27 Kasım 2012, Salı 16:39:56

HAVADA PİLOT DAYANIŞMASI

Tiflis hava sahası üzerinde kabin basıncı arızası yaşayan THY uçağının acil durum çağrısını Etihad Havayolları pilotu Ankara radarına iletti. İşte o konuşmalar...
  • Bu kadar net ses kaydi nereden saglandiysa bilelim bizde hizmeti ordan verelim...
  • ilk cevap veren hava trafik kontroluru (erkek sesi) etihat pilotunun dediğini anlıyamadı ve etihat pilotuda onun anlamadığını anladı sanırım. eğer öyle ise, utanılacak bir durum.
  • kış geldi globally fosumm ve onun tekniği yine fosssladı..eee atalar ne demiş işini bilmeyen çavuşlar gelirrr......dünya markası heee :))
  • Kabin basıncı kaybolduğu için 10000 feet e alçalmış mecburen . Bu irtifa da Ankara ile her yerden konuşamazsınız.Daha yüksekte olan ve her ikisini de duyabilen aracılık yapabilir.Etihad da bunu yapmış.
  • TR'nin doğu bolgesinin bazi bolumlerinde telsiz yetersiz kalmakta ve bu normal konusmalarda bile sorun yaratmaktadir. Bu uzun bir zamandir bilinen ve surekli telsizden rapor edilen bir durumdur. Havacilikta cag atladigimizi soyleyen 'sayin' yetkililerin bu durumdan haberleri var mi acaba? Varsa neden bir cozum uretilmiyor? Acil durum cagrisi yapan bir ucagin kontrol sahasinda oldugu kontrol gorevlisi ile konusamamasi rezilliktir...
  • bu gibi kabin basıncı düştüğünde uçak ve captan pilot acil kodunu seçer haliyle prosedür gereği ve durum da acildir kabin basıncı düştüğü için en kısa sürede uçağın yere inmesi zorunludur uçak en yakın havalimanına tam teşekküllü olarak ankara olduğu için telsiz bağlantısı da kurulamıyor etihad pilotu mayday sinyalini almış ve hem thy hem de ankara kuleyle irtibata geçerek durumu anlatıyor
  • havacılıkta kullanılan vhf telsizlerle düzgün iletişim kurabilmek için, iki telsizin birbirini doğrusal olarak görmesi gerekir. bu sebeple alçakta uçan bir uçağın çok uzaktaki bir yer istasyonuyla iletişim kurabilmesi, hele hele arada yükseltiler varsa, çok zordur. hatta formülü vereyim; iki istasyon arasındaki maksimum uzaklık = karekök * (yükseklik kare + 2* yükseklik * dünyanın yarıçapı)
  • Yolcu için güvenli seviye 10000 feete inmişler zaten. Olay biraz abartılıyor sanırsam.Bence amaç sadece sansasyon yaratmak. Oksijen maskeleri zaten yolcu bu durumlarda etkilenmesin diye var. Normal karşılanması gereken bir olaydı diye düşünüyorum. Bugünkü tüm gazetelere haber olmuş..
  • Tipik Ankara ATC konusma tarzi station calling der ardindan anlamaz veya cevap vermez,baska biri Gelir o duruma el koyar.
  • Peki o bolgede bu cagriyi duyan baska thy ucagi yok muymus

Çin’in Şangay kentinden İstanbul’a geldiği sırada kabin basıncı düşen ve oksijen maskeleri açılan THY’ye ait TK 27 sefer sayılı Boeing 777-300ER tipi uçağın kaptan pilotunun acil durum çağrısını, Ankara radara bir başka uçaktaki pilotun ilettiği ortaya çıktı.

Ankara radar ile iletişime geçmeye çalışan ancak bir türlü mayday (acil durum) çağrısını iletemeyen THY pilotunun yardımına, o sırada Abu Dabi-Paris seferi yapan Etihad Havayolları uçağının pilotu yetişti.

Etihad pilotu, THY uçağının yaşadığı olayla ilgili Ankara radara bilgi verdi ve koordinasyonu sağladı.

                 İşte o konuşmalar:

 

 

EY031    : Ankara Ethiad  031
Kule       : Çağıran istasyon?
EY031    : 10 bin feet'te bir uçak daha var şu anda mayday çağrısı yapıyor
Kule       : EY31 tekrar edermisiniz ifadeleri tam alamıyorum
EY031    : 10 bin feet'te bir uçak daha var şu anda mayday çağrısı yapıyor
Kule       : Mayday çağrısı olduğunu onaylayınız
EY031    : Doğrudur mayday çağrısı yapan bir uçak var Türk Hava Yolları
Kule       : Bilgi için teşekkür ederim
EY031    : THY, EY31 devam ediniz mayday çağrısı için aktarıcı olarak yardımcı olacağım
TK27      : ..... (mesafe uzak)
EY031    : Ankara Kontrol EY31
Kule       : Çağıran istasyon?
EY031    : EY31 biz şu anda TK27 için aktarıcı olarak yardımcı oluyoruz uçak şu anda mayday çağrısı yapıyor. Yüksekliği 10 bin feet, ILHAN noktasına (çankırı'nın biraz güneyi) doğru ilerliyorlar
Kule       : Teşekkür ederim, TK27 beni duyuyor musunuz?
TK27      : ..... (mesafe uzak)
Kule       : TK27 ben sizi net duyuyorum ve acil durum kodu "pan pan pan" veriyorsunuz. Hangi limana inmek istiyorsunuz Ankara ya da CRM (Çarşamba)?
TK27      : ..... (mesafe uzak)
Kule       : TK27 ANK NDB'ye (ankara üzeri) devam ediniz
( Pist değişti)
Kule       : TK27 BUK'a (Çubuk) devam ediniz. Rüzgar nedeniyle "pan pan" anlaşıldı 21L pistine devam ediniz ve squawk (acil durum) kodunu 6332 olarak değiştirin

İşte bu konuşmalardan sonra THY uçağı sorunsuz şekilde Esenboğa Havalimanı’na inişini gerçekleştirdi.  Bilindiği gibi THY’ye ait uçağın Tiflis hava sahası üzerinde kabin basıncı düşmüş, oksijen maskeleri açılan uçak bir süre bu şekilde uçtuktan sonra Esenboğa Havalimanı’na inmişti.

Arıza yapan uçak boş olarak alçak uçuşla İstanbul’a gelirken, yolcular İstanbul’dan gönderilen Airbus 321 tipi bir başka uçakla ve diğer THY uçaklarıyla İstanbul’a ulaştırılmıştı.

 

HAVADA PİLOT DAYANIŞMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

say again ~ 11 yıl önce
Bu kadar net ses kaydi nereden saglandiysa bilelim bizde hizmeti ordan verelim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
liveatc ~ 11 yıl önce
liveatc.com adlı site dünya genelinde approach kulelerinin yayını yapar..Bunuda bildiren Habomcudur.. bilginize..Cahil tklılara gelsin
ingilizce anlamak ~ 11 yıl önce
ilk cevap veren hava trafik kontroluru (erkek sesi) etihat pilotunun dediğini anlıyamadı ve etihat pilotuda onun anlamadığını anladı sanırım. eğer öyle ise, utanılacak bir durum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
winter ~ 11 yıl önce
kış geldi globally fosumm ve onun tekniği yine fosssladı..eee atalar ne demiş işini bilmeyen çavuşlar gelirrr......dünya markası heee :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çirkin.. ~ 11 yıl önce
çirkin olmak için çok mu çaba sarfediyorsunuz ?
Teknik ~ 11 yıl önce
Çok bilmiş teknikle ne alakası var filoya yeni katılan bı uçak bu , klavye delıkanlılığı yapma teknik sağlam ve özverili olmasaydı uçakların çoğu ground olurdu.
Winter - cevap ~ 11 yıl önce
Sanırım zoruna gidiyor zihniyetini değiştirmen lazım
merak edene ~ 11 yıl önce
Kabin basıncı kaybolduğu için 10000 feet e alçalmış mecburen . Bu irtifa da Ankara ile her yerden konuşamazsınız.Daha yüksekte olan ve her ikisini de duyabilen aracılık yapabilir.Etihad da bunu yapmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir Soru - Sanal Pilot ~ 11 yıl önce
Peki bu basınç düşmesinden kaynaklanan acil alçalma , yer seviyesi yüksek yerlerde gerçekleşseydi , yüksek dağların olduğu bir bölgede gibi. alçalma prosedürü nasıl oluyor ? Rota üzerinde bilmediğin bir bölgede alçalma tehlikeli değilmidir ? - Teşekkürler
f/o ~ 11 yıl önce
rota üzerinde bilmediğin bir yer varsa, işini iyi yapmıyorsun demektir zaten. mania kleransının sağlanamadığı bölgelerde (mesela orta asya) yükseltilerin daha alçak olduğu bölgeleri takip eden özel rotalar belirlenir ve havada bu rotaların birifingi yapılır olası bir acil durum için.
Rezillik... ~ 11 yıl önce
TR'nin doğu bolgesinin bazi bolumlerinde telsiz yetersiz kalmakta ve bu normal konusmalarda bile sorun yaratmaktadir. Bu uzun bir zamandir bilinen ve surekli telsizden rapor edilen bir durumdur. Havacilikta cag atladigimizi soyleyen 'sayin' yetkililerin bu durumdan haberleri var mi acaba? Varsa neden bir cozum uretilmiyor? Acil durum cagrisi yapan bir ucagin kontrol sahasinda oldugu kontrol gorevlisi ile konusamamasi rezilliktir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
camaroth ~ 11 yıl önce
bu gibi kabin basıncı düştüğünde uçak ve captan pilot acil kodunu seçer haliyle prosedür gereği ve durum da acildir kabin basıncı düştüğü için en kısa sürede uçağın yere inmesi zorunludur uçak en yakın havalimanına tam teşekküllü olarak ankara olduğu için telsiz bağlantısı da kurulamıyor etihad pilotu mayday sinyalini almış ve hem thy hem de ankara kuleyle irtibata geçerek durumu anlatıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
f/o ~ 11 yıl önce
havacılıkta kullanılan vhf telsizlerle düzgün iletişim kurabilmek için, iki telsizin birbirini doğrusal olarak görmesi gerekir. bu sebeple alçakta uçan bir uçağın çok uzaktaki bir yer istasyonuyla iletişim kurabilmesi, hele hele arada yükseltiler varsa, çok zordur. hatta formülü vereyim; iki istasyon arasındaki maksimum uzaklık = karekök * (yükseklik kare + 2* yükseklik * dünyanın yarıçapı)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik ~ 11 yıl önce
Yolcu için güvenli seviye 10000 feete inmişler zaten. Olay biraz abartılıyor sanırsam.Bence amaç sadece sansasyon yaratmak. Oksijen maskeleri zaten yolcu bu durumlarda etkilenmesin diye var. Normal karşılanması gereken bir olaydı diye düşünüyorum. Bugünkü tüm gazetelere haber olmuş..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tipik ankara ~ 11 yıl önce
Tipik Ankara ATC konusma tarzi station calling der ardindan anlamaz veya cevap vermez,baska biri Gelir o duruma el koyar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Peki o bolgede bu cagriyi duyan baska thy ucagi yok muymus

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000