20 Mart 2010, Cumartesi 08:40:32

Hızlı büyüyen THY'nin uçaklarından korkalım mı?

Radikal Gazetesi yazarlarından Funda Özkan, Türk Hava Yolları'ndaki hızlı büyümeyi köşesine taşımış. İşte Özkan'ın kaleme aldığı o yazı...
  • Yorumcunun dediği yapılırsa yolcu kendisini gerçekten "star" gibi hisseder. Olmaz, bize gelmez bu. Biz ancak Hollywood'ta gerçekten star olanlara kendilerini star gibi hissetirecek bilgi, tecrübe ve anlayışa sahibiz. Star adama kendini star gibi hissetirmeyi becerebiliriz, evet evet yapabiliriz bunu :)
  • Herkes işini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor.Bir yolcu bileti alınca uçagı satın almış olursun.herkes senin kölen olur.Yeterki sen çalışanların insan oldugunu unutma.
  • Ben yolcuyum. Havalimanina adim attigim andan itibaren, tum servisleri THY ile bagdastiririm. Bir tek polisi ayirt edebilirim. Ben nereden bilirim yer hizmetlerini, havalimani personelini, catering firmasini, teknisyenini. THY bu firmalardan ucretiyle servis almiyor mu? O zaman adam gibi denetleyecek, yolcusunu el ustunde tutacak. Ucakta kaba bir kabin memuru varsa, ben aninda tum THY ile bagdastiririm. Kimse de beni yargilayamaz. Ben yolcuyum, THY'nin musterisiyim. THY ticari bir sirketse, en basit kurali yani "musteri velinimettir" kuralini bilmelidir. Maalesef bizde THY velinimet olmus cikmis. Cok ucak, dusuk servis, yorgun personel, yetkin olmayan teknisyen vs.. Takim ruhu da yok. Bu arada atalarimiz da der ki "nerede cokluk...."
  • NİYE BEKLEDİN Kİ;
  • filo yeni eski dedikleriniz kargo uçağı olarak kullanılıyor.uçun bakalım 734lerle a300lerle o zaman ben görürüm tekniği..yeşil yelek giymekle uçak teknisyeni olunuyor mu o zaman anlaşılır .
  • herhangi bir uçağın bakımını yapacak bir uçak teknisyeni olabilmek için ne 5 sene anadolu teknik okuyun yaz kış hangarda işi öğreneceğim diye tırmanın ne de sivil havacılık okuyun.son alınan insanlara bir bakın..kıytırık bir meslek lisesini zar zor bitirip partiden bir torpil ayarlarsanız UÇAK TEKNİSYENİ olabilirsiniz.not:rizeli olmak tercih sebebidir.
  • 15 senelik yetişmiş elemanlar pegasus'a geçtiler.ve hala geçişler devam ediyor.lisansı olmayanlar ise biran önce alıp gitmek için uğraşıyorlar.bunca yıldır bir sene içinde bu kadar uçak teknisyeni özel şirketlere geçmemişti.peki büyük maaş farkları ve sosyal imkanların yeterli olmamasına rağmen bu insanlar neden özele geçiyorlar düşünün bakalım.ipucu :huzur
  • Sağol sayende öğrendik profesyonelliğin ne demek olduğunu. Demek ki ""yer hizmetlerini"" de havayolunun kendisi veriyormuş ha? Sen git biraz dolaş, oku, sor, öğren, ondan sonra gel yorum yaz canım kardeşim..
  • Hizli ve buyuk oranda buyuyen sirketler tipte tecrubeli pilot almali. sirketin yarisi egitimde olursa kazalar kacinilmaz olur. emirates, gulf air, ettihad gibi sirketlerin pilot alim ilanlarina bakarsaniz en azindan tipte 500 minumum 1500 saat sarti var. emiratesde ise ikinci pilot icin bile 4000 saat sarti var.
  • Uçağı karşılaması gereken görevli ortada yok.Uçağın bütün kapıları kapıları kapalı ama tellak gönderen de yok.İşte THY deki durum.Tarifeli uçağında üstelik 45 dakikalık rötarlı.Uçağı karşılaması gereken personel uçağa teşrif etmediği için körüğe yanaşmış uçağımızın içinde yarım saat ayakta bekliyoruz.İşe göre adam değilde adama göre iş yaratırsan olacağı bu.Lütfen biraz daha profosyellik,Bu da bizlerin hakkı.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Hamdi Topçu şirketin bu yıl yapacağı atılımları anlatıyor:

“Şu an 134 uçağımız var, yıl sonunda 157‘ye ulaşacağız. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, 2023’te hedefimiz 250 uçağa ulaşmak. Şu an 157 noktaya uçuş yapıyoruz, yıl sonunda 168 olacak. Hem uçuş noktamızı artırıyoruz hem de uçuş sayımızı. Mesela Suriye’ye 2003’te haftada 4 sefer yapılıyordu, iki ülke arazında vizelerin kalkması, ilişkilerin düzelmesiyle birlikte sefer sayımızı 36’ya çıkardık.”

İnşallah bir daha facia başına gelmez ama her kazada personelin ağır iş yükünden söz ediliyor. Hamdi Topçu‘ya soruyorum:

“1700 kokpit ekibimiz var, 650’si kaptan pilot. Filo hızla büyüyor. Eskiden pilotların yüzde 100’ü hava kuvvetlerinden sağlanıyordu. Bu oran şimdi yüzde 7’ye düştü. Haziran ayına kadar 300 yabancı kaptan pilot THY ekibine katılmış olacak. Şu an yabancı kaptan pilotların sayısı 140.”

Çalışma saatleri?

“Ekibini en az uçuran havayolu şirketlerinden biriyiz. Sivil Havacılık kuralı hosteslerde ayda 110 saattir, bizde 70 saat. Bu yıl 1000 hostes alacağız.”

Sık uçan bir yolcu olarak merakımı gidermeye çalışıyorum:

“THY’nin bu kadar hızlı büyümesiyle birlikte teknik ekibin yeterli olmadığı, teknik bakımın aksayabileceği fısıltı olarak özellikle kaza zamanları internet dünyasında haber oluyor. THY’ye güvenim azalsın mı?”

Hamdi Topçu şu karşılığı veriyor:

“Aksine benim güvenim daha da artıyor. Uçağın bakımsızı diye bir şey olmaz. Sivil Havacılık’ın denetimden sonra ‘uçar’ dediği her uçak uçar. Biz denetimi daha da sıkılaştırdık. Bakım ve denetimin bir prosedürü var, o prosedür gerçekleşmeden uçuş olmaz. Sivil Havacılık’a göre iki kişinin denetimi yeterliyken, biz üçüncü bir kişiye daha denetlettiriyoruz. Sivil Havacılık’ın sınırlarının da üstünde kontrol yaptırıyoruz. Filo, Avrupa’nın en genç filosu. Bugüne kadar bakımsızlıktan THY’nin hiç bir uçağı düşmedi.”

Uçakta domates suyu niye içilir?

Sık uçak yolculuğu yapanlar bilir, en çok tüketilen içeceklerden biri domates suyu. Karada aklıma bile gelmez ama nedense uçuş sırasında zaman zaman benim de canım domates suyu ister. THY‘nin yemek servisini yapan Turkish Do&Co‘nun ortağı Attila Doğudan “Hayatta yerdeyken içmem, havada benim de canım istiyor” diyor.

Yan koltuktakinden görüp özenme mi?

Değil.

Bir hekimin yazısı okumuştum. Yüksek basınçta vücudun ‘C‘ vitamini ihtiyacı nedeniyle canımız domates suyu istermiş. Niye domates suyu da, portakal suyu değil?

Attila Doğudan “İlginçtir tüm dünyada, tüm kültürlerde domates suyu talebi var uçuş sırasında” diye anlatıyor.

Şu tahminde bulunuyor:

“Belki de eğlenceli bir ürün olduğu için. Karabiber tuz koyuyorsun, vakit geçiriyorsun”

Şunu da sordum:

“Yeryüzünden 9 bin, 10 metre yükseklikte bünyemiz bir şekilde etkileniyor. Yukarıda yemekte neye dikkat etmeli?”

Attila Doğudan, “Bize kalsa yemeklere hiç tuz koymayacağız ama yolcu hoşnut kalmaz. Mümkünse uçuş sırasında hiç tuz almamak gerekiyor çünkü vücut yeterince su kaybediyor.”

‘Rötar çilesi azaldı’

Havaalanında, kalkışa geçmeden önce uçak içinde, İstanbul’a inişe geçeceğini umarken Tuzla veya Tekirdağ semasında tur atmaktan hepimiz nefret ediyoruz. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Hamdi Topçu, “Atatürk Havalimanı’ndaki pist yetersiz kalıyor, bizde de bir hata olunca rötarlar katlanarak büyüyor” diyor. Tüm charter, kargo ve özel uçakların seferinin Sabiha Gökçen’e kaydırıldığını söylüyor. Rötarlar biraz azalmış.

En çok rötar sabah 7 ile 10 arasında. İç-dış hat uçuşlarını güne yaymak mümkün değil mi?

Değilmiş. “Gün içinde altı dalga var” diyor Hamdi Topçu. “Sabah 5 ile 7.30 arası Ortadoğu’dan, 7 ile 10 arası İstanbul’dan Avrupa’ya, sonra Amerika dalgası” diye sıralıyor.

Funda ÖZKAN
RADİKAL

Hızlı büyüyen THY'nin uçaklarından korkalım mı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (38)

Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumcunun dediği yapılırsa yolcu kendisini gerçekten "star" gibi hisseder. Olmaz, bize gelmez bu. Biz ancak Hollywood'ta gerçekten star olanlara kendilerini star gibi hissetirecek bilgi, tecrübe ve anlayışa sahibiz. Star adama kendini star gibi hissetirmeyi becerebiliriz, evet evet yapabiliriz bunu :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Herkes işini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor.Bir yolcu bileti alınca uçagı satın almış olursun.herkes senin kölen olur.Yeterki sen çalışanların insan oldugunu unutma.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ben yolcuyum. Havalimanina adim attigim andan itibaren, tum servisleri THY ile bagdastiririm. Bir tek polisi ayirt edebilirim. Ben nereden bilirim yer hizmetlerini, havalimani personelini, catering firmasini, teknisyenini. THY bu firmalardan ucretiyle servis almiyor mu? O zaman adam gibi denetleyecek, yolcusunu el ustunde tutacak. Ucakta kaba bir kabin memuru varsa, ben aninda tum THY ile bagdastiririm. Kimse de beni yargilayamaz. Ben yolcuyum, THY'nin musterisiyim. THY ticari bir sirketse, en basit kurali yani "musteri velinimettir" kuralini bilmelidir. Maalesef bizde THY velinimet olmus cikmis. Cok ucak, dusuk servis, yorgun personel, yetkin olmayan teknisyen vs.. Takim ruhu da yok. Bu arada atalarimiz da der ki "nerede cokluk...."

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
NİYE BEKLEDİN Kİ;

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
filo yeni eski dedikleriniz kargo uçağı olarak kullanılıyor.uçun bakalım 734lerle a300lerle o zaman ben görürüm tekniği..yeşil yelek giymekle uçak teknisyeni olunuyor mu o zaman anlaşılır .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
herhangi bir uçağın bakımını yapacak bir uçak teknisyeni olabilmek için ne 5 sene anadolu teknik okuyun yaz kış hangarda işi öğreneceğim diye tırmanın ne de sivil havacılık okuyun.son alınan insanlara bir bakın..kıytırık bir meslek lisesini zar zor bitirip partiden bir torpil ayarlarsanız UÇAK TEKNİSYENİ olabilirsiniz.not:rizeli olmak tercih sebebidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
15 senelik yetişmiş elemanlar pegasus'a geçtiler.ve hala geçişler devam ediyor.lisansı olmayanlar ise biran önce alıp gitmek için uğraşıyorlar.bunca yıldır bir sene içinde bu kadar uçak teknisyeni özel şirketlere geçmemişti.peki büyük maaş farkları ve sosyal imkanların yeterli olmamasına rağmen bu insanlar neden özele geçiyorlar düşünün bakalım.ipucu :huzur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sağol sayende öğrendik profesyonelliğin ne demek olduğunu. Demek ki ""yer hizmetlerini"" de havayolunun kendisi veriyormuş ha? Sen git biraz dolaş, oku, sor, öğren, ondan sonra gel yorum yaz canım kardeşim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hizli ve buyuk oranda buyuyen sirketler tipte tecrubeli pilot almali. sirketin yarisi egitimde olursa kazalar kacinilmaz olur. emirates, gulf air, ettihad gibi sirketlerin pilot alim ilanlarina bakarsaniz en azindan tipte 500 minumum 1500 saat sarti var. emiratesde ise ikinci pilot icin bile 4000 saat sarti var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Uçağı karşılaması gereken görevli ortada yok.Uçağın bütün kapıları kapıları kapalı ama tellak gönderen de yok.İşte THY deki durum.Tarifeli uçağında üstelik 45 dakikalık rötarlı.Uçağı karşılaması gereken personel uçağa teşrif etmediği için körüğe yanaşmış uçağımızın içinde yarım saat ayakta bekliyoruz.İşe göre adam değilde adama göre iş yaratırsan olacağı bu.Lütfen biraz daha profosyellik,Bu da bizlerin hakkı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000