15 Şubat 2011, Salı 08:13:13

İŞADAMLARININ THY'DEN BİR İSTEĞİ VAR

Kış Olimpiyatları yapılacağı için kapatılan Rusya'nın Soçi Limanı'nın alternatifi Adler Limanı'nda bulan Trabzonlu iş adamları, THY'den Soçi'ye sefer başlatmasını istiyor. Yeni liman ve uçak seferleriyle Trabzon'un ihracatının 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Trabzon Limanı'ndan Rusya'ya yapılan narenciye ve meyve ihracatı için umutlar yeniden yeşerdi. 2014 Soçi Kış Olimpiyatları nedeniyle Soçi Limanı'nın 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren kapatılmasıyla duran ihracatın, mayıs ayında yeniden başlayabileceği belirtildi. Alport Trabzon Liman İşletmeciliği Genel Müdürü Dr. Muzaffer Ermiş, Soçi'ye alternatif olarak ikili imzaların atıldığı Adler (İmeretinsky) Limanı'ndaki hazırlıkların Mayıs ayında tamamlanacağını bildirdi.

'MAYIS AYINDA BAŞLAR'

Trabzon'daki tüm iş çevrelerinin aylardır bu konu üzerinde çalıştığını ifade eden Ermiş, "Adler Limanı, olimpiyatlara gelecek malzemeler için kullanılacak bir liman. Rus yetkililer olimpiyatlardan sonra da yat limanı olmasını düşünüyorlar ama orası yük limanı olarak yapılmış. Limanı yapan Basic Element işletici bir firma ve yük işi de yapmak istiyor. Limanın altyapısı Trabzon'dan yapılacak naranciye ve meyve ihratını karşılayacak durumda. Mayıs ayında liman inşaatı bitmiş olacak. Yolcu çıkışına açılacak. Yük trafiğine de kullanılma ihtimali var" dedi.

MAERSK TRABZON'A GELİYOR

Trabzon Limanı'ndan yapılan naranciye ve meyve ihracatı miktarının 300 bin ton olduğunu belirten Ermiş, Adler Limanı devreye girse bile Soçi Limanı'nın kapanmasıyla dağılan talebin toparlanmasının biraz zaman alabileceğini söyledi. Alport olarak 2010'un ikinci yarısında 3.5 milyon dolarlık iş makinası yatırımı yapıldığını belirten ermiş, yeni bir konteyner vinci alınması halinde, dünyanın bir numaralı konteyner nakliye firması Maersk'in de Trabzon'a gelmesinin ihtimalinin güçleneceğini söyledi.

THY'NİN DESTEĞİ GEREKİYOR

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon ile Soçi arasında liman bağlantısının kopmasının ardından ihracatçıların olumsuzluklar yaşamaya başladığını ifade ederek, 'Trabzon ile Soçi arasında havayolu ulaşımı zaten yok. Uzun bir süredir bu ulaşım kesik. Havayolunu bölge işadamları olarak açmak için Trabzon'da yapılan özel sektör girişimlerine süreklilik kazandıramadık. Havayolu için THY veya Anadolujet'in bu hatta destek vermesi gerekiyor' dedi.

HAFTADA İKİ SEFER OLMALI

2023 hedeflerine ulaşma doğrultusunda Rusya Federasyonu ile ticari ilişkilerin istenilen seviyeye ulaştırılması açısından Trabzon-Soçi uçak seferlerinin haftada iki gün yapılabilmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Hacısalihoğlu, bu seferlerin Türkiye-Rusya Federasyonu ilişkilerinin başlangıcından beri önemli bir ticaret köprüsü oluşturan Trabzon-Soçi hattının gelişmesine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

2023 yılı hedefi 10 milyar dolar

Trabzon'un iddialı bir kent olduğunu, insanının inatçılığı ile başarma azminin hiçbir zaman kaybolmadığını vurgulayan Hacısalihoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye'nin 2023 stratejisinde dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefi var. Trabzon da kendi önüne 10 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koydu. Trabzon, bu hedefe ulaşmak için gerekli altyapı olanaklarına öncelikle kavuşmak istiyor. İlk planda Avrasya pazarından etkisini daha da yükseltmek isteyen Trabzon, bu pazarın en büyük dilimini oluşturan Rusya Federasyonu'nun güney bölgesine uçak seferlerinin başlatılmasına destek olunmasını istiyor. Doğu Karadeniz'in tek uluslararası havaalanından Trabzon'dan Soçi'ye uçak seferlerinin ticareti dolayısıyla da ihracatı tetikleyecek küçük ama önemli bir imkan olarak görüyoruz.'

Doğu Anadolu bölgesi de uçar

Rusya ile Türkiye arasında anlaşmaya varılan vizesiz geçişin iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere katalizör etkisi yapacak önemde olduğunu dile getiren Hacısalihoğlu, şunları kaydetti: "Vizeler kalkarken, Rus halkının dışa açılımında ilk durağı olan Doğu Karadeniz ile uçak bağlantısının yapılmasına destek verilmesi gerekmektedir. Ulaştırma Bakanlığımız, Doğu Karadenizli işadamları, ihracatçıları, sanayicileri, tüccar ve esnafın beklentisi olan Trabzon-Soçi uçak seferleri istemine sessiz kalamayacağını umuyoruz. Bu uçak seferleri sadece Doğu Karadeniz'in değil, aynı zamanda Doğu Anadolu başta olmak üzere diğer bölgelerimizdeki işadamlarımızın da bu pazarda etkili olmasını sağlayacaktır." (Yeni Şafak)

İŞADAMLARININ THY'DEN BİR İSTEĞİ VAR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000