13 Ekim 2008, Pazartesi 07:57:40

ISAD'ın tepkisi Özelleştirme Başkanlığı'nda

ISAD IATA Seyahat Acenteleri Derneği Başkanı Selma Yılmaz; THY Çağrı Merkezinin özelleştirilmesinin durdurulması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na başvurdu.
  • BİZİM ATİLAY AĞA YASAK SAVMAK İÇİN BAYRAM GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI YAPIYOR.KİMSE GELMEZ.SONRA AĞA TOPLUMA DÖNER DER Kİ BASIN TOPLANTISI YAPTIM KİMSE GELMEDİ DER DEDİM DİYE DAĞOBELİ ELEŞTİRENLERİN 15 GÜNDÜR HİÇ SESLERİ ÇIKMIYOR. SAYĞILAR...
  • SİZLERİN GELECEĞİ ISAD-MISAD A KALMIŞSA VAY HALİNİZE.KIDEMLİ SENDİKA BAŞKANIMIZ ATİLAY AYÇİNDEN SES ,SEDA YOK..KAMERALARI GÖRÜNCE ADAM COŞUYOR.SONRADA YATIYOR.....

THY Çağrı Merkezi özelleştirmesinin 1618 sayılı yasaya aykırı olduğunu belirten ISAD IATA Başkanı Yılmaz;"1618 sayılı kanun ve yönetmeliğimize göre Uçak biletleri Seyahat Acentelerinin haricinde satılamaz, rezervasyonu yapılamaz." dedi.

Bu özelleştirmenin gerçekleşmesi halinde 550 Yetkili ve 2000 alt bayi ile toplam 2500 Seyahat Acentesinin haksız rekabet sonucunda ticari yaşamlarının biteceğini" belirten ISAD IATA Başkanı Yılmaz; THY acenteleri, bayileri olarak çalışan seyahat acentelerinin bu bilet satış merkezleri ile rekabet etmesinin imkansız olduğunu vurguladı.

1618 Sayılı Seyahat Acenteleri kanununa aykırı ve 4046 Sayılı kanunun amacı ve ilkelerine ters düşen THY Çağrı merkezi Özelleştirmesinin durdurulması talebi ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na yazılan dilekçenin tamamı şöyle:

Sayın Metin Kilci,

Tarafınıza bağlı Türk Hava Yollarında ilan ve ihale koşullarını bilmediğimiz THY Çağrı Merkezinin özelleştirildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. THY Çağrı Merkezinin özelleştirilmesi 1618 Sayılı Seyahat acenteleri kanununa aykırı olduğu gibi tamamen pazar mekanizmamızı da bozma sonuçlarını doğuracaktır. Çünkü özelleştirmenin ana felsefesi, ekonominin pazar mekanizmaları tarafından yönlendirilmesi olarak açıklanmıştır.

Türk Hava Yollarının acenteleri, bayileri olarak çalışan seyahat acenteleri özelleşme ile oluşturulacak, uçak bileti satışı ile masraflarını karşılayacak ve seyahat acentelerine haksız rekabet yapacak bir Çağrı Merkezi ve Bilet Satış Merkezi ile Ticari olarak rekabet etmeleri imkansızdır.

550 Yetkili ve 2000 alt bayi ile toplam 2500 Seyahat Acentesinin Uçak bileti satarak geçimlerini temin etmektedirler ve işlerini bu özelleştirilen THY Çağrı Merkezinin ellerinden alması ve acentelerinin ticari yaşamlarının bitmesi ile en az 10 kişiye istihdam sağlayan sektörümüzde 25000 kişinin geçimi ve ekmek parasını kaybetmesi söz konusudur.

1618 sayılı kanun ve yönetmeliğimize göre Uçak biletleri Seyahat Acentelerinin haricinde satılamaz, rezervasyonu yapılamaz.Seyahat Acentesinin olduğu yerde başka iş yapılamaz.

1618 Kanun, Madde 4 (Değişik 5571-28.12.2006/ m.5)
''Türkiye'de Seyahat Acentalığı Faaliyeti göstermek için Bakanlıktan İşletme belgesi almak zorunludur.İşletme Belgesi almak isteyenlerin başvurularına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
Yurt dışında ve/veya yurt içinde yolcu taşımacılığı yapan otobüs işletmelerinin hizmetleri nakliyecilik hizmeti niteliğinde olup, bu kanun hükümlerine tabi değildir.''

Yönetmelik madde 4-g,Madde 5-a
Seyahat Acentalığı faaliyetleri, Kanuna göre kurulmuş Seyahat Acentalarınca yerine getirilir.Tüketiciye yönelik olarak bir bedel karşılığında seyahat acentalığına münhasır faaliyet olarak tanımlanan hizmetlerin seyahat acentesi olmayan kişi ve kuruluşlar tarafından yapılması yasaktır.Seyahat acentalarına münhasır hizmetler şunlardır:

Madde 5-a,2 Kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarının ve bu araçlara sahip isletmelerin rezervasyonunu yapar, biletlerini satar.''

Bu kanun ve yönetmelik hükümleri uyarınca THY nin kendi sigortalı personeli haricinde özeleştirme ile THY Çağrı Merkezini satın alan hiçbir kurum ve kişiler uçak bileti satamaz.Seyahat Acentası Belgesi almak zorundadırlar.

Sayın Kilci, 4046 Sayılı Özelleştirme uygulamaları Hakkındaki Kanunumuzda madde 2/Özelleştirme ilkeleri d)Oluşabilecek tekelci bir yapının olumsuz etkilerinin önlenmesi esas alınır demektedir.

Özelleştirme Uygulamaları Kanunumuz dahi oluşacak tekelci yapının önlenmesini öngörmektedir. Özelleşmiş THY Çağrı Merkezi 2500 Seyahat Acentesine tekelci haksiz rekabet oluşturacaktır. 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri kanununa aykırı ve 4046 Sayılı kanunun amacı ve ilkelerine ters düşen bu THY Çağrı merkezi Özelleştirmesinin tarafınızdan incelemeye alınıp, uygulamanın durdurulacağına inanıyoruz.

Derneğimiz ,uçak bileti satışı ile geçimlerini temin eden seyahat acentelerine haksız rekabet yapıp, işlerini ellerinden almaya ve mevcut pazarı bozmaya yönelik, ayrıca ülkemize hiçbir faydası olmadığı gibi sadece zarar verecek bu özelleştirmenin hukuki itirazlara gerek kalmadan tarafınızdan çözümleneceğine inanarak,tarafınıza arz ederiz.

 

ISAD'ın tepkisi Özelleştirme Başkanlığı'nda

Yorumlar

DAĞOBEL ~ 16 yıl önce
BİZİM ATİLAY AĞA YASAK SAVMAK İÇİN BAYRAM GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI YAPIYOR.KİMSE GELMEZ.SONRA AĞA TOPLUMA DÖNER DER Kİ BASIN TOPLANTISI YAPTIM KİMSE GELMEDİ DER DEDİM DİYE DAĞOBELİ ELEŞTİRENLERİN 15 GÜNDÜR HİÇ SESLERİ ÇIKMIYOR. SAYĞILAR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ISAD-MISAD ~ 16 yıl önce
SİZLERİN GELECEĞİ ISAD-MISAD A KALMIŞSA VAY HALİNİZE.KIDEMLİ SENDİKA BAŞKANIMIZ ATİLAY AYÇİNDEN SES ,SEDA YOK..KAMERALARI GÖRÜNCE ADAM COŞUYOR.SONRADA YATIYOR.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000