04 Nisan 2009, Cumartesi 12:50:05

İşte Obama'nın süper helikopteri: Marine One

ABD Başkanı Barack Obama'yı koruma ve gerektiğinde taşıma görevinde kullanılacak Marine One adlı helikopterler, dev C-5 nakliye uçağı ile İstanbul’a getirildi.
  • gecen ki gelen o dev ucaklamı geldı gene ?
  • Uçak 23.40 civarlarında işini bitirip ambar kapaklarını kapadı ve push back oldu...

ABD Başkanı Barack Obama’yı koruma görevinde kullanılacak ve ihtiyaç halinde ulaşımını sağlayacak askeri helikopterler İstanbul'a getirildi.

Amerikan Hava Kuvvetleri'ne ait C-5 nakliye uçağıyla dün gece saat 23.30 sıraları Atatürk Havalimanı'na getirilen helikopterler Türk Hava Yolları'nın teknik bakım hangarına çekildi. Helikopterlerin burada monte edileceği öğrenilirken, güvenlik için başında da 24 saat boyunca bir Amerikan askeri nöbet tutacak.

ABD devlet başkanlarına tahsis edilen Marine One, ilk olarak suikaste kurban giden John F. Kennedy'den önceki başkan olan Dwight D. Eisenhower  tarafından kullanıldı.

ABD Başkanı Barack Obama, bu helikopteri ilk kez 5 Şubat’ta Beyaz Saray’ın bahçesinden havalandığında kullandı.

Marine One adı verilen özel donanımlı helikopter, ABD Deniz Piyadeleri Ordusu’na ait. Şu ana kadar hiçbir kazası bulunmayan bu model helikopterler, en son 1989’da yenilenmiş ve VH-60 adıyla kullanılmaya başlanmış. Ancak, 2005’te VH-71’lerle değiştirilmesine karar verilmiş.

VH-71 modeli, tasarım açısından yeni bir model değil. Agusta Westland’ın EH101 tipi helikopterinin geliştirilmiş hali olarak biliniyor. VH-71 tipi helikopterlerden 28 adet yaptırılmasına karar verilmiş ve toplam 6.1 milyar dolar tutmuş. Ancak 2008’de fiyat güncellenmiş ve 11.2 milyar dolara çıkmış. Yani  bir helikopterin fiyatı tam 400 milyon dolar.

Air Force One’dan pahalıya gelmesi nedeniyle başkan Obama, şubat ayında Savunma Genel Sekreteri Robert Gates’e projeyi tekrar gözden geçirme talimatı vermiş. Yani Barack Obama, çok yüksek fiyatı nedeniyle halen kullanılan Marine One helikopterinin değiştirilmesine karşı çıkıyor.

İlk uçuşunu 3 Temmuz 2007’de yapan ve 2012’de teslimatına başlanacak VH-71 model helikopterlerin tamamı eğer Obama isterse 2014’e kadar teslim edilecek.

İşte ABD Başkanı Barack Obama'nın helikopteri: Marine One

Marine One

Marine One

Marine One

Marine One

Marine One

Marine One

Marine One

Marine One

Marine One

Marine One

İşte Obama'nın süper helikopteri: Marine One

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
gecen ki gelen o dev ucaklamı geldı gene ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Uçak 23.40 civarlarında işini bitirip ambar kapaklarını kapadı ve push back oldu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000