20 Nisan 2010, Salı 09:21:42

HAVACILIK SEKTÖRÜ KÜLLERİN ALTINDA KALABİLİR!

Volkan patlaması, dünya sivil havacılık sektörüne 11 Eylül saldırılarından daha büyük bir maliyet çıkardı. Analistler şu ana kadarki zararın 2 milyar doları geçtiğini, devam etmesi halinde dünya ekonomisinin ciddi bir sarsıntı yaşayabileceğini belirtiyor.

Sözkonusu krizden sadece ulaşım ve turizm değil ihracat ve ithalat da ağır darbe yiyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA yanardağ kaynaklı krizin havayolu şirketlerine etkisinin 11 Eylül’den daha ağır olduğunu ve havayolu şirketlerinin her gün toplamda 250 milyon dolarlık bir maliyete katlandıklarını açıkladı. Şu ana kadar 45 ülkede 400’den fazla havaalanı kısmen veya tamamen kapatılmak zorunda kalındı. 5 gün içinde 80 bin uçuş iptal oldu ve 8 milyon yolcu mağdur oldu. Asyalı havayolu şirketleri güvenlik gerekçesiyle halen Avrupa’ya uçuş yapamıyor.

BA: İFLASLAR OLABİLİR

Avrupa’nın en büyük havayolu şirketlerinden biri olan Air France-KLM CEO’su Pierre Henri Gourgeon, volkan kaynaklı uçuş aksamalarının sadece kendi şirketlerine maliyetinin günlük 35 milyon euroyu bulduğunu söyledi. British Airways de günlük maliyetin 15-20 milyon sterlin arasında olduğunu açıklarken, Avrupa Birliği’ni de “Bazı havayolu şirketleri iflas edebilir” diye uyardı. Bu arada Avrupa Birliği’nin havayolu şirketlerine ülkelerin yardım edebilmesinin yolunu açacağı belirtiliyor.

GÜVENLİK ÖNCE GELİR

AB dönem başkanı İspanya’nın çağrısıyla Avrupa Birliği ulaştırma bakanları video konferansta biraraya gelerek krizi görüştü ve havayolu şirketlerinin taleplerini de masaya yatırdı. Ancak bakanların toplantısından uçuş güvenliğinin daha önemli olduğu görüşü çıktı ve uzmanlar izin vermediği takdirde uçuşların sınırlandırılacağı hava sahalarının kapalı tutulacağı belirtildi.

‘HAVA SAHALARINI AÇIN’ BASKISI

Avrupa’da 5 gündür uçak seferlerinin yapılamaması, sefer sayısı ortalamasının yüzde 30’da kalması havayolu şirketlerini de harekete geçirdi. Önceki gün yapılması gereken uçuşların sadece beşte biri yapılabilirken, kül bulutu ölçümlerinin yenilenmesi ve havayolu şirketlerine uçuş konusunda daha toleranslı davranılması isteniyor. Bu arada İskoçya ve İngiltere hava sahasının bugün saat 9.00 itibarıyla açılması bekleniyor.

IMF HEYETİ ATİNA’YA GELEMEDİ

Ekonomik krizle boğuşan ve dün IMF heyetini Atina’ya davet eden Yunanistan krizden çıkış görüşmelerine başlayamadı. Hem IMF Heyeti hem de Avrupa Merkez Bankası komisyon üyeleri Atina’ya ulaşamadı. Yunanistan’ın 3 yıllık ekonomik programının bu görüşmelerde son şeklini alması yeni tedbirlerin gündeme gelmesi bekleniyordu.

DENEME UÇUŞU YAPILIYOR

İngiltere deneme uçuşları yaparak külün uçaklarda yarattığı tahribata bakacak. İngiltere Ulaştırma Bakanı Andrew Adonis, “Volkanik kül uçakların aerodinamik yüzeylerini sıyırabiliyor ve motorları durdurabiliyor. Elektronik sistemler de zarar görüyor. Deneme uçuşlarına göre bir karar vereceğiz” dedi.

HAVAYOLU HİSSELERİ TEPE TAKLAK OLDU

Havayolu şirketlerinin artan zararları hisse senetlerine de satış getirdi. Air Berlin hisseleri yüzde 5.09, Air France KLM hisseleri yüzde 4.87, British Airways hisseleri yüzde 3.74, Lufthansa hisseleri yüzde 5.14, Easy Jet hisseleri yüzde 3.83 düştü. Bir ara yüzde 4 kayıpta olan THY hisseleri de günü yüzde 0.20’lik değer kaybı ile bitirdi.

 

HAVACILIK SEKTÖRÜ KÜLLERİN ALTINDA KALABİLİR!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000