03 Aralık 2009, Perşembe 08:08:14

HAVA-İŞ'TE SEÇİM YAKLAŞIYOR...

Hava-İş Sendikası'nda 12 Aralık günü yapılacak Genel Kurul öncesi mevcut yönetim ve muhalif kanadın çalışmaları son hızla devam ediyor. Peki, taraflar genel kurul öncesini nasıl değerlendiriyor? İşte tarafların bakış açıları...
  • Sendika ve sendikalı olmak önemli. Ama 'nasıl bir sendika olmalı' daha da önemli. Tartışılan meseleler sadece Havaiş'in meseleleri değil. Hele de kişiler meselesi hiç değil. Onun için kişi odaklı tartışmalar hiçbir yarar getirmez. Muhalefet geliştirir, atalete izin vermez, canlı tutar en azından koltukla oturan arasında yosun tutmasını önler, gereklidir. Yeni önerilere açık olmak, dünyada ne olup bitiyor biraz görmek, kulak vermek, ( aidatlarla ilgili bir yorum yapılmış mesela 'dünyada nerede görülmüş' diye, tersi artık görülmüyor.) kafadan atmamak gerekiyor. Artık hiçbir demokratik örgütlenme merkez odaklı gerçekleşmiyor. Korkularımızla koruduğumuz mevcut sistem kokuştu artık demokrasinin yeşermesine izin vermek gerek.
  • bahadır kaptan neden amatör yönetim istiyor aceba.... başkan olursa maaşı şuankinden 3 te 2 oranında düşecekte ondan mı.... ayrıca son iki toplu görüşmedede greve çıkalım diyen heme hemen tek temsilcildi oysa çalışanların yüzde kaçı greve gerçekten evet diyordu(grev oylamasındaki evet sendikaya destekti tüm baskılara ragmen).....
  • bahadir bey yahut gokkusagi hareketi sendikal aidatlarin uyelerin maaslarindan otomatik kesilmesini dogru bulmuyorlarmis.aksi bir karar verip gercekten uygulamaya koyacak olurlarsa sendikali olan isci sayisi neredeyse yariya duser .ayrica dunyanin neresinde boyle bir uygulama varmis sorarim kendilerine .bu iste bir bit yenigi var demek geliyor insanin icinden
  • Bahadır Altan bey temsilci iken kendisini tanırım .Eylemle değil el ilanınla hak alınacağını savunurdu ama el ilanı dağıtmaya bile gelmezdi .
  • Genel kurulda herkes eteğindeki taşları dökecek ondan sonra karar verilecek .Bu işler hoş işler değil yazmak güzel şiir okumakla olmaz bu işler.Eylem önerip eylemlerde olmayanlar şimdi muhalefete soyundu demekki sendikayı bitirme planları var.
  • Dere...At...Dereyi geçerken at...At ile dere... Kafam karışık.
  • isi bitirir aycin bu kesin..birseyler donuyor bu iste ama bekleyip gorelim..
  • Hariak istekler İnşalllah kazanılır.Bizim topluma pek güvenilmez ama yinede bu çağdaş sendikacılık kazanmalı
  • Mevcut yönetim muhafezekar, yani statükoyu muhafaza etmek istiyor. Gelinen nokta da ortada. Gökkuşağı Hareketinin temsilcisi Bahadır Kaptan ise daha önce yönetimde görevliydi. Sorunları biliyor ve THY'nin maaşlı personeli değil artık. Diğer şirketlerde de sendikalı kimse yok zaten. Olmaya çalışanlar da tasfiye edildi. Bana göre bulunulan pozisyona bakılırsa bir yenilenmeye ihtiyaç var, bir şans verilmeli.

"SINIF VE KİTLE SENDİKACILIĞI ESAS"

Hava-İş Sendikası'nın mevcut yönetimi genel kurul öncesi durumu şöyle değerlendiriyor:

İşverenin karşısına hiç çıkmamış, toplu pazarlığı, yasaları bilmeyen bir amatör yönetici, yıllarca özel yöneticilik eğitimi görmüş yönetici ve uzmanlar karşısında ne yapacaktır'? Toplu görüşmeler zaten üyemize açık yapılır. Ortalama 300-400 kişinin katıldığı toplantılarda üyeler söz alarak sorunları örnekleyerek anlatabiliyor. İşyerlerinde yapılan delege seçimleri tüm üyelerimizin seçme ve seçilme haklarını kullanmaları esasına uygun olarak düzenlenmiş olmakla birlikte, muhalif guruplann teknik bilgi ve belge olarak ihtiyaç duydukları konularda da sendikamızca kolaylık sağlanıyor. Biz Hava-İş sendikası olarak sınıf ve kitle sendikacılığının ilkelerine uygun düşünmeye ve durmaya çalışıyoruz. Bunun bedelinin ağır olduğunun bilincindeyiz. İki büyük şirkette sözleşmesi yargıda olan, bir yıldır üyelik aidatı alamayan konumda. THY yer işletme başkanlığında verilen hizmetler, TGS olarak kurulan yeni şirkete devredilirken bu işyerinde çalışan üyelerimiz yeni işyerine sendikadan istifa ettirilerek sendikasız ve toplu sözleşmesiz bırakılarak aktarılmaya çalışılıyor.

"AMATÖR YÖNETİCİLİK OLMALI"

Mevcut Hava-İş yönetimine alternatif olarak ortaya çıkan Gökkuşağı Hareketi'nin temsilcilerinden Bahadır Altan ise "Amatör Yöneticilik Olmalı" diyor.

Alternatif hareket olarak tanınan Gökkuşağı Hareketi'nin isteklerini şöyle özetlemek mümkün: Amatör yöneticilik olmalı. Temel karar organı işçi meclisi olmalı. İşçi meclisi 9 kişilik yönetim kurulu üyesi, seçimle gelen temsilciler, genel kuml delegeleri ve yürütme kumlundan oluşmalı ama bütün işçilerin katılımı mümkün kılınmalı. Toplusözleşme görüşmeleri son aşamaya kadar işçinin katılımıyla yapılmalı. Havacılıkta sendika aidatları yüksek, aidatların nerelere harcandığını merak ediyorlar. Check off sistemi; yani işçinin ücretinden otomatik kesme uygulaması da kaldırılmalı, gönüllülük esasıyla aidat ödenmesiyle aktif katılım sağlanır. Önümüzdeki süreçte yasal yollarını da oluşturarak hayata geçireceğiz. Artık bilgisayar ortamında sicil kaydı veya şifre vererek yönetimi oylama oluşturma imkânı var. Genel kuml sürecinde işçilerin sendikal konulara ilgisi arttı. Bu ilgiyi genel kuml sonrası yapacağımız temsilci seçimi, işçi meclisi toplantılarıyla doruğa taşıyacağız.

(Cumhuriyet)

HAVA-İŞ'TE SEÇİM YAKLAŞIYOR...

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 14 yıl önce
Sendika ve sendikalı olmak önemli. Ama 'nasıl bir sendika olmalı' daha da önemli. Tartışılan meseleler sadece Havaiş'in meseleleri değil. Hele de kişiler meselesi hiç değil. Onun için kişi odaklı tartışmalar hiçbir yarar getirmez. Muhalefet geliştirir, atalete izin vermez, canlı tutar en azından koltukla oturan arasında yosun tutmasını önler, gereklidir. Yeni önerilere açık olmak, dünyada ne olup bitiyor biraz görmek, kulak vermek, ( aidatlarla ilgili bir yorum yapılmış mesela 'dünyada nerede görülmüş' diye, tersi artık görülmüyor.) kafadan atmamak gerekiyor. Artık hiçbir demokratik örgütlenme merkez odaklı gerçekleşmiyor. Korkularımızla koruduğumuz mevcut sistem kokuştu artık demokrasinin yeşermesine izin vermek gerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bahadır kaptan neden amatör yönetim istiyor aceba.... başkan olursa maaşı şuankinden 3 te 2 oranında düşecekte ondan mı.... ayrıca son iki toplu görüşmedede greve çıkalım diyen heme hemen tek temsilcildi oysa çalışanların yüzde kaçı greve gerçekten evet diyordu(grev oylamasındaki evet sendikaya destekti tüm baskılara ragmen).....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bahadir bey yahut gokkusagi hareketi sendikal aidatlarin uyelerin maaslarindan otomatik kesilmesini dogru bulmuyorlarmis.aksi bir karar verip gercekten uygulamaya koyacak olurlarsa sendikali olan isci sayisi neredeyse yariya duser .ayrica dunyanin neresinde boyle bir uygulama varmis sorarim kendilerine .bu iste bir bit yenigi var demek geliyor insanin icinden

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bahadır Altan bey temsilci iken kendisini tanırım .Eylemle değil el ilanınla hak alınacağını savunurdu ama el ilanı dağıtmaya bile gelmezdi .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Genel kurulda herkes eteğindeki taşları dökecek ondan sonra karar verilecek .Bu işler hoş işler değil yazmak güzel şiir okumakla olmaz bu işler.Eylem önerip eylemlerde olmayanlar şimdi muhalefete soyundu demekki sendikayı bitirme planları var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Dere...At...Dereyi geçerken at...At ile dere... Kafam karışık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
isi bitirir aycin bu kesin..birseyler donuyor bu iste ama bekleyip gorelim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hariak istekler İnşalllah kazanılır.Bizim topluma pek güvenilmez ama yinede bu çağdaş sendikacılık kazanmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Mevcut yönetim muhafezekar, yani statükoyu muhafaza etmek istiyor. Gelinen nokta da ortada. Gökkuşağı Hareketinin temsilcisi Bahadır Kaptan ise daha önce yönetimde görevliydi. Sorunları biliyor ve THY'nin maaşlı personeli değil artık. Diğer şirketlerde de sendikalı kimse yok zaten. Olmaya çalışanlar da tasfiye edildi. Bana göre bulunulan pozisyona bakılırsa bir yenilenmeye ihtiyaç var, bir şans verilmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000