16 Haziran 2008, Pazartesi 14:56:05

Havayollarının imdadına yolcular yetişti!

DHMİ verilerine göre, 2007’de iç hatta 4 milyon 319 bin 598 yolcu, dış hatta ise 2 milyon 712 bin 354 taşındı...
  • HAVAYOLLARI YOLCU SAYISINI ARTIRIYOR AMA ÇALIŞANLARININ ADAM BAŞINA SAATLERİNİ DE ARTIRIYOR. UÇUŞ EMNİYETİ, PİLOTUN EĞİTİM KALİTESİ, KABİNİN EĞİTİM KALİTESİ BU DURUMDA BİRAZ DAHA ELASTİK HALE GELİYOR. YORGUNLUK VE GETİRECEĞİ OLUMSUZLUKLAR GÖZARDI EDİLİYOR. ÇALIŞAN SAYISI AYNI İKEN ARTAN UÇUŞ SAATLERİ ARTAN YORGUNLUĞU VE EMNİYETSİZLİĞİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR.

DHMİ verilerine göre, 2007’de iç hatta 4 milyon 319 bin 598 yolcu, dış hatta ise 2 milyon 712 bin 354 taşındı. Bu dönemde İzAir ile ortak uçuşlara başlayan Pegasus, 1 milyon yolcu taşırken, Atlas Jet de ortalama yüzde 82 doluluk ile çalıştı. 12 uçağını S.Arabistan'a kiralayan Onur Air ise yolcu sayısını yüzde 8 artırdı. SunExpress’in dört ayda taşıdığı yolcu sayı 2 milyona yaklaştı. 
 

Havayolu şirketleri petrol fiyatları yükseldiği halde kızışan rekabet nedeniyle fiyatlarını artıramadığı için hızla eriyen kârlarını, yolcu sayısının artması sayesinde dengeleyebiliyor. Havayolu şirketleri varil fiyatı 130 dolara ulaşan yakıt giderinin yolaçtığı maliyet artışını, 4 kat artan yolcu sayısının yarattığı verimlilik ile karşılıyor.

Özel hava yolu şirketlerinde edinilen bilgilere göre İzAir ile ortak uçuşlara başlayan Pegasus Havayolları, ocak-nisan döneminde 1 milyon yolcu taşırken, Onur Air’in de yolcu sayısını yüzde 8 artırdı. Atlas Jet’in de ilk dört ayda ortalama yüzde 82 doluluk ile çalıştığı öğrenildi.

THY'deki artış yüzde 20
Öte yandan Türk Hava Yolları ( THY), 6 milyon aşkın yolcu sayısına ulaşırken, business class yolcuda yüzde 25, transit yolcuda yüzde 20 artış sağladı.

SunExpress 2 milyona ulaşıyor
SunExpress ise havayolu ulaşımında durgunluğun yaşandığı kış döneminde bile gelirini yüzde 20.5 artırarak dört ayda 7 bin 292 uçuşla, yolcu sayısını 1 milyon 915’e taşıdı. SunExpress’in Genel Müdürü Paul Schwaiger, “Petrol fiyatlarındaki artışın oluşturduğu olumsuzluğu daha fazla yolcuya hizmet götürerek dengelemeye çalışıyoruz” dedi.

Pegasus İzAir’le ortak uçuşlarla 1 milyon yolcu
Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat ise yılbaşından bu yana yakıttaki yüzde 50’lik artışın şirketleri ciddi sıkıntıya soktuğunu belirterek,  İzAir ile ortak uçuşlarla ocak-nisan döneminde 1 milyonun üzerinde yolcu taşıdıklarını söyledi.

AtlasJet % 82 doluluk
AtlasJet  Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy da, ilk 4 ayda yüzde 82 doluluk yakalayarak yaklaşık 650 bin yolcu taşıdıklarını belirtti. Onur Suudilere uçak kiraladı 
Bu arada Onur Air’in 12 uçağını Suudi Arabistan’a kiralayarak sıkıntılı dönremi aşmaya çalışıyor.
 

Havayollarının imdadına yolcular yetişti!

Yorumlar

MRSUNNY ~ 16 yıl önce
HAVAYOLLARI YOLCU SAYISINI ARTIRIYOR AMA ÇALIŞANLARININ ADAM BAŞINA SAATLERİNİ DE ARTIRIYOR. UÇUŞ EMNİYETİ, PİLOTUN EĞİTİM KALİTESİ, KABİNİN EĞİTİM KALİTESİ BU DURUMDA BİRAZ DAHA ELASTİK HALE GELİYOR. YORGUNLUK VE GETİRECEĞİ OLUMSUZLUKLAR GÖZARDI EDİLİYOR. ÇALIŞAN SAYISI AYNI İKEN ARTAN UÇUŞ SAATLERİ ARTAN YORGUNLUĞU VE EMNİYETSİZLİĞİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000