18 Ağustos 2008, Pazartesi 09:59:50

İNMESEYDİ FACİA OLABİLİRDİ

Türk Hava Yolları’nın Nijerya’nın Lagos kenti yerine Togo’nun Lome havaalanına inen uçağının yakıt tankında sadece 2 ton yakıt kaldığı ortaya çıktı.
  • herşeyi geçtimde be aslı kardeşim öpe öpe adamın elini eskittin yeter artık azcıkta gözünü aç hep dudakla yürümüyor bu gemi
  • Arrkadaşlar bu kadar erkenden tartışmaya gerek yok.DFDR açıldıktan sonra şayet açıklarlarsa konusulabilir.20 yaşındaki uçak emeklimi edilirmiş canım siz her 3 yılda bir arabanızı verip sıfır arabamı alıyorsunuz.Ayrıca bu işlerde duygusallıga yer olmaz.Hata her zaman yapılabilir ama uçakların hangisine olursa olsun çok fazla güvenmemek lazım tedbiri elden bırakmamak lazım devamlı kontrollü olmak lazım ama Afrikada uçuyorsanda harbiden dinç dinamik ve dersine iyi çalışman lazım.
  • SANIRIM OLAYIN CİDDİYETİNİN VE NASIL BİR TATSIZLIĞIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜĞÜNÜN FARKINDA DEĞİLSİNİZ.SİZ BURDA BUNLARI SÖYLEYEREK KAHRAMAN MI OLMAYA ÇALIŞIYOSUNUZ.BİR KERE BU SÖYLEDİKLERİNİZ MESLEĞİNİZE İHANETTİR.BU BİLGİLER GİZLİDİR,BURDA ANLATILACAK KONULAR DEĞİLDİR.BİLMEDEN,ANLAMADAN VE KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE KRİTİK YAPMAK YANLIŞ YÖNLENDİRMEDEN BAŞKA BİRŞEY DEĞİLDİR.AYRICA NEJAT HOCAM'IM NASIL BİR PİLOT OLDUĞUNU KONUSUNDA YORUM BİLE YAPMIYORUM.ONU TANIYANLAR BİLİRLER,BİLMEYENLER İSE MESLEK VE İNSANLIK ADINA MALESEF ÇOK ŞEY KAYBETTİLER.HOCAM,ÖPERİM ELLERİNİZDEN.BÜYÜK GEÇMİŞ OLSUN.
  • Yorumunuz...BENDEN AÇIKLAMA İSTİYORSUNUZ AMA HALA UÇAKLAR HAKKINDAKİ KARALAMANIZ DEVAM EDİYOR!!BU UÇAKLARIN HER CHAPTER'INA GÖRE SYSTEM, GÖVDE, İNİŞ TAKIMLARI VS. BAKIM EL KİTABINDA, BELLİ PERIODLARDA MUTLAKA DETAYLI ŞEKİLDE KONTROLLERİ YAPILIR. YANİ UÇAĞIN GÜVENLİK AÇISINDAN BİR SORUNU VARSA TEKNİK OLARAK KESİNLİKLE UÇUŞA VERİLMEZ!!!KALDIKİ KONTROLLERDE NORMAL GÖRÜLEN BİR UÇAĞIN DİĞER METALLER GİBİ YORULMASI VE KOROZYON TUTMASI O KADAR KOLAY DEĞİLDİR.UÇAĞIN TEMEL PARÇALARI SERTLEŞTİRİLMİŞ ALİMİNYUM VE TİTANYUMDAN OLUŞUR. BUDA DEMEKTİRKİ ''ESKİ''DEĞİL ''BAKIMLI-BAKIMSIZ'' OLARAK NİTELENDİRİLEBİLİR.YAZMIŞ OLDUĞUNUZ YAZILARDA UÇAĞIN UÇMAMASI GEREKTİĞİ YÖNÜNDE YORUMLARINIZ VAR.O UÇAĞIN HANGİ GELİŞMİŞ ÜLKELERDE HALA UÇURULDUĞU VE BİZE GÖRE DAHA ZENGİN OLAN BATIDA BİLE UÇAKLARIN YAŞ ORTALAMASININ NE KADAR YAŞLI OLDUĞUNU ARAŞTIRMANIZI TAVSİYE EDERİM!!BİRDAHA YAZIYORUM İSTANBULDAN KALKAN UÇAK,TOGO'YA KADAR GİTMİŞSE LAGOS'ADA İNDİRİLİRDİ VE O UÇAĞIN DONANIMLARI G-3,G-4 LE AYNI TEKNOLOJİYE SAHİPTİR.TEŞEKKÜR EDERİM...
  • Sayin Kaaner, anladigim kadariyla ya Airbus Industries'de muhendissiniz ya da bir havayolunda A310 pilotusunuz. Ben rumuzumda yazdigi gibi basit bir yolcuyum. Ama babam eski bir 310 pilotudur ve ailemde baska pilotlar da vardir cok sayida A310 pilotu ile halen gorusmekteyim. O nedenle de o ucaklarda ne kadar cok sik ariza oldugunu biliyorum. Bunlardan ciddi bir tanesini de bizzat ben kendim yasadim.Niyetim kesinlikle ucagi karalamak degil. Ama kabul edersiniz ki, yillar gectikce teknolojiler eskir ve yerine daha guvenli olan yenileri gelir. Birakin elektrik ve elektronik aksamlari metal yorgunlugu denen birsey vardir. Ilk A310 ucusumu 1988 yilinda yapmistim. O zaman o ucaklar bana uzay gemisi gibi gelmisti, ama simdi bir 320 ile karsilastirildiginda ne yalan soyleyeyim cok fazla guven telkin etmiyor. Her seyde oldugu gibi bu ucaklarin da bir omru var, bu omru ille teknoloji ile sinirlamamak gerekiyor. Konfor ve inflight entertainment'lar da bir ucagin gorev suresini belirler. Netice de bunlar savas ucagi degil. Eger ici yeniden degistirilip upgrade edilemiyorsa ucagin elden cikarilmasinda fayda vardir. Hic kimse tavani dusen bir ucakla seyahat ederken kendini cok rahat hissetmez. Yolcularin (ki ben de onlardan biriyim) hepsi ucaklari teknik olarak bilmeye zorunluluklari yoktur. Bizlerin bekledigi, konforlu ve rahat bir yoculuk yapmaktir. Bunun disinda, niye pilotlari kucuk gormek gibi bir egilim var onu anlayamamiyorum. Turk hava yollari pilotlarinin ve ozellikle hava kuvvetleri kokenli olanlarin tecrubesi konusunda kimsenin suphesi oldugunu zannetmiyorum.
  • Yorumunuz...DÜNYANIN HERYERİNDE HİÇ DUYGUSAL OLUNMADAN YAŞANAN OLUMSUZLUK ARAŞTIRILIR BU İSTERSE BABAN OLSUN VE SONUÇTA HATALI OLAN VEYA BU HATAYI YAPTIRAN ETKENLER AÇIĞA ÇIKARTILIR.İSTANBULDAN KALKAN UÇAĞIN AFRİKANIN ÖBÜR TARAFINA KADAR GİDİP 'LAGOS' YERİNE TOGO'YA İNMESİNİN AÇIKLAMASI YOKTUR!!!
  • yıllardır seyahatlerimde havayolunu kullanıyorum. dünyanın birçok noktasın birçok havayolu ile uçtum .thy seferlerinin olduğu bölgelere thy den başkası ile uçmam. herkes sunu bilsin ve emin olsunki gercektende dünyanın en iyi ve en güvenilir pilotları thy de. havada birçok badire atlattım ama thy de iken hiç endişelenmedim.biliyorumki bizim pilotlarımızın yapacak birşeyi yoksa kimsenin yoktur. thy ye sonsuz saygılarımla.
  • O uçağın içinde ne yolcu nede personel olarak bulunmak istemezdim.Bermuda şeytan üçgeni gibi,film gibi.Sonuçta kırım yok ölüm yok.Dolayısı ilede saklanacak kaçırılacak bir şey yok.THY bunu araştırsın ve gerçeği açıklasın.Bizde öğrenelim hatta ders alalım.Zaten bir gün birileri bütün bu saçmalıkları THY ye soracak.Çok kimse o gün geldiğinde kaçacak delik arayacak.Böyle hayati hatalar reklam ile tekerlemeler ile gizlenemez.
  • "Yolcu" nun yorumuna katılıyorum. A310 lar yaşlandı, bu da doğru, ancak ömürlerinin tükendiğine inanmıyorum. Usulüne uygun bakım işlemleri uygulandığı sürece daha hizmet verebilirler. Burada önemli bir konu da THY nin çekirdek teknik personel konusunda belli bir kan kaybı yaşadığı ve gidenin yerinin "usulüne uygun" doldurulamadığıdır.
  • Yorumunuz... SON YILLARDA TÜRKİYENİN UÇURDUĞU UÇAKLAR AVRUPANIN VE ABD'NİN UÇURDUĞU UÇAKLARDAN VE TEKNOLOJİSİNDEN DAHA ÜST MODELLERE VE KABİLİYETE SAHİP.HEM UÇAKLARIN TEKNİĞİ HEM UÇAK BAKIMLARI EN ÜST DÜZEYDE ULUSLARARASI OTORİTEYE BAĞLI OLARAK MÜKEMMELE ULAŞMIŞ DURUMDA. KİMSE KİMSEYİ YANILTMAYA ÇALIŞMASIN VE BU CPT. HATASINI UÇAĞA MALETMESİNLER. UÇAKLAR SON DERECE GÜVENLİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİYE SAHİPTİR AYRICA KİMSENİN KAHRAMANLIĞINADA İHTİYAÇLARI YORKTURRRRR.DUYRULURRR..

İstanbul-Lagos seferini yapan Türk Hava Yolları’na ait Airbus 310 tipi uçağın Lome Havaalanı’na inişinin sırrı henüz netleşmedi. THY yetkilileri uçağın navigasyon(seyrüsefer) sisteminde herhangi bir arıza olmadığını ileri sürseler de uçağın Lagos’u geçerek Lome Havaalanı’na ulaşması konusunda henüz tatmin edici açıklama yapılmadı. 196 yolcunun ecel terleri döktüğü olayla ilgili tüm detaylar Türk Hava yolları Teknik A.Ş’de incelenmekte olan kara kutunun çözümünden sonra ortaya çıkacak. Ancak kara kutu henüz çözülmemiş olsa da AirportHaber’e olayla ilgili çok ilginç bilgiler ulaşmaya devam ediyor.

 

Navigasyon sisteminde arıza yaşandığı için havada yönünü kaybeden, inebileceği bir meydan bulmak için iki ülke geçtikten sonra Lagos’a yaklaşık bir saat 15 dakika uzaklıktaki Togo’daki Lome Havaalanı’na ulaşan THY uçağının yakıt tankında sadece 2 ton yakıt kaldığı ortaya çıktı.

 

Normal hava koşullarında ve irtifada 2 ton yakıt ile yaklaşık 20–25 dakikalık uçuş yapılabilirken, bir Airbus 310 tipi uçak ortalama 61 ton yakıt alıyor.

 

KARAYA FAZLA MI YAKLAŞTI?

 

Öte yandan Isparta’da düşen Worldfocus’a ait uçağın düşmeden hemen önce uyarı sinyali veren EGPWS (Geliştirilmiş Kara Yakınlığı Uyarı Sistemi) sisteminin sondan bir önceki aşaması olan uyarı sisteminin uçak Lagos üzerindeyken devreye girdiği öğrenildi. Uçağın Lagos’a yaklaştığı sırada ‘Terrain-Terrain’ anonsu verdiği bunun üzerine pilotun tekrar yükselmeye başladığı ileri sürüldü. Uçak bu irtifadan daha da aşağıya düşünce kara yükselti ikaz sisteminin son aşaması devreye giriyor ve uçak ‘lövyeyi çek’ (Pull up) sinyali veriyor.

 

©AirportHaber.com

İNMESEYDİ FACİA OLABİLİRDİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

yuh ~ 16 yıl önce
herşeyi geçtimde be aslı kardeşim öpe öpe adamın elini eskittin yeter artık azcıkta gözünü aç hep dudakla yürümüyor bu gemi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
inspector ~ 16 yıl önce
Arrkadaşlar bu kadar erkenden tartışmaya gerek yok.DFDR açıldıktan sonra şayet açıklarlarsa konusulabilir.20 yaşındaki uçak emeklimi edilirmiş canım siz her 3 yılda bir arabanızı verip sıfır arabamı alıyorsunuz.Ayrıca bu işlerde duygusallıga yer olmaz.Hata her zaman yapılabilir ama uçakların hangisine olursa olsun çok fazla güvenmemek lazım tedbiri elden bırakmamak lazım devamlı kontrollü olmak lazım ama Afrikada uçuyorsanda harbiden dinç dinamik ve dersine iyi çalışman lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ASLI ~ 16 yıl önce
SANIRIM OLAYIN CİDDİYETİNİN VE NASIL BİR TATSIZLIĞIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜĞÜNÜN FARKINDA DEĞİLSİNİZ.SİZ BURDA BUNLARI SÖYLEYEREK KAHRAMAN MI OLMAYA ÇALIŞIYOSUNUZ.BİR KERE BU SÖYLEDİKLERİNİZ MESLEĞİNİZE İHANETTİR.BU BİLGİLER GİZLİDİR,BURDA ANLATILACAK KONULAR DEĞİLDİR.BİLMEDEN,ANLAMADAN VE KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE KRİTİK YAPMAK YANLIŞ YÖNLENDİRMEDEN BAŞKA BİRŞEY DEĞİLDİR.AYRICA NEJAT HOCAM'IM NASIL BİR PİLOT OLDUĞUNU KONUSUNDA YORUM BİLE YAPMIYORUM.ONU TANIYANLAR BİLİRLER,BİLMEYENLER İSE MESLEK VE İNSANLIK ADINA MALESEF ÇOK ŞEY KAYBETTİLER.HOCAM,ÖPERİM ELLERİNİZDEN.BÜYÜK GEÇMİŞ OLSUN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz KAANER ~ 16 yıl önce
Yorumunuz...BENDEN AÇIKLAMA İSTİYORSUNUZ AMA HALA UÇAKLAR HAKKINDAKİ KARALAMANIZ DEVAM EDİYOR!!BU UÇAKLARIN HER CHAPTER'INA GÖRE SYSTEM, GÖVDE, İNİŞ TAKIMLARI VS. BAKIM EL KİTABINDA, BELLİ PERIODLARDA MUTLAKA DETAYLI ŞEKİLDE KONTROLLERİ YAPILIR. YANİ UÇAĞIN GÜVENLİK AÇISINDAN BİR SORUNU VARSA TEKNİK OLARAK KESİNLİKLE UÇUŞA VERİLMEZ!!!KALDIKİ KONTROLLERDE NORMAL GÖRÜLEN BİR UÇAĞIN DİĞER METALLER GİBİ YORULMASI VE KOROZYON TUTMASI O KADAR KOLAY DEĞİLDİR.UÇAĞIN TEMEL PARÇALARI SERTLEŞTİRİLMİŞ ALİMİNYUM VE TİTANYUMDAN OLUŞUR. BUDA DEMEKTİRKİ ''ESKİ''DEĞİL ''BAKIMLI-BAKIMSIZ'' OLARAK NİTELENDİRİLEBİLİR.YAZMIŞ OLDUĞUNUZ YAZILARDA UÇAĞIN UÇMAMASI GEREKTİĞİ YÖNÜNDE YORUMLARINIZ VAR.O UÇAĞIN HANGİ GELİŞMİŞ ÜLKELERDE HALA UÇURULDUĞU VE BİZE GÖRE DAHA ZENGİN OLAN BATIDA BİLE UÇAKLARIN YAŞ ORTALAMASININ NE KADAR YAŞLI OLDUĞUNU ARAŞTIRMANIZI TAVSİYE EDERİM!!BİRDAHA YAZIYORUM İSTANBULDAN KALKAN UÇAK,TOGO'YA KADAR GİTMİŞSE LAGOS'ADA İNDİRİLİRDİ VE O UÇAĞIN DONANIMLARI G-3,G-4 LE AYNI TEKNOLOJİYE SAHİPTİR.TEŞEKKÜR EDERİM...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 16 yıl önce
Sayin Kaaner, anladigim kadariyla ya Airbus Industries'de muhendissiniz ya da bir havayolunda A310 pilotusunuz. Ben rumuzumda yazdigi gibi basit bir yolcuyum. Ama babam eski bir 310 pilotudur ve ailemde baska pilotlar da vardir cok sayida A310 pilotu ile halen gorusmekteyim. O nedenle de o ucaklarda ne kadar cok sik ariza oldugunu biliyorum. Bunlardan ciddi bir tanesini de bizzat ben kendim yasadim.Niyetim kesinlikle ucagi karalamak degil. Ama kabul edersiniz ki, yillar gectikce teknolojiler eskir ve yerine daha guvenli olan yenileri gelir. Birakin elektrik ve elektronik aksamlari metal yorgunlugu denen birsey vardir. Ilk A310 ucusumu 1988 yilinda yapmistim. O zaman o ucaklar bana uzay gemisi gibi gelmisti, ama simdi bir 320 ile karsilastirildiginda ne yalan soyleyeyim cok fazla guven telkin etmiyor. Her seyde oldugu gibi bu ucaklarin da bir omru var, bu omru ille teknoloji ile sinirlamamak gerekiyor. Konfor ve inflight entertainment'lar da bir ucagin gorev suresini belirler. Netice de bunlar savas ucagi degil. Eger ici yeniden degistirilip upgrade edilemiyorsa ucagin elden cikarilmasinda fayda vardir. Hic kimse tavani dusen bir ucakla seyahat ederken kendini cok rahat hissetmez. Yolcularin (ki ben de onlardan biriyim) hepsi ucaklari teknik olarak bilmeye zorunluluklari yoktur. Bizlerin bekledigi, konforlu ve rahat bir yoculuk yapmaktir. Bunun disinda, niye pilotlari kucuk gormek gibi bir egilim var onu anlayamamiyorum. Turk hava yollari pilotlarinin ve ozellikle hava kuvvetleri kokenli olanlarin tecrubesi konusunda kimsenin suphesi oldugunu zannetmiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz YAĞIZ ~ 16 yıl önce
Yorumunuz...DÜNYANIN HERYERİNDE HİÇ DUYGUSAL OLUNMADAN YAŞANAN OLUMSUZLUK ARAŞTIRILIR BU İSTERSE BABAN OLSUN VE SONUÇTA HATALI OLAN VEYA BU HATAYI YAPTIRAN ETKENLER AÇIĞA ÇIKARTILIR.İSTANBULDAN KALKAN UÇAĞIN AFRİKANIN ÖBÜR TARAFINA KADAR GİDİP 'LAGOS' YERİNE TOGO'YA İNMESİNİN AÇIKLAMASI YOKTUR!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ilhan ~ 16 yıl önce
yıllardır seyahatlerimde havayolunu kullanıyorum. dünyanın birçok noktasın birçok havayolu ile uçtum .thy seferlerinin olduğu bölgelere thy den başkası ile uçmam. herkes sunu bilsin ve emin olsunki gercektende dünyanın en iyi ve en güvenilir pilotları thy de. havada birçok badire atlattım ama thy de iken hiç endişelenmedim.biliyorumki bizim pilotlarımızın yapacak birşeyi yoksa kimsenin yoktur. thy ye sonsuz saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çelikkanat ~ 16 yıl önce
O uçağın içinde ne yolcu nede personel olarak bulunmak istemezdim.Bermuda şeytan üçgeni gibi,film gibi.Sonuçta kırım yok ölüm yok.Dolayısı ilede saklanacak kaçırılacak bir şey yok.THY bunu araştırsın ve gerçeği açıklasın.Bizde öğrenelim hatta ders alalım.Zaten bir gün birileri bütün bu saçmalıkları THY ye soracak.Çok kimse o gün geldiğinde kaçacak delik arayacak.Böyle hayati hatalar reklam ile tekerlemeler ile gizlenemez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HPM900 ~ 16 yıl önce
"Yolcu" nun yorumuna katılıyorum. A310 lar yaşlandı, bu da doğru, ancak ömürlerinin tükendiğine inanmıyorum. Usulüne uygun bakım işlemleri uygulandığı sürece daha hizmet verebilirler. Burada önemli bir konu da THY nin çekirdek teknik personel konusunda belli bir kan kaybı yaşadığı ve gidenin yerinin "usulüne uygun" doldurulamadığıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz KAANER ~ 16 yıl önce
Yorumunuz... SON YILLARDA TÜRKİYENİN UÇURDUĞU UÇAKLAR AVRUPANIN VE ABD'NİN UÇURDUĞU UÇAKLARDAN VE TEKNOLOJİSİNDEN DAHA ÜST MODELLERE VE KABİLİYETE SAHİP.HEM UÇAKLARIN TEKNİĞİ HEM UÇAK BAKIMLARI EN ÜST DÜZEYDE ULUSLARARASI OTORİTEYE BAĞLI OLARAK MÜKEMMELE ULAŞMIŞ DURUMDA. KİMSE KİMSEYİ YANILTMAYA ÇALIŞMASIN VE BU CPT. HATASINI UÇAĞA MALETMESİNLER. UÇAKLAR SON DERECE GÜVENLİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİYE SAHİPTİR AYRICA KİMSENİN KAHRAMANLIĞINADA İHTİYAÇLARI YORKTURRRRR.DUYRULURRR..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000