11 Temmuz 2008, Cuma 15:25:04

Hava-İş Sendikası'ndan olay yaratacak açıklama

Olay Kaptan Bahadır Altan ile ilgili bir açıklama gönderen Hava-İş Sendikası, yolcuların uçaktan indirilmesi olayına sendika açısından değerlendirme yaptı. İşte o açıklama.
  • bahadır altan sendika ağalarının gazına gelmişdir.kendisine yazık olmuşdur.atilay ayçin hava-iş de ağalığını sürdürmek için önder ataydan sonra bahadır altanıda harcamışdır.yazıklar olsun sendika ağalarına,emekcilere de biraz akıl. sayğılar-dağobel
  • rahat batmıs adama şimdi uğraşsın bakalım özel şirketlerde .ben çok uğraştım.sıra onda.yediğin önünde yemediğin arkanda sanane şirketi sen mi kurtaracaksın .çoooooook zor hayat artık onun için.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • bakınız ben bir tek bu şirkette gordüm yemek yemek için uçağın gecikmeye girmesini.nasıl bir mantık anlayamadım .özelliklede büyük meydanlarda yemek yeme furyasını ucakta zaten yok yok .bu olaydan sonra sanırım yemekler a-sadece ucaktan soylenecek adanada adana yemegı unutunuz.gene bız yaptık kendımıze.
  • sanırım anladım sıkıntınızı. Siz hep pilot olmak istemişsiniz ancak bunu yapabilme kapasitesine ve becerisine sahip olamadığınız için içinizde ukte olarak kalmış.Herhalde 'Top Gun' filmini beğeniyle pek çok kere izlemişsinizdir bir gün pilot olma hayaliyle
  • HEPİMİZ BAHADIR KAPTAN'IZ.
  • HEPİMİZ BAHADIR KAPTANIZ
  • HEPİMİZ BAHADIR KAPTANIZ
  • HEPİMİZ BAHADIR KAPTANIZ
  • HEPİMİZ BAHADIR KAPTANIZ

Sayın Ali Kıdık’ın dikkatine

THY uçuş işletme sendika temsilcimiz Kaptan Pilot Bahadır Altan hakkında geçtiğimiz günlerde Bugün gazetesinden alıntı yapılan, ayrıca bugün itibarı ile internet sayfanızda yer alan haberin gerçeklerle yakından uzaktan ilgisi olmadığı gibi sizinde belirttiğiniz, sürmekte olan bir soruşturmayı etkileyecek nitelikte objektif olmayan bir habercilik olarak görüyoruz.

Olayın tek taraflı olarak verilmesi ve pilotun suçluymuş imajını güçlendiren yorumlar yapılması konunun birilerince alt yapısı hazırlanarak sendika temsilcimizin işten çıkarılması düşüncesini meşrulaştırmaya yönelik bir izlenim verdiğini de üzülerek belirtmeden geçemeyeğiz.

Olayın gerçek oluşumu aşağıdaki gibidir. Bu şekliyle aynı haberin internet sitenizde yayınlanarak konunun açıklığa kavuşmasını talep ediyoruz.

Kaptan pilot Bahadır Altan 4 bacaklı seferin ki bu seferin ortasında uçak ve kabin ekibi değiştirilerek pilota ikinci bir brifing zorunluluğu ve dolayısıyla zaman kaybı yaratarak TK 127 seferi için Ankara’ya  20 dakika gecikmeli olarak gelinmiştir. Uçakta APU arızalı olduğundan havalandırma sistemleri yerde çalışmamaktadır.

3. bacak sonunda ekip tamamen THY talimatları çerçevesinde (ki THY uçuş ekibi yemek Yönetmeliği veya yönergesi bile vardır) yemeklerini uçakta yemek amacıyla önceden havada sipariş vererek hazırlık yapmışlardır.

Ayrıca yolcu hizmetlerinden 5 dakika yemek müsaadesi verilmesini talep eden kaptan pilot (ground time sürelerini kısaltarak çok büyük işler yaptıklarını sananların aceleciliği ne kadar baş edebildi ise ) yolcu alınması yönündeki talebe onay vermemiştir. Bu ifade yolcu hizmetleri memurunun ifadesinde de aynen geçmektedir. Ayrıca 2. Pilotun kaptan adına yolcu onayı vermediği de kesindir.

Zaten THY Uçuş Operasyon El Kitabı (FOM) Sayfa: 8.2-3  şöyle demektedir:

 “Commander  veya temsilcisi tarafından onay verilmedikçe yolcu alımı başlayamaz

Kaptan pilot Bahadır Altan uçağa yolcu alınmasına yönelik bir onay vermediği halde talimatlara aykırı olarak diğer yolcular alınmadan ve hiçbir bilgi verilmeden VİP yolcuları uçağa gönderilmiştir.

Daha önce yer hizmetleri ile koordine ederek yemeklerini yemekte olan ekip, kaptana hiç bir haber verilmeden uçağa gönderilen VİP yolcularını habersiz karşılarında bulmuştur.

Kaptan Bahadır Altan büyük bir nezaketle bu yolcuları kapıda karşılayarak yolcu alımı için henüz  onay vermediğini bu konuda şirket içi bir iletişimsizlik olduğunu özür dileyerek açıklamış, ekibin yemek yemekte olduğunu  ve uçak içinin çok sıcak olduğunu belirterek  ve kuralları uygulayarak çok kısa sürede diğer yolcu alımına başlayacağını, daha konforlu bir ortam olarak VİP aracında beklemelerinin daha iyi bir çözüm olacağını bildirmiştir. Yolcular bu konuda kaptanın çözümüne uymuşlar ve itiraz etmemişlerdir.

Hatta VİP yolcularının tekrar taşıma zorluğu çekmemesi için elindeki eşyalar ı uçağa alınmıştır. Bu bile böyle bir ret olayının söz konusu olmadığını göstermektedir.

Haberinizde söylendiği gibi  yolcu alımı olmadığından yolcular uçaktan indirilmemiştir. Böyle bir olay vuku bulmamıştır.

Kaptan kurallara aykırı olarak normal yolcudan önce gönderilen VIP yolcularını kabul etse bu kez "neden APU arızalı uçağa önce VIP yolcularını alıp diğerlerini beklettin" diyerek yine suçlanmalar yapılması söz konusu olacaktı.
Konu bundan ibarettir. Kaptan pilot Bahadır Altan ana üsse dönüşte bunu resmi kaptan raporu ile idareye bildirmiştir.

Ancak ne hikmetse Ankara İstasyon Müdürü Hasan İskender şirket içinde kalması gereken bu kendi iletişim olumsuzluğunu örtbas etmek için,  VİP yolcularını kaptana karşı kışkırtmış o da yetmemiş kendi şirketinin kaptanı ile ilgili SHGM’ne birde yazı yazmıştır.

Pazartesi günü SHGM’lüğü soruşturma için değil bilgi almak için THY Genel Müdür Yardımcısı Sayın Köksal Köktuna ile SHGM’ne çağrılan Sendika temsilcimiz kaptan pilot Bahadır Altan raporu paralelinde bilgi vermiştir.

Ama asıl skandal için şimdi sıkı durun. THY’nin ünlü İcra Kurulu  7 Temmuz’da SHGM’ye bilgi veren  sendika temsilcimiz kaptan pilot Bahadır Altan’dan savunma  talep etmiş,  Altan bu savunmasını aynı gün vermiştir. 9 Temmuz da ise SHGM İkinci pilotu ve Kabin Amirini dinlemek için çağırmıştır.

Kabin amiri ve 2.pilotunun kaptanı doğrulayan  raporları olmasına ve SHGM  9 Temmuzda diğer şahitleri dinlemeye çağırmasına rağmen THY icra kurulu bir gün önce 8 Temmuzda yargısız infazını gerçekleştirmiş ve Bahadır Altan’ın iş akdinin feshedilmesine karar vermiştir. Bu skandal ve önyargılı yaklaşım değil de nedir?

Şimdi Ulaştırma Bakanlığı’na ve SHGM’ne soruyoruz; THY Genel Müdür Uçuş İşletme Yardımcısını ve Kaptan pilot ve diğer ekibi neden Ankara’ya çağırdınız?

THY Genel Müdür Uçuş İşletme Yardımcısı olayla ilgili size ne görüş sundu?

THY Ankara İstasyon Müdürü SHGM’ye bu olayla ilgili resmi yazı yazdı mı? Yazdı ise yazısının içeriği nedir?

Sendika temsilcimiz Kaptan Pilot Bahadır Altan dün saat 18.00 de Uçuş İşletme Başkanlığına çağrılmış ve kendisine iş adki feshi tebligatı yapılmak istenmiştir. Tebligatta “Gelen yolcuları kabul etmeyip geri çevirdiğinizden” iş akdiniz iş kanunun 17, 18,19. maddesine göre feshedilmiştir denmektedir. Temsilcimiz tebligatı almamıştır.

THY, kuralları uygulayan uçuş limitlerini aşmayan özetle meslek etiğini ve uçuş emniyetini ticari kaygılara feda etmeyen kaptanlar istemiyor.  Kar amacıyla yapılan herşeyi mübah sayan sinik bir kaptan zümresi arzu ediyor.
İcra kurulunun amacı budur. Bahadır Altan'ı işten atmakla ve kaptanlara verdirdiği cezalarla bunu gerçekleştireceğini sanıyor.  Ama yanılıyor.  THY’de meslek onurunu, kuralları ve uçuş emniyetini hiç bir başka değere tercih etmeyecek yüzlerce pilot vardır. Ve bu haksızlığa da tepkisiz kalmayacaktır.

Burada amaç açıktır. Çalışkanlığı dürüstlüğü sendikal mücadeleye inancı ve toplum menfaatleri için verdiği örnek mücadele ile herkesin takdirini kazanmış sendika temsilcisini işte fırsat yakaladım diyerek işten çıkarma yolunu seçmek ne hukuka, ne adalete ne de vicdana sığar.

Ayrıca havacılık kültürüne sahip herkesin bildiği gibi kaptan pilotların uçuş operasyonundaki temel  otorite ve yetki sorumluluğunu açıkça belirleyen 2920 Sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun 100 ve 101. Maddesi bu yaklaşımla ayaklar altına alınmıyor mu? Bu otorite bu şekilde haksız yolcu şikâyetleri ile zedelenirse o havayolunda uçuş emniyeti ve güvenliği kalır mı? Bu nedenle haksızca iş akdi feshi olduğunda diğer pilotların üzerinde oluşan baskı uçuş güvenliğini yok etmez mi?

THY icra kurulunun yaptığı haksızlık ortadadır. Kaynağı tek taraflı haberler yerine gerçeği ve yapılan bu haksızlığı da dile getirirseniz seviniriz. Saygılarımızla.

Hava-İş Sendikası

Hava-İş Sendikası'ndan olay yaratacak açıklama

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

dağobel ~ 16 yıl önce
bahadır altan sendika ağalarının gazına gelmişdir.kendisine yazık olmuşdur.atilay ayçin hava-iş de ağalığını sürdürmek için önder ataydan sonra bahadır altanıda harcamışdır.yazıklar olsun sendika ağalarına,emekcilere de biraz akıl. sayğılar-dağobel

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ali nazik ~ 16 yıl önce
rahat batmıs adama şimdi uğraşsın bakalım özel şirketlerde .ben çok uğraştım.sıra onda.yediğin önünde yemediğin arkanda sanane şirketi sen mi kurtaracaksın .çoooooook zor hayat artık onun için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kedi ~ 16 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kartal ~ 16 yıl önce
bakınız ben bir tek bu şirkette gordüm yemek yemek için uçağın gecikmeye girmesini.nasıl bir mantık anlayamadım .özelliklede büyük meydanlarda yemek yeme furyasını ucakta zaten yok yok .bu olaydan sonra sanırım yemekler a-sadece ucaktan soylenecek adanada adana yemegı unutunuz.gene bız yaptık kendımıze.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mercan ~ 16 yıl önce
sanırım anladım sıkıntınızı. Siz hep pilot olmak istemişsiniz ancak bunu yapabilme kapasitesine ve becerisine sahip olamadığınız için içinizde ukte olarak kalmış.Herhalde 'Top Gun' filmini beğeniyle pek çok kere izlemişsinizdir bir gün pilot olma hayaliyle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mercan ~ 16 yıl önce
HEPİMİZ BAHADIR KAPTAN'IZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sufi ~ 16 yıl önce
HEPİMİZ BAHADIR KAPTANIZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ayşe ~ 16 yıl önce
HEPİMİZ BAHADIR KAPTANIZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
izan ~ 16 yıl önce
HEPİMİZ BAHADIR KAPTANIZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kadir ~ 16 yıl önce
HEPİMİZ BAHADIR KAPTANIZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000