17 Şubat 2014, Pazartesi 16:40:40

İLK YERLİ KOLTUKLAR UÇUŞA HAZIR

Türk Hava Yolları (THY), THY Teknik A.Ş. ve Assan Hanil ortaklığında kurulan Turkish Seats Industries (TSI), tasarımı Türk mühendisleri tarafından yapılan ilk yerli uçak koltuğunu üretti.
  • siz o beğenmediğiniz koltukları yapabilmek için kaç kişinin sabahladığını kaç ailenin evinde yalnız başına eşini beklediğini biliyor musunuz... bir vidanın bile sertifika ile koltuklara takıldığını biliyor musunuz....
  • Kulakcıklar var galiba fakat business perdesinin gittiği yere kadar sanırım exitten sonra koymamışlar onu da anlamak mümkün değil. Biraz daha kaliteli üretim yapılabilirmiş 32r ucaklarındaki koltuklar gayet basarılı bu konuda biraz esinlenirlerse cok sıkıntı olmaz:)
  • Pakistan'ın Çin'le ortak tasarımla ürettiği jet savaş uçağını yıllardır kullandığını biliyor muydunuz? Eller gider aya, biz koltuklarda yayıla yayıla..
  • Yerli koltuk tamam,galley tamam,yerli tuvalet ne zaman yapıyoruz.
  • lufthansanin dandik koltukları gibi olmuş. incecik ve rahatsız. ayrıca koreli ortak varmış. yerli koltuk diyemezsiniz. onlar da diyemiyor. yerli tasarım diyor. tek bir patent yoktur bununla ilgili yerli.
  • Emeği geçenlerin ellerine saglik
  • Koltuklar iyi hoş görünüyorda sanki biraz ağırlık yapacakmış gibi duruyor bide dikkat ettim yan destekleride hiç yok biraz şöyle sırtımızı vücudumuzu sarsaydı iyi olurdu !!
  • Eksikliklerin olduğu gerçek gakat bi yerden başlamak için gayet iyi. Ben ce ilerde cok daha iu olacaktır
  • Koltuk cepleri güzel olmuş.
  • Dün THY'nin B737-800 Zonguldak uçağıyla İstanbul'dan Batum'a seyahat ettim. Uçakta bu koltuklar vardı. Uzun seyahatler için rahat bir koltuk olduğunu söyleyemem. Kısa mesafeli uçuşlarda (iç hatlarda) kullanılabilir. Kafa kısmında uyumak için sağlı sollu koltuğu büken sistem yok. Çok sevmedim açıkçası.

TSI tarafından üretilen ilk yerli uçak koltukları, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. hangarında yapılan bir törenle tanıtıldı. Tanıtım törenine başta Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Orhan Birdal, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü ve TSI Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, TSI Genel Müdürü Fahri Bayır, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ile Hanil E-Hwa Yönetim Kurulu Başkanı Yang Seok RYU olmak üzere çok sayıda yönetici ve davetli katıldı.

Türkiye'nin  bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Türk Hava Yolları,  büyük bir girişimle Türk Sivil Havacılık tarihinde bir ilke imza daha attı. 2023 vizyonu doğrultusunda açıklanan "yüzde yüz Türk uçağı üretimi" hedefi kapsamında, Türk Hava Yolları, THY Teknik A.Ş ve Kibar Holding'in Güney Koreli Hanil E-Hwa ile mevcut işbirliğinin iştiraki olan Assan Hanil ortaklığında 5 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret A.Ş. (Turkish Seats Indistries -TSI) ilk yerli tasarım uçak koltuğunu üretti.

Yerli uçak koltuğu tanıtımında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Hakikatten bizim açımızdan gurur verici bir gün olduğunu söylemek isterim. THY, THY Teknik A.Ş., Kibar Holding ve Hanil E-Hwa'yi tebrik ediyorum. Uçak koltuğu deyip geçmeyin. En ufak bir ürünün bile uçakta yer alabilmesi için ciddi bir sertifikasyon sürecinden geçmesi gerekiyor. Türkiye'nin iddialı hedefleri var. Yerli uçak üretimi için bir yerden başlamak gerekiyordu. Uçak koltuğu üretimi de bunun bir adımı oldu. Bugün endüstriyel tasarımda Almanya ve Fransa'dan sonra üçüncü sıraya yükselmiş durumdayız. Türkiye'nin markalaşma konusunda da dünya devleri arasında ciddi bir yeri var. Türkiye'nin en global markası da Türk Hava Yolları olarak görünüyor. İnanıyorum ki THY, Avrupa'nın ilk 5 yıldızlı havayolu şirketi olacak. THY Teknik A.Ş. de kendi alanında başlı başına bir başarı hikayesidir. Son dönemlerde yapılan yatırımların da devreye girmesiyle birlikte sadece THY'ye değil, belki de tüm bölgeye hizmet sunacak bir şirket haline geldi. Kibar Holding'i de tebrik ediyorum. Hem yaptıkları ortaklıklarla hem de özgün üretimlerle ciddi bir başarıya sahipler. Güney Kore'yle de uzun yıllara dayanan dostluğumuz var. Bu iş birliğinin de önemli noktalara geleceğini düşünüyorum. Bu önemli bir adım. Ben emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.

Koltuk üretiminde bazı ham maddelerin dışarıdan geldiğini kaydeden Şimşek, “Buradaki yerlilik oranı yüzde 75-80’in altında değil. Havacılık sektöründe Türkiye yıllık 17 milyar dolarlık ithalat yapıyor sadece 4 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Dolayısıyla bizim 13 milyar dolarlık açığımız var. Koltuk deyip geçmeyin 2023’e kadar bu koltukları bu şekilde üretip bir kısmını satarsak arkadaşların tahmini 700 milyon dolarlık bir ihracat potansiyeline sahip. 700 milyon dolar az değil. Çok ciddi bir rakam önemli olan şimdi bu ürünü diğer tüm hava yollarına da rekabetçi bir şekilde satabilmek” ifadelerini kullandı.

2023'TE 100 BİN KOLTUK ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türk Hava Yolları'nın son 10 yılda yaptığı yatırımlarla büyük başarılara imza attığını ifade ederek, "1,2 milyar dolar cirosunu iştirakleriyle birlikte 2014 yılında 16 Milyar Dolara çıkardı. 10 Milyon yolcu sayını bu seneki bütçesinde 60 Milyon yolcu olarak belirledi. Birçok alanda yenilikler peşindeyiz. Ülkemizde ki gelişmeler, hükümetimizin 2023 vizyonu, THY'nin 2023 vizyonuna baktığımız zaman bu büyümeyi destekleyecek iştirak şirketlerinin başarısından geçiyor. Biz THY olarak teknik şirketimiz bünyesinde sivil havacılık sektöründe ki Türkiye'de üretimi mümkün parçaları tanıtmak ve iştirakçilerimizi teşvik ediyoruz. Çünkü 2023 vizyonumuzda yerli uçak yapma hedefi var. İşte bu hedefi gerçekleştirme adına uçak yan sanayinin büyümesi çok büyük önem arz etmektedir. TSI'ın 2023'te inşallah 100 bin koltuk üreten ve dünya koltuk piyasasının yüzde 10'unu elinde bulunduran bir şirket haline gelmesini hedefliyoruz. İşte bu sanayiye THY'de bir lokomotif olma adına sanayicilerimizin bu girişimlerini desteklemekteyiz" dedi.

Topçu, "Bugün lansmanını yaptığımız uçak koltuğu belki çok basit gelebilir ama uçağın içine konulan her parçanın sertifiye edildiği düşünülürse, bir uçağa bir koltuğu koyma süresinin 2 yılı bulduğunu düşünürsek, bu koltuğun ne kadar önemli olduğunun farkına varırız. Bundan sonraki en büyük hedefimiz Business koltukları seçmeli olarak Türk Sivil Havacılığına sunmak. bu konuyla ilgili üretici firmalarla gerekli görüşmeleri yapıyoruz. THY olarak da bu tür destekleri veriyoruz. Destek veren herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.



İLK YERLİ KOLTUKLAR UÇUŞA HAZIR

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

.... ~ 10 yıl önce
siz o beğenmediğiniz koltukları yapabilmek için kaç kişinin sabahladığını kaç ailenin evinde yalnız başına eşini beklediğini biliyor musunuz... bir vidanın bile sertifika ile koltuklara takıldığını biliyor musunuz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Kulakcıklar var galiba fakat business perdesinin gittiği yere kadar sanırım exitten sonra koymamışlar onu da anlamak mümkün değil. Biraz daha kaliteli üretim yapılabilirmiş 32r ucaklarındaki koltuklar gayet basarılı bu konuda biraz esinlenirlerse cok sıkıntı olmaz:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aziz ~ 10 yıl önce
Pakistan'ın Çin'le ortak tasarımla ürettiği jet savaş uçağını yıllardır kullandığını biliyor muydunuz? Eller gider aya, biz koltuklarda yayıla yayıla..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TK ~ 10 yıl önce
Yerli koltuk tamam,galley tamam,yerli tuvalet ne zaman yapıyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
lufthansanin dandik koltukları gibi olmuş. incecik ve rahatsız. ayrıca koreli ortak varmış. yerli koltuk diyemezsiniz. onlar da diyemiyor. yerli tasarım diyor. tek bir patent yoktur bununla ilgili yerli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
emek ~ 10 yıl önce
Emeği geçenlerin ellerine saglik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Koltuklar iyi hoş görünüyorda sanki biraz ağırlık yapacakmış gibi duruyor bide dikkat ettim yan destekleride hiç yok biraz şöyle sırtımızı vücudumuzu sarsaydı iyi olurdu !!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Eksikliklerin olduğu gerçek gakat bi yerden başlamak için gayet iyi. Ben ce ilerde cok daha iu olacaktır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Koltuk cepleri güzel olmuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Koltuklar ~ 10 yıl önce
Dün THY'nin B737-800 Zonguldak uçağıyla İstanbul'dan Batum'a seyahat ettim. Uçakta bu koltuklar vardı. Uzun seyahatler için rahat bir koltuk olduğunu söyleyemem. Kısa mesafeli uçuşlarda (iç hatlarda) kullanılabilir. Kafa kısmında uyumak için sağlı sollu koltuğu büken sistem yok. Çok sevmedim açıkçası.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000