21 Ekim 2010, Perşembe 09:21:50

İKİ UÇAK AHL'DE ÇARPIŞACAKTI!

Atatürk Havalimanı’nda geçtiğimiz hafta öyle bir olay yaşandı ki... Adeta facianın eşiğinden dönüldü.
  • m.ali birand yaptı bari havacı olarak geçinen sizler yapmayın, arkadaş rapor edilmemesi için yalvarmıyor sadece rapor edilip edilmeyeceğini soruyor çünkü onun açısından rapor edilecek birşey yok bu basit bir airmiss kimse ölümden falan dönmedi bunlar istandulda sık sık olan yakın geçmeler, uçaklar Ra bile almamış tamamen pilotun abartması
  • eski bir hava trafik kontrolörü yeni bir pilot olarak diyorum ki: rapor edilmemesi için bu şekilde pilota yalvarılması ,karakter olarak zayıflığın göstergesidir. Bu acizliğin ve daha birçok sorunun altında yatan neden ,atc nin talimat veren konumunda olmasına rağmen pilotun 6 da 1 i maaşını almasıdır. Ben en çok eski meslektaşımın yalvarır tarzdaki konuşmalarına üzüldüm.
  • Şaka mı bu yaa nasıl bir savunmadır ''bir anlık dalgınlığıma geldi''...o kadar insan hayatını kaybetsin olur mu bir anlık dalgınlığın yüzünden ??? bu olay kesinlikle rapor edilmeli !!! Burdan sorumlu kaptana sesleniyorum eğer rapor edilmezse bence sizde yaptığınız işin ciddiyetinin ve yaşanan olayın farkında değilsiniz demektir...
  • Angelina jolie hastası birisi olarak ,onun da oynadığıPushing Tin diye bir film seyretmiştim .Hava Trafik Memurlarının hayatlarnı anlatıyordu. Filmde ne kadar çık uçak idare edersen ve ne kadar yakın ama kontrollü olursan o kadar iyi hava trafikçi olursun gibi bir izlenim veriliyordu. Bu olayın bu kadar büyütülmesi bana biraz garip geldi. Havaalanında izliyorum da aten birçok uçak birbirlerine gayet yakın uçuyorlar.
  • Geçen yıl Tübitak olarak Ankara da birleştirilecek olan Saha kontrolle ilgili Ankara hava trafik merkezine bir gezi yapmıştık. Hakkaten adamlar baya zor şartlarda çalışyorlar. Bir de olay kuleden çok öte .Havada uçan tüm uçakların yolların üzerinde bu adamların sürekli takibiyle uçtuklarını ve birbirlerinen uzak tutulduklarını görünce hakikaten çok şaşırmıştım .Cidden Allah kolaylıklar versin .
  • Ben İbrahim Yalı kaptan :)) Çok güldüm .. Baya başarılısın Yalı kaptan ... Rapor etme sen teğet geçersin bugün yarın yanak yanağa geldiğinde rapor edersin ;)
  • 21.37'ye katılıyorum. Madem bu olay deşifre oldu, o günkü radar kayıtlarına bakılsın. Olay yorum pencerelerinde ya da gazete sütularında bilen-bilmeyenler tarafından tartışılacağına yetkililer tarafından incelenip sonuçlandırılsın. Tüm pilotların şirket veya kendi usulleri yerine AIP'de yayınlanan usulleri kullanması lazım. Avrupada sektirmeyenler, İST'da aynı talimatı ATC'ye 3 kere söyletiyorlar. Kullanılacak süratler belirtimişken BIGA'dan 210 K.ta gelenler var. HI SPD denince de 220'ye çıkarıyor. Kontrolörü de, arkadan gelen adamı da deli ediyor. Herkesin kafasına göre takıldığı yerde kontrolör AIP'ye/talimatlara uymayanı patern dışına atmalıdır. Telsiz disiplinine ne oldu? Bu kayıt niçin Kontrolörler gününde servis edildi?
  • yakinda bir kaza olacak, o zaman rapor etmemenin ne anlama geldigi anlasilcak. Umarim önlemlerini bir an önce alirlar...
  • dünyanın bu en zor işini icra eden saygı değer kaptanlarımıza sahip çıkalım sayın töshid. .
  • Yorumlarin bazisini cok sacma buldum. Konusmalardan anlasildigi uzere TA (Traffic Advisory) alinmis ve kaptan hemen kacinma yapmis.Bu yanlis bir hareket. TA alindiginda ilgili trafige bakilir, trafik gorulmeye calisilir, tirmanma ya da alcalma hizi azaltilir ama kacinma yapilmaz.TA ikazi alindiginda olumcul tehlike yoktur,potansiyel tehlike vardir.RA (Resolution Advisory) geldiginde ucaktaki TCAS cihazlarinin uyarisi dogrultusunda kacinma manevrasi yapilir. TA ikazlari ve olaylari icin rapor yazilmasi zorunlu degildir ama RA ikazlari ve kacinmalari icin rapor yazilmak zorundadir. Istanbul trafigini hali icler acisidir.Telsiz konusmalari, kontrollerler cok yogundur.Bu sorunlara davetiye cikarmaktir, derhal tedbir alinmalidir.

Geçtğimiz hafta Çarşamba günü (13 Ekim 2010) İstanbul semalarında yaşanan olayda iki uçağın birbirine 300 feet yani 100 metre aralığında yaklaştığı ortaya çıktı.

Atatürk Havalimanı’na inmek için yaklaşan THY'ye ait yolcu uçağı, yine İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan kalkan ve tırmanışta olan bir uçağın üstünden yalnızca metrelerle ölçülebilecek bir farkla geçti.

İnişteki uçağın pilotu yaşadığı tehlikeyi fark etmesi olası bir faciayı önlemiş oldu.

AirportHaber olarak, elimize daha önce ulaşan ancak dün 20 Ekim Dünya Hava Trafik Kontrolörleri Günü olması nedeniyle ATC’lerin bu özel gününe gölge düşürmemek için yayınlamadığımız o anın ses kaydını şimdi yayınlıyoruz.

İşte Pilot ve kule arasında yaşanan o konuşmalar:

İKİ UÇAK AHL'DE ÇARPIŞACAKTI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (55)

Misafir ~ 13 yıl önce
m.ali birand yaptı bari havacı olarak geçinen sizler yapmayın, arkadaş rapor edilmemesi için yalvarmıyor sadece rapor edilip edilmeyeceğini soruyor çünkü onun açısından rapor edilecek birşey yok bu basit bir airmiss kimse ölümden falan dönmedi bunlar istandulda sık sık olan yakın geçmeler, uçaklar Ra bile almamış tamamen pilotun abartması

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
eski bir hava trafik kontrolörü yeni bir pilot olarak diyorum ki: rapor edilmemesi için bu şekilde pilota yalvarılması ,karakter olarak zayıflığın göstergesidir. Bu acizliğin ve daha birçok sorunun altında yatan neden ,atc nin talimat veren konumunda olmasına rağmen pilotun 6 da 1 i maaşını almasıdır. Ben en çok eski meslektaşımın yalvarır tarzdaki konuşmalarına üzüldüm.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Şaka mı bu yaa nasıl bir savunmadır ''bir anlık dalgınlığıma geldi''...o kadar insan hayatını kaybetsin olur mu bir anlık dalgınlığın yüzünden ??? bu olay kesinlikle rapor edilmeli !!! Burdan sorumlu kaptana sesleniyorum eğer rapor edilmezse bence sizde yaptığınız işin ciddiyetinin ve yaşanan olayın farkında değilsiniz demektir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Angelina jolie hastası birisi olarak ,onun da oynadığıPushing Tin diye bir film seyretmiştim .Hava Trafik Memurlarının hayatlarnı anlatıyordu. Filmde ne kadar çık uçak idare edersen ve ne kadar yakın ama kontrollü olursan o kadar iyi hava trafikçi olursun gibi bir izlenim veriliyordu. Bu olayın bu kadar büyütülmesi bana biraz garip geldi. Havaalanında izliyorum da aten birçok uçak birbirlerine gayet yakın uçuyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Geçen yıl Tübitak olarak Ankara da birleştirilecek olan Saha kontrolle ilgili Ankara hava trafik merkezine bir gezi yapmıştık. Hakkaten adamlar baya zor şartlarda çalışyorlar. Bir de olay kuleden çok öte .Havada uçan tüm uçakların yolların üzerinde bu adamların sürekli takibiyle uçtuklarını ve birbirlerinen uzak tutulduklarını görünce hakikaten çok şaşırmıştım .Cidden Allah kolaylıklar versin .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ben İbrahim Yalı kaptan :)) Çok güldüm .. Baya başarılısın Yalı kaptan ... Rapor etme sen teğet geçersin bugün yarın yanak yanağa geldiğinde rapor edersin ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
21.37'ye katılıyorum. Madem bu olay deşifre oldu, o günkü radar kayıtlarına bakılsın. Olay yorum pencerelerinde ya da gazete sütularında bilen-bilmeyenler tarafından tartışılacağına yetkililer tarafından incelenip sonuçlandırılsın. Tüm pilotların şirket veya kendi usulleri yerine AIP'de yayınlanan usulleri kullanması lazım. Avrupada sektirmeyenler, İST'da aynı talimatı ATC'ye 3 kere söyletiyorlar. Kullanılacak süratler belirtimişken BIGA'dan 210 K.ta gelenler var. HI SPD denince de 220'ye çıkarıyor. Kontrolörü de, arkadan gelen adamı da deli ediyor. Herkesin kafasına göre takıldığı yerde kontrolör AIP'ye/talimatlara uymayanı patern dışına atmalıdır. Telsiz disiplinine ne oldu? Bu kayıt niçin Kontrolörler gününde servis edildi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yakinda bir kaza olacak, o zaman rapor etmemenin ne anlama geldigi anlasilcak. Umarim önlemlerini bir an önce alirlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
dünyanın bu en zor işini icra eden saygı değer kaptanlarımıza sahip çıkalım sayın töshid. .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumlarin bazisini cok sacma buldum. Konusmalardan anlasildigi uzere TA (Traffic Advisory) alinmis ve kaptan hemen kacinma yapmis.Bu yanlis bir hareket. TA alindiginda ilgili trafige bakilir, trafik gorulmeye calisilir, tirmanma ya da alcalma hizi azaltilir ama kacinma yapilmaz.TA ikazi alindiginda olumcul tehlike yoktur,potansiyel tehlike vardir.RA (Resolution Advisory) geldiginde ucaktaki TCAS cihazlarinin uyarisi dogrultusunda kacinma manevrasi yapilir. TA ikazlari ve olaylari icin rapor yazilmasi zorunlu degildir ama RA ikazlari ve kacinmalari icin rapor yazilmak zorundadir. Istanbul trafigini hali icler acisidir.Telsiz konusmalari, kontrollerler cok yogundur.Bu sorunlara davetiye cikarmaktir, derhal tedbir alinmalidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000