20 Mart 2013, Çarşamba 16:43:28

HAVACILIKTA KAR VE GELİR TAHMİNLERİ YÜKSELDİ

Türk Hava Yolları (THY) de dahil dünyada 240 havayolu şirketini çatısı altında toplayan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, 2013 için kar ve gelir tahminlerini yukarı doğru revize etti.

Aralık 2012'de yaptığı ilk tahminde IATA üyesi havayolu şirketlerinin 2013'te 8.4 milyar dolarlık bir kar sağlayacağı öngörüsünde bulunan IATA,artan yolcu talebi ve ekonomik görünümdeki kısmi iyileşmeler nedeniyle bu rakamı 10.6 milyar dolara yükseltti. IATA havacılık sektörünün gelir tahminini ise 12 milyar dolar yukarı çekerek 671 milyar dolar olarak açıkladı. Sektörde net kar marjının yüzde 1.6 olacağını belirten IATA Başkanı Tony Tyler, dünya havacılık sektörünün içinden geçtiği zorlu süreci değerlendirirken ilginç bir benzetmede bulunarak " Geçen yıl sadece bir şirket, Nestle yıllık 100 milyar dolarlık geliri üzerinden 11.5 milyar dolar kar elde etti.Dünyada havacılık sektörü ise 671 milyar dolarlık gelir üzerinden sadece 10.6 milyar dolar kar bekliyor. Diğer sektörlere kıyasla havacılık endüstrisinde karlılık konusu tüm değer zinciri ile birlikte kronik anlamda anemik bir hal almış durumda. Şimdi endüstrinin karlılığındaki kısmi iyileşme bize cesaret veriyor.Bu revize rakam ile endüstri doğru yönde küçük de olsa bir adım atmış oldu" dedi.

"YÜZDE 1.6 'LIK KAR MARJI ÇOK RİSKLİ"

Havacılık sektörüyle ilgili dönemsel bir değerlendirme yapan IATA Başkanı Tyler, " Global ekonomik görünüme ilişkin artan iyimser havanın yanı sıra güçlü yolcu talebi ve kargo piyasasının büyümeye başlaması umut verici gelişmeler. Ancak ekonomideki iyimserlik akaryakıt fiyatlarını da yukarı doğru zorluyor. Gelirlerimizde 12 milyar dolarlık bir artış öngörürken maliyetlerimizde -ki bunun büyük bölümü yakıt maliyeti- 9-10 milyar dolarlık yükseliş olacak"açıklamasında bulundu. Tyler, "2013 için öngördüğümüz yüzde 1.6 gibi bir karlılık marjı karşısında sektör kar ve zarar çizgisi arasında riskli bir bölgede kalmaya devam edecek" yorumunu yaptı.IATA Başkanı, Kıbrıs Rum kesiminde yaşanan bankacılık krizinin önemli bir risk faktörü olduğuna değinerek " Bu Eurozone krizinin henüz bitmediğini hatta daha da kötü bir hal alabileceğini de gösteriyor" dedi.

BÖLGESEL KARLILIK

IATA tarafından yapılan öngörüler, 2013 yılında Asya-Pasifik bölgesindeki havayolu şirketlerinin 4.2 milyar dolarlık karla sektör karlılığına en büyük katkıyı yapacağına,kargo piyasasının yüzde 40'ını oluşturan bu bölgeye ait havayolu şirketlerinin kargo pazarındaki iyileşmeden en karlı çıkan şirketler olacağına işaret ediyor.Bu bölgede yolcu talebindeki artış beklentisi ise yüzde 4.9 olarak açıklandı. IATA, Kuzey Amerika'da kurulu havayolu şirketlerinin ise bu yılı 3.6 milyar dolarlık bir karla kapatacağı öngörüsünde bulundu. Avrupalı havayolu şirketleri IATA öngörüsüne göre 2013 yılında 800 milyon dolar civarında bir karlılık sağlayacak. 

Avrupa'da yolcu talebindeki artışın yüzde 2.6 düzeyinde olacağı öngörülüyor. Güney Amerika'daki havayolu şirketleri için kar öngörüsü de 600 milyon dolar düzeyinde olacak. Ortadoğu bölgesinde faaliyet gösteren havayolu şirketleri için bu yıl 1.4 milyar dolarlık kar öngörüsü ile Avrupa ve Latin Amerika bölgesi toplamına yakın bir karlılık düzeyi tahmin edilirken, Afrika bölgesi 100 milyon dolarlık kar öngörüsü ile havacılık sektöründe en geride kalan bölge olacak. 2012 yılını 100 milyon dolar zararla kapatan Afrika için bu karlılık rakamının da ileri bir adım olduğuna dikkat çekildi.

HAVACILIKTA KAR VE GELİR TAHMİNLERİ YÜKSELDİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000