02 Kasım 2008, Pazar 07:53:35

Havayollarına hacı dopingi

Küresel finans krizinin en çok etkilediği sektörlerin başında havayolu taşımacılığı geliyor. Küçülen Avrupalı turizm şirketleri kiralık uçak siparişini iptal etmeye başlarken, Türk özel havayolu şirketleri kış döneminde azalan yolcu açığını hacca yolcu taşıyarak aşacak.
  • sky da herkes tıkır tıkır maaşlarını aliyor,kimse merak etmesin. bu sirket bugüne kadar arabistanda ucak ucurmadan maaşlarını ödedi. bu kışda her kış gibi rahat gecer....
  • SKY arabistan operasyonu gıtmeden sonlanmıstır.Çok yakında da Bu konuyla ilgili boy boy yazıları okursunuz.Bu isler lafla olmuyor.Millet Sky da maasinin derdine düsmüş Kışı nasıl gecirecegini düşünüyor..File Closed.
  • sky kadar taş düşsün başınıza ..nedir lan bu sky derdiniz..bırakın rahat çalışalım..laf üretmeyin iş üretin..
  • bir 747 Adb'de zaten şu an.. Ufak Bu Hareketlenme sadece hacı seferleriyle olmasaydı keşki... Ümidimiz 2009 Sezonu ..
  • Sky arabistanda mi :))haberde zaten bastan sona yanlis var.Sky Suudi arabistan hava yoluyle degil ozel kurulma asamasinda olan Al wafir sirketiyle anlasmiti.Ama yapılan ticari hatlardan dolayi anlasma iptal edilmistir suan.Sky gitmedi ama offici orda;)saygilar
  • sky hayali olarak ucuyor galıba arabistanda.

Krizin ardından bir taraftan tasarruf yapan firmalar diğer yandan filolarındaki fazla uçakları uçuş ekibiyle birlikte kiralayarak maddi sıkıntıyı aşmaya çalışıyor. Bu yıl 7 Türk şirketi toplam 37 uçağı yurtdışına kiraya verdi.

Saga Havayolları, filosundaki 6 uçağı Cezayir Havayolları'na kiraladı. Onur Havayolları ise Suudi Arabistan Havayolları ile iyi bir anlaşmaya imza attı; 25 uçağın 11'ini, 516 personel ile 27 Ekim 2008'den 10 Ocak 2009'a kadar Suudi Arabistan'a kiraladı. Kiraya verilen 7 Airbus 300 ve 4 Airbus 321 olmak üzere toplam 11 uçak vasıtasıyla gerçekleştirilecek operasyonla yaklaşık 10 bin saat uçuş yapılacak. Bu yılki operasyonda 96 pilot, 320 kabin, 80 teknik ile 20 yer işletme, dispeç ve ekip planlama görevlisi olmak üzere toplam 516 kişilik Onur Air ekibi görev yapacak. Son 10 yıldır aralıksız hac operasyonuna katılan şirket, bu yıl Fas'tan Hindistan'a tüm İslam ülkelerinden toplam 600 bin hacı taşımayı planlıyor. Ayrıca şirketin 6 uçağı, hac sonrası umre için tüm sene Suudi Arabistan'da kalmaya devam edecek. Atlas ve Sky Havayolları da, 5 uçağını Suudi Arabistan Havayolları'na kiraya verdi. Yurtdışına kiralanan uçaklar, özel şirketlerin yurtiçinde yolcu trafiğinin azalması sebebiyle zarar etmemesi için kalkan oluşturuyor. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri ve Saga Havayolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Musa Alioğlu, küresel kriz sebebiyle turizm şirketlerine kiralanan uçaklar için iptallerin gelmeye başladığını söyledi. Hollanda, Belçika ve Fransa'daki tur operatörlerinin uçakları iptal etmeye başladığını duyuran Alioğlu, bu yüzden özel havayolu şirketlerinin de tedbir aldığını söyledi. Havayolu şirketlerinin ilk etapta 2009 hedeflerini revize etmeye başladığına dikkat çeken Alioğlu, "Sektörde 12 yolcu ve 3 kargo hava taşımacılığı olmak üzere toplam 15 şirket var. Bu şirketler filoyu genişletmek için hedeflenen yaklaşık 25-30 uçağın alımını erteledi. Kriz fırtınası geçtiği anda tekrar uçak siparişi vermek için karar alınmaya başlanır. Şu anda siperdeyiz, kurşun yememeye çalışıyoruz." dedi.

Alioğlu, iç hatlarda uçuş yapan çoğu şirketin, fazla sefer sayısını azalttığını belirterek, 30 yolcu ile uçuş gerçekleştiren şirketlerin, zarar etmemek için seferlerini ileri saate kaydırdığını dile getirdi. Şu anda zor duruma düşen şirket olmadığını ifade eden Alioğlu, "Sektörden çekilme durumunda kalan şirketimiz bulunmuyor. Şirketlerde birleşme ve satın alınma gibi bir çaba da henüz görmedik." şeklinde konuştu. 3,5 milyar dolarlık finansal gücü olan sektörün, krizi fırsata çevirmek için ellerindeki uçakları Körfez ve Afrika ülkelerine kiraya vermeye başladığına vurgu yapan dernek yöneticisi, "Uçaklar ilk kez bu yıl çok yoğun bir şekilde yurtdışına kiraya verildi." diye konuşuyor.

94 bin kişiyi THY uçuracak

THY ise 2008-2009 hac seferlerine 30 Ekim'de Türkiye'nin 22 noktasından yapılacak ek seferlerle başladı. 94 bin hacı adayını Cidde ve Medine'ye ulaştırmayı hedefleyen şirket, gidiş-dönüş olmak üzere 190 bin yolcu taşıyacak. THY'nin 'Özel Hac Programı', 30 Ekim-10 Aralık gidiş, 11 Aralık 2008-11 Ocak 2009 arasında dönüş olmak üzere Cidde ve Medine havalimanları üzerinden gerçekleşecek. THY'nin hac seferleri, uzun menzil uçma kabiliyetine sahip geniş gövdeli ve büyük kapasiteli A340 ve A310 uçaklarla düzenlenecek. Uçuşlar için Diyanet İşleri Başkanlığı ve TÜRSAB koordinasyonu ile yurtiçi acentelerinin talepleri doğrultusunda Adana, İzmir, Antalya, Kayseri, Dalaman, Diyarbakır, Erzurum, Ankara, Şanlıurfa, Gaziantep, Isparta, İstanbul, Konya, Nevşehir, İstanbul Sabiha Gökçen, Samsun, Trabzon, Van, Bursa, Denizli, Muş ve Sivas havalimanları kullanılacak. THY aynı zamanda Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Fransa (Paris, Lyon, Nice), Almanya (Düsseldorf, Köln, Frankfurt, Münih, Berlin, Stuttgart, Nürnberg, Hamburg, Hannover), Belçika (Brüksel), İsviçre (Zürih, Basel), Hollanda (Amsterdam), Avusturya (Viyana), Danimarka (Kopenhag), İsveç (Arlanda), Norveç (Oslo), Finlandiya (Helsinki) ve İngiltere (Londra, Manchester) gibi yurtdışı noktalarından da 10 Kasım-2 Aralık arasında gidiş, 11 Aralık-31 Aralık arasında dönüş olmak üzere aktarmalı hacı adaylarını taşıyacak.

Seccade ve tesbihe 70 milyon YTL

Her yıl 100 binden fazla kişiyi kutsal topraklara uğurlayan Türkiye'de, hac malzemeleri sektörünün büyüklüğü 70 milyon YTL'ye ulaştı. Firmalar, yaklaşık 3 ay önce başlattıkları hazırlıklarını ve üretimlerini hacı adaylarının uğurlanmasına başlandığı bugünlerde de yoğun şekilde sürdürüyor. Firmalar, daha çok seccade, tesbih, ihram, yüzük ve oyuncak gibi eşya üretimi yapıp satışa sunarken, bazı firmalar da satışlarını sanal aleme taşıdı. Hacı adaylarının, gitmeden dönüşte misafirlere sunacakları seccade, tesbih, yüzük ve oyuncak gibi hediyeleri, Suudi Arabistan yerine yurtiçindeki firmalardan almaya başlaması da sektörün büyümesine katkı sağlıyor. MÜSİAD Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök, son yıllarda Suudi Arabistan'da satılan çok sayıda ürünün Türkiye'den gittiğini belirterek, "Kutsal topraklarda satın aldıkları eşyalarda 'Made in Turkey' yazısını gören hacılar da artık yurtiçindeki pazarlara yönelmeye başladı." diyor. Türkiye'de üretilen hac malzemelerinin yüzde 80'i iç pazarda eritilirken, kalan kısmı ihraç ediliyor. Adana, aa

Kabe'ye tünelle geçilen devre mülkler 10 bin dolara satışta

Suudi Arabistan'ın kutsal şehri Mekke'de Kabe'nin hemen yanı başında inşa edilmekte olan Zemzem Tower'ın komşusu El Makam Kulesi'ndeki devre mülklerin Türkiye'de satışına başlandı. Resmî satışların başlayacağı 15 Kasım'dan önce 40'ın üzerinde Türk'ün ön kayıt yaptırdığı ve en iyi dairelerden yer ayırttığı belirtilirken, 2009 yılı sonuna kadar bin satış hedefleniyor. Kabe'ye 100 metre mesafede inşa edilmekte olan kulede 32 ve 68 metrekare olmak üzere iki ayrı devre mülk tipi bulunuyor. Yedi günden oluşan devre mülkler ortalama 10 bin dolardan satılırken 12 ay vade farksız taksit seçeneği sunuluyor. Devre mülkler 2010 yılı Şubat ayında teslim edilecek. Zemzem'den daha görkemli ve daha lüks olacağı belirtilen 45 katlı El Makam Tower ile 100 metre mesafedeki Kabe'ye yer altından tünel yapılacak. Böylece devre mülk sahipleri yoğun kalabalığa karışmadan yer altından Kâbe'ye ulaşacaklar. Odaların Harem, Kâbe ve şehir olmak üzere 3 farklı manzarası var. 5 yıldızlı otel hizmeti verilecek kulede istenildiğinde Kabe'deki ezan ve dua seslerini dairenin içine yansıtan ses sistemleri bile var. Zemzem Kulesi'nin de içinde bulunduğu 7 kuleden oluşan Elbeyt'in ikinci etabı El Makam Tower'ı inşa eden Kuveytli firma Mresco'nun Türkiye Genel Müdürü Fatih Ergüven, ödenen paranın, seyahat acentesi ile umreye beş defa giden bir ailenin ödeyeceği paraya denk geldiğini, sistemin kendisini beş yılda amorti ettiğini söylüyor.

Devre mülk tarihleri hicri takvime göre belirleniyor. Hicri takvimde aylar ve günler miladi takvime göre her yıl 10 gün geriye geliyor. Her katı Kâbe'yi gören El Makam'da devre mülk sahiplerinin aynı katta ve metrekarede olmak şartıyla her yıl farklı daireleri kullanma hakkı bulunuyor. Devre mülk sahipleri ayrıca o yıl gidemezse hakkını başkalarına kiraya verebiliyor, miras bırakabiliyor ya da satabiliyor. Her yıl gitmek istemeyenler ise, kısa süre içinde hizmete girecek olan 'Tabadul' isimli internet değişim programı aracılığıyla kendi devre mülküne denk gelen puan karşılığında dünyanın birçok yerinde üyesi bulunan 500 ayrı lüks otel grubundan seçim yapabiliyor. Örneğin devre mülk sahibi, bir yıl Mekke'de umre yapacak, diğer yıl ise Roma'da ya da Paris'te 5 yıldızlı bir otelde kalabilecek. Proje, İstanbul Fuar Merkezi'nde 27-30 Kasım 2008 tarihlerinde gerçekleştirilecek Emlak Fuarı'nda sergilenecek.

Zaman

Havayollarına hacı dopingi

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Rumuz ~ 15 yıl önce
sky da herkes tıkır tıkır maaşlarını aliyor,kimse merak etmesin. bu sirket bugüne kadar arabistanda ucak ucurmadan maaşlarını ödedi. bu kışda her kış gibi rahat gecer....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sugerman ~ 15 yıl önce
SKY arabistan operasyonu gıtmeden sonlanmıstır.Çok yakında da Bu konuyla ilgili boy boy yazıları okursunuz.Bu isler lafla olmuyor.Millet Sky da maasinin derdine düsmüş Kışı nasıl gecirecegini düşünüyor..File Closed.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
sky kadar taş düşsün başınıza ..nedir lan bu sky derdiniz..bırakın rahat çalışalım..laf üretmeyin iş üretin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
bir 747 Adb'de zaten şu an.. Ufak Bu Hareketlenme sadece hacı seferleriyle olmasaydı keşki... Ümidimiz 2009 Sezonu ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
Sky arabistanda mi :))haberde zaten bastan sona yanlis var.Sky Suudi arabistan hava yoluyle degil ozel kurulma asamasinda olan Al wafir sirketiyle anlasmiti.Ama yapılan ticari hatlardan dolayi anlasma iptal edilmistir suan.Sky gitmedi ama offici orda;)saygilar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
sky hayali olarak ucuyor galıba arabistanda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000