15 Şubat 2009, Pazar 09:14:49

Havayolları iş planlarını revize ediyor

Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, bu haftaki yazısında ekonomik krizden bahsetmiş. İşte Turgut'un yazısı...

Ekonomik krizle bağlantılı olarak azalan seyahat talebi havayollarının iş planlarını sürekli revize etmesine sebep oluyor. En yoğun önlem alması gerekenler ise ekonomik bilet düşük maliyetli havayolları.

Dünya genelinde bu işin öncülerinden sayılan ABD'li Southwest, geçtiğimiz yıllarda başlattığı 'Frequent Flier'(sık uçan yolcular için özel mil programı) programını yakın tarihte daha da çeşitlendireceğini, bedava bilet hakkını belirli millere ulaşınca vermek yerine bundan böyle belli sayıdaki uçuşu takiben uygulayacaklarını ilan etti. 3-4 yıl öncesine kadar THY, Lufthansa, Singapore, British Airways gibi network taşıyıcılarının uyguladığı Frequent Flier programı artık DMH'nın da iş planlarına dahil oldu. Sektörün dinamizmi, artan rekabet derken DMH ile network taşıyıcılarının iş modelleri artık kesişir oldu. 

Southwest, ilave olarak hali hazırda en fazla ziyaret edilenler arasında ilk sıralarda yer alan web sitelerini revize edip sadeleştirerek kullanıcıya daha kolay hale getireceklerini açıkladı. Havayolu ayrıca talebin azaldığı konjonktürde bilet fiyatlarını da düşürerek uçaklardaki doluluk oranını sabit tutmaya çalışıyor. Unutmamak gerekir ki havayolu için her zaman en pahalı koltuk, boş koltuktur.

İrlanda merkezli Ryanair havayollarının CEO yardımcısı Howard Millar, Avrupa ekonomisinin gün geçtikçe daha kötüye gittiğini ve 2009 yılına dair olumlu bir sinyal alamadıklarını belirtse de, her şeye rağmen bu ekonomik durgunluğu pazar paylarını artırmak için bir fırsat olarak görüyor.

Zira İtalya'da network taşıyıcısı Alitalia'nın yaşadığı ekonomik sorunlar ve kriz sebebi ile sürekli küçülmesini fırsat bilerek Ryanair büyümeye devam ediyor. Bu arada havayolu, gelecek ay itibarıyla uçaklarda Blackberry ve cep telefonu kullanımını serbest bırakarak ticari gelirde artış elde etmeyi hedefliyor.

Cep telefonu kullanımının Türkiye'de hiçbir zaman serbest olmaması gerektiğini düşünen biri olarak, Türk bayraklı taşıyıcıların bu konuda Ryanair'i örnek almamalarını diliyor, ülkemizde başarılı düşük maliyetli havayolları uygulayıcıları Pegasus, Sunexpress, Onur ve Atlas'ın da başlatmış oldukları farklı girişimlerini daha da çeşitlendirmelerini sabırsızlıkla bekliyorum.

Havacılıkta yeniliklerin sonu olmadığı gibi hava ulaşımında geliri artırmanın ve çeşitlendirmenin de sonu yok...

Tolga Turgut

Havayolları iş planlarını revize ediyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000