15 Ekim 2018, Pazartesi 15:41:10

Hava-Sen'dan döviz borçlu pilotlarla ilgili açıklama!

Havayolu Çalışanları Sendikası (Hava-Sen), THY Akademiz mezunu pilotların Euro cinsinden borçlu olmalarıyla ilgili ilgili bir bilgilendirme mesajı yayınladı.
  • Adamın eşi dostu tanıdıgı gm yemekhanede selam verdiği DLR jurisine seciliyor, sonra adaletli elemeden bahsediliyor. Maçan yiyorsa Yabancı Juri seçilsin karşısına çık konuş. Yemez. Bu işler olağan oldu artık.
  • BU CAMIADA SIZIN GIBI INSANLAR OLDUGU ICIN MESLEKTEN NEFRET EDER HALE GELDIM. NE KADAR SEVİYESİZ VE NE KADAR DA VAROŞSUNUZ YA! YORUMLARA BAKINCA ACAİP TİKSİNİYORUM. BU İNSANLARLA AYNI HAVAYI MI SOLUYORUM DİYE YA.. HAVACILIĞIN BİR ASALETİ VARDI İÇİNE S...TINIZ. Bravo!
  • İşte sendika
  • teşekkürler havasen
  • maaş almaya geldimi dolar isteyecekler, para ödemeye geldi mi tl ödeyecekler.. asgari ücretli bile vergi verirken bu arkadaşlar anca yiyecekler. vatandaş da garibim bunları dünyayı kurtaran adam modunda görmeye devam etsin..
  • Bu sozlesmeye ımza atanlar, türkiye gibi bir ülkede bir gecede bile dövizin 2 katına çıkabilme ihtimalini göze alarak imzaladılar. Birde atpl eğitimi + type line + tüm eğitim boyunca aydın da denizli havuzlu lüks otelde kalmak + eğitim süreci boyunca her ay iki asgari ücret maaşı nın toplam karşılığı 100k Euro dan cok daha fazladır. Turkiyede sadece atpl + type en az 110k euro. Diğer husus ise, dışarda öğretmen maaşına talim olarak çalışırken, Thy sayesinde böyle prestijli kariyere adım atma imkanı elde edenler acaba hiç düşünüyor mu ; bu imkanı size veren şirketinize manevi borcunuzun karşılığı nedir ? Bırde merak ediyorum, Euro yarı yarıya düşse, acaba bu akademili f/o arkadaşlar, şirketimiz zarar ediyor, biz düşmeyen Euro kuru üstünden şirketimize borcumuzu ödemek istiyoruz der miydi ?
  • Açıklama güzel de biz bunu zaten biliyoruz. Şimdi düzeltme olunca biz mi yaptırdık diyeceksiniz? Uçuş işletmeye zaten dilekçe verdik, işletme ilgileniyor, hava civa sen
  • Aklı olan ilk kabul eden yurtdışı şrikete gider, senetleri de çöpe atar. Merak etmeyin alamazlar, isterseniz bir avukata danışın.
  • 40’000 Euro 36 ay da kesilmek üzere borçlandık Ailemiz noterden kefalet verdi Bizden her ay 1.100 Euro kesiliyor Bizim durumumuz ne olacak
  • Disarda bi ucus okulunda okusalardi euro 2 lira sayilacakti.bes para etmez sirf parasi icin pilotluk yapan (ucus aski olanlari tenzih ederim) muhendisciklere euroyu 20 den yapin

Havayolu Çalışanları Sendikası (Hava-Sen), THY Akademiz mezunu pilotların Euro cinsinden borçlu olmalarıyla ilgili ilgili bir bilgilendirme mesajı yayınladı.

İnternet sitesi üzerinden bir açıklama yapan Hava-Sen, Cumhurbaşkanlığı'nın Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararı nedeniyle sözleşmenin TL'ye çevrilmesi gerektiğini hatırlatarak pilotlara haklarını bildirdi.

Hava-Sen açıklaması:

Sendika avukatımızın, Türk Hava Yollarına euro üzerinden eğitim borcu olan pilotlarımız için hazırladığı bilgi notu:
“İşbu bilgi notu; akademi sürecindeki pilot adayları ve THY arasında imzalanan eğitim ve iş sözleşmesindeki eğitim ücretinin Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2018-32/51) kapsamında ve değerlendirilmesi amacıyla Havayolu Çalışanları Sendikası üyelerine hazırlanmıştır.
Bilindiği üzere Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı pilot ihtiyacını karşılamak amacıyla Uçuş Akademisi’nde eğitim vermek ve akabinde istihdam etmek üzere kursiyer pilot adaylarıyla sözleşme imzalamaktadır. Bu sözleşmedeki en önemli husus Sözleşmenin Sona Ermesi ve Mali Hükümler başlık kısımda düzenlenmiştir. Buradaki düzenleme; “Eğitimini müteakiben II. Pilot Adayı olan Personel, göreceği tip eğitiminden sonra II. Pilot olarak atanacak ve kendisi için yapılan eğitim hizmetleri karşılığı olarak 100.000,- Euro’yu (KDV Dahil) aylık ücretinden eşit miktarda olmak üzere kesilerek 10 yıl (120 Ay)’lık periyotta Ortaklığa ödeyecektir. “ şeklindedir.

Sözleşmenin bu hükmüne dayanarak THY tarafından kursiyerlere (2013 Yılı itibari ile) 100.000 Euro’luk Pilot Eğitim Bedeli açıklamasıyla fatura düzenlenmekte ve düzenleme tarihindeki kur üzerinden bu bedel Türk Lirası’na çevrilmektedir. Akabinde Euro cinsinden hesaplanan taksit miktarları maaştan kesilirken ödeme günündeki kurdan Türk Lirası’na çevirilerek kesinti yapılmaktadır.
Öncelikle işbu sözleşmenin 6 Ekim 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ kapsamında Türk Lirası’na çevrilmesi zorunlu olan sözleşmelerden olduğunu belirtmek gerekir. Söz konusu Tebliğ’in 17. Maddesinde Türkiye’de yerleşik yolcu, yük veya posta taşıma faaliyetinde bulunan ticari havayolu işletmelerinin döviz ile yapabileceği sözleşmeler gayrimenkul satış, gayrimenkul kiralama ve iş sözleşmeleri haricindeki sözleşmeler olarak belirtilmiş olup bu kapsamda THY’nin de dövize endeksli ya da döviz cinsinden iş sözleşmesi akdetmesi yasaklanmıştır.

Sözleşme Bedelinin Türk Lirası’na Çevrilmesi

Düzenleme bedelin TL’ye çevrilmesi noktasında öncelikle 13 Ekim 2018 tarihine kadar tarafların mutabakata vararak Türk Lirası olarak yeni bir bedel belirlemesini öngörmüştür. Ancak bu hususta taraflar arasında bir mutabakatın oluşmama ihtimaline karşı bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre yeni bedel; söz konusu bedellerin 2/1/2018 tarihinde belirlenen gösterge niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası efektif satış kuru kullanılarak hesaplanan Türk parası cinsinden karşılığının 2/1/2018 tarihinden bedellerin yeniden belirlendiği tarihe kadar Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak artırılması suretiyle belirlenir. Örneğin TÜFE oranları Ocak %1,02 , Şubat 0,73 , Mart 0,99 şeklinde olduğu varsayımında 02/01/2018 tarihli Euro/TL Efektif satış kuru olan 4.5525,- TL önce yüzde 1,02 oranında arttırılacak çıkan sonuç yüzde 0,73 oranında arttırılacak bu şekilde yeniden belirlemenin yapıldığı Ekim 2018’e kadar değişim oranı fiyata yansıtılacaktır. Elde edilen bu kur üzerinden sözleşme bedeli Türk Lirası’na çevrilecek bundan sonraki süreçlerde bu miktar dikkate alınacaktır.

Sözleşme Kapsamında Alınan Kefalet Senedinin Durumu

Sözleşme kapsamında alınan Kefalet Senedi incelendiğinde; sözleşme hükümlerinin kısmen veya tamamen yerine getirilmemesi halinde THY’nin 100.000 Euro’ya kadar tahakkuk ettireceği eğitim maliyetinin AYNEN EURO OLARAK en yüksek banka döviz mevduat faizi ve vergileri ile ödeneceği taahhüdünü içermektedir.

Konumuz dışında olmakla birlikte şu hususu belirtmekte faydalı olacaktır; bu metne her ne kadar kefalet senedi başlığı verilmişse de Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen herhangi bir kıymetli evrak tanımına uymamaktadır. Dolayısıyla eğitim bedelinin iadesi talep edildiğinde bu senedin doğrudan icra takibine konu edilmesi söz konusu olamayacaktır. Yine burada belirlenen faiz miktarı fahiş ve belirsiz olduğundan mahkemeler nezdinden geçersiz sayılması kuvvetle muhtemeldir.

Sözleşme bedeli Türk Lirası’na çevrilirken sözleşme kapsamında verilen bu kefalet senedinin de iptal edilerek tespit edilen miktar üzerinden yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi halde ileride kursiyer aleyhine kullanılması veya çelişki yaratması söz konusu olabilir.

Değişikliğin Hayata Geçirilmesi

12 Eylül tarihli 85 sayılı Cumhurbaşkanlığı Karar ile sözleşme taraflarına sözleşmenin yeniden düzenlenmesi için 30 günlük süre tanınmıştır. Bu süre içerisinde işveren ile bir araya gelerek sözleşme bedelinin yeniden belirlenmesi mümkündür. Böyle bir mutabakatın sağlanmaması halinde işverene ihtar veya mail yoluyla söz konusu düzenleme kapsamında sözleşme bedelinin TL’ye çevrilmesi gerektiği hususu iletilmelidir. Akabinde sözleşme ve kefalet senedindeki ücretler yeniden düzenlenerek yeni bir sözleşme ya da ek protokol imzalanmalıdır. Ancak yasal düzenlenme gereği yeni sözleşme imzalanmasa, işveren mail ve ihtarlara cevap vermese dahi eğitim bedeli otomatik olarak belirtilen kurdan TL’ye dönmüş sayılacaktır. Buna göre hesap edilen miktar 120’ye bölünerek aylık kesinti miktarı belirlenecektir. Bu miktardan fazla kesinti yapılması halinde bu kısım için dava açılması veya icra takibi yapılması söz konusu olacaktır.”

Konuyla ilgili sorularınızı www.havasen.org.tr/iletisim adresindeki iletişim formunu doldurarak veya   [email protected] adresine e-mail atarak bize ulaştırabilirsiniz.

HAVASEN

Hava-Sen'dan döviz borçlu pilotlarla ilgili açıklama!

Yorumlar Tüm Yorumlar (58)

VecihiHurkus ~ 5 yıl önce
Adamın eşi dostu tanıdıgı gm yemekhanede selam verdiği DLR jurisine seciliyor, sonra adaletli elemeden bahsediliyor. Maçan yiyorsa Yabancı Juri seçilsin karşısına çık konuş. Yemez. Bu işler olağan oldu artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hepinizden tiksiniyorum! ~ 5 yıl önce
BU CAMIADA SIZIN GIBI INSANLAR OLDUGU ICIN MESLEKTEN NEFRET EDER HALE GELDIM. NE KADAR SEVİYESİZ VE NE KADAR DA VAROŞSUNUZ YA! YORUMLARA BAKINCA ACAİP TİKSİNİYORUM. BU İNSANLARLA AYNI HAVAYI MI SOLUYORUM DİYE YA.. HAVACILIĞIN BİR ASALETİ VARDI İÇİNE S...TINIZ. Bravo!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 5 yıl önce
İşte sendika

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fo ~ 5 yıl önce
teşekkürler havasen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vergisizlere ~ 5 yıl önce
maaş almaya geldimi dolar isteyecekler, para ödemeye geldi mi tl ödeyecekler.. asgari ücretli bile vergi verirken bu arkadaşlar anca yiyecekler. vatandaş da garibim bunları dünyayı kurtaran adam modunda görmeye devam etsin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sergio ~ 5 yıl önce
her ay benim maaşımdan en az senin maaşın kadar vergi kesiliyor canım haset kardeşim, ayrıca bilmediğin çok belli canım cahil kardeşim, bizim maaşlarımızın yüzde 70’e yakını uçuş tazminatıdır, yani aldığımızın riskin bedelidir, onun da vergisi olmaz, şahsen ben ödediğim vergiyle senin maaşını ödüyorum, sen de sigortanı ödeyiver bi zahmet, hadi hayırlı traşlar durmak yok yola devam.
F/O gorus ~ 5 yıl önce
Bu sozlesmeye ımza atanlar, türkiye gibi bir ülkede bir gecede bile dövizin 2 katına çıkabilme ihtimalini göze alarak imzaladılar. Birde atpl eğitimi + type line + tüm eğitim boyunca aydın da denizli havuzlu lüks otelde kalmak + eğitim süreci boyunca her ay iki asgari ücret maaşı nın toplam karşılığı 100k Euro dan cok daha fazladır. Turkiyede sadece atpl + type en az 110k euro. Diğer husus ise, dışarda öğretmen maaşına talim olarak çalışırken, Thy sayesinde böyle prestijli kariyere adım atma imkanı elde edenler acaba hiç düşünüyor mu ; bu imkanı size veren şirketinize manevi borcunuzun karşılığı nedir ? Bırde merak ediyorum, Euro yarı yarıya düşse, acaba bu akademili f/o arkadaşlar, şirketimiz zarar ediyor, biz düşmeyen Euro kuru üstünden şirketimize borcumuzu ödemek istiyoruz der miydi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
On numara yorum ~ 5 yıl önce
Ama nankorler düşünmezler bunları. UNUTMAYIN BU ŞIRKET SIZI ADAM ETTI ADAM. ŞİMDİ İLK FIRSATTA KAÇMAKLA TEHDIT EDIP BORÇ ÖDERKEN KIVIRTIYORSUNUZ. 110 BİN EURO AZ. EN AZ 200BİN EURO OLMALI. ARTI KUR ARTIŞI ENFLASYONDAN AZ OLURSA BU FARK DA İLAVE EDİLMELİ BORCA.
Sayın kaptan ~ 5 yıl önce
Seni büyütüp yetiştiren okutan besleyen pilot yapan askeriyeye zorunlu hizmet süren dolar dolmaz istifayı çakıyorsun hemen thy ye özele vsvsv koşuyorsun da hayatını kuran kurum a borcun ödenmiş sayılıyor da bu arkadaşlar böyle bir sözleşmeye imza atınca döviz saptınca hakkını arayınca mı garip kaçıyor?
.. ~ 5 yıl önce
Sen neyin kafasını yaşıyorsun acaba? Kimse para ödemeyelim demiyor. İnsanların söylediği, madem TL maaş veriliyor, ödeme de TL olsun. Maaş ne kadar artıyorsa borcu da o kadar arttırsin. Herkes nereden geldiğinin de, neden geldiğinin de gayet farkında. Türkiye nin öncü üniversitelerinden mezun olup, tanınmış firmalarından istifa edip geldiysek bunun bir sebebi var. Bu iş sevmeden zaten yapılacak iş değil. Ama zor şartlarda çalışıp türlü türlü hastalıklar yüzünden erken ölme riskim yükselecekse karşılığını da isterim kimse kusura bakmasın. Bütün ülkede döviz harekatı yapılırken bizi aptal yerine koyacak olana da koydurtmam. İnsan gibi düzenleme yapılmazsa basar giderim, o hesabını yaptıkları üç kuruşu da alamazlar.
Sen tam bir ~ 5 yıl önce
Haset tohumusun dostum. Boş konuşuyorsun. Manevi borçmuş, asgari ücretin 2 katı maaşmış.
Geldi yine baba parasıyla is sahibi olan ~ 5 yıl önce
Akademiye kurayla mı girdi ki adam, geçmiş sınavları seçilmiş, akademiye girmekle baba parasıyla pilot olmak arasında fark var, o yüzden o adam bedava otelde de kalır eğitimdeyken maaş da alır. Girerken döviz ödeyeceği belliydi imzalamasaydı konusunda hakkın olabilir ama tl maaş verip Euro kesmek de biraz insafsızca. Döviz maaş ver döviz kes
evet ~ 5 yıl önce
aynen öyle derdim. zaten bir adam sizsiniz gerisi hep fasa fiso.
Fo görüşe ~ 5 yıl önce
Sen git bi bak bakalım Burç termal ne kadar lüks konforlu işkembeden atmak kolay aydın da şirketin bize yaptığı masrafın 100000 Euro olma ihtimali Yok hiçbir akademilinin nankörlük yapmıyor,babadan parayla torpille pilot olmadık şirketimiz sayesinde pilot olduk 5 sene önce kimse doların Euro nun bu kadar yükselmesini beklemiyordu tek isteğimiz bu yaşanan anormal durumda şirketimizin de insiyatif alması
Ay çok aydınlandım ~ 5 yıl önce
Açıklama güzel de biz bunu zaten biliyoruz. Şimdi düzeltme olunca biz mi yaptırdık diyeceksiniz? Uçuş işletmeye zaten dilekçe verdik, işletme ilgileniyor, hava civa sen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tavsiye ~ 5 yıl önce
Aklı olan ilk kabul eden yurtdışı şrikete gider, senetleri de çöpe atar. Merak etmeyin alamazlar, isterseniz bir avukata danışın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fo ~ 5 yıl önce
40’000 Euro 36 ay da kesilmek üzere borçlandık Ailemiz noterden kefalet verdi Bizden her ay 1.100 Euro kesiliyor Bizim durumumuz ne olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sanki ~ 5 yıl önce
Disarda bi ucus okulunda okusalardi euro 2 lira sayilacakti.bes para etmez sirf parasi icin pilotluk yapan (ucus aski olanlari tenzih ederim) muhendisciklere euroyu 20 den yapin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçuş aşkı olana ~ 5 yıl önce
Madem sen sadece uçuş sevgisinden dolayı uçuyorsun git inönü de planör uç Babadağ dan atla hocalık yap aydın da ihtiyaç çok neymiş bu uçuş sevgisi anlamadık hem airliner maaşını al hem uçuş sevgisinden dem vur
Mühendis F/O ~ 5 yıl önce
Bizi bu kadar sevmediğinize göre son iki kız arkadaşınızdan biri mühendis için, diğeri pilot için sizi terketti sanırım.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000