17 Mart 2009, Salı 08:49:41

Kaza mağdurları için ön ödeme teklifi

Referans Gazetesi yazarlarından Noyan Doğan, Türk Hava Yolları'nın düşen uçağı ile ilgili sigorta ödemelerini köşesine taşımış. İşte Doğan'ın o yazısı...
  • Eğer kazada ölmüş yada sakat kalmış yakınlarınız varsa ve gerçek tazminatlarını almak istyorsanız bize ulaşın. www.hakal.net 0212 216 97 05
  • PEKİ YARALI HOSTES ARKADAŞLARIMIZA NE ÖDENDİ.BİLDİĞİM KADARIYLA FİGEN ,PERİHAN VE YASEMİNİN VÜCUTLARINDA KALICI HASARLAR VAR.ENSON TÜRKİYEYE DÖNEN PERİHAN ARKADAŞIMIZIN BİLE HALA AMELİYAT * OLDUĞUNU ÖĞRENDİK VE BEN MERAK EDİYORUM YA BUNUN PSİKOLOJİK TRAVMASI NE OLUCAK.BENCE ONLARA YAPILAN YARDIMLARDA AÇIKLANMALI,PEKİ BU ARKADAŞLARIMIZ NEDEN YOLCULAR GİBİ HEMEN BU PARAYI İSTEMEMİŞLER BUNUN CEVABINI BİLEN VARMI.?
  • daha bir durun yahu daha yeni bir kaza hemen ölenlerin yakınları ölenleri unuttularda tazminatlarınımı istiyorlar ne biçim iş bu hele bir hatalının kim olduğu meydana çıksın bakalım bakalım pilotajmı yoksa uçagın imalat hatasındanmı kaynaklanıyor tamam çalışan rahmetli şehidimiz hostesimize ve pilotların geride kalan ailelerine ödensinde ama yolcularınki biraz acele değilmi
  • THY personeli star alliance in istegi uzerine butun ekibi anadolu sigortadan saglık sigortası yaptırmıstır. istege baglı degildir. ancak THY personelinin ailesine istege baglı ve indirimli sigorta secenekleri mevcuttur. Ray sigorta ucakların sigorta sirketidir
  • Ucucu ekibin ferdi sigortası Anadolu sigoorta tarafındandır.yılbasına star alliance in istegiyle butun calısanlar saglık sigortası yaptırılmıstır.Ray sigortadan da yakınlarına kaza ile ilgili odeme yapılması gerekmektedir.Anadolu sigorta kişinin saglık sigortasıdır ve anladıgım kadarıyla odemede onlar tarafından yapılmsıtır

Ray Sigorta tarafından kazada hayatını kaybeden kabin memurunun yakınlarına 50 bin dolar tazminat ödendi. Vefat eden biri Türk, 4'ü ABD'li yolcuların ailelerine de 50'şer bin euro ön ödeme teklif edildi. 20 yaralıya ise 10'ar bin euro ön ödeme teklifi yapıldı.
 
Hollanda'daki Schiphol Havaalanı'na inişe geçtiği sırada düşen THY'ye ait Tekirdağ uçağındaki yolcuların sigortadan doğan hakları da yavaş yavaş netleşmeye başladı.

Hemen şunu belirteyim: Bir süredir gerek yazılı gerekse de görsel basında uçak sigortaları ile ilgili çıkan haberlere dikkat ediyorum. Ortada ciddi yanlış anlatımlar olduğundan, vatandaş da maalesef yanlış bilgilendiriliyor.

İkinci yanlış anlaşılma ise uçak düştükten birkaç gün sonra, kazada vefat eden Türk yolcu için THY'nin ailesine 50 bin euro ön ödeme yapma kararı aldığı yönünde yine basında çıkan haberler. Gerek isteyerek gerekse de istem dışı yapılan bu açıklama; vatandaşta, "Bak, THY, yani devlet, ölenlerin ailelerine yardım ediyor" izlenimi yaratıyor ki bu, böyle değil.

Şimdi gerek düşen uçaktaki yolcuların sigortası gerekse de THY tarafından kazada ölen yolcunun yakınlarına yardım konusuna açıklık getirelim.

Öncelikle, bu konudaki bilgilerimizi bir tazeleyelim. Tekirdağ uçağında toplam 135 yolcu bulunuyordu. Kazada ise 3 mürettebat ile 1 Türk, 4 de Amerikalı yolcu hayatını kaybetti. Kazada da toplam 50 kişi yaralandı.

Yeri gelmişken bir küçük bilgiyi daha sizlerle paylaşıp, öyle asıl konuya geleyim. Düşen Tekirdağ uçağı da dahil olmak üzere THY'nin tüm uçak filosunun sigortası ile yine bu uçaklarda seyahat eden yolcuların zorunlu sigortaları ve isteğe bağlı sigortaları Ray Sigorta tarafından yapılmış. İsteğe bağlı diyorum, çünkü uçaktaki mürettebatın ferdi kaza sigortası tamamen isteğe bağlı yapılan bir sigorta. Hava yolu şirketleri uçaktaki görevlilerin ferdi kaza sigortalarını ister yaptırırlar ister yaptırmazlar. Nitekim, THY, mürettebatı için isteğe bağlı bu sigortayı da yine Ray Sigorta'ya yaptırtmış.
 
Uçaktaki zorunlu sigortalar

Gelelim konumuza.. Bugüne kadarki sigorta ile ilgili yazılarımda, uçak ve uçakla seyahat eden yolcuların sigortaları konusuna birçok defalar değindim. Tekrarlamak istemem ama yanlış anlaşılmaları düzeltme adına bilgi tazelemekte de fayda görüyorum.

Hava yolu şirketlerinin yaptırmak zorunda olduğu iki çeşit sigorta var. Bunlardan birincisi, yolcular için yapılan mali mesuliyet sigortası. Bu sayede uçağın kalkışı, havada kaldığı süre ve inişi sırasında yolcular, başlarına gelecek her türlü kazaya karşı sigortalanmış oluyor. Yaralanma halinde yolcuların tedavi masrafları, kaza sonrasında sakat kalmaları halinde sakatlık tazminatı ve vefat durumunda da yolcu yakınlarına ölüm tazminatı işte bu sigortadan ödeniyor. Mali mesuliyet sigortasının kapsamı içine yolcuların bagajları ve uçağın taşıdığı yük de giriyor.

Hava yolu şirketlerinin yaptırmak zorunda oldukları bir diğer sigorta ise "üçüncü şahıs mali mesuliyet sigortası". Uçağın düşmesi sonucu yolcu ve mürettebatın dışında başka kişilerin yaralanması ya da vefatıyla oluşacak zararlar da bu sigortadan ödeniyor.

Bahsettiğimiz bu sigortalar yaptırılması zorunlu olan sigortalar. Tabii bunların içine uçağın gövde sigortasını katmadım. Çünkü bu, yolcuları ilgilendiren bir sigorta değil. Tamamen uçağı işletenlerin yaptırması gereken, bir nevi otomobillerdeki kasko sigortası gibi bir sigorta. Ama 40-50 milyon dolar gibi biraz pahalı bir kasko sigortası.
 
Kaptan pilot için 150 bin dolar

Şimdi bu bilgiler ışığında düşen Tekirdağ uçağındaki hem yolcuların hem de mürettebatın sigortadan nasıl ve ne ölçüde yararlanacaklarına değinelim.

Mürettebattan başlarsak, yukarıda da değindiğimiz gibi THY, uçuş görevlileri için ferdi kaza sigortasını yaptırmış. Ödenecek tutarlar da belli. Kaptan pilotlar için 150 bin dolar, ikinci kaptanlar için 100 bin dolar ve diğer uçuş ekibi için de 50 bin dolar. Bilindiği üzere de Tekirdağ uçağında kaptan pilot ve iki tane yardımcı pilot ile birlikte bir kabin memuru hayatını kaybetti.

Gelelim yolculara.. Şunun altını çizeyim: Kazadan sağ ve yaralanmadan kurtulanlar için sigorta tarafından yapılacak bir ödeme yok.

Kazada yaralananların -ki, bugün için 20 kişi muhtelif hastanelerde tedavi görüyor- tüm sağlık giderleri ile refakatçilerinin masrafları Ray Sigorta tarafından ödenecek. Eğer kazadan dolayı sakat kalan olursa, bu sakatlık uzun süren tedavi sonrası da olabilir, o kişi veya kişilere yine Ray Sigorta tarafından sakatlık tazminatı verilecek.
 
Ölenler için ödenecek tazminatlar

Vefat edenlerin yakınlarına ödenecek tazminat tutarı ise biraz karışık ve teknik. Süreç nasıl işleyecek önce ona değinelim. Uçak kazası gerçekleştiği zaman sigorta şirketi ile sigortaya aracılık eden brokerlik şirketi kaza için birer hukuk bürosu atarlar. Nitekim Hollanda'da gerçekleşen bu kaza için hem Hollanda'dan hem de Türkiye'den hukuk büroları atandı.

Sonra hukukçular kazada ölenlerin yakınlarına ulaşarak, vefat eden kişi ile ilgili gerekli belgeleri ister. Bunlar, hayatını kaybeden kişinin gelirini ve statüsünü gösteren belgelerdir. Ücretli çalışıyorsa maaş bordrosu, işyeri varsa vergi levhası ve gelirini gösteren belgeler gibi... Bu belgelerin hepsi, kaza için atanan aktüerlere verilir.

Aktüerler ölen kişinin yaşına bakar, ne kadar aktif çalışma süresi olduğunu çıkarır -ki, bu konudaki genel teamül aktif çalışma yaşının 60'ında biteceği yönündedir- öldüğü aydaki çalışma geliri ile aktif yaşam süresindeki toplam gelirini hesaplar ve ortaya destekten yoksun kalma tazminatı çıkarır.
 
THY'nin ödemesi yardım değil

Tüm bu çalışmalar bir ay veya bir aydan daha fazla sürebilir. Bu bahsettiğimiz destekten yoksun kalma tazminatı. Bir de manevi tazminat tutarı belirlenir.

Çıkan tazminat tutarı da ölen kişinin yakınlarına bildirilir. Eğer yakınları bu tutarı kabul ederlerse, hemen ödenir. Yok, itiraz ederlerse işte o zaman hukuk devreye girer. Diyeceksiniz ki, bu davalar ne kadar sürer? Kesin bir şey söylemek imkânsız ama 6 yıla kadar süren davalar var.

Son olarak, THY tarafından kazada ölen yolcunun yakınlarına yardım konusuna açıklık getirelim. Böyle bir durum yok. Yani, THY'nin ya da devletin, uçak kazasında ölenlerin yakınlarına ya da yararlananlara yardım etmesi gibi bir durum söz konusu değil. THY'nin ölen Türk yolcunun ailesine yapacağı 50 bin euro ödeme ise tamamen sigorta şirketi tarafından ödenecek tazminat tutarından yapılan bir ön ödeme. O kadar.
 
 
Tekirdağ uçağının sigortasındaki son gelişmeler

Mürettebat: THY, mürettebat için isteğe bağlı olarak yaptırılan ferdi kaza sigortasını, Ray Sigorta'dan yaptırmış. Bu sigorta çerçevesinde; kaptan pilotlar için 150 bin dolar, ikinci kaptanlar için 100 bin dolar ve diğer uçuş ekibi için de 50 bin dolar ödenecek. Tekirdağ uçağında kaptan pilot ve iki tane yardımcı pilot ile birlikte bir kabin memuru hayatını kaybetti. Vefat eden ekip için ilgili evraklar hazır olur olmaz Ray Sigorta ödemeyi yapacak. Ancak hayatını kaybeden kabin görevlisi Murat Eskin'in dosyası hazır olduğu için ailesine 50 bin dolar ödeme yapılmasına karar verildi.

Yolcular: THY, vefat eden bir Türk yolcunun yakınlarına sigortadan 50 bin euro ön ödeme yapma kararı aldı. Yine aynı kazada vefat eden 4 ABD vatandaşı için de benzer uygulama başlatıldı. Hem Türkiye'deki hem de Hollanda'daki avukatlık büroları ABD konsoloslukları vasıtasıyla ailelere ulaşıp; evrakların tamamlanmış olması şartıyla 50'şer bin euro ön ödeme teklif edildi. Ray Sigorta, bu konuda ise bir gelişme olmadığı açıklamasını yapıyor ve vefat edenlerle ilgili aktüeryal çalışmanın ancak evrakların tamamlanmasını takiben başlayacağını belirtiyor.

Yaralı yolcular ile refakatçilerine 10 bin euro ön ödeme teklifi yapıldı ve kabul edenlere ödeme başladı. Refakatçilere de talep etmeleri halinde masraflar için 5.000 euro ödeme yapılabilecek.

Noyan DOĞAN
REFERANS

Kaza mağdurları için ön ödeme teklifi

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 15 yıl önce
Eğer kazada ölmüş yada sakat kalmış yakınlarınız varsa ve gerçek tazminatlarını almak istyorsanız bize ulaşın. www.hakal.net 0212 216 97 05

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
PEKİ YARALI HOSTES ARKADAŞLARIMIZA NE ÖDENDİ.BİLDİĞİM KADARIYLA FİGEN ,PERİHAN VE YASEMİNİN VÜCUTLARINDA KALICI HASARLAR VAR.ENSON TÜRKİYEYE DÖNEN PERİHAN ARKADAŞIMIZIN BİLE HALA AMELİYAT * OLDUĞUNU ÖĞRENDİK VE BEN MERAK EDİYORUM YA BUNUN PSİKOLOJİK TRAVMASI NE OLUCAK.BENCE ONLARA YAPILAN YARDIMLARDA AÇIKLANMALI,PEKİ BU ARKADAŞLARIMIZ NEDEN YOLCULAR GİBİ HEMEN BU PARAYI İSTEMEMİŞLER BUNUN CEVABINI BİLEN VARMI.?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
daha bir durun yahu daha yeni bir kaza hemen ölenlerin yakınları ölenleri unuttularda tazminatlarınımı istiyorlar ne biçim iş bu hele bir hatalının kim olduğu meydana çıksın bakalım bakalım pilotajmı yoksa uçagın imalat hatasındanmı kaynaklanıyor tamam çalışan rahmetli şehidimiz hostesimize ve pilotların geride kalan ailelerine ödensinde ama yolcularınki biraz acele değilmi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY personeli star alliance in istegi uzerine butun ekibi anadolu sigortadan saglık sigortası yaptırmıstır. istege baglı degildir. ancak THY personelinin ailesine istege baglı ve indirimli sigorta secenekleri mevcuttur. Ray sigorta ucakların sigorta sirketidir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ucucu ekibin ferdi sigortası Anadolu sigoorta tarafındandır.yılbasına star alliance in istegiyle butun calısanlar saglık sigortası yaptırılmıstır.Ray sigortadan da yakınlarına kaza ile ilgili odeme yapılması gerekmektedir.Anadolu sigorta kişinin saglık sigortasıdır ve anladıgım kadarıyla odemede onlar tarafından yapılmsıtır

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000