12 Temmuz 2012, Perşembe 11:40:58

HAVADA 'RİSK VE TEHLİKE'

Hürriyet yazarlarından Yalçın Doğan, Hava İş Kolunda Grev Yasağı konusunu bugün köşesinde kaleme aldı. İşte Doğan'ın köşe yazısı...
  • Thy'nin hatırı sayılır sayıda bir ekiple medya manipülasyonunu yürüttüğünü, bu ekibin üşenmeden bu konudaki tüm haberlere defalarca ve defalarca aynı minvalde yorumlar yazdığını içerden bizzat bu işi -zorunlu olarak- yapan arkadaşlarımızdan biliyoruz. Biz çalışanların bu laflara karnı tok da dışarıdaki insanlardan bu yorumları gerçek zannedenler oluyordur elbette. İşçinin en hayati hakkının elinden alınmasını protesto etmesini yasadışı zannedenlere veya zannetmek isteyenlere yapacak bir şey yok. İşçinin elindeki tek koz, ürettiği hizmet veya ürünü üretmeyerek işverenini zor durumda bırakmak ve pazarlık gücü elde etmek bir yandan da o ürün veya hizmete ihtiyaç duyanları zor durumda bırakarak işveren üzerinde baskı oluşmasını sağlamaktır. Bunu keşke en aptalımız bile artık anlasa. Ama anlamaz, anlamıyor. Mahkemeler bu eylemin yasallığını ve haklılığını tescil ettikleri gün bu yasadışılık saçmalığına inananları sokaklarda mahkemeleri protesto etmeye davet ediyorum. Ama korkarsınız siz.
  • Bu olaylar ve yorumlarin ardinda iscilerin bu konumlarindan faydalanarak kendi cikarlari icin dayanismayi bolenler , diger haber sitelerinde, bunlarin avukatligini nasil alirim kampanyasi ile yazi yazanlar, Denize dusmus yilana sarilir misali iscilerin bu durumlarindan faydalanarak sendikaya karsi haksiz elestirilerle kendi cikarlarini pekistiren kisilerin de havais calisanlarinin da gormesini ve mahkemede kesin kazanacaklari davalari bi cikar cevrelerine vermelerine onlarin istekleri dorultusunda vermemler. Kendi haklarini sakin dusunerek nasil haraket etmeleri gerekir.
  • Hava-iş göz göre göre yasadışı bir eylem yaptı! Bundan hem yolcular,hem thy, hemde 305 kişi etkilenmiş ama bir tek hava-iş'in yaptığı, yanına kâr kalmıştır. Bu saatten sonra aynı sendikanın arkasında gitmek,ne kadar doğrudur? Eğer ki sendikadan medet bekliyorsanız ki,işde o zaman hiçbir zaman o 305 kişi thy dönemeyecektir. Bunun tuzu kuruluk ile alakası yok! Adam kalmış yardakçıları ile beraber,milletin sahip olduğu bir şirketi tehdit etmeye kalkıyor! Bunun savunulacak bir yanı yok. Madem hadis yazdınız aynı şekilde cevap yazayım ''Biriniz bir iş yapınca, onu en sağlam ve en iyi şekilde yapması Allah’ın sevdiği bir davranıştır'' buda hadistir. İslamda işveren ile çalışma konusunda anlaştıktan sonra, iş yarım bırakma veya işi sakatlama yoktur.
  • Moral tabii ki çok önemli. Bir uçak şirkerti kaza yaptığı anda filosunun önemli bir bölümü havada oluyor. Arkadaşlarını ve yolcularını kaybeden şirketin diğer elemanları bir taraftan göz yaşı dökerken, diğer taraftan da hizmeti sürdürüyor. Havacılık işte böyle bir meslek. THY yönetiminin 305 personeli ile ilgili uygulamasını tasvip etmek mümkün değil. Dileriz ki bu kardeşlerimiz işlerine bir an önce geri dönsünler. Ama bu olaya bağlayarak kaza ve kırım çağırışımı yapan konuşmalar , yazışmalar yapılmasın. Binlerce Türkiyeli ve yabancı can, kendisini THY' ye emanet ediyor. Eminim ki işten uzaklaştırılan arkadaşlarımızda aynı görüştedirler. Tanrı tüm havayollarını korusun ve kaza yüzü göstermesin.Ne olursa olsun bu konu ile irtibatlandırıp , geri kalanların moral bozukluğuna bağlayarak kazayı çağırıştırmak hoş değil. Tabii ki bu arada Tanrı THY Yönetiicilerine de olaya diğer pencereden de bakabilme kabiliyeti bahşetsin. Herkes yaptığını bu dünyada çekiyor. Bunu da düşünsünler arada bir.
  • HERHALDE SENİN TUZUN KURU SENİN BİNDİĞİN O ARACI MALESEF SENİN AÇINDAN ÜZGÜNÜM AMA MALESEF ELEŞTİRDİĞİN ARKADAŞLAR UÇURUYOR ALDIKLARI MAAŞA GELİNCE İNCELERMİSİN YÖNETİCİLER NE KADAR ALIYOR ONLARMI UÇUŞU GERÇEKLEŞTİRİYOR İNSAN HAKLARI DENİLEN BİR YAPI VAR İNANIYORSAN İŞTE KURAN ONADAMI KARŞISIN DEMİYORMU PEYGAMBER //KİŞİNİN HAKKINI ALNININ TERİ KURUMADAN VERİN // VERMESSE NEREYE GİDECEK HAKKINI KİM SAVUNACAK HA BU SENDİKA YÖNETİMİ İLE ASLA AMA İNSANLARIN HAKLARI GASB EDİLEMEZ
  • HAva-iş kimi tehdit ediyor ? Milleti mi? Şimdi; hava işleri risk götürmeyen tehlikeli iş,değil mi? Daha tehlikeli olanını söylüyeyim mi? Halkın ve milyonların emeği olan ve yolcu sayısını tüm kriz ve olumsuzluklara rağmen kâr getiren,bir kurumu baltalamaya çalışmakdır! Bir yanda sendika varsa,diğer yanda mülk sahibi halk vardır. Umarım ne yaptığınızı biliyorsunuzdur yoksa sonunuz pek hayırlı olmayacak.
  • şu allahın işine bak yalcın doğan thy de işten çıkarmalar ile ilgili yazı yazmış ve thy yöntimini eleştirmiş.Sn okurlar aynı yazar geçmiş yıllarda thy çalışanlarını yerden yere vuran sendika yönetimini politika yapmakla suçlayan yazılar yazdı.O zaman sendika yalçın doğan hakkında kamuoyuna açıklamalar yapmak zorunda kaldı.Yalçın doğan aynı,Sendika yöntimide aynı peki ne değişti acaba.''Eski camlar bardak oldu'' O gün doğru yazmayan yalçın doğan,Bugün de hiç bir şeyin farkında değil.
  • İcerdeki-disardaki bu durumdan cok mutsuz. Yonetim bu isi beceremedi bu kadar basit. Eger bir yerde bir huzursuzluk varsa oradan maksimun verim alman mumkun degil. İsveren sapkasini onune koyup artik dusunmesi lazim, barisi saglamak onlarin elinde. Kimse de hain- isini yapmak istemeyen falan degil. Bu zamana kadar bu calisanlarla bir suru odul aldi sirket simdi mi hain oldular? Lutfen biraz sagduyu..
  • çalışanların hali içler acısı..thy yönetimi kendine çok güveniyorsa gizli bir anket yapsın çalışanlarına da..ne derece yönetici olduklarını bi görsünler bakalım..çalışanları ne derece huzurlu ve mutlu iş yerlerinde..çok güveniyorlarsa yapsınlarda herkesi utandırsınlşar..ama yemez çünkü kendileride çalışanların sorununun para olmadığını biliyorlar..
  • Sayın doğan THY nın işten cıkardığı uçuş işletme ve Teknik aş.eski çalışanları olarak haklı davamızda sizi yanımızda görmek mutluluk ve onur verici...binlerce teşekkürler...

 

THY’de toplu sözleşme 18 ay gecikiyor. THY yönetimi toplu sözleşme yetkisine sahip Hava-İş ile bir türlü masaya oturmuyor.

Ne tesadüf, toplu sözleşme görüşmeleri ertelendiği günlerde Meclis’te çok ilgisiz bir yasanın kuyruğuna takılan bir madde ile hava iş kolunda grev yasağı getiriliyor.

Grev yasağı Meclis’te 3 Haziran’da kabul ediliyor. Sürate bakın, Abdullah Gül sektirmiyor, ertesi gün 4 Haziran’da grev yasağı öngören yasayı onaylıyor. THY çalışanları yasayı protesto ediyor, THY yönetimi 305 çalışanını işten çıkartıyor.

Hava-İş 1962’de kuruluyor. O tarihten bu yana hava iş kolunda toplu sözleşme yetkisine sahip tek sendika. 1962-2012, elli yılda Hava-İş sadece beş kez grev kararı alıyor. Altıncısı bir gün süren, son işi yavaşlatma girişimi.

HEP TERSİ

2010 Anayasa referandumu, hani şu “yetmez ama, evet” diyenleri, anayasa değişikliğini anlamakta zorlananları yaya bırakan referandum, her geçen gün herkesin kafasına dank ediyor. Ama, iş işten geçmiş.

Referandumda hangi maddeye evet denilmişse, o madde geçersiz hale geliyor, tersi uygulanıyor.

Referandum demokratik bir hakkı geri veriyor. Eski anayasada yer alan grev yasağını kaldırıyor, her iş koluna grev hakkı getiriyor. “Helal olsun, demokratik bir adım” derken, bir buçuk yıl sonra, Meclis’te hooop, güüüm, referandumda halkın onay, iktidarın söz verdiği durumun tam tersine, gel bakalım grev yasağı. İlk uygulama hava iş kolunda. Gerisi gelirse, kimse şaşmasın.

TAZMİNATSIZ ÇIKARMA

Bu karara protesto gecikmiyor, ancak faturası acı oluyor.

THY 305 kişiyi işten çıkartıyor. Hava-İş yetkililerinin verdiği bilgiye göre, işten çıkarmalar elli bin kişi etkiliyor. Üstelik, çıkarma tazminatsız. Bu ülkede adalet varsa, nasıl olsa, yargıdan dönecek keyfi bir tutum. 

Hava-İş’in açıklamasında bir cümle çok dikkat çekici:

“Hukuka aykırı çıkarma sonucunda, THY çalışanlarının iş motivasyonu bozulmuştur. Yaşanan baskılar sonucu uçuş vaziyetini risk altına sokan tehlikeli bir ortam oluşmuştur.”

Uyarı çok ciddi. Kim umursar, kim dikkat eder, bu ortamı kaldırmak amacıyla kim kolları sıvar, bilemem. “Risk, tehlike” gibi kavramlar, hele de havada, hafife alınacak gibi değil.

Hava-İş uyarıyor. THY hayati sınavla karşı karşıya. Gerisi THY yönetiminin bileceği iş.

 

HAVADA 'RİSK VE TEHLİKE'

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Hostes ~ 12 yıl önce
Thy'nin hatırı sayılır sayıda bir ekiple medya manipülasyonunu yürüttüğünü, bu ekibin üşenmeden bu konudaki tüm haberlere defalarca ve defalarca aynı minvalde yorumlar yazdığını içerden bizzat bu işi -zorunlu olarak- yapan arkadaşlarımızdan biliyoruz. Biz çalışanların bu laflara karnı tok da dışarıdaki insanlardan bu yorumları gerçek zannedenler oluyordur elbette. İşçinin en hayati hakkının elinden alınmasını protesto etmesini yasadışı zannedenlere veya zannetmek isteyenlere yapacak bir şey yok. İşçinin elindeki tek koz, ürettiği hizmet veya ürünü üretmeyerek işverenini zor durumda bırakmak ve pazarlık gücü elde etmek bir yandan da o ürün veya hizmete ihtiyaç duyanları zor durumda bırakarak işveren üzerinde baskı oluşmasını sağlamaktır. Bunu keşke en aptalımız bile artık anlasa. Ama anlamaz, anlamıyor. Mahkemeler bu eylemin yasallığını ve haklılığını tescil ettikleri gün bu yasadışılık saçmalığına inananları sokaklarda mahkemeleri protesto etmeye davet ediyorum. Ama korkarsınız siz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cikar ~ 12 yıl önce
Bu olaylar ve yorumlarin ardinda iscilerin bu konumlarindan faydalanarak kendi cikarlari icin dayanismayi bolenler , diger haber sitelerinde, bunlarin avukatligini nasil alirim kampanyasi ile yazi yazanlar, Denize dusmus yilana sarilir misali iscilerin bu durumlarindan faydalanarak sendikaya karsi haksiz elestirilerle kendi cikarlarini pekistiren kisilerin de havais calisanlarinin da gormesini ve mahkemede kesin kazanacaklari davalari bi cikar cevrelerine vermelerine onlarin istekleri dorultusunda vermemler. Kendi haklarini sakin dusunerek nasil haraket etmeleri gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mesele tuzu kuru olmak değil. ~ 12 yıl önce
Hava-iş göz göre göre yasadışı bir eylem yaptı! Bundan hem yolcular,hem thy, hemde 305 kişi etkilenmiş ama bir tek hava-iş'in yaptığı, yanına kâr kalmıştır. Bu saatten sonra aynı sendikanın arkasında gitmek,ne kadar doğrudur? Eğer ki sendikadan medet bekliyorsanız ki,işde o zaman hiçbir zaman o 305 kişi thy dönemeyecektir. Bunun tuzu kuruluk ile alakası yok! Adam kalmış yardakçıları ile beraber,milletin sahip olduğu bir şirketi tehdit etmeye kalkıyor! Bunun savunulacak bir yanı yok. Madem hadis yazdınız aynı şekilde cevap yazayım ''Biriniz bir iş yapınca, onu en sağlam ve en iyi şekilde yapması Allah’ın sevdiği bir davranıştır'' buda hadistir. İslamda işveren ile çalışma konusunda anlaştıktan sonra, iş yarım bırakma veya işi sakatlama yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Moral tabii ki çok önemli. Bir uçak şirkerti kaza yaptığı anda filosunun önemli bir bölümü havada oluyor. Arkadaşlarını ve yolcularını kaybeden şirketin diğer elemanları bir taraftan göz yaşı dökerken, diğer taraftan da hizmeti sürdürüyor. Havacılık işte böyle bir meslek. THY yönetiminin 305 personeli ile ilgili uygulamasını tasvip etmek mümkün değil. Dileriz ki bu kardeşlerimiz işlerine bir an önce geri dönsünler. Ama bu olaya bağlayarak kaza ve kırım çağırışımı yapan konuşmalar , yazışmalar yapılmasın. Binlerce Türkiyeli ve yabancı can, kendisini THY' ye emanet ediyor. Eminim ki işten uzaklaştırılan arkadaşlarımızda aynı görüştedirler. Tanrı tüm havayollarını korusun ve kaza yüzü göstermesin.Ne olursa olsun bu konu ile irtibatlandırıp , geri kalanların moral bozukluğuna bağlayarak kazayı çağırıştırmak hoş değil. Tabii ki bu arada Tanrı THY Yönetiicilerine de olaya diğer pencereden de bakabilme kabiliyeti bahşetsin. Herkes yaptığını bu dünyada çekiyor. Bunu da düşünsünler arada bir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GERİSİ THY YORUMUNA CEVAB ~ 12 yıl önce
HERHALDE SENİN TUZUN KURU SENİN BİNDİĞİN O ARACI MALESEF SENİN AÇINDAN ÜZGÜNÜM AMA MALESEF ELEŞTİRDİĞİN ARKADAŞLAR UÇURUYOR ALDIKLARI MAAŞA GELİNCE İNCELERMİSİN YÖNETİCİLER NE KADAR ALIYOR ONLARMI UÇUŞU GERÇEKLEŞTİRİYOR İNSAN HAKLARI DENİLEN BİR YAPI VAR İNANIYORSAN İŞTE KURAN ONADAMI KARŞISIN DEMİYORMU PEYGAMBER //KİŞİNİN HAKKINI ALNININ TERİ KURUMADAN VERİN // VERMESSE NEREYE GİDECEK HAKKINI KİM SAVUNACAK HA BU SENDİKA YÖNETİMİ İLE ASLA AMA İNSANLARIN HAKLARI GASB EDİLEMEZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerisi THY'NİN NİLEDCEĞİ İŞ DEĞİL!!! ~ 12 yıl önce
HAva-iş kimi tehdit ediyor ? Milleti mi? Şimdi; hava işleri risk götürmeyen tehlikeli iş,değil mi? Daha tehlikeli olanını söylüyeyim mi? Halkın ve milyonların emeği olan ve yolcu sayısını tüm kriz ve olumsuzluklara rağmen kâr getiren,bir kurumu baltalamaya çalışmakdır! Bir yanda sendika varsa,diğer yanda mülk sahibi halk vardır. Umarım ne yaptığınızı biliyorsunuzdur yoksa sonunuz pek hayırlı olmayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emekli. ~ 12 yıl önce
şu allahın işine bak yalcın doğan thy de işten çıkarmalar ile ilgili yazı yazmış ve thy yöntimini eleştirmiş.Sn okurlar aynı yazar geçmiş yıllarda thy çalışanlarını yerden yere vuran sendika yönetimini politika yapmakla suçlayan yazılar yazdı.O zaman sendika yalçın doğan hakkında kamuoyuna açıklamalar yapmak zorunda kaldı.Yalçın doğan aynı,Sendika yöntimide aynı peki ne değişti acaba.''Eski camlar bardak oldu'' O gün doğru yazmayan yalçın doğan,Bugün de hiç bir şeyin farkında değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Herkes mutsuz ~ 12 yıl önce
İcerdeki-disardaki bu durumdan cok mutsuz. Yonetim bu isi beceremedi bu kadar basit. Eger bir yerde bir huzursuzluk varsa oradan maksimun verim alman mumkun degil. İsveren sapkasini onune koyup artik dusunmesi lazim, barisi saglamak onlarin elinde. Kimse de hain- isini yapmak istemeyen falan degil. Bu zamana kadar bu calisanlarla bir suru odul aldi sirket simdi mi hain oldular? Lutfen biraz sagduyu..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yazıklar olsun ~ 12 yıl önce
çalışanların hali içler acısı..thy yönetimi kendine çok güveniyorsa gizli bir anket yapsın çalışanlarına da..ne derece yönetici olduklarını bi görsünler bakalım..çalışanları ne derece huzurlu ve mutlu iş yerlerinde..çok güveniyorlarsa yapsınlarda herkesi utandırsınlşar..ama yemez çünkü kendileride çalışanların sorununun para olmadığını biliyorlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
305 üçyüzbeş +50 bin hayat ~ 12 yıl önce
Sayın doğan THY nın işten cıkardığı uçuş işletme ve Teknik aş.eski çalışanları olarak haklı davamızda sizi yanımızda görmek mutluluk ve onur verici...binlerce teşekkürler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000