09 Şubat 2010, Salı 07:12:53

İşadamlarının rötar isyanı!

Hindistan'ın Gandi Havalimanı’ndan sonra Atatürk Havalimanı rötarda ikinciliğe çıktı. Son 6 ayda rötarların iyice arttığı havalimanındaki duruma işadamları da isyan etti.
  • adamlar haklı bence... sen havayolu olarak senden bilet alan yolcularını zamanında istedikleri yere götürmekle mükellefsin.. Aç gözlülük yapıp da bir uçağa 5 tane git-gel yaptırırsan işte habire böyle rötar yaparsın, hayret bir şey bir de yolcuya suç buluyorlar... ayarlayın bunları !
  • Bak şimdi ! Bu benim hiç aklıma gelmemişti. Hemen gidip bir uçak alayım. Migros'ta var mıdır bunlardan ?
  • madem zaman sizin icin cok onemli ozel ucak kiralayin veya alin..ne de olsa isadamisiniz..kacirdiginiz vergilerle pekala kendinize ozel ucak alabilirsiniz...

İTO Başktanı Murat Yalçıntaş “Zamanla yarışan işadamları için rötarlar önemli sorun haline geldi. Hava trafiğinin yeniden organize edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Son 6 aylık iniş kalkış verilerine göre, İstanbul Atatürk Havalimanı rötarda Hindistan’ın Yeni Delhi Gandi Havalimanı’ndan sonra ikinci sıraya yükseldi. En kötü geliş zamanlarına göre yapılan sıralamada Atatürk Havalimanı yüzde 60.7’lik “Zamanında” oranı ile üçüncü sırada bulunurken bu oranını “yüzde 50.1 zamanında”ya düşürerek sıralamada ikinciliğe çıktı. Atatürk Havalimanı’nda gelişlerde 25 dakikalık rötar oranına ulaşıldı. Rötar oranı kalkışlarda ise daha da arttı. En kötü kalkış zamanına sahip havalimanı sıralamasında Türkiye yüzde 58.2 zamanında oranı ile yedinci sıradayken son 6 aylık istatistiklerde bu yüzde 40’ların da altına düştü ve Türkiye kalkış zamanlamasında da 3 basamak birden çıktı. Atatürk Havalimanı’nda bir uçak ortalama 37 dakika rötar yapıyor. Bu rakam 2009 yılında 19 dakika civarında idi.

Son dönemde artan rötarların özellikle lodostan kaynaklandığı açıklansa da durum başta işadamları olmak üzere tüm yolcuları isyan noktasına getirdi.

İTO: Para kaybediyoruz

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Atatürk Havalimanı’ndan yapılan uçuşlarda yaşanan gecikmelerin sona ermesi için sektörün ve hava trafik kaynaklarının yeniden organize edilmesi gerektiğini belirtti.

Yalçıntaş, gecikmelerin, “zamanla yarışan işadamları” için önemli sorun haline geldiğini ve iş adamlarının birçok ihaleye, toplantıya, fuara katılamamalarına neden olduğunu kaydetti. Gecikmelerin yol açtığı ekonomik kayıpların “ciddi” boyutlarda olmasının yanı sıra, prestij ve havaalanında beklenilerek kaybedilen zaman kaybı olduğunu ifade eden Yalçıntaş, sıkıntıların havacılık sektörünün THY önderliğinde gösterdiği büyümenin doğal sonucu olabileceğini ancak bunun gecikmeler için bir gerekçe olamayacağını vurguladı.

Yalçıntaş, “Son 5 yılda Atatürk Havalimanı’ndaki hava trafiği 4 kat arttı. Buna paralel olarak artan yolcu ve uçak sayısı ile yer hizmetlerindeki altyapı eksiklikleri başta olmak üzere birçok faktör, bu gecikmelerin sebebi. Ancak bu sıkıntıların Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile THY arasındaki koordinasyonun artırılması ve doğru planlama ile kısa zamanda çözülebileceğine inanıyoruz” dedi.

Mevcut altyapının tam kapasiteyle kullanılmasının, önem taşıdığına işaret eden Yalçıntaş, kalıcı çözüm için terminaller kadar pist, apron ve taksi sahalarının genişletilerek, havaalanı kapasitelerinin artırılmasının önemli olduğunu belirtti. Yalçıntaş, hava ulaşım hizmetinin, bir tek kurumun değil, çok sayıda kurum ve kuruluşun ürettiği bir hizmet olduğuna değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Gecikmelerin sona ermesi için sektörün ve tüm hava trafik kaynaklarının yeniden organize edilmesi gerekmekte. Dünyada İstanbul’dan çok daha yoğun havalimanlarında bu kadar rötar olmuyorsa, bizde de bu yönde çalışmalara başlanmalı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi, THY ve diğer kurumları arası işbirliği de son derece önemli. Çünkü sonuç olarak bu rötar çilesi, haksız yere milli değerimiz THY’ye ve tüm İstanbul’a prestij kaybettiriyor. Tam da İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğu bir dönemde artan bu gecikmeler başta şehrimize, sonra da THY’ye büyük zarar veriyor.”

En kötü iniş kalkış zamanlamasına sahip havaalanları

1.Yeni Delhi Gandi % 44.5

2.Atatürk Havalimanı % 50.1

3.Madras Chennai % 55.0

4.Los Angeles %63.2

5.Pekin havalimanı %64.1

6.Dallas Fort Worth % 66.2

7.Kahire Havalimanı % 66.3

8.Roma Leonardo da Vinci % 67.2

9.Moskova Sheremetyevo % 67.6

10.Miami Havaalanı % 68.0

* Zamanında kalkış oranlarını ifade eder

(Vatan)

İşadamlarının rötar isyanı!

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
adamlar haklı bence... sen havayolu olarak senden bilet alan yolcularını zamanında istedikleri yere götürmekle mükellefsin.. Aç gözlülük yapıp da bir uçağa 5 tane git-gel yaptırırsan işte habire böyle rötar yaparsın, hayret bir şey bir de yolcuya suç buluyorlar... ayarlayın bunları !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bak şimdi ! Bu benim hiç aklıma gelmemişti. Hemen gidip bir uçak alayım. Migros'ta var mıdır bunlardan ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
madem zaman sizin icin cok onemli ozel ucak kiralayin veya alin..ne de olsa isadamisiniz..kacirdiginiz vergilerle pekala kendinize ozel ucak alabilirsiniz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000