28 Ocak 2012, Cumartesi 10:50:34

İSTİKBAL BU SINAVDA!

AirportHaber Genel Koordinatörü Ali Kıdık'ın köşesine taşıdığı kokpitte ders çalışma ve pilotlar arasındaki dil huzursuzluğu iddialarını Radikal gazetesi haber haline getirdi.
  • yabancı pilotlara çamr atacağınıza adam gibi işinizi öğrenin...yabancı pilotlar one number..keşke hepsi yabancı pilot olsa
  • 8senedir kabındeyım yabancı kaptanların nezaketınden bahsedenler kapı kapandıgında arkanızdan neler dendıgını bılıyomu erkek amırlere turk kızlarını soranları ev acanları resımlerle gosterenlerı nezaketmı :) ? evet ıngılızcesı ıyı olmayan kaptanlarımız var ama bu yabancı kaptanların normalde tek basına ucagı ındıremıycegını bılmıyomusunuz nasıl dahacok guvenıyorum dersınız ya hepsı yalan sadece yurtdısından gelmesımı guven veren genc kaptanlarımızın tırnagı olamazlar unutmayınkı bır kaza anında herkes kendı dılını anlar ve ılk komutlar kendı dılınde oçlur o meksıkalı rus yunan kaptanlarınızı ozaman bır dusunun bırde o ıngılızceyı kac memur anlıyo brıfınglerde oyle anlıyomus gbı yapmakla olmuyo bu ısler.
  • İngilizce sınavını geçme endişesi olan değerli kaptanlar, yorumlarla birbirinize hakaret edeceğinize, bir kaç ay düzenli çalışmakla istenilen sınavı rahatlıkla geçebilirsiniz. Tek başıma çalışıp geçmem zor diyorsanız garantili ders vereyim, şu Danish'lerin sizlere söz söylemesi bir vatandaş olarak beni de üzüyor.
  • Biz çalışacağız,biz geçeceğiz.Size ne arkadaşlar?Siz kendi derdinize yanın.Her kimlerseniz. Katar ve Kore havayollarındaki havacılık profesyonellerini(pursers,cabin attendants,technicians,all ground ops staffs)mumla arıyorum. Tuvalet kontrolu yapıp elini yıkamadan yemek yiyen,uçtuğu uçakta kaç tane acil çıkış olduğunu bilmeyen,bir lafı birkaç defa tekrar ettiren, yolcuya kendisini dinletemiyen,arızaları ground check ok diye geçiştirenler aynayı kendilerine tutsunlar.Türkiyeye geldiğime pişman oldum. Yurdumdur dedim geldim ama gördümki her branşta kahpe ve kalleşler işgal etmişler her yeri.En kısa zamanda yurt dışına çıkacağım.Oradaki rahatım beyde yoktu.Karşımdakiler her branşta çok bilgisizler.Başkandan şöföre kadar.
  • Pilotluk yaşam biçimi derken? Havalimanından evine uçarak mı gidiyorsun? Komik olmayın :) Bir öncülük yap o zaman ben maaş istemiyorum diye şirketine dilekçe ver, önce güvenlik de yap haberini okuruz burdan zaten. Uçuş ekipleri yabancı pilotların görgü, nezaket, gerçek profesyonel hallerinden bahsediyor. Bence bu kocaman egonuz bir gün öldürücek sizleri (İşini profesyonelce yapanları tenzih ediyorum)
  • sallamayın ya artık ıngılızce dıye bunun altında yatan asıl nedenı ogrenın sonra gelın konusun!ana dılı gıbı ıngılızce konusan ıstıyorsanız brıtısh e gıdın!yerse...
  • ben hayatım boyunca delikanlı oldum!ben bu işe baş koydum can koydum!40 yıldır uçuyorum ve hiç bu işte öncelikle para demedim önce güvenlik dedim!ama bunu bilmeyen ve anlamayanlarla olmaktan da artık daral geldi. Ne uçarsınız ne kaçarsınız, ne uçmaktan anlarsınız ne pilot olmaktan.Her zaman dedim, pilot olmak yaşam biçimidir iş değildir.Bunu anlamazsan bu işi zaten anlamazsın!az once sordugun soruyu taptıgınız yabancı pılotlara sordunuz mu para almadan ucar mısın dıye!adam ucusu alındı dıye yurt dısında demedıgını bırakmadı, sozlesmesı yenılenmedı dıye ortalıgı yıktılar. su ara turk pılotlara ne oluyor sordun mu aman ne oluyor dıye!ama bu yabancı merakı bırgun sızlerı oldurecek kesın.
  • Asıl sorun burda işte. Ne pilot olmak için uğraştım, nede askeriye kapısından çevrildim. Asillik mesleğin neresinde ? Hee iyi meslektir, getirisi güzeldir eyvallah. Bak sana paranı vermesinler yapta görelim mesleğini asil olduğu için ??? Yaparmısın ??? 2 Dakika delikanlı olunda cevap verin !!! Burda insan gibi konuşan Türk pilotlarına saygımız sonsuz. Ama bir grup varki ciddi anlamda ''şaşırmışlar''. Bu insanlar parayı görüncemi böyle oldular ? F/o iken çok ezildikleri için mi? Psikolojik destek almanız şart...
  • tabiiki bu işi yapıyorsan ingilizceyi de eş..ek gibi bileceksin ayrıca diger konuları da bileceksin bahane aramayın..
  • size bol suşi yemeler babanızın evinde suşiyle dogdunuz ya artık evde hanımınız yapar nasıl olsa artık evinizde olacaksınız...
Türk Hava Yolları (THY), bünyesinde çalıştırdığı 2 bin 200 pilottan 15 Mart’a kadar İngilizce seviye tespit sınavı TOEIC’den 641 puan aldıklarını gösteren sertifika istedi.  Karar, bu seviyenin çok yüksek olduğunu düşünen pilotlar arasında huzursuzluk yarattı.Eğitim alsalar bile bu kadar kısa sürede 641 puan almanın çok zor olduğunu söyleyen pilotlar, “Bu puan için akademik seviyede İngilizce bilmek gerekiyor. Bizim bu seviyede İngilizce bilmemize gerek yok. Neticede kuleyle bilimsel tartışma yapmayacağız” diyor.

TOEIC puanlarını 641’e çıkaramayan pilotlara ne tür bir yaptırım uygulanacağı ise merak konusu. Zira THY’de, istenen seviyede sertifika alabilecek çok az pilot olduğu belirtiliyor. Şimdiye kadar sadece 700 pilot sertifika sundu.

Kokpitte ders çalışıyorlar
Her şey 13 yabancı THY pilotunun geçen aralık ayında Danimarka basınına verdikleri, “Türk pilotları yeterli İngilizce bilmiyor, kaza yapabilirler” demeciyle başladı. Bu açıklamadan sonra THY harekete geçti ve pilotlardan 15 Mart’a kadar TOEIC sınavından 641 puan aldıklarını gösteren sertifika istedi. Böylece, daha önce 500 puanla sertifika alan 2 bin 200 pilotu sınav telaşı sardı. Dinlenme saatlerinde ve hatta uçuş sırasında kokpitte İngilizce çalıştıklarını söyleyen pilotlar karardan son derece rahatsız.

Eğitim alsalar dahi bu kadar kısa sürede TOEIC puanlarını 641’e çıkarmalarının çok zor olduğunu söyleyen pilotlara göre, bu puana ulaşmak için akademik seviyede İngilizce bilmek gerekiyor. THY CEO’su Temel Kotil’in, “Biz kaptan adaylarımızdan akademik bir İngilizce beklemiyoruz. 500 puan yeterli” dediğini belirten pilotlar, “Bizim bu seviyede İngilizce bilmemize gerek yok. Neticede kuleyle bilimsel tartışma yapmıyoruz” diyor. TOEIC puanlarını verilen süre zarfında 641’e çıkaramayan pilotlar THY tarafından gerçekleştirilecek Level 4 seviyesi sınavına tabi tutulacak. Pilotların, havacılık terminoloji bilgisinin, aksanının, farklı telaffuzları anlama yeteneğinin ve akıcı olarak İngilizce iletişim kurabilme becerisinin ölçüleceği sınavlar, 1 Nisan’a kadar tamamlanacak. Sınavda başarılı olamayan pilotlara uçuş izni verilmemesi gündemde. Bu arada THY’nin internet sitesine 25 Ocak’ta koyulan “Kaptan pilot ve ikinci pilot aranıyor” duyurusu pilotlar arasında, “İngilizcesini istenilen seviyeye çıkaramayanlar atılacak” diye yorumlanıyor.

İşte iddialar
Yabancı dil seviyelerinin yetersiz olduğu iddia edilen asker ve polis kökenli pilotları THY kadrolarından uzaklaştırmak için bu plan devreye sokuldu. Sivil havacılıktan gelen pilotların eğitimleri ABD’de olduğu için dil seviyeleri yüksek. Bu nedenle onların dil sorunları yok. Daha önce pilotların dil seviyesi sınava tabi tutulmadan level 4 diye lisanslarına işleniyordu. Geç kalınmış bir girişim. Lisansında level 4 yazan pilotları sınava tabi tuttuklarında pek çoğu sınavdan geçer not alamaz.
THY mart ayından sonra uçacak pilot bulamaz. Daha ucuz yabancı pilotlar ile çalışmak için THY böyle bir yola başvurdu.

‘641 şartımız zaten vardı’
Türk Hava Yolları Basın Müşavirliği’nin konuyla ilgili Radikal’e yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ortaklığımızda kaptan ve first officer alımlarında TOEIC sınavından minimum 641 puan almış olma şartı zaten var. 2008 yılında Sivil Havcılık Genel Müdürlüğü’nün yaptığı sınavdan level 4 seviyesi alanlar, anadili İngilizce olan kaptanlar, ABD, İngiltere veya Avustralya’da üniversite, master veya doktora eğitimi görenler ve TOEIC sınavından 641 puan almış olup belgesini getirenler THY tarafından yapılacak sınavlardan muaf tutulacaktır. Şu ana kadar dört başlıkta saydığımız muaf kategorileri için 700 kişi belgelerini sundu.”

‘O haber, bizleri yıpratmak için’
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Genel Sekreteri Barış Baranoğlu ise şu açıklamayı yaptı: “Danimarka basınında Türk pilotların yabancı dil seviyelerinin yetersiz olduğu yönündeki haberler, beyanatı veren kişilerin şahsi görüşlerini yansıtır ve Türk pilotlarının itibarını zedeleme amaçlıdır. Türk pilotları her anlamda mesleki yeterliliği haizdir. Havacılık ile ilgili İngilizce seviyeleri gerek şirketler, gerek Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmekte ve kayıtları uluslararası standartlarla lisanslarına işlenmektedir.”

(Radikal)

İŞTE AIRPORTHABER GENEL KOORDİNATÖRÜ ALİ KIDIK'IN GEÇTİĞİMİZ HAFTA YAZDIĞI O KÖŞE YAZISI
İSTİKBAL BU SINAVDA!

Yorumlar Tüm Yorumlar (108)

Misafir ~ 12 yıl önce
yabancı pilotlara çamr atacağınıza adam gibi işinizi öğrenin...yabancı pilotlar one number..keşke hepsi yabancı pilot olsa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
8senedir kabındeyım yabancı kaptanların nezaketınden bahsedenler kapı kapandıgında arkanızdan neler dendıgını bılıyomu erkek amırlere turk kızlarını soranları ev acanları resımlerle gosterenlerı nezaketmı :) ? evet ıngılızcesı ıyı olmayan kaptanlarımız var ama bu yabancı kaptanların normalde tek basına ucagı ındıremıycegını bılmıyomusunuz nasıl dahacok guvenıyorum dersınız ya hepsı yalan sadece yurtdısından gelmesımı guven veren genc kaptanlarımızın tırnagı olamazlar unutmayınkı bır kaza anında herkes kendı dılını anlar ve ılk komutlar kendı dılınde oçlur o meksıkalı rus yunan kaptanlarınızı ozaman bır dusunun bırde o ıngılızceyı kac memur anlıyo brıfınglerde oyle anlıyomus gbı yapmakla olmuyo bu ısler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
İngilizce sınavını geçme endişesi olan değerli kaptanlar, yorumlarla birbirinize hakaret edeceğinize, bir kaç ay düzenli çalışmakla istenilen sınavı rahatlıkla geçebilirsiniz. Tek başıma çalışıp geçmem zor diyorsanız garantili ders vereyim, şu Danish'lerin sizlere söz söylemesi bir vatandaş olarak beni de üzüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Biz çalışacağız,biz geçeceğiz.Size ne arkadaşlar?Siz kendi derdinize yanın.Her kimlerseniz. Katar ve Kore havayollarındaki havacılık profesyonellerini(pursers,cabin attendants,technicians,all ground ops staffs)mumla arıyorum. Tuvalet kontrolu yapıp elini yıkamadan yemek yiyen,uçtuğu uçakta kaç tane acil çıkış olduğunu bilmeyen,bir lafı birkaç defa tekrar ettiren, yolcuya kendisini dinletemiyen,arızaları ground check ok diye geçiştirenler aynayı kendilerine tutsunlar.Türkiyeye geldiğime pişman oldum. Yurdumdur dedim geldim ama gördümki her branşta kahpe ve kalleşler işgal etmişler her yeri.En kısa zamanda yurt dışına çıkacağım.Oradaki rahatım beyde yoktu.Karşımdakiler her branşta çok bilgisizler.Başkandan şöföre kadar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Pilotluk yaşam biçimi derken? Havalimanından evine uçarak mı gidiyorsun? Komik olmayın :) Bir öncülük yap o zaman ben maaş istemiyorum diye şirketine dilekçe ver, önce güvenlik de yap haberini okuruz burdan zaten. Uçuş ekipleri yabancı pilotların görgü, nezaket, gerçek profesyonel hallerinden bahsediyor. Bence bu kocaman egonuz bir gün öldürücek sizleri (İşini profesyonelce yapanları tenzih ediyorum)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
sallamayın ya artık ıngılızce dıye bunun altında yatan asıl nedenı ogrenın sonra gelın konusun!ana dılı gıbı ıngılızce konusan ıstıyorsanız brıtısh e gıdın!yerse...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ben hayatım boyunca delikanlı oldum!ben bu işe baş koydum can koydum!40 yıldır uçuyorum ve hiç bu işte öncelikle para demedim önce güvenlik dedim!ama bunu bilmeyen ve anlamayanlarla olmaktan da artık daral geldi. Ne uçarsınız ne kaçarsınız, ne uçmaktan anlarsınız ne pilot olmaktan.Her zaman dedim, pilot olmak yaşam biçimidir iş değildir.Bunu anlamazsan bu işi zaten anlamazsın!az once sordugun soruyu taptıgınız yabancı pılotlara sordunuz mu para almadan ucar mısın dıye!adam ucusu alındı dıye yurt dısında demedıgını bırakmadı, sozlesmesı yenılenmedı dıye ortalıgı yıktılar. su ara turk pılotlara ne oluyor sordun mu aman ne oluyor dıye!ama bu yabancı merakı bırgun sızlerı oldurecek kesın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Asıl sorun burda işte. Ne pilot olmak için uğraştım, nede askeriye kapısından çevrildim. Asillik mesleğin neresinde ? Hee iyi meslektir, getirisi güzeldir eyvallah. Bak sana paranı vermesinler yapta görelim mesleğini asil olduğu için ??? Yaparmısın ??? 2 Dakika delikanlı olunda cevap verin !!! Burda insan gibi konuşan Türk pilotlarına saygımız sonsuz. Ama bir grup varki ciddi anlamda ''şaşırmışlar''. Bu insanlar parayı görüncemi böyle oldular ? F/o iken çok ezildikleri için mi? Psikolojik destek almanız şart...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
tabiiki bu işi yapıyorsan ingilizceyi de eş..ek gibi bileceksin ayrıca diger konuları da bileceksin bahane aramayın..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
size bol suşi yemeler babanızın evinde suşiyle dogdunuz ya artık evde hanımınız yapar nasıl olsa artık evinizde olacaksınız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000