdem tazminatımıza rest çektiler. Ihbar tazmınatımıza rest çektiler. Bunların sorumlusu Kıbrıs hükümeti, kıbrıs çalışanları ve Kıbrıslı sendıkalar ! Onlar sayesınde 36 yıllık şirket battı ! İnsanların ekmek kapısı kapandı. Borç borç üzerıne birikiyor. Eleştirmek tabiki hakkımız... Hakkımızı versinler...

1974 Ekiminde kurulan KTHY, uçuşlarına  T.C. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 21 Haziran 2010 tarihli yazısı ile son vermek zorunda kalmıştı.

Büyük umutlarla kurulan KTHY bence çok başarılı bir yaşam sürdü. KTFD’ye ve KKTC’ye büyük hizmetler yaptı ama sonu çok üzücü oldu.

Düşüş KTHY’nin 2005-2009 yılları arasında siyasi bir kararla profesyonel yöneticilerin elinden alınarak amatör yöneticilerin eline verilmesiyle hızlandı ve performansında da büyük düşüşler ve gerilemeler ard arda gelmeye başladı.

2010 yılına gelindiğinde de KTHY’nin karşılaştığı mali sorunlar nedeni ile oluşan yüksek zararların, KKTC bütçe olanaklarıyla karşılanamaz hale gelmesi yeni tedbirlerin alınmasını gerekli kıldı.

Yıllar içinde KTHY sürdürülebilir bir yapıdan uzaklaştırıldığı için Bakanlar Kurulu 18 Mayıs 2010 tarihinde radikal bir karar alarak ortak bulma çalışmaları başlatmak zorunda kaldı.

Artık iflas ve batış kapıyı çalmaya başlamıştı.

Ya radikal  kararlar alınacak ya da şirket batacaktı.

“İstekli olmadığı halde” zorla Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin ricası ve baskısı(!) ile ortaklığa itilen Türk hava Yolları (THY) yaptığı kapsamlı araştırma sonucunda bir takım tedbirlerin alınması koşulu ile ortak olacağını belirterek yeniden yapılanma için yeni bir süreç başlattı.

Bu sürecin iki ana öğesi, giderleri kısmak ve kasaya sıcak para koymaktı.

THY 20 milyon dolarlık katkının ilk yarısını kasaya koyarken giderlerin azaltılması için de 135 yer personelinin daha evvel KTHY’ye aktarıldıkları CAS (Cyprus Airport Services) şirketine geri gönderilmesi kararı alındı.

İşte KTHY’ye son darbe bu aşamada sendika tarafından vuruldu.

Kendilerini dokunulmaz zanneden sendikacılar, Kıbrıs Türk Hava Yollarının giderlerini azaltarak kurtarılması yolunda yapılan kurtarma planı uyarınca CAS (Cyprus Airport Services) şirketine devredilen 135 kişinin tekrar KTHY’na geri alınması için organize ettikleri grevlerle, yolculara ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hava yolu taşımacılığına ağır darbe vurmaya başlayınca, söz konusu personel geri alınmak zorunda kalındı.

Bu durumda THY’de, KTHY’den elini ayağını elini ayağını çekmiş, uçaklarına bakım yapamayacak hale gelen KTHY de,  T.C. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 21 Haziran 2010 tarihli yazısı uyarınca önce uçamamış sonra da batmıştı.

KTHY’nin Haziran ayında batışı, benim gibi sadece yolcu olmaktan öteye gitmeyen insanların yaşamlarında büyük değişiklilere neden olmamıştı. Alternatif uçak şirketleri olduğundan ulaşımlar onlarla sürdürülmüştü ama KKTC’nin ana gelir kaynaklarından biri olan Turizme vurduğu darbe çok büyük oldu.

Tam turizm sezonunun başladığı dönemde aylar önce yapılan rezervasyonların aniden havada kalması, yolcuların gelememesi ve gidememesi birçok oteli ve işletmeyi çok zor durumda bıraktı.

KTHY ve KKHY ile ilgili, daha doğrusu Milli Hava Yolumuz(!) ile ilgili bilgileri aldığım dostlarım, arkadaşlarım, tanıdıklarım var üst düzeyde görevlerde bulunan.

Orta eğitimimi neredeyse her yıl, Kıbrıs’taki ortaokul ve liselerin bir başka  şehrinde olanında yaptığımdan, son on yıldır tüm üst düzey yöneticilerin neredeyse yarıdan fazlası benim sınıf arkadaşım.

Özel şirket sahipleri de öyle.

Bu nedenle hem içerden(!) hem de dışardan(!) sağlıklı bilgiler alabiliyorum.

KKHY ile aldığım bilgiler pek parlak değil.

KKHY halen daha tescil edilmiş değil diyorlar.

Bu iddia ne kadar doğru bilmiyorum ama KKHY’nın Mart ayı sonunda uçamayacağı artık kesin.

Şimdilerde Haziran’da uçacak deniyor ama, Mart sonu ile Haziran sonu arasındaki doksan gün havacılıkta o kadar kısa bir zaman dilimi ki, bu işin ustaları KKHY Haziran sonunda da uçamayacak iddiasında.

Gösterdikleri hedef Eylül 2011.

KKHY’nin 2011 Turizm sezonuna yetişememesi demek geçen sene yaşanan sıkıntıların aynısının bu sene de yaşanacağı demektir.

Bir başka sıkıntı daha var.

Daha pek su yüzüne çıkmadı ama yakında çıkabilir.

KKHY’nin özel sektör ortakları bu gidişattan çok memnun değiller, mutlu da değiller.

Kapana kısıldıkları düşüncesindeler.

Umarım ben yanılıyorumdur ve her şey de yolunda gider.

Prof. Dr. Ata ATUN
KIBRIS GAZETESİ


 

"KKHY'NİN BU AY UÇAMAYACAĞI KESİN"

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Misafir ~ 13 yıl önce
Ülkemiz şu an belkide tarihinin en güzel yıllarını yaşıyor. Karanlık zihniyetten kastınız sanırım önceki hükümetler idi. O konuda katılmamak mümkün değil. 2001 de Başbakan ve Cumhurbaşkanının kavgası ile ülke büyük bir ekonomik krize girmiş ve develüasyon olmuştu. Onlarca işyerinin kapandıgı herseyın % 100 değer kaybettiği, dövizin 2 ye katlandıgı karanlık yıllarıda gördük. Mimarlarıda sol yönetim ve sol cunhurbaşkanı idi. Her ikiside ülkeyı değil kasaba yönetmekten aciz insanlar idi. ALLAH BU MİLLETE TEKRAR O KARANLIK GÜNLERİ YAŞATMASIN... ALLAH TAYYİP VE GÜL GİBİ İNANÇLI INSANLARI BAŞIMIZDAN EKSIK ETMESİN... AMİN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Dünya nerede biz neredeyiz. Çağdaş yönetimlere ihtiyacımız var. Karanlık kafalara değil. Az kaldı geliyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
'' Görünen köy klavuz istemez '' derler. Ak parti gümbür gümbür geliyor hemde en az % 40 ile tek başına iktidar olacak ve göreceksiniz ! Gerici, çağdışı CHP ye bu meydan kalmayacaktır !!! Halk sizi sandığa gömecektir hemde sonsuza kadar... Göreceksiniz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
AKP den kurtulmamıza birkaç ay kaldı. KAranlık gerici zihniyet gidecek ve çağdaş zihniyet gelecek. Üzmeyin birbirinizi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Mevzu yeni kurulacak Kuzey Kıbrıs Hava Yolu ! Ama konu döndü dolaştı geldi 9 yıllık gemi mevzusuna ! Gemi satıldı gitti başkası işletiyor ama ''Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış'' misali hala onun malı bunun malı diye çene yoruyorsunuz. Hangisi ispatlanabildi ? O kadar mahkeme açtılar malıyla ilgili, hangisinden sonuç alındı ? ALLAH çalışana verir, kıskanma ne olur çalış seninde olur... Senin begenmediğin şahsiyetler hazirandan itibaren bu ülkeyi 1 dönem daha yönetecekler. Gücün yetiyorsa gemiciğin hesabını git soru ver :)) Buyur meydana, arkadan konuşmak kolay...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
devlet destekli kredi yok diyorsun bir tarafta burslarla okuyan bir recebinoglu bir milyon dolarlik gemicik alirken ve nasil alindigini recebime sordugumuzda devlet yarisini kredi veriyor geri kalani ise gemicik yuzdukce kendini karsiliyor diyor sanirim bu recebimin oglu devletten kredi destekli is acabiliyorda o zaman sorun olmuyorda simdi alincami sorun oluyor be benim akilsiz kardesim birak bu isleri ali dibo islerini bikmadiniz mi hala papaz pilav yemiyor iste kanmiyor insanlar artik vazgecin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
thy harıl harıl teknisyen ve teknik yardımcı ararken orada teknik kadro boştamı duruyor hayret thy teknik bunu nasıl atladı ? şimdi bunu duyan pegasus, atlas, onur,sky, adamları havada kapacaktır :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
teknik kadroyu şu an iyice toparlasan iş yapacak ,kendini geliştirmiş ,türkiyede eğitim görmüş, adam sayısı 5-6'yı geçmez o yüzden bu adamları harcamamak lazım teknikten anlayan adamlar bu sözü iyi bilecek: herkes araç sürebilir ama herkes araç tamir edemez !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kkhy öldü.. Onur air, sky havayolarrı size yeter BOŞVERİN. NE DEMEK YENİ HAVAYOLU..DEVLEETE MAL OLMASIN VArsa PARANIZ KURUN. DEVLET DESTEKLİ KREDİ DE ALMAYA KALKMAYIN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Arkadaşım yargılamak bizim hakımız. Senin canın yanmadı ? Bizler çok magduruz. Bizler KTHY Istanbul çalışanları idik. Kıbrıslılardan daha düşük maaşa çalısıyorduk. Gecen sene son 50 günlük maaşımza şirket rest çekti ! Kıdem tazminatımıza rest çektiler. Ihbar tazmınatımıza rest çektiler. Bunların sorumlusu Kıbrıs hükümeti, kıbrıs çalışanları ve Kıbrıslı sendıkalar ! Onlar sayesınde 36 yıllık şirket battı ! İnsanların ekmek kapısı kapandı. Borç borç üzerıne birikiyor. Eleştirmek tabiki hakkımız... Hakkımızı versinler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000