04 Aralık 2013, Çarşamba 16:03:33

HAVA-İŞ THY'Yİ MAHKEMEYE VERDİ

Hava-İş Sendikası, uçucu ekiplerin haklarını geriye götürdüğünü iddia ettikleri REV3 prosedürünün iptali için dava açtığını duyurdu.
  • Sendika yada yönetim her iki tarafta perişan olan personeli düşünmeli herkes borç batağında grev var evet grev kırıcılık oda var bu durumda karlı kim hiç kimse 500 kişinin yerine 2000 kişi almakta korkaklığın getirdiği bir zarar sen personelde yetiştiremiyosun alttan demektir kim gelir ise gelsin birey olarak hakkın alınıyosa ses Çıkart yada sus bu grev zaten pilotların işgüzarlıkları yüzünden başarısız oldu normalde 30 tane pilot ve grevin başlayıp bitiş süresi 48 saat olurdu
  • Insan karalamadan once bir haberi okur.Izlenmesi zorunlu olan bir prosedur var.Uyusmazliklari cozum kurulnda tutulan tutanaktan sonra yasal islemler zamaninda baslatilmis.Baska sendikalarda ki sendika calisanlari isciler aleyhine mahkemelerde taniklik ediyorlar haberiniz var mi ?Sanslisiniz ki sizin icin bu kadar hak kazanmis piyasanin bu kadar uzerinde para kazandiran bir sendikaniz var.Calisan biraz destek olsa bu kadar hukuksuzluk ve kanunsuzluga karsi haklariniz cok cok daha iyi savunabilirler.Sendikanin avukati Abdi bey Turkiye de konun bir numarali uzmani.Ne kadar sansliyiz sendikamiza sahip cikalim diyecegenize haberi dogru duzgun okumadan akla mantiga sigmiycak elestiriler yapiyorsunuz.Neyse 4 gun kaldi isveren sendikalari kazanirsa dusuceginiz cukurdan bakalim kim kurtaricak sizi
  • bu hafta sonu yapilacak genel kurulda tehdit edilerek genel kurula katilmasi reform tarafindan engellenen delegeler var ve bu hic yazilmiyor cizilmiyor..gercek sorun da bu suan..iktidar butun gucu ile saldiriyor..aycin hala kendi iktidari pesinde..ama bu sefer kazanamiyacagi kesin..hic olmazsa cekildigini aciklada iscinin onunu ac..isci gidecegi yeri biliyor..reforma gitmeyecegi kesin..bu dik durusu yap aycin..bu artik hersey icin gerekli..
  • Allah bu sendikayı bildiği gibi etsin ne diyim.
  • CHARTERER isimli arkadaş her habere aynı yorumu yapıyorsun.reform hareketini akşama kadar karalamı dediler sana.bazen değiştir çok sahte olduğu belli.
  • eyyy ATİLAY AYÇİN ve müridleri bırakın uçucu ekibide 2010 senesınde haksız yere atılan yer personelinin DAVALARI ne oldu onları gündeme getirinn yoksa KUM BİTTİ YAPI PAYDOS muu..
  • Her şeye de çamur atmayın be kardeşim. Bu konuda dava açmadan yerine getirilmesi gereken yasal girişimlere ilk gün başlandı. Haberde de anlatılıyor. Her şeye de çamur atılmaz ki. İnsanda biraz izan insaf olur. Dünyadan haberiniz yok, kendi hakkınız bile umrunuzda değil, varsa yoksa gerekli gereksiz çamur atın. Yazıklar olsun.
  • Genel Kurula 3 gün kalınca arkadaşların aklı başına geldi.Daha önce nerelerdeydiniz beyler.
  • KIM OLDUGU BILINMEYEN REFORM HAREKETI (AKP IKTIDARIN DESTEKLEDIGI GRUP) KARSISINDA TUM DELEGELER MEVCUT HAVAIS YONETIMI CATISI ALTINDA BIRLESMELI. ELLE TUTULUR TEK GRUP OLAN ATILAY AYCIN GRUBUDUR. GREVE CIKMAYARAK KENDI AYAGINA SIKAN THY CALISANLARI SENDIKALARINI DA TAMAMEN KAYBETMEK ISTEMIYORLARSA TEK COZUM REFORM HAREKETI KARSISINDA BIRLESMEKTIR. AMACIM KESINLIKLE ATILAY AYCIN PROPAGANDASI YAPMAK DEGIL AMA DIRENEN HAVA-IS SENDIKASI KAYBEDILMEMELI.DIREN HAVAIS MUCADELE SIMDI BASLIYOR

İŞTE HAVA-İŞ TARAFINDAN YAPILAN O AÇIKLAMA

"İşverenin Uçucu Personel Uçuş Görev Süre ve Uçuş Saatleri prosedürünün 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin 19.ve 20. Maddelerine aykırı olarak yaptığı 3. Revizyon değişikliği konusunda Hava-İş sendikasının 02.10.2013 tarih ve 2013.26/60.01/M.Y-3106 sayılı yazısı ile toplanması talep ed ilen Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu 23.Dönem Toplu İş Sözleşmesinin 18. Maddesi çerçevesinde toplanmıştı

Ancak işveren tarafı üyelerimizin kazanılmış haklarını ortadan kaldıran bu değişiklikleri ve farklılıkları yok sayarak Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulunda yayınlanan rev 3 ile ilgili herhangi bir değişiklik yapmayacağını beyan etmiş ve böylelikle Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulundan bir sonuç alınamamış ve anlaşılamadığına dair tutanak tutulmuştur.
Bu gelişme sonrası sendikamız hukuk müşavirliğince bu değişikliğin iptali ile ilgili dava bugün i tibarıyla açılmıştır.
Bakırköy 5. İş Mahkemesinde açılan dava dilekçesinde şöyle denilmektedir.

Davacı Müvekkilim Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), ülkemizde 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’ nun “işkolları” başlıklı 4. Maddesine göre, Kanun ekinde 1 numarala 15 sıra numaralı cetvelde gösterilen “Taşımacılık” işkolunda kurulu ve bu işkolunda 16.000’ den fazla üyeleri adına, onları temsilenToplu İş Sözleşmesi yapmaya yetkili tek sendikadır.

Ayrıca Müvekkilim Hava-İş sendikası Davalı THY A.O İşletmesinde Yüksek Hakem Kurulu tarafından, 3 Ağustos 2012 tarihinde Yürürlüğe konulan, 23 dönem toplu iş sözleşmesinin tarafı bulunmaktadır.

Sözkonusu İşletme’de Hava İş Sendikasının 13.000’ne yakın üyesi bulunmaktadır.

Bu üyelerinden yaklaşık 8000’e yakını Kabin Memuru ve Pilot olarak, aynı işletmede görev yapmaktadır.

Hava İş Sendikası, Önceki TİS’ler döneminde de, şu anda yürürlükte olan TİS döneminde de, TİS nin tarafı durumundadır. Tarafı olduğu bir TİS nin ihlali söz konusudur.

Ayrıca;

Bu konumuyla Hava-İş Sendikası, 6356 Sayılı Kanununun 26. Maddesinde belirtildiği üzere;

“Kuruluşlar, çalışma hayatından, mevzuattan, örf ve adetten doğan uyuşmazlıklarda işçi ve işverenleri temsilen; sendikalar, yazılı başvuruları üzerine iş sözleşmesinden ve çalışma ilişkisinden doğan hakları ile sosyal güvenlik haklarında üyelerini ve mirasçılarını temsilen dava açmak ve bu nedenle açılmış davada davayı takip yetkisine sahiptir. Yargılama sürecinde üyeliği sona ermesi üyenin yazılı onay vermesi  kaydıyla bu yetkiyi etkilemez.” 

Hükmü uyarınca, üyeleri adına da, uyuşmazlığın tarafıdır.

İşveren tarafından, özlük haklarının, aleyhte değiştirilmesi uygulaması nedeniyle, hak kaybına uğrayan Kabin Memuru ve Pilotların tümü, sendikamız üyesidir.

THY A.O İşletmesi, Hava-İş sendikasınca 24. Dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri esnasında oluşan,uyuşmazlık sonucu yürürlüğe konulan grev uygulaması devam ettiği süreçte, 25.09.2013 tarihinde üyelerimize SMS mesajı ile yaptığı duyurudan öğrendiğimiz üzere yenisi henüz imzalanmadığı için yürürlükte bulunan 23. Dönem toplu iş sözleşmesinin (EK-1) 19,20 ve 99. Maddelerine aykırı olarak, sendikamız üyesi uçucu ekip üyelerinin yürürlükte bulunan, yıllardır uygulana gelen özlük hak larını e saslı olarak değiştirmiştir.

İşverenin amacı, şu anda Grev devam ederken, 24. Dönem TİS imzalanmadan evvel bu değişikliği yaparak uyuşmazlığı tamamen çıkmaza sokmaktır.

İşverence THY A.O PR.01.070.007 REV-2 Sayılı Ortaklık Prosedürü (EK-2) Ortaklık  Yönetim Kurulunun 16.08.2013 tarih ve 141 sayılı kararı ile değiştirilmiş ve yapılan bu değişiklik sonucu, yeniden REV-3 adı altında yayınlanmıştır.(EK-3) Bu suretle 22 Madde ve 5 Ek Tablodan oluşan THY A.O PR.01.070.007 REV-2 Sayılı Ortaklık Prosedürü, 6 maddeye düşürülmüştür.

Bu değişiklikler sonucu pilot ve kabin memuru üyelerimizin yıllardır uygulanan haklarında (EK-4) listede karşılaştırmalı olarak bilginize sunulduğu üzere, bir çok madde de kazanılmış özlük haklarında kayıplar oluşmuştur.

23. Dönem toplu iş sözleşmesinin 19,20 ve 99. Maddeleri hükümlerinin ihlallini önlemek amacıyla THY A.O işletmesine resmi yazı yazılarak (Ek-5) Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu Toplantıya çağrılmıştır.

23. Dönem toplu iş sözleşmesinin 17. Maddesine istinaden toplanan Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulunda da konu çözümlenememiştir.

Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu yolu ile de İşverenin Hukuksuzluğu önlenemediğinden, Huzurunuzdaki bu davayı açmak zorunlu olmuştur."

HAVA-İŞ THY'Yİ MAHKEMEYE VERDİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

xxx ~ 10 yıl önce
Sendika yada yönetim her iki tarafta perişan olan personeli düşünmeli herkes borç batağında grev var evet grev kırıcılık oda var bu durumda karlı kim hiç kimse 500 kişinin yerine 2000 kişi almakta korkaklığın getirdiği bir zarar sen personelde yetiştiremiyosun alttan demektir kim gelir ise gelsin birey olarak hakkın alınıyosa ses Çıkart yada sus bu grev zaten pilotların işgüzarlıkları yüzünden başarısız oldu normalde 30 tane pilot ve grevin başlayıp bitiş süresi 48 saat olurdu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
saka misiniz ~ 10 yıl önce
Insan karalamadan once bir haberi okur.Izlenmesi zorunlu olan bir prosedur var.Uyusmazliklari cozum kurulnda tutulan tutanaktan sonra yasal islemler zamaninda baslatilmis.Baska sendikalarda ki sendika calisanlari isciler aleyhine mahkemelerde taniklik ediyorlar haberiniz var mi ?Sanslisiniz ki sizin icin bu kadar hak kazanmis piyasanin bu kadar uzerinde para kazandiran bir sendikaniz var.Calisan biraz destek olsa bu kadar hukuksuzluk ve kanunsuzluga karsi haklariniz cok cok daha iyi savunabilirler.Sendikanin avukati Abdi bey Turkiye de konun bir numarali uzmani.Ne kadar sansliyiz sendikamiza sahip cikalim diyecegenize haberi dogru duzgun okumadan akla mantiga sigmiycak elestiriler yapiyorsunuz.Neyse 4 gun kaldi isveren sendikalari kazanirsa dusuceginiz cukurdan bakalim kim kurtaricak sizi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gercek ~ 10 yıl önce
bu hafta sonu yapilacak genel kurulda tehdit edilerek genel kurula katilmasi reform tarafindan engellenen delegeler var ve bu hic yazilmiyor cizilmiyor..gercek sorun da bu suan..iktidar butun gucu ile saldiriyor..aycin hala kendi iktidari pesinde..ama bu sefer kazanamiyacagi kesin..hic olmazsa cekildigini aciklada iscinin onunu ac..isci gidecegi yeri biliyor..reforma gitmeyecegi kesin..bu dik durusu yap aycin..bu artik hersey icin gerekli..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yu ~ 10 yıl önce
ayçin başkan adam gibi adam bugüne kadar duruşunu hiç değiştirmedi işverenci olmadı,yalakalık yapmadı adam gibi adam mücadelesini herzaman yaptı.kendisine menfaat çıkarmadı aldığınız haklar bu mücadelelerle alındı vallahi uzaktan konuşmak çok kolay at çamuru izi kalsın,ama bildiğim birşey varki siz asıl ayçini kaybettikten sonra herşeyi anlayacaksınız ama iş işten geçecek bakalım o zaman ne yapacaksınız
Haydar ~ 10 yıl önce
Ayçin zamanında istifa etseydi , 305 te geri alınırdı grevde olmazdı. Şimdi o 7500 Tl maaş alıyor 305 ve grevciler hiçbişey almıyor. Baya onurlu davranış sergilemiş gerçekten.
Grev Mağduru ~ 10 yıl önce
Allah bu sendikayı bildiği gibi etsin ne diyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
CHARTERER isimli arkadaş her habere aynı yorumu yapıyorsun.reform hareketini akşama kadar karalamı dediler sana.bazen değiştir çok sahte olduğu belli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
apron ~ 10 yıl önce
eyyy ATİLAY AYÇİN ve müridleri bırakın uçucu ekibide 2010 senesınde haksız yere atılan yer personelinin DAVALARI ne oldu onları gündeme getirinn yoksa KUM BİTTİ YAPI PAYDOS muu..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
apron'a ~ 10 yıl önce
aradan geçen 3 sene, bu saate dava kalır mı, birçoğu zaten tamamlanmıştır, sonuç ne diye soruyorsanız işten atılma davalarında maalesef işveren in yasalardan gelen hakları mevcut, bu konuda sendikanın yaptırımı zaten söz konusu değil. verirse bir avukat verir davalarını takip ettirir, parasını da alır, gerçi bana onu da yapmadılar ama yine de bugün gelinen durumda mevcut sendikanın desteklenmesi görüşündeyim.
Günaydın diyene ~ 10 yıl önce
Her şeye de çamur atmayın be kardeşim. Bu konuda dava açmadan yerine getirilmesi gereken yasal girişimlere ilk gün başlandı. Haberde de anlatılıyor. Her şeye de çamur atılmaz ki. İnsanda biraz izan insaf olur. Dünyadan haberiniz yok, kendi hakkınız bile umrunuzda değil, varsa yoksa gerekli gereksiz çamur atın. Yazıklar olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Günaydın ~ 10 yıl önce
Genel Kurula 3 gün kalınca arkadaşların aklı başına geldi.Daha önce nerelerdeydiniz beyler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Size rağmen ~ 10 yıl önce
Yani bir yapılanı da beğenin be kardeşim, eğer senin hakkın savunuluyor ve sen bunu hala eleştiriyorsan, yerel seçimlerde genel seçimlerde niye gidip hala aynı yere oy veriyorsun, hangi departmanda çalıştığın önemli değil ama bu sendika ve yönetiminin sana rağmen senin için kazanımlarına bir bak, hiç değmemene ve sana rağmen. Kolay gelsin
Size rağmen ~ 10 yıl önce
Yani bir yapılanı da beğenin be kardeşim, eğer senin hakkın savunuluyor ve sen bunu hala eleştiriyorsan, yerel seçimlerde genel seçimlerde niye gidip hala aynı yere oy veriyorsun, hangi departmanda çalıştığın önemli değil ama bu sendika ve yönetiminin sana rağmen senin için kazanımlarına bir bak, hiç değmemene ve sana rağmen. Kolay gelsin
... ~ 10 yıl önce
Arkadaşımız yapılanı kötülememiş. Neden bu kadar gecikildiğini soruyor ??? Bu kadar beklemek mi gerekiyordu bunun için ?
CHARTERER ~ 10 yıl önce
KIM OLDUGU BILINMEYEN REFORM HAREKETI (AKP IKTIDARIN DESTEKLEDIGI GRUP) KARSISINDA TUM DELEGELER MEVCUT HAVAIS YONETIMI CATISI ALTINDA BIRLESMELI. ELLE TUTULUR TEK GRUP OLAN ATILAY AYCIN GRUBUDUR. GREVE CIKMAYARAK KENDI AYAGINA SIKAN THY CALISANLARI SENDIKALARINI DA TAMAMEN KAYBETMEK ISTEMIYORLARSA TEK COZUM REFORM HAREKETI KARSISINDA BIRLESMEKTIR. AMACIM KESINLIKLE ATILAY AYCIN PROPAGANDASI YAPMAK DEGIL AMA DIRENEN HAVA-IS SENDIKASI KAYBEDILMEMELI.DIREN HAVAIS MUCADELE SIMDI BASLIYOR

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000