17 Kasım 2017, Cuma 09:07:08

İlker Aycı; 'Şerefiye bedeli istemek hakkımız'

Hürriyet yazarı Vahap Munyar, bugün köşesinde THY ile DO&CO'nun ayrılık kararına değindi.
  • DO&CO ne zaman işten çıkartmalara başlayacağı hakkında da bir görevli araştırma yapabilir mi? Diken üstünde oturuyoruz, her telefon çaldığında, her mail geldiğinde acaba mı diyoruz. Bence yeniden bir gönüllü ayrılık cağrısı yapsınlar artık, bunca yıldır emeğimizin karşılığını alalım. Psikolojimiz bozuldu, yerle bir oldu. Yaşamıyoruz, alışkanlıktan yaşıyormuş gibi davranıyoruz resmen!!!
  • THY neden Hava parası istiyor onu anlayamadım. 3. Havalimanını THY'mi yaptı
  • hiçbir şey eyleme geçmiş cehalet kadar korkutucu olamaz
  • Kevser,kimin tetikcicisin,suyun bulanmis senin...
  • Lounge ve çalışanlar hakkında yorum yapamam; fakat tk ekonomi sınıfına yüklenen yemekler konusuna gelince vasat abi, kimse kendini kandırmasın. Şanghaydan yüklenen köfte doconun köftesine bin çeker. Humus desen o da öyle. Ulan elin çinlisi bizden daha iyi köfte yapıyor, humus yapıyor; kimse kendini kandırmasın. Doconun ekonomide sunduğu yemekler cidden vasat ötesi..
  • Kendi lokantan dururken komsunun lokantasinda yemek yiyeceksin. Buna da he diyecekler. Memlekete olsun yatirimimiz diye, %50 si Thy nin diye ingiliz bankasindaki parami cekip hissesini portfoyume ekledim. Dolara euroya yatiran %50 kazandi. Ben zarardayim. Kim bilir daha nerelere dusecek. Ben de bundan sonra yatirimimi dolara yaparim. Herkese de tavsiye ederim. Cunku bu ticari kafayla dolarin 6 lari gormesi cok uzak degildir.
  • Kendi lokantan dururken komsunun lokantasinda yemek yiyeceksin. Buna da he diyecekler. Memlekete olsun yatirimimiz diye, %50 si Thy nin diye ingiliz bankasindaki parami cekip hissesini portfoyume ekledim. Dolara euroya yatiran %50 kazandi. Ben zarardayim. Kim bilir daha nerelere dusecek. Ben de bundan sonra yatirimimi dolara yaparim. Herkese de tavsiye ederim. Cunku bu ticari kafayla dolarin 6 lari gormesi cok uzak degildir.
  • Akp : patron dostu avAnta alamıyorlar herhalde
  • adam bizden bile harac kesiyor doco nun donunun do suna kadar alır tehlikeli insan.
  • Herşey güzelde İlker Bey ne olacak o kadar çalışan insan ? Yeni şirkette işe alınacaklar mı ? Yoksa bu kadar insan işsiz mi kalacak ? Biz çalışanları da bilgilendirirseniz Mutlu oluruz. Evli çocuklu insanlar var 1 ay maaşsız kalsalar durumları ne olur umarım mevcut çalışanlar için de bir planlama yapıyorsunuzdur.

Hürriyet yazarı Vahap Munyar, bugün köşesinde THY ile DO&CO'nun ayrılık kararına değindi. 

İki şirketin uzun görüşmeler sonrasında ayrılık kararı aldığına vurgu yapan Munyar, çarpıcı detaylar aktardı.

İşte Munyar'ın yazısı:

Türk Hava Yolları’nın (THY) 10 yıldır ikram ortaklığı yürüttüğü Avusturya merkezli Do & Co ile yollarını 3’üncü havalimanında ayıracağı, yerine Singapurlu SATS Investments’in geleceği açıklamasını gördüğüm an THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’ya şu mesajı yazdım:

- Do & Co ile ortaklığı bitirme kararınıza üzüldüm. Turkish-Do & Co ortaklığı THY’ye çok şey kattı.

Anında yanıt verdi:

- Doğru, çok katkısı oldu. Ayrılık noktasına uzun görüşmeler sonrası gelindi.

Do & Co Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Doğudan’a da mesaj gönderdim:

- THY ile ortaklığınızın noktalanması kararına üzüldüm.

Şu yanıt geldi:

- Herkesin örnek gösterdiği bir işbirliğinin bozulmasını dünyada kimse anlamıyor.

Ardından konuyla ilgili tartışma başladı. THY’nin Do & Co’dan talepleriyle ilgili şu nokta öne çıktı:

- THY, Do & Co’nun 3’üncü havalimanına 100 milyon dolar yatırım yapmasını istiyor. Ayrıca 100 milyon dolar da “hava parası” istiyor.
Do & Co’nun bu talebe bakışı da tartışmalara yansıdı:

- 3’üncü havalimanında payımıza düşen 100 milyon dolarlık yatırıma hazırız. Ancak, 100 milyon dolarlık “hava parası” bizi aşıyor.
Bu konuda sessizliğini koruyan THY Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı İlker Aycı’yla buluştuk. “Hava parası” deyimine itiraz etti:
- THY’nin Turkish-Do & Co ile 10 yıllık kontratı 2018 sonunda bitiyor. 3’üncü havalimanı, en muhafazakar hesapla Turkish-Do & Co’ya yılda 45-50 milyon dolar EBİTDA (faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) sağlayacak. Böyle bir iş fırsatına “şerefiye” bedeli istemek hakkımız.

Şirkette THY ile Do & Co’nun yüzde 50’şer payı olduğunu anımsattık, yanıtladı:

- Doğru ama kontrata bağlı bir ortaklık bu. Yani, THY’nin 10 yıllık kontratı olmasa, Turkish-Do & Co önemli varlık gösteremiyor. Bu ortaklığın THY dışındaki işleri çok küçük.

3’üncü havalimanı için kontratın 10 yıl artı 5 yıllık opsiyonu içereceğini kaydetti:

- Do & Co’nun payına düşecek 10 yıllık EBİTDA 200-250 milyon doları buluyor. Bunu dikkate alıp Do & Co’ya “THY’ye şerefiye bedeli olarak ne ödersin?” dedik. Atilla Doğudan ile 1 yıldır yeni döneme ilişkin vizyonu müzakere ediyorduk.

Do & Co’nun cirosunun 750 milyon dolara ulaştığını vurguladı:

- Do & Co’nun bu cirosunda Turkish-Do & Co ortaklığının, THY ile 10 yıllık kontratın büyük payı var.

Bir yıl süren müzakere sonunda ayrılık noktasına geldiklerini aktardı:

- 3’üncü havalimanına “Eski hamam, eski tas” anlayışıyla gidemeyiz. Gelecek vizyonumuz daha farklı. Gelecek vizyonumuz Do & Co ile örtüşmedi. O nedenle Singapurlu SATS’la görüşüp ön anlaşma imzalama noktasında geldik.

Vizyon örtüşmemesini dış hat uçuşlarında sıkça ikram edilen et ile örnekledi:

- Bizim vizyonumuz “kuzu incik”le sınırlı değil...

Doğudan, Do & Co’yu Viyana’da kurup Formula 1, Şampiyonlar Ligi gibi organizasyonın ikram işiyle öne çıktı. Lufthansa dahil çok sayıda havayolu şirketine ikramla girdi.

THY, bayrağımızı taşıyan en önemli dünya markamıza dönüştü...

Ayrılık kararından geri dönüş olur mu?

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN’A BİLGİ VERDİK

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’ya Do & Co ile ortaklığı sonlandırma kararlarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın nasıl baktığını sorduk, yanıtladı:

- Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ayrılık kararımızı sordu. Kendilerine gerekli sunumu yaptık.

OTELDEKİ HİSSELERİ THY ALABİLİR

İLKER Aycı’ya Turkish-Do & Co ortaklığının İstanbul Ortaköy’de yapımı süren otelini anımsattık, bakışını paylaştı:

- Oturur, konuşuruz. Otelde Do & Co’ya düşen payı THY olarak alabiliriz. Tersi de olabilir.

KALORİ YAZMAYA İKNA EDEMEDİM

İlker Aycı, Turkish-Do & Co yönetim kurulu toplantılarında sıkça gündeme getirdiği bir konuyu paylaştı:

- İnsanlar artık 10-12 bin metrede de sağlıklı yemek istiyor. Yediklerinin kalorisini bilmek istiyor. Mönülere kalori yazılmasını ısrarla istedim.

Ancak, Atilla Bey’i ikna edemedim.

JET-LAG’İ AZALTAN YEMEK DENENİYOR

İLKER Aycı, dünyada uçak içi ikram denemelerinden örnek verdi:

- Dünyada Jet-Lag’i (uzun uçuşlarda zaman dilimine vücudun uyum sağlayamaması) azaltan uçak içi yemek ikramı denemeleri yapılıyor. Biz neden yapmayalım.

KARGO CİROSU 1.3 MİLYAR DOLARI BULUR

İLKER Aycı, THY Kargo’nun hızla ayrı bir şirket olabilecek boyuta doğru ilerlediğini belirtti:

- Ben göreve geldiğimde kargo ciromuz 800 milyon dolardı. Bu yılı 1.3 milyar dolar kargo cirosuyla bitirme hedefimiz var. Bu yılın ilk 9 ayındaki büyüme yüzde 29 oldu. Kargoda uçtuğumuz nokta sayısı 51’den 72’ye çıktı.

THY’nin dünyada kargo liginde 10’uncu olduğunu vurguladı:

- Hedefimiz dünyada ilk 5’e girmek.

UZAKDOĞU’DA YENİ ORTAKLIK STRATEJİSİ GELİŞECEK

İLKER Aycı, havacılıkta büyüme potansiyelinin Uzakdoğu’ya kaydığını belirtti:

- Avrupa’daki geleneksel pazarımızı koruyarak Asya’ya, Uzakdoğu’ya ağırlık vereceğiz. Afrika ve Asya vizyonumuz gelişiyor. Uzakdoğu’da yeni ortaklık stratejileri üzerinde duruyoruz.

İlker Aycı; 'Şerefiye bedeli istemek hakkımız'

Yorumlar Tüm Yorumlar (66)

İşten Çıkarmalar ~ 6 yıl önce
DO&CO ne zaman işten çıkartmalara başlayacağı hakkında da bir görevli araştırma yapabilir mi? Diken üstünde oturuyoruz, her telefon çaldığında, her mail geldiğinde acaba mı diyoruz. Bence yeniden bir gönüllü ayrılık cağrısı yapsınlar artık, bunca yıldır emeğimizin karşılığını alalım. Psikolojimiz bozuldu, yerle bir oldu. Yaşamıyoruz, alışkanlıktan yaşıyormuş gibi davranıyoruz resmen!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anlamayan ben ~ 6 yıl önce
THY neden Hava parası istiyor onu anlayamadım. 3. Havalimanını THY'mi yaptı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Goethe ~ 6 yıl önce
hiçbir şey eyleme geçmiş cehalet kadar korkutucu olamaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Omer ~ 6 yıl önce
Kevser,kimin tetikcicisin,suyun bulanmis senin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SusuzHotcup ~ 6 yıl önce
Lounge ve çalışanlar hakkında yorum yapamam; fakat tk ekonomi sınıfına yüklenen yemekler konusuna gelince vasat abi, kimse kendini kandırmasın. Şanghaydan yüklenen köfte doconun köftesine bin çeker. Humus desen o da öyle. Ulan elin çinlisi bizden daha iyi köfte yapıyor, humus yapıyor; kimse kendini kandırmasın. Doconun ekonomide sunduğu yemekler cidden vasat ötesi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Susuza ~ 6 yıl önce
Suyun azalmış kardeş. Doconun vasatları yemekse aldığı birincilikler ve ödüller nedir? Sırf doco düşmanlığı yapmak için yorum yazmayın böyle rezil olursunuz.bu vasat yemeklerle mi birincilik ödülleri alınıyor. Bu da kapak olsun sana
SusuzHotcup ~ 6 yıl önce
Kardeşim farkettiyseniz ekonomi yemeklerinden bahsediyorum, ekonomide aldığı ödülleri gösterebilir misin?
Sezer ~ 6 yıl önce
Kendi lokantan dururken komsunun lokantasinda yemek yiyeceksin. Buna da he diyecekler. Memlekete olsun yatirimimiz diye, %50 si Thy nin diye ingiliz bankasindaki parami cekip hissesini portfoyume ekledim. Dolara euroya yatiran %50 kazandi. Ben zarardayim. Kim bilir daha nerelere dusecek. Ben de bundan sonra yatirimimi dolara yaparim. Herkese de tavsiye ederim. Cunku bu ticari kafayla dolarin 6 lari gormesi cok uzak degildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sezer ~ 6 yıl önce
Kendi lokantan dururken komsunun lokantasinda yemek yiyeceksin. Buna da he diyecekler. Memlekete olsun yatirimimiz diye, %50 si Thy nin diye ingiliz bankasindaki parami cekip hissesini portfoyume ekledim. Dolara euroya yatiran %50 kazandi. Ben zarardayim. Kim bilir daha nerelere dusecek. Ben de bundan sonra yatirimimi dolara yaparim. Herkese de tavsiye ederim. Cunku bu ticari kafayla dolarin 6 lari gormesi cok uzak degildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayret ~ 6 yıl önce
Akp : patron dostu avAnta alamıyorlar herhalde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğru ~ 6 yıl önce
Aynen. Docoyu para için indiregandi yapmak için gönderiyorlar.artık herşet para üzerine kurulu maalesef. Hava parasının adı şerefiye oldu. Resmen dalga geçiyor bu adam
kpt ~ 6 yıl önce
adam bizden bile harac kesiyor doco nun donunun do suna kadar alır tehlikeli insan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çalışan ~ 6 yıl önce
Herşey güzelde İlker Bey ne olacak o kadar çalışan insan ? Yeni şirkette işe alınacaklar mı ? Yoksa bu kadar insan işsiz mi kalacak ? Biz çalışanları da bilgilendirirseniz Mutlu oluruz. Evli çocuklu insanlar var 1 ay maaşsız kalsalar durumları ne olur umarım mevcut çalışanlar için de bir planlama yapıyorsunuzdur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000