27 Ekim 2009, Salı 07:54:43

İlginç bir 'uçak' açılımı!

Star Gazetesi yazarlarından Murat Birsel, uçakta yaşadığı bir macereyı gündemdeki farklı bir konuyla bağdaştırmış...
  • Anlayamadığım şu; Ucağa sağ ayakla girilmezse olmuyormu bu bir havacılık kuralımıdır biri bana izah edebilirmi
  • Needen gocundunki kaptan.Bak senin deyimindeki komedi ifadeni bir daha senin yorumundan alıp yazayımda sende anla ne hale düştüğünü. "Kaptan pilot bismilah diyip,sağ ayağı ile uçağa bastığı anda herkes nerede olduğunu,kim olduğunu bir anda anlar hizaya gelir:)" Ya gerçekten bu ne söven bir yorum allesen beni çok güldürdün Allahta seni güldürsün emi:) Siz değil bu tür düşünen başka kaptan varmı varsa lütfen aynı tırnak işareti koyduğum yorumu oda yazsın.
  • Terbiyeli ol. Saygısızlığın alemi yok. Bir tek Kaptan Pilot'tan bahsedilmiyor. Tüm Pilot camiası için yazılmış bu yorum. Aksi bir görüşün varsa onu belirt. Ortaya laf atma.
  • Ne kaptanmış o öyle sanırsınki imparator:) Nerdeymiş öyle kaptan yoksa senmisin
  • Kaptan Pilot, her zaman ve de her durumda ne diyeceğini ve de neler yapacağını çok iyi bilir. Senin yaklaşımınla Kaptan Pilotun bir ilgisi yok. İlgilileri THY yönetimi, SHGM ve de DHMİ dir. Bu kadar çok başlı bir havacılık ortamında hele içinde Devlet de varsa, ülkenin havacılıkta geleceği durum budur. Keşke tümü tek bir gerçek Kaptan Pilot'un sorumluluğuna bağlanabilse. Kaptan Pilot bismillah deyip sağ ayağı ile uçağa bastığı anda herkez nerede olduğunu, kim olduğunu bir anda anlar ve hizaya gelir.

Türk Hava Yolları İstanbul Bodrum seferi, bundan yıllar evvel...

Yaz ortası bir gece uçuşu. Hiç sarsıntı yok, öyle ki parayı yere dik koyacak olan düşmez diye iddiaya girebilirsin.

Yanımda bir kaptan pilot oturuyor, saçlar beyazlamış, belli ki tecrübeli; laflıyoruz...

Bir ara sanki uçağın bütün motorları durdu gibi oldu, hiç ses gelmiyor.

Nefis bir his.

Ama planörde değiliz biz!

Kaptan aklımdan geçen endişe bulutunun gölgesini yüzümde okumuş olacak ki, babacan bir tavırla -artık her uçağa bindiğimde aklıma gelen- şu cümleyi söyledi:

- Merak etme Murat hiç bir uçak sonsuza dek havada kalmamıştır!

Şimdi Türkiye uçağının kaptan pilotunun da -böyle tok- bir ifadeyle halihazır durumu ve önümüzdeki dönemi nasıl değerlendirdiğini söylemesi gerek:

Bu açılım havada kalamaz!

***

Uçak daha yeni kalktı.

Kolay da olmadı, kuleden izin çıktı, uçuş planı yapıldı, pistte hızlanıldı ve Türkiye’nin uçacağı irtifaya doğru tırmanış başladı.
Yani tam kemerler bağlı, kımıldamadan yerinde oturma zamanı!

Ama böyle bir anda uçakta ayağa kalkıp da aklına estiği gibi dolaşmaya başlarsan... Sadece kendi başını gözünü yarmayı değil sakin sakin oturan tecrübeli yolcuları da yaralamayı “becerebilirsin”!

Uçağı mecburi iniş yapma durumunda bırakmayı da “becerebilirsin”!

Gerçi depoları yakıt dolu uçağın kalkıştan hemen sonra mecburi inişi, pek öyle dağdan inişe benzemez.

Onun için bir anons şart!

Paniklememek, soğukkanlılığı elden bırakmamak ve o yolcuları medeniyete davet edip uçağın yoluna devam etmesini sağlamak asıl öncelik olsa gerek.

Halihazır manzaraya bakılacak olursa, herkes cep telefonlarını çıkardı, konuşuyor. Basına kaçırıldık diye demeç veren de var, ailesiyle vedalaşan da var, şoförünü ha

vaalanına geri çağıran da!
Hem yolcuların hem de uçağın kontrol sisteminin kafasını karıştıran bu tehlike ortamında hosteslerin devreye girmesi ile yetinmek mümkün değildir.

Yolcuları ancak kaptan pilotun kokpitten mikrofonu açtığında çıkan o çınlamayı duymak ve o kaptanlara has tonlamayla konuşmasını dinlemek yatıştıracak.

Kaptan pilot istediği kadar tecrübeli, her türlü hava şartlarında kendi ispat etmiş, olsun bu anons çok kritik...

Ve pilotun yolculara ne diyeceği elbette önemli ama daha da önemlisi nasıl diyeceği.

Asıl tonlamayı, sesteki güveni algılayacak yolcular.

Bu anlamda hiçbir şüpheye yer vermeyecek kadar kararlı seslendirilmeli vatandaşa anlatılacak olanlar.

Uçuş ne kadar sürer, nerede biter onu bilemiyorum ama Türk Hava Yolları’nın geleneksel varış anonsu “Hoşgeldiniz” der ve hep beraber uçmayı temenni eder!


Murat BİRSEL
STAR

İlginç bir 'uçak' açılımı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 15 yıl önce
Anlayamadığım şu; Ucağa sağ ayakla girilmezse olmuyormu bu bir havacılık kuralımıdır biri bana izah edebilirmi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Needen gocundunki kaptan.Bak senin deyimindeki komedi ifadeni bir daha senin yorumundan alıp yazayımda sende anla ne hale düştüğünü. "Kaptan pilot bismilah diyip,sağ ayağı ile uçağa bastığı anda herkes nerede olduğunu,kim olduğunu bir anda anlar hizaya gelir:)" Ya gerçekten bu ne söven bir yorum allesen beni çok güldürdün Allahta seni güldürsün emi:) Siz değil bu tür düşünen başka kaptan varmı varsa lütfen aynı tırnak işareti koyduğum yorumu oda yazsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Terbiyeli ol. Saygısızlığın alemi yok. Bir tek Kaptan Pilot'tan bahsedilmiyor. Tüm Pilot camiası için yazılmış bu yorum. Aksi bir görüşün varsa onu belirt. Ortaya laf atma.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ne kaptanmış o öyle sanırsınki imparator:) Nerdeymiş öyle kaptan yoksa senmisin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kaptan Pilot, her zaman ve de her durumda ne diyeceğini ve de neler yapacağını çok iyi bilir. Senin yaklaşımınla Kaptan Pilotun bir ilgisi yok. İlgilileri THY yönetimi, SHGM ve de DHMİ dir. Bu kadar çok başlı bir havacılık ortamında hele içinde Devlet de varsa, ülkenin havacılıkta geleceği durum budur. Keşke tümü tek bir gerçek Kaptan Pilot'un sorumluluğuna bağlanabilse. Kaptan Pilot bismillah deyip sağ ayağı ile uçağa bastığı anda herkez nerede olduğunu, kim olduğunu bir anda anlar ve hizaya gelir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000