08 Mart 2008, Cumartesi 11:20:19

Havadaki KRİZ BÜYÜYOR

THY ile özel havayolu şirketleri arasında yaz sezonu öncesinde pilot transferleri hız kazanıyor. Özel havayolları THY'yi sert dille eleştiriyor.

Özel havayolu şirketleri, Türk Hava Yolları’nın (THY) filosuna yeni dahil ettiği uçaklar için özel şirketlerden pilot transfer etmesine tepki gösterdi.

THY, 1 Ocak’tan bu yana pilot sıkıntısını özel havayolu şirketlerinden transfer ettiği 52 pilotla çözme yoluna gidiyor. THY’nin yeni aldığı uçaklar için toplam 250 pilota ihtiyacı bulunduğunu belirten özel şirket yetkilileri, bu ihtiyacın sadece 100 tanesinin THY’nin kendi kaynaklarından karşılanacağını, kalanının ise özel şirketlerden transfer edileceğini savundu.

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, THY’nin filosunu genişletirken pilotları nasıl temin edeceğini de düşünmesi gerektiğini belirterek, “THY pilot yetiştirmiyor. Pilot ihtiyacının bir kısmını askeriyeden emekli olanlardan, bir kısmını uçuş okullarından karşılıyor. Geri kalan açığı ise özel havayolu şirketlerinin pilotlarını alarak kapatmaya çalışıyor.

Bu manzara hemen her yaz sezonu öncesinde yaşanıyor. THY büyük bir uçuş akademisi kurmalı ve pilot yetiştirmelidir. THY artık bize güvenip uçak almasın” dedi. THY’nin yaptığı pilot transferlerinin özel havayolu şirketlerini sıkıntıya soktuğunu anlatan Alioğlu, “En küçük özel havayolu şirketinde 200 kişi çalışıyor. Şu anda 20 tane şirket var. THY bu şirketlerin pilotlarını alırsa uçaklar yerde kalacak. Uçacak pilot bulamayacağız. Ya da mecburen yabancı pilot almak zorunda kalacağız. Halen 80-90 yabancı pilotun görev yaptığı Türk şirketlerinde bu sayı çok daha artacaktır” diye konuştu.

THY daha avantajlı

THY’de bir kaptan pilotun maaşı yaklaşık 12-13 bin YTL civarında. İkinci pilot maaşı yaklaşık 7-8 bin YTL. Özel havayolu şirketlerinde ise kaptan pilot THY’deki ikinci pilotlar kadar maaş alırken, ikinci pilotların maaşı ise aylık 4-5 bin YTL arasında değişiyor. Maaşların yüksek olmasının yanı sıra THY’de pilotların özlük hakları özel şirketlere göre çok daha avantajlı durumda. Yatılı olarak bilinen uçuşlarda THY pilotları 5 yıldızlı otellerde konaklarken, birçok özel havayolu şirketi daha düşük kalitedeki otelleri tercih ediyor. Bu uçuşlarda THY pilotlarına verilen harcırahlar da özel şirketlerin çok üstünde. Özel şirketlerde pilotların uçuş saatleri değişkenlik gösterip zaman zaman da limitleri zorlarken THY pilotları daha az uçuş yapıyor.

Özel şirketlerde uçan pilotlar da bu nedenlerle THY’yi seçiyor. THY’nin filosunda şu anda 103 uçak bulunuyor. Filonun 2009 yılı başında 130, 2012’de ise 150 uçağa ulaşması planlanıyor. Uçak başına minimum 10 pilot bulundurması gereken şirkete önümüzdeki yılın başında 250’ye yakın yeni pilot gerekecek.

Dinçer Şeref / Milliyet

Havadaki KRİZ BÜYÜYOR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000