04 Mart 2009, Çarşamba 20:56:17

İŞTE BOEING'DEN ÖLDÜREN UYARI

Türk Havayolları’nın Amsterdam’da yaşadığı talihsiz kazadan sonra gözler üretici firma Boing’e çevrilmişti. Boeing’in bu tür uçakları kullanan firmalara uyarı gönderdiği ortaya çıktı. O uyarı belgesini AirportHaber ele geçirdi.
  • Bu sav gerçekleşirse THY içinde Adam kovalamaya savcı yetmez.
  • ben anlayamadım açıkçası,arızaya birşey demiyorum ama cockpıt ekibinin bunu farketmemesine ihtimal veremiyorum,izlediğim kadarıyla altimetre göstergesinde sağ ve sol arasında inanılmaz bir fark var.Pilot değilim ama sanırım farkedildiği anda kaptan autopılot dan çıkıp toga yapmak istemiş ancak yere çok yakın oldugundan irtifa esnasında kuyruğu çarpmak durumundan kalmış.Benimki sadece bir yorum,yanlış bir terim kullandıysam şimdiden özür dilerim. Hayatını kaybedenlere Allah'dan rehmet diliyorum ve herkeze emniyetli uçuşlar diliyorum.
  • Bu rapor kesinleşirse THY teknik GM ve Sn THY Genel Müdürü artık koltuğu bırakır herhalde.
  • Öncelikle havacılık tarihinin kanla yazıldığını hatırlatarak havacılıkla alakası bile olmayan hatta hayatı boyunca uçak bile görmemiş bilgisiz yorum yapan arkadaşlara sadece şunu demek istiyorum bilmiyorsanız bu işi saçmalamayın artık! Uçak bu şakaya gelmez ve hiç bi pilotta bu işi şakaya almaz alamaz!!! Unutmayın uçakta pilotların cabin ekibinin yedeği olduğu gibi altimetreninde bi yedeği var!!! Hadi kaptanın önündeki bozuk diğeridemi bozuk hadi oda bozuk dikey ve yatay görüştemi sıfır? ILS var allah ne verdiyse diye kimse koltuğuna yaslanmaz!!! Hollanda hükümeti 7-8 satırla kaza raporu yayınladı komedi resmen!!! Topu türk pilotlarına atıyorlar resmen bunudamı anlayamadınız hala!!! Siz devam edin ben TK ile huzurla uçmaya devam edeceğim..
  • Olay Yeni Thy de düğümlenip kalacak.
  • YORUMLARDA ARKADAŞIN BİRİ TEKNİSYENLER THY'DEN KAÇMAYA ÇALIŞIYORLAR DEMİŞ. BU KADAR SAÇMA, KOMİK BİR ŞEY HAYATIMDA GÖRMEDİM DUYMADIM. İNSAF, ALLAH'TAN KORK BE ADAM. TÜRKİYE'DE SENİN YERİNDE OLMAK İSTEYEN BİNLERCE KİŞİ VAR BU ŞIMARIKLIK NİYE. SENDEN İSTENEN SADECE GÖREVİNİ YAPMAN. KENDİNE GEL. ALLAH YARDIM ETSİN SANA. ŞÜKRETMEYİ BİLİR İNSAN. BİZDE TEKNİSYENİZ THYAMA SİZİN GİBİ DEĞİL. KAÇMAYADA NİYETİMİZ YOK. YAZIK ... (HASAN)
  • Son olarak bu arıza ister RA altimetre arızası ister türbülans sebebiyle olsun olsun pilotların o uçağı kurtarabileceğini sanmıyorum.Uçak taş gibi düşmüş olmalı..Herkes yorum yapıyor pilotlar geç kalmış diye..Saniyelerden bahsediyoruz.Bir trafik kazası geçiren daha iyi anlar herhalde bu durumu..Kazanın nasıl bir anda oldugunu.umarım bir daha böyle kazalar yaşanmaz..Ölenlere allah rahmet eylesin..Yaralılara acil şifalar diliyorum..
  • Bakın tüm teknisyenler işe gelirken bir ayakları geri gitmektedir.Hepsi canlarından bezmiş bir şekilde çalışmaktadırlar.Bugün revizyonda nasıl ve hangi şartlarda çalışıldıgını hepimiz biliyoruz.Hat bakımda işlerfarklı değil..Uçaklara geceleri hangar önünde üst üste bakım yapılmaktadır.Bir teknisyen günde 10-12 uçağa transit yapmaktadır..Çoğu zaman telsizde o arızayı kaldır sözlerini duydugum günleri hatırlıyorum..Ey THY yöneticileri teknisyenlerin üstüne bu kadar binmek yerine onlarla barışın..Bakın işler kötüye gidiyor..
  • Ben bir 737/800 teknisyeni ve THY ye 6 yılını vermiş biri olarak diyorumki. Yapılan açıklamaya göre uçağın sisteminin çalışması böyledir.Ancak Auto Throttle gaz kollarını geriye çektiğinde uçağın sürati birden bire bu kadar düşüp uçak böyle çökermi bilemiyorum. Ama yazılanlar doğru ise ve Radio altimeter daha önce 8 defa arıza verdi ise bu arızanın sebebi araştırılmalıdır.Ama şu bir gerçek THY filosunu büyüttüğü oranda alt yapısını hazırlayamamıştır.Yetişen teknisyenler THY den kaçmak için fırsat kollamaktadırlar..THY teknisyenleri mutsuzdur.Bence önce bunlar araştırılmalıdr.Çünkü THY teknikte inanılmaz bir iş yogunlugu vardır.Mantık az adamla çok işe dönmüştür.Sayın THY yöneticileri aklınızı başınıza alın.Sorunun kaynağına inin.
  • Kimse yabancı hayranlığı yapmıyordur sanırım,birileri açıklama yapıyor denilen,Hollandalı yetkili otorite aynı zamada devlet adına da yorum yapıyor,onları suçlayacağımıza biz neden onlar gibi yapmıyoruz ya da daranmıyoruz ve bu olayda geri planda seyreyliyoruz alemi?hadi karakutuyu geç,daha tam açıklanmadı ,kule kayıtlarıyla ilgili bir girişim-bir soru oldu mu Hollandaya?ne bekleniyor,biz ancak yapamadığımız şeyleri horgörür ve pislik atarız ancak böyle,adamlar açıklama yaptı ve kamuoyunu bilgilendirdi,o zaman çok çalışıp kenddi uçağımızı da yapalım

Güvenlik Araştırma Komisyonu Başkanı Pieter Vollenhoven’in düşen Türk Hava Yolları uçağının sol tarafındaki radyo altimetresinin bozuk olduğunu açıklaması uçaktaki teknik arızayı gündeme getirdi.


Boeing’in,11 Şubat 2009 tarihli bir yazı ile 737-800 serisi uçakları kullanan bazı şirketlerden altimetrelerle ilgili sorun yaşandığına dair şikayet aldığını belirterek bu tür şikayeti bulunan şirketlerin kendilerini bilgilendirmesi talebinde bulunduğu ortaya çıktı.
 
Türk Hava Yolları’nın kaza yapan TC-JGE kuyruk tescilli uçağında altimetre arızası olduğu Hollanda'da yapılan açıklamada da ön plana çıkartılmıştı. Kaza sonrası yapılan incelemenin ön raporunda bu uçağın son 8 uçuşundan 2’sinde bu arızayı gösteren iz bıraktığı anlaşıldı.

Bugün ulaştığımız bir belge ise Boeing tipi uçaklarda yaşanan altimetre arızası yaşanabileceği konusunda havayolu şirketlerine bilgi notu gönderdiği ortaya çıkardı. Boeing 737-800 tipi uçaklarda kronik arıza olabileceği düşünülerek üzerinde durulan altimetre şikayetleri konusunda 11 Şubat 2009 tarihinde havayolu şirketlerine yazı gönderildiği, bahsi geçen arıza görülmesi halinde Boeing’e başvurulması isteniyor.

Bilgi yazısında özellikle otomatik pilotla yaklaşma sırasında hatalı kodlar alınabileceği konusunda havayolu şirketleri uyarılıyor.

Uyarıda şu ifadelere yer verildi:

“Bugüne kadar yayınlanan birçok raporda sistem tahmin edildiği gibi çalışmıştır fakat zaman zaman uyarılar alınmıştır. Raporlar göstermektedir ki sistem bir filodaki bütün uçaklarda genel olarak çalışmakla birlikte bazı uçaklarda görülen bu arıza genele yayılamaz.
Mevcut bilgiler göstermektedir ki, bakım kitabına göre uçak teknik bakım manueline göre havayolları, periyodik bakımlarda korozyon ya da nemden kaynaklanan bu hataları kontrol etmeleri gerekiyor.
Boeing bu durumla ilgili operatörlerle temas halindedir, havayolları ile birlikte detaylı olarak araştırma yapmaktadır. Eğer herhangi bir geri dönüşüm varsa bu konuyu ilgili operasyon merkezine bildiriniz.”
Boeing ayrıca nemden kaynaklanan bu arızanın görüldüğü havayolu şirketlerine opsiyonel olarak radyo altimetre anten bağlantısı ve koaksiyel kablo kullanmalarını tavsiye etti.  Detaylı bilgi için de Boeing mühendislerine başvurulması istendi.

Boeing’in bu uyarısının ardından gözler düşen TC-JGE kuyruk tescilli uçağın bakımına çevrildi. Türk Hava Yolları’ndan edinilen bilgiye göre, 5 Şubat 2009’da uçağın gerekli bakımı, 19 Şubat’ta ise A bakımı yapıldığı, bu bakımdan sonra yapılan 8 uçuşta ise altimetre arızası ile ilgili DFR’de iki kez ize rastlandığı bildirildi.

                          UYARININ ORJİNALİ İÇİN TIKLAYIN

İŞTE BOEING'DEN ÖLDÜREN UYARI

Yorumlar Tüm Yorumlar (51)

Misafir ~ 15 yıl önce
Bu sav gerçekleşirse THY içinde Adam kovalamaya savcı yetmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ben anlayamadım açıkçası,arızaya birşey demiyorum ama cockpıt ekibinin bunu farketmemesine ihtimal veremiyorum,izlediğim kadarıyla altimetre göstergesinde sağ ve sol arasında inanılmaz bir fark var.Pilot değilim ama sanırım farkedildiği anda kaptan autopılot dan çıkıp toga yapmak istemiş ancak yere çok yakın oldugundan irtifa esnasında kuyruğu çarpmak durumundan kalmış.Benimki sadece bir yorum,yanlış bir terim kullandıysam şimdiden özür dilerim. Hayatını kaybedenlere Allah'dan rehmet diliyorum ve herkeze emniyetli uçuşlar diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu rapor kesinleşirse THY teknik GM ve Sn THY Genel Müdürü artık koltuğu bırakır herhalde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Öncelikle havacılık tarihinin kanla yazıldığını hatırlatarak havacılıkla alakası bile olmayan hatta hayatı boyunca uçak bile görmemiş bilgisiz yorum yapan arkadaşlara sadece şunu demek istiyorum bilmiyorsanız bu işi saçmalamayın artık! Uçak bu şakaya gelmez ve hiç bi pilotta bu işi şakaya almaz alamaz!!! Unutmayın uçakta pilotların cabin ekibinin yedeği olduğu gibi altimetreninde bi yedeği var!!! Hadi kaptanın önündeki bozuk diğeridemi bozuk hadi oda bozuk dikey ve yatay görüştemi sıfır? ILS var allah ne verdiyse diye kimse koltuğuna yaslanmaz!!! Hollanda hükümeti 7-8 satırla kaza raporu yayınladı komedi resmen!!! Topu türk pilotlarına atıyorlar resmen bunudamı anlayamadınız hala!!! Siz devam edin ben TK ile huzurla uçmaya devam edeceğim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Olay Yeni Thy de düğümlenip kalacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
YORUMLARDA ARKADAŞIN BİRİ TEKNİSYENLER THY'DEN KAÇMAYA ÇALIŞIYORLAR DEMİŞ. BU KADAR SAÇMA, KOMİK BİR ŞEY HAYATIMDA GÖRMEDİM DUYMADIM. İNSAF, ALLAH'TAN KORK BE ADAM. TÜRKİYE'DE SENİN YERİNDE OLMAK İSTEYEN BİNLERCE KİŞİ VAR BU ŞIMARIKLIK NİYE. SENDEN İSTENEN SADECE GÖREVİNİ YAPMAN. KENDİNE GEL. ALLAH YARDIM ETSİN SANA. ŞÜKRETMEYİ BİLİR İNSAN. BİZDE TEKNİSYENİZ THYAMA SİZİN GİBİ DEĞİL. KAÇMAYADA NİYETİMİZ YOK. YAZIK ... (HASAN)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Son olarak bu arıza ister RA altimetre arızası ister türbülans sebebiyle olsun olsun pilotların o uçağı kurtarabileceğini sanmıyorum.Uçak taş gibi düşmüş olmalı..Herkes yorum yapıyor pilotlar geç kalmış diye..Saniyelerden bahsediyoruz.Bir trafik kazası geçiren daha iyi anlar herhalde bu durumu..Kazanın nasıl bir anda oldugunu.umarım bir daha böyle kazalar yaşanmaz..Ölenlere allah rahmet eylesin..Yaralılara acil şifalar diliyorum..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bakın tüm teknisyenler işe gelirken bir ayakları geri gitmektedir.Hepsi canlarından bezmiş bir şekilde çalışmaktadırlar.Bugün revizyonda nasıl ve hangi şartlarda çalışıldıgını hepimiz biliyoruz.Hat bakımda işlerfarklı değil..Uçaklara geceleri hangar önünde üst üste bakım yapılmaktadır.Bir teknisyen günde 10-12 uçağa transit yapmaktadır..Çoğu zaman telsizde o arızayı kaldır sözlerini duydugum günleri hatırlıyorum..Ey THY yöneticileri teknisyenlerin üstüne bu kadar binmek yerine onlarla barışın..Bakın işler kötüye gidiyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ben bir 737/800 teknisyeni ve THY ye 6 yılını vermiş biri olarak diyorumki. Yapılan açıklamaya göre uçağın sisteminin çalışması böyledir.Ancak Auto Throttle gaz kollarını geriye çektiğinde uçağın sürati birden bire bu kadar düşüp uçak böyle çökermi bilemiyorum. Ama yazılanlar doğru ise ve Radio altimeter daha önce 8 defa arıza verdi ise bu arızanın sebebi araştırılmalıdır.Ama şu bir gerçek THY filosunu büyüttüğü oranda alt yapısını hazırlayamamıştır.Yetişen teknisyenler THY den kaçmak için fırsat kollamaktadırlar..THY teknisyenleri mutsuzdur.Bence önce bunlar araştırılmalıdr.Çünkü THY teknikte inanılmaz bir iş yogunlugu vardır.Mantık az adamla çok işe dönmüştür.Sayın THY yöneticileri aklınızı başınıza alın.Sorunun kaynağına inin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kimse yabancı hayranlığı yapmıyordur sanırım,birileri açıklama yapıyor denilen,Hollandalı yetkili otorite aynı zamada devlet adına da yorum yapıyor,onları suçlayacağımıza biz neden onlar gibi yapmıyoruz ya da daranmıyoruz ve bu olayda geri planda seyreyliyoruz alemi?hadi karakutuyu geç,daha tam açıklanmadı ,kule kayıtlarıyla ilgili bir girişim-bir soru oldu mu Hollandaya?ne bekleniyor,biz ancak yapamadığımız şeyleri horgörür ve pislik atarız ancak böyle,adamlar açıklama yaptı ve kamuoyunu bilgilendirdi,o zaman çok çalışıp kenddi uçağımızı da yapalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000