30 Mayıs 2010, Pazar 13:15:39

KABİN MEMURLUĞU'NUN AVANTAJLARI, DEZAVANTAJLARI

Hürriyet İK'dan Burcu Özçelik, Kabin Memurluğu konusunu incelemişş. İşte o yazı...
  • Yanlışlıkla bastım beğendim tuşuna.
  • Benim bir sorum olacakti. Üniversite okudugum icin tam calismak yerine 3 ay lik yaz tatilini degerlendirmek istiyorum. Böyle imkanlari olann havayolu sirketleri varmidir ? Tüm kriterlerim uyuyor ayrica anadilim olarak almancam da var. Simdiden tesekkürlerimi sunarim ...
  • Saygısızlık bitmez eğitim seviyesinde bir sıkıntı var insanlarımızın malesef üzerine alınması gereken herkes alınsın birinin ona hizmet etmekle yükümlü olduğunu anladıkları zaman saygısızlıkta yaparlar bilmişlikte bende otellerde çalıştım açık büfe görünce saldıran konuşmaya gelince senden daha kültürlü olduğunu iddia eden beş kuruş para verdim diye çalışanı küçük görüp istediği gibi kullanmaya laf söylemeye çalışan uzaktan davulun sesi hoş gelir kimse ne kadar çalıştığını görmez
  • Dezavantajlari kesinlikle daha fazla.evlenip coluk cocuga karistiginiz zaman ne esinize ne ailenize ayiracaj vaktiniz ve enerjiniz kalmiyor.yatilarda anlamsiz bir sekilde para harcayabiliyotsunuz.jetlag dan surekli kulak ve burun tikanikligina bagli enfeksiyon riskiniz var.cinsel obje olarak gorunme olayina da katiliyorum.kazandiginiz paranin cogu yatida gidiyor.cebinize kalan para yasadiginiz hayatla ayni paralelde degil.havalimani polislerinin tacizleri de cabasi
  • O değilde, bi su getiriyorlar diye ne cok söyleniyorlar.Eskiden böyle miydi be ah eski zaman ah
  • uçakta kabin memurları arasındaki en yetkili kişi kabin amiri oluyor. Kabin amirliğinden sonra yönetim kadrolarında görev alabilir, eğitmenlik, şeflik yapabilirsiniz. Hostesliği bırakanlar, insan iletişimi iyi olan mesleklerde başarılı oluyorlar. torpil bulmanın gerekli olduğunu yazmayı unutmuşşsunuz !!!
  • arkadaşlar host olmak için hangi üniversiteye gidilir yardımcı olun lütfen
  • Cinsel obje değiliz diyorsunuz ama firmaların bilhassa thy nin alimlarda çıtırcılık yapmasına ne diyeceksiniz:)) sizin otobandaki karsiliginiz muavindir o yuzden cok da şey yapmayin:)
  • Biliyorum,size komik gelecek.Ben kabin memuru olmayı cidden çok istiyorum. Şimdi lise sınavlarına hazırlanıyorum,ve iyi bir okul konusunda da kendime güveniyorum. Ama hayalimde hep bu vardı. Umarım bir gün gerçek olur. Yorgunluğa ve sıkıntıya da dayanırım. Tek bir sorum var. Yaklaşık 10 yıl çalışan insanlarda ne gibi hastalıklar görülür? Kanser riski söylendiği gibi fazla mı?
  • arkadaşım ben Kırklareli Üniversitesi'nde Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri 2. sınıfında okumaktayım.. Yani bölümüm ''Kabin Memurluğu''.. Kabin memuru olmak için üniversite okunmaz demişsin ve ardından da hakaret etmişsin ya hani; öyle bir okunur ki!! Hemşireden,Su Ürünleri Mühendisinden hostes yapıyorlar bu durumun fakında değilsin heralde.. Mesleği,işin ehilleri değil, çakma ehiller yapıyor..
Türkiye’de şu anda 6 binin üzerinde kabin memuru, diğer adıyla hostes ve steward (erkek kabin memuru) görev yapıyor. Önümüzdeki 3 yılda, hava yolu şirketlerinin büyümesi ve yeni havayolu şirketlerinin açılmasıyla bu sayının 12 bini geçeceği tahmin ediliyor. Her dönem popüler olan bu meslek, şimdilerde yarattığı istihdamla da yeni mezunların dikkatini çekiyor.

Pek çok kişi bu işe, gezip tozacağım, farklı kültürler tanıyacağım ve aynı zamanda para kazanacağım beklentisiyle giriyor. Bu özellikler mesleği cazip hale getiriyor, ama hosteslik asıl özveri ve fedakarlık isteyen, zevkli olduğu kadar yorucu bir iş. O nedenle mesleğe girip bırakan da çok, ben bu işi kısa bir süreliğine yaparım diye başlayıp bu işten emekli olan da.

Hava Yollan Kabin Memurları Demeği TASSA'nın Başkam İzzet Levi, "Değişik bir dünya, bütün hayatınız bu iş oluyor, bir kere sevdiniz mi ayrılamıyorsunuz. Buradan emekli olan arkadaşlarımız da hiçbir zaman kopamıyorlar, devamlı iletişim halindeyiz, şu anda emekliler de demek kurmak üzereler. Boş gününüzde, tatilde bile uçak gördüğünüzde içiniz cız ediyor" diyor.

Hostes alımlarında aranan şartlar şirketten şirkete değişiyor, ama genel olarak aranan şartlar şöyle:

-TC vatandaşı olmak,
-Kadınlar için boy aralığı 1.60-1.75, erkekler için 1.70-1.85
-Boy ile orantılı kilo
-İyi derecede İngilizce bilmek
-En az Üniversite mezunu olmak

1,5 aylık eğitimle başlanıyor
En az lise mezunu, dedik ama gençlerin gözünde hosteslik ve steward'lık o kadar çekici meslekler ki, halen görevde olanların önemli bir kısmı üniversite mezunları. Bölüm farkı gözetilmiyor, ama kabin memurları arasında, haliyle, en çok turizm ve otelcilik mezunu ile yabancı diller mezunları var.

Bu şartların dışında yüzde veya vücudun görünen yerlerinde yara, hatta dövme olmaması isteniyor.

Bu işi yapacaklarda ayrıca güler yüz, özveri, yardımseverlik, hoşgörü, pratik zeka, sabır, empati, iletişim yeteneği ve dikkat çok önemli.


Bu şartlan yerine getirenler uçuşul arma engel olmadığım gösteren bir sağlık raporunu da aldıktan ve yabancı dil sınavını geçtikten sonra, havayolu şirketi tarafından 1.5 aylık bir eğitime tabii tutuluyorlar. Bu eğitimlerde, oryantasyon, havacılık terminolojisi, acil durum prosedürleri, ilkyardım, servis eğitimi, güvenlik eğitimi, meteoroloji, yangına müdahale, tahliye, makyaj, stres yönetimi, zor yolcu ile başa çıkma eğitimi, yolcu psikolojisi ve kişisel gelişim gibi çok farklı alanlarda eğitimler alıyorlar. Eğitimler sırasında bu işi yapmaktan vazgeçen, uçuş korkusu olduğunun farkına varan kişiler de çıkıyormuş.

Ortalama kazanç 2.500 TL

Bir kabin memurunun ortalama aylık kazancı 2.500 TL civarında. Kabin memurları maaşlarının yanı sıra uçuş limitlerini geçtiklerinde ve yatılı konaklamalarında ekstra ücret alıyorlar. Aylık uçuş saati 80-110 saat arası değişiyor. Sivil havacılık kurallarına göre 110 saatin üzerine çıkılmıyor.
Bir yılını tamamlayan kabin memurları, her yıl 5 gün süren, temel eğitimde aldıkları eğitimlerin özetini içeren tazeleme eğitimlerine katılıyorlar.

Eğitimlerin ardından işe kabin memuru olarak başlıyorsunuz. Ardından diğer eğitimlerde gösterdiğiniz başarılara ve performansınıza bakılarak kabin amirliğine yükseliyorsunuz. Kabin amiri olmak hava yolundan havayoluna değişiyor. Kimi 2 yılda kimi 7 yılda kabin amiri oluyor.

Bir kabin memuru, kabin amirliğine terfi ettiğinde önce küçük uçaklarda kabin amirliği yapıyor sonra büyük uçaklara geçiyor. 18 yıldır bu işi yapan THY Kabin Eğitim Müdürü Berna Tanyolaç, "Bir kabin memuru önce dar gövdeli uçaklara kabin amiri oluyor (Boeing 737, Airbus 320, A320 gibi). Bu dar gövdeli uçaklarda bir süre uçtuktan sonra geniş gövdeli uçaklara (Boeing 777 ve Airbus 340 gibi) kabin amiri olma hakkını kazanıyor, ama sürekli kontrol altında oluyor. Yeni başlayan bir kabin memuru da ortalama 1.5 yıl sonra geniş gövdeli uçaklarda uçmaya hak kazanıyor" diyor.

THY'de en büyük gövdeli uçaklarda 14 kişi, en küçüklerinde 4 kişi uçuluyor.

Uçakta kabin memurları arasındaki en yetkili kişi kabin amiri oluyor. Kabin amirliğinden sonra yönetim kadrolarında görev alabilir, eğitmenlik, şeflik yapabilirsiniz. Hostesliği bırakanlar, insan iletişimi iyi olan mesleklerde başarılı oluyorlar.

Üniforma ve seyahat cezp ediyor.

Güzel üniformalar, seyahat, farklı ülkeleri ve kültürleri tanıma imkânı adayları cezp ediyor, ama meslek pek çok avantajın yanı sıra dezavantajı da barındırıyor. Atlasjet Kabin Ekipleri Müdürü Mine Çapur, "Dışarıdan meslek cezp edici geliyor, ama esasında çok özverili olmayı gerektiriyor. İlk alımlarda verilen 1.5 aylık eğitimlerde adaylar bu işi yapıp yapmayacaklarıyla ilgili karar aşamasına giriyorlar" diyor.

Yorucu bir iş olması, sosyal hayatınızın olmaması ve basınca maruz kalmak bu işin kötü tarafları. Ama 18 yıldır bu işi yapan Berna Tanyolaç "Farklı kültürler, farlı yerler görmek, farklı insanlar tanımak, çok kişiye nasip olmaz. Güzel bir meslek, her yorgunluğa değer" diyor.

Avantajları
► Seyahat etmek,
► İyi para kazanmak,
► Pek çok ülkeyi, kültürü, insanı tanımak,
► Mesleğin insan ilişkilerini, empati yeteneğini geliştirmesi,
►Zorluklarla daha kolay başa çıkmayı, pratik düşünmeyi öğretmesi,
►Hayat deneyimi kazandırması, insanları daha iyi tanıma imkanı vermesi,
►Gözlem yeteneğini arttırması...


Dezavantajları
►Yorucu bir iş,
►Bayram seyran demeden çalışıyorsunuz,
►Evinizden uzak kalıyorsunuz, özellikle çocuğunuz varsa iş ve özel yaşam dengesini tutturmakta zorlanıyorsunuz,
►Basınçta çalışıyorsunuz, radyasyona maruz kalıyorsunuz,
►Saat farkı nedeniyle beslenme düzeniniz bozuluyor
►Ağır kaldırmaktan bel fıtığı veya ayakta durmaya bağlı hasatlıklar görülebiliyor,
►Sosyal hayatınız olmuyor, arkadaşlarınızla istediğiniz zaman vakit geçiremiyorsunuz,
►Eşler bu mesleği yapmanızı istemeyebiliyor, özellikle Türk erkeklerinin bu mesleğe çok da hazır olmadığı söyleniyor...

CİNSEN OBJE OLARAK KULLANILIYOR

İzzet Levi, Türkiye'deki ilk 7 erkek kabin memurundan biri. Boğaziçi Üniversitesi Turizm Otelcilikte okurken üniversiteye gelen THY yetkileri erkek kabin memuru alacaklarını söyleyince o da yazın çalışmak için iş aradığından kabin memurluğunu denemeye karar vermiş. Ve 1992 yılında ilk 7 erkek kabin memurundan biri olmuş. İlk zamanlar yolcular erkek kabin memurlarına çok şaşırıyorlarmış, uçakta onları yolcu zannedip, "Siz buyurun, hayır siz buyurun" tarzında diyaloglar yaşanıyormuş. Yolcuların erkek kabin memurlarına alışmakta çok zorlandıklarını, alımların arttıkça yavaş yavaş alıştıklarını söyleyen Levi, 1998 yılında kabin amirliğine yükselmiş. 2000 yılında Boeing 737'ye, 2007'de Airbus 310'a terfi etmiş. 1 yıldır da en büyük uçaklar olan Airbus 340 ve Boeing 777'de amir olarak görev yapıyor. En büyük uçakların amirlerine "Purser" deniyor ve altında da başka amirler uçuyor.
İzzet Levi, 2008'den bu yana Hava Yolları Kabin Memurları Derneği TASSA'nın başkanlığını da yapıyor.

Şu günlerde TASSA'nın sitesine girince karşınıza direkt olarak bir şikayet duyurusu çıkıyor. Unilever'in Axe marka parfüm reklamı, hostesleri cinsel obje olarak gösterdiği için tepkilere neden olmuş. Reklam için "Bizim gelenek ve göreneklerimize aykırı" diyen İzzet Levi, gerekli girişimleri başlattıklarını, Unilever'in de reklam kampanyasını durdurduğunu söylüyor: "Cinsel obje olarak kullanılmanın bize geri dönüşü çok kötü oluyor. Kuraldışı hareket eden yolcuların, cinsel tacizde bulunanların sayısını arttırıyor bu reklamlar" diyor.

THY'de kabin görevlilerinin, son bir yıldır, aşırıya kaçan yolcuları, diğer yolcuların can güvenliğini tehdit edenleri kelepçeleme yetkisi var. Berna Tanyolaç, "Kabin ekibi önce yolcuyu ikna etmeye çalışıyor, sakinleştirme yoluna gidiliyor, en uç noktada da saldırgan hareketlerde bulunanlar kelepçeleniyor" diyor. Fakat polisin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmaması işleri zorlaştırıyor. İzzet Levi, "Polis bize gelip şikayetçi olup olmadığımızı soruyor. Bu kişisel bir dava değil ki, mesleğe, uçuş güvenliğine aykırı davrandığı için cezalandırılmalı kişi" diyor.

Kanunu Yok

Mesleğin en büyük sorunu pilotları ve kabin memurlarını tanımlayan bir kanunun olmaması; halen Borçlar Kanunu'na tâbi olmaları. Pilotlar ve kabin memurlarının birlikte hazırladığı kanun ise 9 yıldır Meclis'te bekliyor. Kanun, çalışma ve dinleme saatleriyle ilgili düzenlemeleri, sözleşmelerin niteliklerini kapsıyor.

Havayolu şirketlerine her yıl binlerce başvuru yağıyor. Örneğin Türk Hava Yolları'na bir yılda yapılan başvuru sayısı 40-50 bin.

Ocak 2010'dan bu yana 9.441 başvuru aldıklarını söyleyen SunExpress'in Kabin Hizmetleri Grup Müdürü Ferah Erkan, "Kabin memurluğu mesleği, masa başı işlerden hoşlanmayan, enerji dolu, dinamik kişiler için ideal" diyor.

Pegasus Kabin Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Nurçin Özsoy ise mesleğin eskiden olduğu kadar popüler olmadığına, çok başvuru aldıklarını ama bilinçli başvuruların sayısının çok az olduğuna dikkat çekiyor: "Bu gün üniversitelerin çeşitli bölümlerini bitirmiş olan gençlerimiz meslek hakkında hiçbir ön araştırma yapmadan sadece iş bulabilmek adına başvuru yapıyorlar. Günümüzde gençlerin bir meslek edinmeden çok unvan ve popülarite aradığı da bilinen bir gerçek olunca, basamak olarak kullanmak istediklerini gözlemliyorum. Ayrıca, havacılığın gelişmesi, uçak sayısının ve uçuş noktalarının artması, özel havayolu şirketlerinin sektöre girmesiyle birlikte, mesleği popüler hale getiren dünyanın değişik bölgelerini gezip görme ve uçak seyahatinin lüks olmaktan çıkması, mesleğin popülerliğini yitirmesine sebep oldu."

4’te 1 oranında erkek çalışan istihdam ediliyor

Dünya havayollarında 4'te 1 oranında erkek kabin memuru (steward) istihdam ediliyor. THY de bu oranı muhafaza etmeye çalışıyor. Şu anda 1.072'si erkek olmak üzere 4.040 çalışanı olan THY, şu dönem aradaki dengeyi sağlayabilmek için erkek alımlarını durdurdu. Atlasjet Havayolları ise Arabistan ayağında erkek hostes istihdam etmeye dikkat ediyor. Çünkü Arabistan'da her kalkıştan önce sefer duası yapılıyor ve bunu da erkekler yapmak zorunda.

Burcu Özçelik
HürriyetİK
KABİN MEMURLUĞU'NUN AVANTAJLARI, DEZAVANTAJLARI

Yorumlar Tüm Yorumlar (59)

Çağla ~ 5 yıl önce
Yanlışlıkla bastım beğendim tuşuna.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tahire Ogan ~ 6 yıl önce
Benim bir sorum olacakti. Üniversite okudugum icin tam calismak yerine 3 ay lik yaz tatilini degerlendirmek istiyorum. Böyle imkanlari olann havayolu sirketleri varmidir ? Tüm kriterlerim uyuyor ayrica anadilim olarak almancam da var. Simdiden tesekkürlerimi sunarim ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 6 yıl önce
Saygısızlık bitmez eğitim seviyesinde bir sıkıntı var insanlarımızın malesef üzerine alınması gereken herkes alınsın birinin ona hizmet etmekle yükümlü olduğunu anladıkları zaman saygısızlıkta yaparlar bilmişlikte bende otellerde çalıştım açık büfe görünce saldıran konuşmaya gelince senden daha kültürlü olduğunu iddia eden beş kuruş para verdim diye çalışanı küçük görüp istediği gibi kullanmaya laf söylemeye çalışan uzaktan davulun sesi hoş gelir kimse ne kadar çalıştığını görmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
175fckr ~ 7 yıl önce
Dezavantajlari kesinlikle daha fazla.evlenip coluk cocuga karistiginiz zaman ne esinize ne ailenize ayiracaj vaktiniz ve enerjiniz kalmiyor.yatilarda anlamsiz bir sekilde para harcayabiliyotsunuz.jetlag dan surekli kulak ve burun tikanikligina bagli enfeksiyon riskiniz var.cinsel obje olarak gorunme olayina da katiliyorum.kazandiginiz paranin cogu yatida gidiyor.cebinize kalan para yasadiginiz hayatla ayni paralelde degil.havalimani polislerinin tacizleri de cabasi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adılazımdeğil ~ 7 yıl önce
O değilde, bi su getiriyorlar diye ne cok söyleniyorlar.Eskiden böyle miydi be ah eski zaman ah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
torpil ~ 8 yıl önce
uçakta kabin memurları arasındaki en yetkili kişi kabin amiri oluyor. Kabin amirliğinden sonra yönetim kadrolarında görev alabilir, eğitmenlik, şeflik yapabilirsiniz. Hostesliği bırakanlar, insan iletişimi iyi olan mesleklerde başarılı oluyorlar. torpil bulmanın gerekli olduğunu yazmayı unutmuşşsunuz !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
diyar ~ 9 yıl önce
arkadaşlar host olmak için hangi üniversiteye gidilir yardımcı olun lütfen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mİsafir ~ 8 yıl önce
Kabin memurluğu puanları yaz çıkar. Genelde özel ünilerde var
Gülşah ~ 8 yıl önce
Işık Üniversitesi ne gitmeniz gerekiyor ama 6000 lira vermeniz gerekli kursuna gitmek icin
misafir ~ 10 yıl önce
Cinsel obje değiliz diyorsunuz ama firmaların bilhassa thy nin alimlarda çıtırcılık yapmasına ne diyeceksiniz:)) sizin otobandaki karsiliginiz muavindir o yuzden cok da şey yapmayin:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 10 yıl önce
Biliyorum,size komik gelecek.Ben kabin memuru olmayı cidden çok istiyorum. Şimdi lise sınavlarına hazırlanıyorum,ve iyi bir okul konusunda da kendime güveniyorum. Ama hayalimde hep bu vardı. Umarım bir gün gerçek olur. Yorgunluğa ve sıkıntıya da dayanırım. Tek bir sorum var. Yaklaşık 10 yıl çalışan insanlarda ne gibi hastalıklar görülür? Kanser riski söylendiği gibi fazla mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
şeydanur ~ 5 yıl önce
tabikide fazla;o kadar parayı neden cebine koysun bir düşün bakalım.:(
Yunus ~ 11 ay önce
9 yıl geçmiş şu anda hangi mesleği yapıyorsun...
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaşım ben Kırklareli Üniversitesi'nde Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri 2. sınıfında okumaktayım.. Yani bölümüm ''Kabin Memurluğu''.. Kabin memuru olmak için üniversite okunmaz demişsin ve ardından da hakaret etmişsin ya hani; öyle bir okunur ki!! Hemşireden,Su Ürünleri Mühendisinden hostes yapıyorlar bu durumun fakında değilsin heralde.. Mesleği,işin ehilleri değil, çakma ehiller yapıyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gizem ~ 6 yıl önce
Kabin memuru olabildiniz mi ? Üniversitenin avantajı oldu mu ? Cevaplarsaniz sevinirim.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000