12 Kasım 2010, Cuma 09:09:51

"HER HAVAYOLUYLA REKABET EDECEK GÜÇTEYİZ"

Her yıl yüzde 20 büyüyerek Avrupa'nın dördüncü büyük havayolu şirketi haline gelen Türk Hava Yolları'nın Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin içeride ve dışarıda artık bütün havayolu şirketleriyle rekabet edecek güçte olduğunu söyledi.
  • Siz SN.Başbakan'a dua edin. Sn Başbakan Destek vermese THY ancak Nijerya Hava Yolları kalitesinde olur. Yatıp kalkıp Sn Başbakana Dua edin. Desteğini çekerse rezil olursunuz tüm dünyaya.
  • koskoca thy ni bakkala benzeten takunyali badem ve saz takimindan ne bekliyorsunuz daha???? bu kafayla duvara toslamalari yakindir...sadece bilet satarak mi para kazaniyor bu sirket ve sadece maaslar mi masraf??? eh koca ulkem ve thy kimlerin elinde oyuncak oldun ????
  • HERKES BİLİYO KİMSE SÖYLEYEMİYO.AHL ARTIK İSTANBULA YETMİYOR.İSTANBULA ARTIK 4 PİSTLİ YENİ BİR HAVAALANI ŞART.ARTIK SİLİVRİYEMİ ÇATALCAYAMI YAPARLAR BİLİNMEZDE BİR AN ÖNCE BAŞLANSIN.RÖTARLARIN YÜZDE 50 Sİ AHL YÜZDE 50 Sİ THY NİN YENİ KURDUGU ŞİRKET KAYNAKLI.YALANSA YALAN DİYİN.ALANDAKİ 3-5 TECRÜBELİ THY PERSONELİDE İŞİ ÇEVİRMEYE YETMİYO.YANA YAKILA ORTADA THY PERSONELİ ARIYORUZ DIŞHATLARDA YOLCU OLARAK.
  • SAYIN GENEL MÜDÜRÜM , RİCA ETSEK APRONDA OPERASYONDA ÇALIŞAN ARKADAŞLARIN MAAŞLARINDA İYİLEŞTİRME YAPABİLİRMİSİNİZ?YAZIN SICAKTA,KIŞIN KARDA ÇALIŞAN THY OPERASYONDAKİ ARKADAŞLAR GENEL MÜDÜRLÜKTE VE DİGER BİRİMLERDE OTURAN ARKADAŞLARLA AYNI MAAŞI ALIYO MAALESEF....
  • Temel bey madem adım adım gecikmeleri izliyorsunuz neden gece saat 24:00 doğu seferlerinizin hepsini aynı saate koyup kendi kendinizi bekletiyorsunuz? Aynı anda pist başında 20 THY uçağı oluyor hemde her gün. Bütün slotlar elinizdeyken bu yığılmayı önlemek bu kadar zor mu?
  • THY'nin gecikmeleri engelleyebilmesi için İstanbul hub'da bağlantı uçağı beklememeli. LH beklemez kalan yolcuyu ya bir sonraki sefere ya başka havayoluna aktarır ya da otele yollar. TK bekliyor. Operasyonel nedenlerle gecikme diyorlar sonra. Türkçesi havayolu hatasından kaynaklanan gecikmedir bunun. Bir başka sorunda yer hizmetlerinin eğitimsizliği. Geçen gün 3 saat geciken bir seferde kapı değişince yeniden güvenlik ve vize kontrolünden geçmek gerekti. Görevliler geç gelince zaten geç kalmış olan sefer bir de yolcuların vize denetimi ve güvenlikten geçmesini bekledi. Son olarak Istanbul kulenin Heathrow kule gibi en modern simulasyon teknikleriyle iniş ve kalkış aralıklarını azaltması lazım. Kule yeterince eğitimli değil bu konuda.
  • kaptan ve kabin memuru sayısı bu büyüme karşısında yetersiz kalıyor! insanlar 12 saatte bir 4 bacak uçuyorlar. uçuş emniyeti kimsenin umrunda değil!! uçaklar yeter ki uçsun.. bu uçağı uçuranlar ne durumda diye durup bakan yok. limitler dahilinde uçuluyor olabilir ama kaç tane havayolu, limitlerini bu derece zorluyor? kaptanlar uykusuz, kabin ekibi bitkin.. herkeste kronik yorgunluk var!
  • artik dünyada yabanci yerli kalmadi. kim bilgiliyse kim cok caliskansa o is bulur. ama nerde bizim o eski savas pilotlarimiz. adamlar eski ucaklarlan heryere inip kalkiyordu vallahi helal olsun onlara.
  • haftada en fazla 2 akşam dışarıda kalırmış :) akşam ve gece arasındaki farka dikkat edelim hatta sabah kavramı da baya geniş bir zaman bazen bu kavramlar birleşebiliyor onun için kadınlar için çok iyi bir meslek değil gibi geliyor bana
  • 180 ulkenin pilotu kendi ulkelerinde is bulamadigi (2.sinif pilot) oldugu icin burda sn kotil sizin kara kasiniz kara gozunuz icin degil.kendi ulkelerinde is bulur bulmaz piiirrrr. Ama bu ulkede dogmus,yetismis, askerligini yapmis bu vatanin oz evladi issiz pilotlar hep burdaydi ve siz onlari yok saysanizda burada kalacaklar. Yabancilari cok iyi tanirim (tanimayanlarda tarih kitaplarini karistirsin biraz) yuzunuzden dostdurlar arkaniza gecince .....
Rekabet sayesinde uçak bileti ücretlerinin çok düştüğünü dile getiren Kotil, Euro bazında yurtiçi bilet fiyatlarının son 7-8 yılda üçte iki oranında gerilediğini belirtti. THY'nin başarısında Türkiye'nin dünyaya açılımının ve coğrafi konumunun büyük rol oynadığını ifade eden Kotil'e göre, başarıda personelin memnuniyetinin de büyük payı var. THY Genel Müdürü, 3 yıldır merkezdeki çalışanlarıyla piknik yaptıklarını ve aynı şekilde dünyadaki 130 ofislerinin de pikniği aksatmadığını kaydetti.
 
Son 8 yılda cirosunu 4 kat, yolcu sayısını 3 kat artıran THY'nin yeni başlayan İstanbul-Washington seferine katılan gazetecilere konuşan Genel Müdür Temel Kotil, başarının sırlarını ve yeni hedefleri anlattı. Her yeni hat açılışının ticari ve stratejik iki yönü olduğuna işaret eden Kotil, bu ikisinin de biraya gelmesinin önemine değindi. Türkiye'nin son dönemdeki ekonomi ve dış politika açılımları ile THY uçuşlarının paralel seyrettiğine işaret eden Kotil, yeni rotaların açılmasına Dışişleri'nin aktif desteğini gördüklerini söyledi. Kotil'e göre markanın başarısı için 3 faktör önemli: Para harcamak; emek vermek ve büyük markalarla yan yana durmak. Star Alliance üyeliği, Barcelona, Manchester United gibi takımların sponsorluğu, Kevin Costner'li reklamlar da bu çerçevede atılan önemli adımlar. Kotil, uçakta top oynayan Barcelona takımı reklamının bütün dünya televizyonlarında yayınlandığını vurguladı.
 
"İSTANBUL'A 100 MİLYON KAPASİTELİ YENİ HAVAALANI LAZIM"
 
Türk Hava Yolları 2015'te sektördü dünyada ilk 10'a girmeyi hedefliyor. Bunun için bugünkü yolcu sayısı olan 30 milyonun ikiye katlaması gerekiyor. Temel Kotil, İstanbul'un kesinlikle yeni bir hava limanına ihtiyaç duyduğunu vurgularken, "Şu anda Atatürk Havaalanı'nın yükü 30 milyon. Bunun yüzde 67'si THY'ye ait. Sabiha Gökçen'in de devreye alınmasına ve genişletme çalışmalarına rağmen Yeşilköy bu yükü kaldıramıyor. 7km'ye 7 km bir alanı kestiğinizde 100 milyon yolcu kapasiteli bir havaalanı yapmak mümkün. Yeni havaalanının 2050'nin ihtiyacını öngörmesi gerekir. Londra'da Heathrow'un 70 milyon kapasitesi var. Ama şaha şimdiden küçük yaptıkları için pişmanlık duyuyorlar." diye konuştu.
 
"THY'Yİ ORDU GİBİ YÖNETİYORUZ, GECİKMELERİ BİZZAT TAKİP EDİYORUM"
 
Seferlerini zamanında yapmaya özen gösterdiklerini ancak bazı aksaklıklar yaşanabildiğini dile getiren Kotil, "Uçakların zamanında kalkma oranı yüzde 80. Ama cuma ve pazartesi günleri İstanbul'daki yoğunluk nedeniyle yolcuları üzebiliyoruz." dedi. THY Genel Müdürü gecikmeleri en aza indirme konusundaki iddialarını da şöyle aktardı:
 
"Gecikmeleri minimuma indirmek için filoyu ordu gibi yönetiyoruz. Yarım saatlik bir gecikme varsa, varılacak alandaki THY ofisine bu bilgi otomatik olarak gidiyor ve orada kayıp zamanı telafi etmek için hummalı bir çalışma başlıyor. Mesela uçağın temizliği normalde 5 kişiyle yapılıyorsa, zaman kazanmak için maliyet artışına bakılmadan 2 kat eleman görevlendiriliyor. Gecikmeleri bizzat takip ediyorum. 30 dakikayı 1 dakika geçen gecikmeler gerekçesiyle birlikte anında bana rapor ediliyor."
 
"HER KURUŞUN PEŞİNE DÜŞÜYORUZ"
 
Havacılığı parakende satış olarak gördüğünü söyleyen Kotil'in hesabı basit: "20 milyon bilet satıyoruz. 6 milyarlık ciroyu böldüğünüzde her biletin fiyatı 300 dolar. Adeta büyük bakkalı andıran bu işletmede iyi hesap yapmazsanız zarar çok büyük olur. Bu yüzden kuruşların hesabını yapıyor, peşine düşüyoruz. İngilizlerin bir sözü var: Kuruşları korursanız, liralar kendini korur. Uçaklara ve yakıta ödenen bedel çıktığında THY'nin elde ettiği gelirin yüzde 44'ü ülke içinde kalıyor."
 
Kotil'e göre bu yönüyle Türkiye'nin borsada özelleştirilen tek şirketi olan THY, Türkiye'nin en büyük ihracatçısı. Yüzde 51 hissesi borsada, yüzde 49'u ise Özelleştirme İdaresi'nde olan THY'nin başarısında özel bir şirket olarak yönetilmesinin payı büyük.
 
"AFRİKA'YI DÜNYAYA EN İYİ BAĞLAYAN HAVAYOLU OLACAĞIZ"
 
THY yönetimi, rakiplerine yeni pazarlara açılarak, 'kılcal noktalara' uçuşlar düzenleyerek fark atacak. Genel Müdür Kotil, bu çerçevede Afrika'yı önemsediklerini aktardı. "Afrika'nın her noktasını kaplamaya karar verdik. Şu anda 17 noktaya uçuyoruz, çok yakında belki 37 nokta olacak." Diyen Kotil, bu kararı almalarında, kara kıtanın 'çok büyük bir pazar olmasına rağmen, oraya uçan çok havayolu olmaması'nın etkili olduğunu söyledi. Temel Kotil, "Büyük uçaklarla uçmak mantıklı değil, ancak tek koridorlu 10 uçağa ekstra yakıt tankı ekleyerek ve koltuklarını genişleterek buraya açılacağız. Hedef, Afrika'yı dünyaya bağlayan en iyi havayolu olmak. Afrika'da ve Avrupa'da kılcal noktalara yaptığımız uçuşlar, THY'ye rakiplerine karşı büyük avantaj sağlayacak. Bu çerçevede örneğin yeni başlayan Washington seferimiz, orada yaşayan çok sayıda Afrikalının tercihi olacak." ifadelerini kullandı.
 
"GÜVENLİĞİ RİSKE ATARAK BÜYÜMÜYORUZ"
 
Kotil, büyürken güvenliği ihmal etmediklerini de vurguladı. "Geçmişte kaza geçiren bir havayolu olduğumuz için uçuş güvenliğine herkesten çok önem veriyoruz." diyen Kotil, güvenlik için hiçbir masraftan kaçınmadıklarını aktardı. THY Genel Müdürü, şöyle konuştu:
 
"Mali durumumuz çok iyi, bu yüzden güvenlik için gerekli hiçbir şeye tamah etmiyoruz. Emniyet için 1 harcamak gerekiyorsa, 2 harcıyoruz. 3 harcamaya da hazırız. Evet büyüyoruz, daha büyümeliyiz. Ama uçuş ve teknik kadromuza, 'Siz büyümeyi düşünerek strese girmeyin. Standartları asla zorlamayın' diyoruz. Dünyada istediğimiz kadar pilot bulabiliriz. Şu anda yabancı pilot sayısı 180'i geçmiş durumda. Birçok da başvuru var. Bayanların da pilotluğa ilgi duymasını istiyoruz. Haftada en fazla iki akşam dışarıda kalırlar, kadınlar için çok iyi bir meslek."
"HER HAVAYOLUYLA REKABET EDECEK GÜÇTEYİZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (31)

Misafir ~ 13 yıl önce
Siz SN.Başbakan'a dua edin. Sn Başbakan Destek vermese THY ancak Nijerya Hava Yolları kalitesinde olur. Yatıp kalkıp Sn Başbakana Dua edin. Desteğini çekerse rezil olursunuz tüm dünyaya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
koskoca thy ni bakkala benzeten takunyali badem ve saz takimindan ne bekliyorsunuz daha???? bu kafayla duvara toslamalari yakindir...sadece bilet satarak mi para kazaniyor bu sirket ve sadece maaslar mi masraf??? eh koca ulkem ve thy kimlerin elinde oyuncak oldun ????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
HERKES BİLİYO KİMSE SÖYLEYEMİYO.AHL ARTIK İSTANBULA YETMİYOR.İSTANBULA ARTIK 4 PİSTLİ YENİ BİR HAVAALANI ŞART.ARTIK SİLİVRİYEMİ ÇATALCAYAMI YAPARLAR BİLİNMEZDE BİR AN ÖNCE BAŞLANSIN.RÖTARLARIN YÜZDE 50 Sİ AHL YÜZDE 50 Sİ THY NİN YENİ KURDUGU ŞİRKET KAYNAKLI.YALANSA YALAN DİYİN.ALANDAKİ 3-5 TECRÜBELİ THY PERSONELİDE İŞİ ÇEVİRMEYE YETMİYO.YANA YAKILA ORTADA THY PERSONELİ ARIYORUZ DIŞHATLARDA YOLCU OLARAK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SAYIN GENEL MÜDÜRÜM , RİCA ETSEK APRONDA OPERASYONDA ÇALIŞAN ARKADAŞLARIN MAAŞLARINDA İYİLEŞTİRME YAPABİLİRMİSİNİZ?YAZIN SICAKTA,KIŞIN KARDA ÇALIŞAN THY OPERASYONDAKİ ARKADAŞLAR GENEL MÜDÜRLÜKTE VE DİGER BİRİMLERDE OTURAN ARKADAŞLARLA AYNI MAAŞI ALIYO MAALESEF....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Temel bey madem adım adım gecikmeleri izliyorsunuz neden gece saat 24:00 doğu seferlerinizin hepsini aynı saate koyup kendi kendinizi bekletiyorsunuz? Aynı anda pist başında 20 THY uçağı oluyor hemde her gün. Bütün slotlar elinizdeyken bu yığılmayı önlemek bu kadar zor mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY'nin gecikmeleri engelleyebilmesi için İstanbul hub'da bağlantı uçağı beklememeli. LH beklemez kalan yolcuyu ya bir sonraki sefere ya başka havayoluna aktarır ya da otele yollar. TK bekliyor. Operasyonel nedenlerle gecikme diyorlar sonra. Türkçesi havayolu hatasından kaynaklanan gecikmedir bunun. Bir başka sorunda yer hizmetlerinin eğitimsizliği. Geçen gün 3 saat geciken bir seferde kapı değişince yeniden güvenlik ve vize kontrolünden geçmek gerekti. Görevliler geç gelince zaten geç kalmış olan sefer bir de yolcuların vize denetimi ve güvenlikten geçmesini bekledi. Son olarak Istanbul kulenin Heathrow kule gibi en modern simulasyon teknikleriyle iniş ve kalkış aralıklarını azaltması lazım. Kule yeterince eğitimli değil bu konuda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kaptan ve kabin memuru sayısı bu büyüme karşısında yetersiz kalıyor! insanlar 12 saatte bir 4 bacak uçuyorlar. uçuş emniyeti kimsenin umrunda değil!! uçaklar yeter ki uçsun.. bu uçağı uçuranlar ne durumda diye durup bakan yok. limitler dahilinde uçuluyor olabilir ama kaç tane havayolu, limitlerini bu derece zorluyor? kaptanlar uykusuz, kabin ekibi bitkin.. herkeste kronik yorgunluk var!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
artik dünyada yabanci yerli kalmadi. kim bilgiliyse kim cok caliskansa o is bulur. ama nerde bizim o eski savas pilotlarimiz. adamlar eski ucaklarlan heryere inip kalkiyordu vallahi helal olsun onlara.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
haftada en fazla 2 akşam dışarıda kalırmış :) akşam ve gece arasındaki farka dikkat edelim hatta sabah kavramı da baya geniş bir zaman bazen bu kavramlar birleşebiliyor onun için kadınlar için çok iyi bir meslek değil gibi geliyor bana

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
180 ulkenin pilotu kendi ulkelerinde is bulamadigi (2.sinif pilot) oldugu icin burda sn kotil sizin kara kasiniz kara gozunuz icin degil.kendi ulkelerinde is bulur bulmaz piiirrrr. Ama bu ulkede dogmus,yetismis, askerligini yapmis bu vatanin oz evladi issiz pilotlar hep burdaydi ve siz onlari yok saysanizda burada kalacaklar. Yabancilari cok iyi tanirim (tanimayanlarda tarih kitaplarini karistirsin biraz) yuzunuzden dostdurlar arkaniza gecince .....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000