10 Nisan 2009, Cuma 09:35:43

İşte Başbakan'ın yeni uçağı: TC-DAP

Türk Hava Yolları tarafından Başbakan ve Cumhurbaşkanının hizmetinde kullanılmak üzere 60 milyon dolara satın alınan Gulfstream G-550 tipi uzun menzilli uçak bugün İstanbul’a geldi.
  • 60 milyon usd lik uçak maliyeti deyip 60 milyon usd ile kaç para kazanılır diyon sonra 3-5-20 uçaklık havayolu thy ile boy ölçüşemez diyosun. sen önce uçak başına personel başına bir kar oranı yap ondan sonra yorum yapıver.lem lale lionsu senin kendi içinde bi tutarsızlık var.siyasiyi eleştirirken şöle bilmemkimi eleştirirken böle.laleli lionsum kaymaklım biraz hayat tecrubesi yap gerisi uzmanlara kalsın.
  • oturup buna cevap yazmam ben
  • bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyorsunuz diyorsun da asil siz bilgi sahibi olmadan ahkam kesiyorsunuz..danimarka,isvec,norvec gibi ulkelerde basbakan dahi olsaniz ozel ucak kullandiginiz zaman fatura kullanana kesilir..devleti temsilen bile olsa..oralarda tanidiklariniz varsa veya gazetelerin iskandinav ulke temsilcilerine mail atin sorun..oralari turkiye mi zannediyorsunuz ki devlet imkanlarini basbakan,bakan,milletvekili kimseye hesap vermeden,diledigi gibi futursuzca kullanabilsin? siz de yalakalik yapacaksaniz dogru duzgun seylere yapin..o ucaklara odenen paralar ve benzeri harcamalar da sonucta sizin vergilerinizle karsilaniyor...onlar sulale boyu,coluk cocuk faydalaniyorlar, vatandas da cile cekiyor..bunlari da dusunuyor musunuz?
  • :) Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olarak kendinizi komik durumlara düşürmeyin. Danimarka Rasmussen'e, artık başbakan değil NATO Genel Sekreteri göreviyle uçağı kullandığı için fatura gönderiyor. Çamur atarkan tek dayanağınız yalan yanlış bilgilere kaldıysa işiniz oldukça zor... :)
  • danimarka gibi dunyanin en zengin ulkelerinden birinin basbakani ozel ucakla turkiye ye geliyor diye ulkesinde olay oluyor ucus faturasini cebinden odemesi isteniyor ama bizde birakin odemeyi vatandasin vergileriyle alinan ucaklarla vatandasa hava atiliyor..neymis prestij mis.dunyada TURK imajinin(kendileri sayesinde) ne hallerde oldugunu bilmiyorlar tabii..oyle ucak,yat,araba su bu almakla son moda giyinmekle olmuyor o isler..zaten boyle isler ancak bizim gibi geri kalmis, vatandaslari tepkisizlestirilmis,uyusturulmus ulkelerde oluyor..ya orduya ne demeli onlarda aynisindan 2 tane almislar..neymis pasa amerika ya tarifeli ucakla gitmis rahatsiz olmus da ondan..thy na da aferin..basbakan ve avanesine yalakalikda rakipleri yok.yaziklar olsun
  • İşte eseriniz, gurur duyun.Durmak yok sefalete, ağlamaya devam kömüre, makarnaya oy satmaya devam siz buna layıksınız çünkü.
  • Hesap günü (ama bu dünyadaki hesap gününde, olmayan dünyada değil hiç heveslenmeyin) geldiğinde hepiniz bunun hesabını vereceksiniz.Fitil fitil burnunuzdan gelecek yaptıklarınız o zaman görüşürüz.
  • HARAMİZADE TAYYİP'E HARAM OLSUN BU UÇAK İNŞALLAH.
  • bu ucaklari almak thy nin gorevi midir? terlikli badem biyiga soruyorum ....sen bu ucaklari alacagina calistirdigin personeline dogeu duzgun maas ver.. dunya ile yarisiyoruz diyorsun peki calisanlarin maasini,sosyal haklarini da dunya seviyesine getirebiliyor musun? tk personeli ba veya swiss veya lh personeli ile ayni sartlarda mi calisiyor? hayir tabii ki.. sigindilar kendi yarattiklari issizler ordusuna nasil olsa disarda3 kurusa essek gibi calisacak adam var diyorlar..desinler bakalim..allah hepsinden hesabini sorsun...
  • bu ne gosteris merakidir bu ne hava atma yarisidir.. devletle genelkurmay yaris halinde maasallah...o aldi ben de alacam..onun var benim niye yok..yaramaz cocuklar gibi..boylelikle neden vatandasindan topladigi vergiyi geri dondurmede dunyadaki en kotu 10 ulkeden biri oldugumuz kanitlanmis oldu...yuh be..kongo ile zambiya ile karsilastiriliyoruz...yamyam diye dalga geciyoruz adamlarla ama yaristigimiz dala bakin...haram olsun hepsine...

THY tarafından iki yıl önce Başbakan ve Cumhurbaşkanının VIP uçuşlarda kullanılmak üzere Gulfstream firmasına sipariş verilen G550 tipi özel uçak ABD’de Sa Vannah Georgia’daki tesislerinden İstanbul Atatürk Havalimanı’na geldi.

Dört kişilik bir ekibin getirdiği uçak bu sabah saat 08.55’te Atatürk Havalimanı 06-24 pistine indi. TC-DAP (Doğu Anadolu Projesi) tescilli uçağın bütün işlemleri ABD’deki tesislerde yapıldı. 

Üzerine ‘Türkiye Cumhuriyeti’ yazılan uçak kırmızı çizgilerle boyandı. Uçağın THY’ye maliyetinin ekstra donanımlar ile birlikte 60 milyon doların üzerinde olduğu öğrenildi.

THY tarafından satın alınan uçak Başbakan ve Cumhurbaşkanının uzun menzilli seyahatlerinde kullanacağı G550 jet, 12 bin 501 kilometre menzili ile dünyanın en uzun menzilli iş jeti sınıfında.

2007 Ağustos ayında siparişi verilen ancak 2011 yılında teslim alınması planlanan uçak başbakanlığın ısrarı ve ekonomik kriz nedeniyle firmanın iptal edilen siparişleri doğrultusunda iki yıl önce teslim edildi.

Bu arada uçakta görev alacak pilot ve tenkislerde uçak teslim edilmeden önce Dubai’de üç aylık bir eğitimden geçirildi.

Cumhurbaşkanı artık rahat uçacak

Basınç nedeniyle uçuş yasağı konulan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de bu uçak ile artık kulakları rahatsız olmadan uçabilecek. Uçakta kullanılan ileri teknoloji sayesinde kulaklar tıkanmayacak içerdeki basınç deniz seviyesine eşitlenecek.

TC-DAP

KABİN 18 KOLTUKLU

* Normalde G550’lerin koltuk kapasitesi 14-18 arasında değişiyor.

* Koltuk, halı ve kabin renklerinin seçiminde Gulfstream ve THY Teknik mühendisleri ortak çalıştı.

* Uzun uçuşlarda koltuklar 180 derece yatıyor.
* Uçağın arka bölümü toplantı salonu haline getirilebiliyor.

* Kabinde ayrıca uzun uçuşlarda pilotların dinlenmesi için özel bir alan da yer alıyor.

ÖZEL SİSTEMLER

* G550’de EVS olarak adlandırılan Yükseltilmiş Görüş Sistemi, kızıl ötesi kamera görüntülerini kokpitteki ekrana yansıtıyor. Böylece pilotlar gece veya sis-pus gibi görüşün düşük olduğu şartlarda sorunsuz yaklaşıp inebiliyor.

*  Kokpitte pilotlar uçuş verilerini HUD olarak adlandırılan baş üstü ekranından takip edebiliyor. Benzer sistem, F-16 gibi savaş uçaklarında da var.

* Kabinde yer alan telsiz, telefon gibi haberleşme sistemleri istenildiğinde kriptolu olarak kullanılabiliyor.

HANGİ DEVLET BAŞKANLARI KULLANIYOR

Dünyanın en uzun menzilli iş jeti olan çift motorlu G550, ağırlıklı olarak kıtalararası uçuş yapan iş adamları ve hükümet filoları tarafından kullanılıyor. Uçağın havada çok uzun süre kalabilmesi nedeniyle G550’ler, aynı zamanda askeri ve özel görev uçuşları için de tercih ediliyor. Türkiye’nin dışında G550’yi hükümet uçuşlarında kullanan ülkeler arasında ABD, Arjantin, İsveç, Yunanistan, Tanzanya ve Uganda bulunuyor.

TC-DAP

VIP FİLOSU GENİŞLİYOR

Türkiye’ye ilk Gulfstream, Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde alınmıştı. 1988’de teslim edilen Guflstream GIV tipi uçaklardan TC-ANA (daha sonra ATA oldu), Başbakanlık; TC-GAP da Cumhurbaşkanlığı emrine verilmişti. 1992’de aynı tip uçak Genelkurmay Başkanlığı için de satın alındı. Daha sonra GAP uçağı, Hava Kuvvetleri tarafından işletilmeye başlandı.

Kalabalık seyahatlerde yaşanan sıkıntı nedeniyle Başbakan Erdoğan, 2004’te daha büyük bir uçak almak üzere harekete geçti. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin 40 koltuklu Airbus A319 Corporate Jet tipi uçağı, satın alındı. Kabini tamamen yenilenen ve TC-ANA tescil işareti verilen A319, THY’ye 17 Aralık 2004’te teslim edildi. Başbakanlığa ait S-92 tipi TC-OBA helikopteri ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından işletiliyor. THY, uçakların giderleri ve diğer masraflarını kullanan kuruma fatura ediyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Seyir Yüksekliği: 15 bin 545 metre

Maksimum Kalkış Ağırlığı: 41 bin 277 kg

Yolcu Kapasitesi: 14-18 arasında

Gövde Uzunluğu: 29.4 metre

Yükseklik: 7.9 metre

Kanat Açıklığı: 28.5 metre

Kabin Uzunluğu: 15.3 metre

Kabin Yüksekliği: 1.88 metre

Kabin Eni: 2.24 metre

İşte Başbakan'ın yeni uçağı: TC-DAP

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

Misafir ~ 15 yıl önce
60 milyon usd lik uçak maliyeti deyip 60 milyon usd ile kaç para kazanılır diyon sonra 3-5-20 uçaklık havayolu thy ile boy ölçüşemez diyosun. sen önce uçak başına personel başına bir kar oranı yap ondan sonra yorum yapıver.lem lale lionsu senin kendi içinde bi tutarsızlık var.siyasiyi eleştirirken şöle bilmemkimi eleştirirken böle.laleli lionsum kaymaklım biraz hayat tecrubesi yap gerisi uzmanlara kalsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
oturup buna cevap yazmam ben

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyorsunuz diyorsun da asil siz bilgi sahibi olmadan ahkam kesiyorsunuz..danimarka,isvec,norvec gibi ulkelerde basbakan dahi olsaniz ozel ucak kullandiginiz zaman fatura kullanana kesilir..devleti temsilen bile olsa..oralarda tanidiklariniz varsa veya gazetelerin iskandinav ulke temsilcilerine mail atin sorun..oralari turkiye mi zannediyorsunuz ki devlet imkanlarini basbakan,bakan,milletvekili kimseye hesap vermeden,diledigi gibi futursuzca kullanabilsin? siz de yalakalik yapacaksaniz dogru duzgun seylere yapin..o ucaklara odenen paralar ve benzeri harcamalar da sonucta sizin vergilerinizle karsilaniyor...onlar sulale boyu,coluk cocuk faydalaniyorlar, vatandas da cile cekiyor..bunlari da dusunuyor musunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
:) Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olarak kendinizi komik durumlara düşürmeyin. Danimarka Rasmussen'e, artık başbakan değil NATO Genel Sekreteri göreviyle uçağı kullandığı için fatura gönderiyor. Çamur atarkan tek dayanağınız yalan yanlış bilgilere kaldıysa işiniz oldukça zor... :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
danimarka gibi dunyanin en zengin ulkelerinden birinin basbakani ozel ucakla turkiye ye geliyor diye ulkesinde olay oluyor ucus faturasini cebinden odemesi isteniyor ama bizde birakin odemeyi vatandasin vergileriyle alinan ucaklarla vatandasa hava atiliyor..neymis prestij mis.dunyada TURK imajinin(kendileri sayesinde) ne hallerde oldugunu bilmiyorlar tabii..oyle ucak,yat,araba su bu almakla son moda giyinmekle olmuyor o isler..zaten boyle isler ancak bizim gibi geri kalmis, vatandaslari tepkisizlestirilmis,uyusturulmus ulkelerde oluyor..ya orduya ne demeli onlarda aynisindan 2 tane almislar..neymis pasa amerika ya tarifeli ucakla gitmis rahatsiz olmus da ondan..thy na da aferin..basbakan ve avanesine yalakalikda rakipleri yok.yaziklar olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
İşte eseriniz, gurur duyun.Durmak yok sefalete, ağlamaya devam kömüre, makarnaya oy satmaya devam siz buna layıksınız çünkü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hesap günü (ama bu dünyadaki hesap gününde, olmayan dünyada değil hiç heveslenmeyin) geldiğinde hepiniz bunun hesabını vereceksiniz.Fitil fitil burnunuzdan gelecek yaptıklarınız o zaman görüşürüz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
HARAMİZADE TAYYİP'E HARAM OLSUN BU UÇAK İNŞALLAH.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu ucaklari almak thy nin gorevi midir? terlikli badem biyiga soruyorum ....sen bu ucaklari alacagina calistirdigin personeline dogeu duzgun maas ver.. dunya ile yarisiyoruz diyorsun peki calisanlarin maasini,sosyal haklarini da dunya seviyesine getirebiliyor musun? tk personeli ba veya swiss veya lh personeli ile ayni sartlarda mi calisiyor? hayir tabii ki.. sigindilar kendi yarattiklari issizler ordusuna nasil olsa disarda3 kurusa essek gibi calisacak adam var diyorlar..desinler bakalim..allah hepsinden hesabini sorsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu ne gosteris merakidir bu ne hava atma yarisidir.. devletle genelkurmay yaris halinde maasallah...o aldi ben de alacam..onun var benim niye yok..yaramaz cocuklar gibi..boylelikle neden vatandasindan topladigi vergiyi geri dondurmede dunyadaki en kotu 10 ulkeden biri oldugumuz kanitlanmis oldu...yuh be..kongo ile zambiya ile karsilastiriliyoruz...yamyam diye dalga geciyoruz adamlarla ama yaristigimiz dala bakin...haram olsun hepsine...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000