07 Haziran 2008, Cumartesi 20:48:05

HAVACILIĞIN KALBİ ESKİŞEHİR'DE ATTI

Anadolu Üniversitesi’nin 50. kuruluş yılı etkinlikleri bugün düzenlenen “Türkiye’de Genel Havacılığın Gelecek 50 Yılı: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” adlı panelle başladı. Panelde havacılık medyasından bir tek AirportHaber vardı.
  • öğrenci arkadaşım anlaşılan sen daha 1. yada 2. sınıftasın mezun olunca ne demek istediğimi anlarsın.
  • A.Ü SHYO lunda teknik bölümde öğrenciyim merak ediyorum da bizim bölümü bitiripte 2 yıldır inşaatlarda amelelik yapan kim warmış nerde kim gormus.
  • Sevgili mezun kardeşim nedeni çok basit.THY , politikacıların ve kaptanların çocukları ve yakınları varken seni ve diğer mezunları işe almaz.Size de gidip Çelebi'de Havaş'ta üç otuz paraya sürünerek mücadele etmek düşer.Ama umudunu kaybetme yine de ve birtorpil bulmaya çalış.
  • Geçtiğimiz hafta itibariyle Anadolu Ü. SHYO mezunları kervanına katıldım.Sayın Rektörümüzünde belirttiği gibi okulumuz sayesinde ülkemiz bugün G8 ülkeleriyle rekabet edebilecek düzeye gelmiştir, fakat ülkemizde havacılığın bu denli gelişmesine büyük katkı sağlamış okulumuz mezunları, bugün nedense sürekli dışlanmakta, işe alınmamakta ve bunda THY başta olmak üzere ısrar edilmektedir.2 yıldır inşaatlarda amelelik yapan A.Ü. SHYO mezunu var sonumuz ne olacak acaba? Yani daha ne okuyalım gidip Oxford da falan birde yüksek lisans mı yapalım? bu yazıyı okuyan yetkili biri varsa lütfen cevap yazsın.
  • Neden diger sivil havacilik sektorundeki idareciler yok bu panelde?
  • Türkiyede havacılık sektörüne idareciler tarafından ilgi çok az. Daha çok ilgi göstermeleri gereklidir, yatırımlara destek verilmelidir.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yunusemre Kampüsü’nde gerçekleştirilen “Türkiye’de Genel Havacılığın Gelecek 50 Yılı: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu panele AÜ Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli , Sivil Havacılık Genel Müdürü (SHGM) Dr. Ali Arıduru, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Türk Hava Kurumu (THK) Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Bahattin Adıgüzel ve AÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Cavcar katıldı.

”Köklerden İlklere...” isimli bir barkovizyon gösterisiyle başlayan panel, AÜ Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli’nin açılış konuşmasıyla devam etti. Anadolu Üniversitesi’nin 50. kuruluş yıl dönümü nedeniyle heyecanlı olduğu gözlenen Sürmeli, “Bugünlere gelmemizde hocalarımızın çok ama çok büyük emeği var. Havacılığın bir üniversite çatısı altında kolaylıkla yürütülebilecek bir konu olmadığının sanıyorum hepimiz bilincindeyiz. Çünkü havacılığa ayrılan kaynaklar sanırım 8-10 faküle ya da 7-8 üniversitenin bütçesi kadardır. Pahalı bir eğitimdir ancak bu eğitimin ülkemize olan katkısı paha biçilemeyecek kadar büyüktür. Ve bugün dünyada G8 olarak ifade ettiğimiz ülkelere baktığımızda havacılığın bu gelişmişlikte çok büyük payı olduğunu görürüz. Ülkemizde de 20. eğitim yılını dolduran Anadolu Üniversitesi’nin havacılığa katkıları küçümsenemeyecek boyutlardadır. Havacılık bir yaşam tarzıdır. İnsanlar aldıkları eğitimle bu yaşam tarzını en üst seviye de tutabiliyorlar. Bize böyle bir bölümün açılması talimatı verildiğinde kadro talebinde bulunduk. Talep ettiğimiz kadro, pilot kadrosuydu. “Üniversitede pilot kadrosuna ne ihtiyaç var” denildi. Ancak okulun açılma kararı verilmişti. Ve biz aldığımız 2 pilotu yaklaşık 1 yıldan uzun bir süre bahçıvan kadrosunda çalıştırdık. Ondan sonra kadroların önemi anlaşıldı ve pilot kadrosu açıldı. Yani biz bu işe başladığımızda görünenden daha çok emek verdik. Bu sebeple emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, ayrıca üniversitenin bugünlere gelmesinde katkısı olan SHGM, Hava Kuvvetleri, DHMİ ve havacılık sektörünün diğer kurum ve kuruluşlarına Anadolu Üniversitesi adına teşekkür etti.

Eskişehir Panel

Açılış konuşmasının ardından SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru, Havaaracı Bakım Eğitimi sertifikasını (Part-147) Anadolu Üniversitesi’ne verdi.

”HAVACILIĞIN GELİŞMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Türkiye’de havacılığın çok hızlı bir ivmeyle gelişme kaydettiğini belirten SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru, “Türk Sivil Havacılığı kısa sürede çok hızlı yol katetti. Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın talimatıyla başlayan büyüme her yıl minimum yüzde 20’lik bir oranla devam ediyor. Bu yıl petrol fiyatlarından dolayı bazı sıkıntılar yaşanabilir ancak onunla ilgili de havacılık sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların çalışmaları var. Çok sayıda ülkeyle ikili ve çoklu anlaşmalar imzaladık. Türkiye’yi bölgesel eğitim ve bakım merkezi yapacağımızı söyledik. Ülkemiz bugün bölgenin eğitim ve bakım merkezi haline geldi. Bölge ülkelerinin havayolu şirketleri bakım yaptırabilmek için artık bakım şirketlerimize 4-5 ay önceden müracat etmek durumunda kalıyor. Bundan sadece birkaç yıl önce ayda milyonlarca dolar zarar eden Sabiha Gökçen Havalimanı geçtiğimiz yıl rekor bir bedelle ihale edildi. Aynı şekilde Antalya Havalimanı da yine rekor bir bedelle özel sektöre 17 yıllığına işletmesi devredildi. Bunların hepsi havacılığımızın ne kadar geliştiğini göstermektedir” şeklinde konuştu.

Havacılık sektöründe yaşanan artış nedeniyle taleplere karşılık vermekte zorlandıklarını ifade eden Arıduru, “2002 yılında İstanbul ve Ankara'dan iki merkezden THY ait uçaklarla 25 noktaya uçuş yapılabiliyordu. O yıllarda toplam yolcu sayısı ise 8.5 milyon civarındaydı. 2007 verilerine bakıldığında Türkiye'de 7 noktadan 5 tarifeli uçuşla 41 noktaya yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Yolcu sayısına bakıldığında ise 32 milyonu aşkın bir yolcu sayısına ulaşılmıştır. İç hatlardaki yolcu sayısında yüzde 20 oranında bir artış gözlenmektedir. Atatürk Havalimanı’nın yolcu kapasitesi malum. Sabiha Gökçen Havalimanı geçtiğimiz yıl 4,5 milyon civarında yolcu ağırladı. Antalya Havalimanı aynı şekilde tam kapasiteyle çalışıyor. Yoğun trafikten dolayı talepleri karşılamak için ekibimle birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Atatürk Havalimanı’na gelen kargoları Çorlu’daki meydana yönlendirmemiz gündemde” dedi.

BİRDAL: “GENEL HAVACILIĞI DESTEKLİYORUZ”

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’dan sonra söz alan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, havacılık sektörünün eğitim alanında kilit noktası haline gelen Anadolu Üniversitesi’nin düzenlediği panel katılmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Hepimizin bildiği gibi genel havacılık, ticari hava taşımacılığı ve askeri havacılık dışında kalan uçuşlar için kullandığımız bir terimdir. Sportif ve gösteri mahiyetli uçuşlar ile eğitim, yangın söndürme, hava ambulans, hava taksi, zirai ilaçlama ve gezi amaçlı uçuşlar bu kategoride değerlendirilebilir. Genel havacılık, geniş bir yelpazeyle yapılmaktadır. Gösterilen faaliyetlere desteğimiz sürmekte, uçuşlara serbestliği kazandırmak her zaman hedeflerimiz arasında bulunmaktadır” ifadelerinde bulundu.

”HAVACILIK TARİHİMİZ ARŞİVLENMELİ”

Panelin konuşmacılarından THK Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdür Bahattin Adıgüzel, “Türkiye tarihi boyunca havacılığa büyük ilgi duymuş bir millettir. Hezarfen Ahmet Çelebi bunun en iyi örneklerinden birisidir. Ancak biz düzenlediğimiz uluslar arası faaliyetlerde Hezarfen Ahmet Çelebi ve Sabiha Gökçen isimlerini ölümsüzleştirmek istediğimiz de bizden uluslar arası platformda Hezarfen Ahmet Çelebi’nin 1630’lu yıllarda uçuş denemesi yaptığına dair herhangi bir Osmanlı belgesine ulaşamadık. Bulamadığımız gibi adını ölümsüzleştirmeyi düşündüğümüz Hezarfen Ahmet Çelebi’nin adına bir ödül bile veremedik” dedi.

Eskişehir Panel

”GENEL HAVACILIĞIN ÖNEMİ BÜYÜK”

THK Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdür Bahattin Adıgüzel’in ardından konuşan İstanbul Havacılık Kulübü Başkanı Turgut Kulaçoğlu, “Genel Havacılık biraz pahalı bir hobi gibi görünüyor ama aslında öyle değil. Biz 10 bin Dolar verip bir uçak alıyoruz. Bu uçağa yıllık 3 bin 500 YTL motorlu taşıt vergisi ödüyoruz. Havayolu şirketleri Boeing tipi bir yolcu uçağı için 12 bin YTL civarında bir vergi ödüyor. Yani genel havacılığın havacılık kısmı değil, işletme kısmı pahalı. Genel Havacılık, önemi bir alan; deprem zamanında birçok yardım malzemesi genel havacılık hava araçlarıyla bölgelere taşındı. Orman yangınlarında bu hava araçlarından faydalanılıyor. Zirai ilaçlamada kullanılıyor. Denizlerimize kirli atık bırakan gemiler bu uçaklar sayesinde tespit edilip gerekli mercilere bildiriliyor. Bu yüzden genel havacılığın önemi çok büyük” dedi.

CAVCAR: “HAVAARACI SAYIMIZ YETERSİZ”

Panelde son olarak Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Mustafa Cavcar, barkovizyonda bir sunum yaptı. Türkiye’deki Genel Havacılık hava aracı sayısının çok yetersiz olduğunu yaptığı araştırmayla sunan Cavcar, “İngiltere, Amerika ve Kanada ile Türkiye’deki hava araçlarının karşılaştırıldığında, son yıllarda havacılık sektöründe yaşanan gelişmelere rağmen hava aracı sayımız çok az. Diğer ülkelere yetişmemiz için hava aracı sayımızın 2600 civarında olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Panelin ardından AirportHaber’e açıklamalarda bulunan Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Ender Gerede, Anadolu Üniversitesi’nin 50. kuruluş yıl dönümü nedeniyle gerçekleştirilen kutlamalarla 1996 yılından beri gerçekleştirilen havacılık şenliklerinin bir arada yapıldığını söyledi. Anadolu Üniversitesi’ne verilen SHY Part-147 sertifikasının çok önemli olduğunu belirten Gerede, “Çok uzun bir sürecin ardından gelen başarı bugün sertifikayla tescillendi. Bundan sonra yapılacak sertifika dönüşümlerinde ülkemizin sayılı mercilerinden birisi haline geldik” dedi.

Anadolu Üniversitesi’nin şenlikleri yarın yapılacak havacılık gösterileri ve konserlerle devam edecek.

Galeri için TIKLAYIN

©AirportHaber.com

HAVACILIĞIN KALBİ ESKİŞEHİR'DE ATTI

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Rumuz ~ 16 yıl önce
öğrenci arkadaşım anlaşılan sen daha 1. yada 2. sınıftasın mezun olunca ne demek istediğimi anlarsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flight ~ 16 yıl önce
A.Ü SHYO lunda teknik bölümde öğrenciyim merak ediyorum da bizim bölümü bitiripte 2 yıldır inşaatlarda amelelik yapan kim warmış nerde kim gormus.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
brif ~ 16 yıl önce
Sevgili mezun kardeşim nedeni çok basit.THY , politikacıların ve kaptanların çocukları ve yakınları varken seni ve diğer mezunları işe almaz.Size de gidip Çelebi'de Havaş'ta üç otuz paraya sürünerek mücadele etmek düşer.Ama umudunu kaybetme yine de ve birtorpil bulmaya çalış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rum değiliz ~ 16 yıl önce
Geçtiğimiz hafta itibariyle Anadolu Ü. SHYO mezunları kervanına katıldım.Sayın Rektörümüzünde belirttiği gibi okulumuz sayesinde ülkemiz bugün G8 ülkeleriyle rekabet edebilecek düzeye gelmiştir, fakat ülkemizde havacılığın bu denli gelişmesine büyük katkı sağlamış okulumuz mezunları, bugün nedense sürekli dışlanmakta, işe alınmamakta ve bunda THY başta olmak üzere ısrar edilmektedir.2 yıldır inşaatlarda amelelik yapan A.Ü. SHYO mezunu var sonumuz ne olacak acaba? Yani daha ne okuyalım gidip Oxford da falan birde yüksek lisans mı yapalım? bu yazıyı okuyan yetkili biri varsa lütfen cevap yazsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
theflyer ~ 16 yıl önce
Neden diger sivil havacilik sektorundeki idareciler yok bu panelde?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mura ~ 16 yıl önce
Türkiyede havacılık sektörüne idareciler tarafından ilgi çok az. Daha çok ilgi göstermeleri gereklidir, yatırımlara destek verilmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000