12 Ekim 2012, Cuma 08:09:57

İSTİHBARAT NATO'DAN MI GELDİ?

Moskova-Şam seferini yapan Suriye yolcu uçağında askeri malzeme bulunduğu istihbaratı NATO’dan geldi. Uçakta roket parçaları bulunabileceği bilgisi üzerine ROKETSAN’dan uzman bir ekip aramayı gerçekleştirdi.

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ankara Esenboğa Havalimanı’na indirilen Suriye yolcu uçağıyla ilgili istihbaratın NATO tarafından iletildiği öğrenildi. İistihbaratta uçakta roket ve füze parçaları bulunduğu bilgisinin yer alması üzerine arama için ROKETSAN’dan özel bir ekip oluşturuldu.


Türkiye’nin Suriye’ye ait A320 tipi sivil yolcu uçağını önceki akşam inişe zorlamasının NATO kapsamında bir görev olduğu öğrenildi. 10 Ekim sabahı NATO’dan uçuş detayları verilerek, Moskova-Şam seferini yapacak yolcu uçağında askeri kargo taşınacağı ve Türk hava sahasının kullanılacağı bilgisi Ankara’ya ulaştırıldı. Bilgi üzerine uluslararası havacılık kurallarına göre yapılması gerekenler masaya yatırılırken, şüpheli kargoların Türk hava sahasını kullanarak Suriye’ye ulaştırılmasının engellenmesi kararlaştırıldı. Bu doğrultuda uçağın uyarılması, geri dönmemesi halinde inişe zorlanması doğrultusunda Ulaştırma Bakanlığı ve Genelkurmay’a talimat verildi. Suriye’yle yaşanan gerilim nedeniyle Hava Kuvvetleri’ne bağlı 162. Filo teyakkuza geçirildi. Uçağa önce acil iniş çağrısı yapılacağı aksi hareket etmesi durumunda F-16’lar marifetiyle inişe zorlanacağı bildirildi.

Suriye Savunma Bakanlığı kolileri

NATO’dan gelen istihbaratın içeriği doğrultusunda uçakta güvenli arama yapmak için ROKETSAN’la temasa geçildi. ROKETSAN’ın oluşturduğu ekip, Esenboğa Havalimanı’na konuşlandırılırken, Dışişleri Bakanlığı heyeti de beklemeye başladı. Uçağın Türkiye hava sahasına girmesinin ardından, plan uygulamaya sokularak uçak güvenli biçimde indirildi.

Uçaktaki yolcuların havalimanındaki bir salona geçebilecekleri bilgisinin verilmesinin ardından aramalar başlatıldı. İçinde askeri malzeme olduğundan şüphelenilen ve üzerinde Suriye Savunma Bakanlığı yazan 6 kolinin açılma işlemi ROKETSAN yetkilileri tarafından yapıldı ve tüm bu işlemler görüntülü biçimde tutanak altına alındı. Uçaktan, askeri haberleşme cihazları çıkarken, cihazlar seri numaralarıyla beraber kayıt altına alındı. Suriye uçağından çıkan kargo, Türk askeri yetkililer ve füze uzmanlarınca inceleniyor.

NATO ilk kez sahaya inmiş oldu

Uçakla ilgili istihbaratın NATO kaynaklı olması, Esad yönetimine karşı NATO’nun ilk kez fiilen devreye girdiğinin göstergesi olarak yorumlanıyor. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen NATO’nun müttefiki Türkiye’yi desteklemek için gerekli tüm planlarının hazır olduğunu söylemişti. Rasmussen, “Türkiye uluslararası hukuka göre kesinlikle kendini savunma hakkına sahip. Türkiye muhakkak NATO dayanışmasına güvenebilir. NATO, dayanışma ilkesine dayalı bir ittifaktır ve elbette Türkiye ittifakın dayanışmasına güvenebilir” demişti.

UÇAK GİTTİ ŞÜPHELİ PAKETLER ANKARA’DA KALDI

Esenboğa Havalimanı’na indirilen Suriye’ye ait Moskova-Şam seferini yapan yolcu uçağı, saat 02.30’da kalkış yaptı. İndirilen uçağın kargosunda, yolcuların tahliye edilmesinin ardından arama yapıldı. Bu sırada çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. Aramanın ardından uçağın yolcularıyla birlikte gitmesine izin verildi. Yolcuların yeniden alındığı uçaktaki malzemelere incelemelerin tamamlanması ve sonraki işlemler için el konuldu. Uçak, saat 02.30’da Esenboğa Havalimanı’ndan kalkış yaptı.

180 kişilik uçakta 30 yolcu

Suriye Havayollarına ait A320 Airbus tipi uçak 180 kişilik yolcu kapasitesine sahip.

Ancak önceki indirilen uçakta ise sadece 30 yolcunun bulunduğu belirtiliyor.
Bu kadar az yolcu ile büyük bir uçağın uçması ise dikkat çekici bulunuyor.

Mürettabat ve yolculara ikram sunuldu

Dışişleri Bakanlığı Suriye uçağındaki yolculara kötü muamele edildiği suçlamaları kesin bir dille yalanlarken tüm yolcu ve mürettebata “Türk misafirperverliği örneği gösterildiği” bildirildi.

Üst düzey bir yetkili, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun talimatı ile yolculara “Türk misafirperverlik örneği” gösterildiğini belirterek, “Yolculara istemeleri halinde Havaalanındaki salonlarda ağırlanabileceği de söylendi. Ancak kabul etmediler. Arama sürerken yemek ikramında bulunuldu” dedi.

THY SURİYE’DEN UÇMAYACAK

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY uçaklarının Suriye hava sahasının 4 gündür kullanmadığını, ikinci güvenli alan oluşturuluncaya kadar bu sahanın kullanılmayacağını ifade etti. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, “THY uçakları gittiği rotaya göre bazen Suriye’nin sağ, bazen sol tarafından geçmek suretiyle kullanılacak. Bu ek yakıt maliyetine sebep olmayacak” dedi.

ŞAM’A UÇAK NOTASI

Türkiye’nin, askeri malzeme taşıyarak sivil havacılık kurallarını ihlal eden Suriye Havayollarına ait uçakla ilgili Suriye’ye nota verdiği bildirildi. Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre nota, Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğuna iletildi. Nota, sadece ihlale ilişkin olarak verildi.

İSTİHBARAT NATO'DAN MI GELDİ?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000