24 Eylül 2009, Perşembe 08:35:21

Havayolu regülasyon çalışmaları tamamlandı

Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde, "HEDEF-2023" kapsamında "27 Eylül - 1 Ekim 2009" tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek 10. Ulaştırma Şurası çalışmalarında sona yaklaşıldı...

Hazırlıklar kapsamında ilki 27 Nisan 2009 tarihinde başkanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru tarafından yapılan Havayolu Regülasyon Çalıştayı'nın ikinci ve üçüncü toplantıları sırasıyla 22 Mayıs 2009 ve 23 Haziran 2009 tarihlerinde Ankara'da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü binasında, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, bilim çevreleri ve sivil toplum kuruluşlarından yetkililerin katılımıyla gerçekleşmişti.

Havayolu Regülasyon Çalıştayı'nca yapılan çalışmalar sonucu oluşturulan rapor; sivil havacılık faaliyetlerinin emniyetli, güvenli ve çevreye duyarlı bir şekilde sürdürülebilir bir gelişme içinde olmasını teminen gerekli olan organizasyonel yapısı ve mevzuata uygun bir biçimde, sektöre yol gösterici bir rehberlik yapma amacına yönelik olarak hazırlandı.

Çalıştay raporu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Sivil Havacılık Genel Müdürü ve Çalıştay Başkanı Dr. Arıduru, raporda geçmişten günümüze sivil havacılık alanında gerçekleştirilmiş olan faaliyetlerin değerlendirmesinin yapılarak, Türkiye'de sivil havacılığın tarihçesinin belirtildiğini ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yapısı ve işleyişine yer verildiğini; dünyadaki sivil havacılık otoritelerinin yapılarının da incelenerek, Türkiye'nin havacılık alanında gerek organizasyon gerekse de mevzuat alanlarında 2023 hedefleri üzerine değerlendirmelerde bulunulduğunu vurguladı.

Raporun içeriği hakkında da bilgi veren Genel Müdür Dr. Arıduru,  SHGM'nin daha etkin ve verimli bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesini teminen yeniden yapılandırılması, havaalanı işletmeciliği ile hava seyrüsefer hizmet sağlama görevlerinin birbirinden ayrılması ve uluslararası alandaki uygulamalara uygun bir Kaza Tahkikat Kurulu'nun ülkemizde oluşturulması gibi  bazı kararlara raporda yer verdiklerini ifade ederek gerçekleştirilecek şuradaki panellerde bunlar üzerinde konuşmalar gerçekleştirileceğini belirtti. Bunun yanı sıra sivil havacılık faaliyetlerinde bulunan işletmelerin önündeki bürokratik engellerin kaldırılması ve yeni teşviklerin getirilmesi yönündeki önerilerin de panellerde tartışılacağının altını çizdi.

Şura programı dahilinde 29 Eylül 2009 Salı günü saat 14:30 / 17:30 saatleri arasındaki oturumda, Hava Ulaştırması Regülasyonu adlı bir panel düzenlenecek. Panelde oturum başkanı Prof. Dr. Mustafa Cavcar ve Çalıştay Başkanı Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Arıduru'nun yanı sıra THY Genel Müdürü Temel Kotil, TALPA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ziya Yılmaz, UTED Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Kırmacı, İTÜ Uçak ve Uzay Bl. Müh. Bölüm Bşk. Prof. Dr. M. Şerif Kavsaoğlu yerli panelistler olarak yer alırken, yabancı panelistler olarak da Avrupa Komisyonu Havacılıktan Sorumlu Ulaştırma Direktörü Daniel Calleca, Eurocontrol Genel Müdürü David Mcmillan ve EASA İcra Direktörü Patrick Goudou yer alacak.

Havayolu regülasyon çalışmaları tamamlandı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000