12 Şubat 2013, Salı 08:20:48

HAVADA YOLCU REKORU KIRILDI

Türkiye ve Almanya arasındaki hava trafiği 2003 yılına oranla yüzde 31 artış gösterdi. 2012, iki ülke arasındaki havacılıkta yeni gelişmeler, rekorlar getirdi.

Türkiye ile Almanya arasında birçok konuda işbirliği bulunuyor. Son dönemlerin en ilgi çekici işbirliği alanlarından bir tanesi de havacılık.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Alman mevkidaşı Angela Merkel ile geçtiğimiz yıl Berlin’de yaptığı görüşmede havacılıktaki işbirliği olasılıkları da gündeme gelmişti. Merkel'in yaptığı Lufthansa ve THY’nin ortaklığı teklifine Başbakan Erdoğan olumlu yanıt verdiğini açıklamıştı. Ortaya çıkan bu işbirliği arayışının temelinde iki ülke arasındaki hava trafiğinin önemli payı bulunuyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) verdiği bilgilere göre 2003 yılından bu yana Türkiye Almanya arasındaki yolcu trafiği yüzde 31 artış gösterdi. İki ülke arasındaki hava trafiğinin gelişmesinde Türkiye’ye Almanya’dan giriş-çıkış yapan ziyaretçilerin sayısındaki artışın da büyük etkisi var. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre Almanya'dan Türkiye'ye gelen ziyaretçilerin sayısı 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 5 milyonu aştı. 2003 yılında bu rakam 3 milyon 300 bindi. Türkiye'den Almanya'ya giden ziyaretçilerin sayısı ise Almanya’ya göre daha sınırlı kaldı. 2012’de Türkiye’den Almanya’ya 385 bin kişi gitti.

HAREKET REKOR GETİRDİ

Türkiye'ye havayolları ile gelen tüm ziyaretçiler arasında Almanya’dan gelen ziyaretçilerin dikkat çekici bir payı bulunuyor. 2011’de Türkiye’ye havayolları ile toplamda 21 milyon kişi gelirken, bu grup içerisinde Almanya’dan gelenlerin sayısı 4 milyon 200 bin oldu. Bu durum Türkiye’ye giren her 5 havayolu yolcusundan bir tanesinin Almanya’dan geldiğini gösteriyor.

Almanya’dan havayolu ile gelen ziyaretçilerin en çok tercih ettiği lokasyon ise Antalya oldu. Antalya Merkez Havalimanı’na 2 milyon 700 bin Almanya kökenli yolcu inerken, İstanbul Atatürk Havalimanı’na sadece 600 bin Alman yolcu geldi.

Almanya-Türkiye arasındaki hava trafiği 2012 yılında ciddi bir ivme yakaladı. Almanya'nın bayrak taşıyıcısı olan Lufthansa Şirketler Grubu bünyesinde yer alan şirketler Lufthansa, Swiss, Avusturya Havayolları ve Germanwings, 2012’de Türkiye-Almanya arasında 1 milyon 500 bin yolcu taşıyarak kendi rekorunu kırdı. 2012’de Türkiye’deki havayolu şirketleri de Almanya pazarı için dikkat çekici adımlar attı. Türk Hava Yolları, 2012’de Almanya’daki uçuş noktaları arasına Bremen ve Leipzig’i de katarak ülkede 12 uçuş noktasına ulaştı.

2013 DE HAREKETLİ GEÇECEK

Yapılan turizm araştırmaları 2013 yılında da iki ülke arasındaki hava trafiğinin hareketli olacağına ilişkin sinyaller veriyor. Araştırma kuruluşu FUR’un Almanya pazarı ile ilgili yaptığı araştırmaya göre Almanlar 2012’de ulaştıkları rekor tatil seviyesini 2013'te de yakalayacak gibi görünüyor. Araştırmada Almanların yüzde 53’ünün 2013 yılı tatilleri için mali planlarını yaptıkları görülüyor. Almanların 2013’te en çok yurt içi ziyaret yapması bekleniyor. Almanların yurt içi gezilerini İspanya, İtalya ve Türkiye takip edecek.

Bir başka araştırma kuruluşu Gfk’nin Almanya için yaptığı turizm anketi bu lokasyonlar arasında 2013 yılında Türkiye’nin öne çıkabileceğini gösteriyor. Araştırmada İspanya’nın Almanya pazarında birinciliği elinde tutacağını ancak payında azalma olabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte kurumun analizine göre, geçen yıl Almanya turizm pazarında yükselişe geçen ve İtalya’yı geride bırakan Türkiye 2013 yılında İspanya’nın yitireceği pazar payının belli bir kısmını alabilir.

(Deutsche Welle)

HAVADA YOLCU REKORU KIRILDI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000