03 Mart 2013, Pazar 11:57:51

HAVACILAR YORGUN ÇALIŞIYOR!

Akşam gazetesi yazarlarından Cem Kılıç, bugünkü köşe yazısında havacılık sektöründeki rekabetin en çok pilotları etkilediğini yazdı. Kılıç'ın o yazısı...
  • ağlamayınnnnn...işinizi yapınnnnn...
  • Sevgili arkadaslar pilotuyla,teknisyeniyle,hostesiyle ve diger butun uniteleriyle hepimiz ayni geminin icindeyiz buna artik uyanin bizler sen ucucusun sen teknisyensin diye birbirimizi yerken elimizden kacanlari bir dusunun hicbirimizin yoktur digerimizden farkimiz. Hem bu hakaretler niye ki kimse kimsenin basina teknisyen olmasi,pilot olmasi,hostes olmasi icin silah dayamadi bu herkesin kendi tercihiydi.Birakin bunlari da (sektorun icinde 23 senedir bulunan biri olarak boyle birsey olmayacagini biliyorum ama...) kalemize giren golleri birlik ve butun olarak engellemeye calisalim.
  • teknik 1 e cevap veren agzını topla biz ne yaz ne kış dinler haftada 6 gün 8 saat çalışıyoruz hemde sabah vardiyası için haftada 2 kez 4 te kalkarak aman ben ER uçtum 2 gün istirahatim var demiyoruz sen kim oluyorsunda bize hadi uçakbaşına diyebiliyorsun ağlak ne demek kişilik ve karakterin belli ediyor aldığımız para özel şirketlerdeki arkadaşlarımızdakilerden az ya sizinkiler ?
  • Türkiye'de SHT 6A rev.05'e göre gece uçuşlarında "maksimum" görev süresi 12 saattir. Uçuş süresi değil görev süresi. Yani uçuştan 1 saat önce başlayıp uçuş sonrası yarım saati de içine alır bu süre!! Haber düzeltilmeli.
  • amma ağlaksınız yaaaa..parayı götürürken iyi değil mi? hadi uçakbaşına
  • neden tekniğin 10 da 6 si demis anlayamadım. diğerlerini ise 10 da 9 demis. sebep teknik yıllardır alıstı zamansız plansız calısmaya. eşigi cok yuksek. diğerleri gibi aman öldüm bittim demiyor. teknisyen haftada 1 gun bile dinlenemiyor. ne ucus saatim doldu diyor ne istrahat alıyor ne ay hesabı var nede bir sivil havacılıgı vs var. vur teknisyenin beline. bu sektorda gercek calısıp yorulan ve hakkını alamayan tek ameleler teknisyenlerdir. ama vur ensesine al lokmasını. ne sendikası vardır arkasında nede kimsesi. keske ucus ekiplerine saglanan imkanların 100 de 10 teknige saglansa. demeki aglamayana mama yok.
  • bu sektörün en önemli ayağı teknik acaba onların çalışma düzeni nasıl özellikle özel şirketlerdekiler
  • kağıttan kaplanlar sözü çuk oturdu bunlara....
  • Başlıkta ücrette sıkıntıdan bahsediyor. Yazının devamında artık çalışıyorlar diyor. Eskiden yan gelip yatinca tabi zor oluyordum koç boynuzu. Cok zorsa çalışmayın. Portakal suyundan vazgeçmek öyle kolay değil.
  • Pilotlar Çalıştay' ında en çok yorgunluktan değil işsiz pilotların istihdamından şikayet edildi. Ben çalıştaydaydım. Bu konu bilerek ya da bilmeden ısrarla göz ardı ediliyor. İşsiz pilotlar konusundan sonra da en çok şikayet edilen konu ne yazık ki ATC lerin İstanbul' dak iuygulamaları idi. Ne yazık ki diyorum çünkü yeri orası değildi. Bundan sonra tartışılan konu yorgunluktu. Hatta katılımcılar o kadar yorgundu ki pek de tartışılmadı. Sadece sunum üzerine konuşuldu.

Sivil havacılıkta rekora koşan çalışan ücretleri, rekabet yüzünden ağır darbe aldı.

Uçuş görevlileri isyanda. Araştırmalara göre bugün Türkiye'de aşırı çalışma yüzünden her 10 pilottan 9'u, her 10 hava trafik kontroloründen 8'i, her 10 teknisyenden 6'sı ve her 10 hostesten 9'u yorgun

Uluslararası Çalışma Teşkilatı (ILO), 18 Şubat'ta sivil havacılık ve işgücü temalı yeni bir rapor yayınladı. Raporda yer alan bazı tespitler sivil havacılık alanının artık yenidünya düzeninde önemli bir işgücü piyasasına sahip olduğunu ortaya koyuyor. Sivil havacılık sektörü, küreselleşme ile birlikte dünyada en hızlı gelişen sektörler içerisinde yer almaya başladı. Sektördeki değişim oldukça hızlı. On yıl öncesine göre sivil havacılığa yönelik talep katlanarak artmış durumda. ILO Raporuna göre, bu talep artışı tüm dünyada yaklaşık 8 milyon çalışanı ilgilendiren yeni sorunların doğmasına neden oluyor. Sivil havacılıkta istihdamın hızla yükselmesinin önemli nedenlerinden birisi, bu sektörün beraberinde diğer sektörleri de geliştirmesi. Biletleme, nakliye, yer hizmetleri, bagaj hizmetleri, uçakların teknik işleri, temizlenmesi, bakımı, uçak yakıtının işlenmesi gibi yan sektörler sivil havacılık sektörü ile doğrudan ilişkili ve geniş istihdam imkânları sağlayan hizmet alanları. Ancak rapora göre, bu yardımcı hizmet alanlarında özellikle taşeron kullanımının yaygınlaşması beraberinde çalışma şartlarının kötüleşmesi, yapılan işin çeşidinin ve yükünün artması gibi sonuçlar doğuruyor.

Yine rapora göre, sivil havacılık sektöründe yaşanan rekabet en çok işgücü maliyetleri üzerinde etkili. Sektörde diğer maliyetler üzerinde rekabet söz konusu olmadığı için ücretlerin ve işgücü maliyetlerinin çok önemli hale geldiği görülüyor.

YÜZDE 30-40 TASARRUF

Sivil havacılık sektöründe ücretler geçtiğimiz dönemde oldukça yüksekti. Ancak havayolları şirketleri arasındaki rekabet nedeniyle dünya genelindeki havayolları şiketleri işgücü maliyetlerinde ortalama yüzde 30-40 arasında tasarruf yapma yoluna gitti.

Dünya çapında daha nice grevler yolda

ILO Raporu'nda yer alan bir diğer çarpıcı tespit de, ücretler üzerinde uygulanan bu baskının devam etmesi durumunda birçok havayolunun özellikle bu yaz greve maruz kalacak olması. Son olarak, Iberia Havayollarında yaşanan durum ILO Raporunu doğrular nitelikte. İspanyol Havayolu Şirketi sürekli zarar ediyor olmasını gerekçe göstererek 3 bin 807 kişiyi işten çıkarma kararı almış ve bunun üzerine şirket grevle karşı karşıya kalmıştı. Birçok uçuş halen yapılamıyor.

İstihdam 2 yılda %87 arttı

Sivil havacılık Türkiye'de hızla büyüyor. Türkiye'de sivil havacılık sektöründeki istihdam son iki yılda yüzde 87 artmış durumda. Özellikle kabin memuru ve uçak mühendisi ihtiyacının giderek arttığı görülüyor (kariyer.net). Sivil havacılık 1.156.000 kişilik istihdamıyla Türkiye'nin en yüksek istihdama sahip 4. sektörü.

THY'de neler oluyor?

Şu anda THY'deki toplu sözleşme görüşmeleri de devam ediyor. Görüşmeler daha çok çalışma koşullarına odaklanmış durumda. İşgücü maliyetlerinin baskısıyla ortaya çıkan uzun süreli çalışma koşulları, çalışanları mutsuz ediyor. Dinlenme sürelerinin arttırılması çalışanların temel taleplerinden biri. Tabii ki ücret de yine anlaşmazlık maddeleri arasında. Bu hafta THY yönetimi ve taraf sendika Resmi Arabulucu başkanlığında tekrar bir araya gelecekler. Umarız herkes için olumlu sonuçlar alınır.

Hostesler de bitap düşmüş...

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da düzenlenen bir çalıştayda, havacılık sektöründe çalışanların yaşadıkları sorunlar masaya yatırılmıştı. Burada uçuş ekiplerinin yaşadığı sorunlar şöyle sıralanmıştı:

- Pilotlar Çalıştayı'nda en çok yorgunluktan şikayet edildi. Son yapılan araştırmalara göre her 10 pilottan 9'u, her 10 hava trafik kontroloründen 8'i, her 10 teknisyenden 6'sı ve her 10 hostesten 9'u yorgun.
- Yorgunluğun temel nedeni aşırı çalışma. Havayolu Pilotları Derneği verilerine göre Türkiye'de pilotlar yıllık 1.000 saat uçuş yapabiliyor. Bu süre Avrupa'da 900 saat.
- Gece uçuşlarının en fazla 10 saat olması gerekiyor. Türkiye'de bu süre 14 saate kadar çıkabiliyor.

Bir de kanser riski var
- Uçuş ekiplerini bekleyen bir diğer tehlike de aşırı radyasyon.
- Uçuş görevlileri özellikle kutuplara yakın uçulduğunda fazla radyasyon alıyor.
- Bu tip uçuşlarda ya da yüksek irtifa uçuşlarda alınan radyasyon miktarları radyasyon ölçüm cihazlarıyla takip ediliyor.
- Bu durum uçuş ekiplerine kanser riskini artırıyor.
- Kabin ekipleri ve pilotlar normal hayatlarına göre iki kat fazla radyasyon alıyor.
- Bireyler için kendi vücutlarında yol açan mutasyon anne baba olduklarında çocuklara yansıyabiliyor.
- Hamile bir kadının uçuşta aldığı radyasyon cenini de etkiliyor. (Akşam/Cem Kılıç)

HAVACILAR YORGUN ÇALIŞIYOR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

ağzını topla cvp ~ 11 yıl önce
ağlamayınnnnn...işinizi yapınnnnn...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
biraz sagduyu ~ 11 yıl önce
Sevgili arkadaslar pilotuyla,teknisyeniyle,hostesiyle ve diger butun uniteleriyle hepimiz ayni geminin icindeyiz buna artik uyanin bizler sen ucucusun sen teknisyensin diye birbirimizi yerken elimizden kacanlari bir dusunun hicbirimizin yoktur digerimizden farkimiz. Hem bu hakaretler niye ki kimse kimsenin basina teknisyen olmasi,pilot olmasi,hostes olmasi icin silah dayamadi bu herkesin kendi tercihiydi.Birakin bunlari da (sektorun icinde 23 senedir bulunan biri olarak boyle birsey olmayacagini biliyorum ama...) kalemize giren golleri birlik ve butun olarak engellemeye calisalim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ağzını topla ~ 11 yıl önce
teknik 1 e cevap veren agzını topla biz ne yaz ne kış dinler haftada 6 gün 8 saat çalışıyoruz hemde sabah vardiyası için haftada 2 kez 4 te kalkarak aman ben ER uçtum 2 gün istirahatim var demiyoruz sen kim oluyorsunda bize hadi uçakbaşına diyebiliyorsun ağlak ne demek kişilik ve karakterin belli ediyor aldığımız para özel şirketlerdeki arkadaşlarımızdakilerden az ya sizinkiler ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
14 değil 12 ~ 11 yıl önce
Türkiye'de SHT 6A rev.05'e göre gece uçuşlarında "maksimum" görev süresi 12 saattir. Uçuş süresi değil görev süresi. Yani uçuştan 1 saat önce başlayıp uçuş sonrası yarım saati de içine alır bu süre!! Haber düzeltilmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknik1 e cvp ~ 11 yıl önce
amma ağlaksınız yaaaa..parayı götürürken iyi değil mi? hadi uçakbaşına

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknik1 ~ 11 yıl önce
neden tekniğin 10 da 6 si demis anlayamadım. diğerlerini ise 10 da 9 demis. sebep teknik yıllardır alıstı zamansız plansız calısmaya. eşigi cok yuksek. diğerleri gibi aman öldüm bittim demiyor. teknisyen haftada 1 gun bile dinlenemiyor. ne ucus saatim doldu diyor ne istrahat alıyor ne ay hesabı var nede bir sivil havacılıgı vs var. vur teknisyenin beline. bu sektorda gercek calısıp yorulan ve hakkını alamayan tek ameleler teknisyenlerdir. ama vur ensesine al lokmasını. ne sendikası vardır arkasında nede kimsesi. keske ucus ekiplerine saglanan imkanların 100 de 10 teknige saglansa. demeki aglamayana mama yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknik ~ 11 yıl önce
bu sektörün en önemli ayağı teknik acaba onların çalışma düzeni nasıl özellikle özel şirketlerdekiler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Takım olmak ~ 11 yıl önce
ne demek şimdi bu? sektörün en önemli ayağı var mıdır gerçekten? yoksa herkes aynı takımın oyuncuları mıdır? ve de crm sadece uçak içi bir kavram mıdır?
teknik başka ~ 11 yıl önce
Teknik ekipler yerde oldukları için, yorgunluk hastalık gibi durumlarda birbirini rahatlıkla destekleyebilir. Ancak kabin ekibi yukarıdadır, otursalar bile yorulurlar, ki oturamazlar. Pilotlar ve kontrolörlerin ise daha çok kafa yorgunluğu olduğunu düşünüyorum. Yer hizmetleri...o insanlarımızın hali duman, onları düşününce yorgunluktan bizim şikayet ettiğimize inanamıyorum.
tosbi ~ 11 yıl önce
kağıttan kaplanlar sözü çuk oturdu bunlara....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Koçlar ~ 11 yıl önce
Başlıkta ücrette sıkıntıdan bahsediyor. Yazının devamında artık çalışıyorlar diyor. Eskiden yan gelip yatinca tabi zor oluyordum koç boynuzu. Cok zorsa çalışmayın. Portakal suyundan vazgeçmek öyle kolay değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İrfan Ozan ONGUN ~ 11 yıl önce
Pilotlar Çalıştay' ında en çok yorgunluktan değil işsiz pilotların istihdamından şikayet edildi. Ben çalıştaydaydım. Bu konu bilerek ya da bilmeden ısrarla göz ardı ediliyor. İşsiz pilotlar konusundan sonra da en çok şikayet edilen konu ne yazık ki ATC lerin İstanbul' dak iuygulamaları idi. Ne yazık ki diyorum çünkü yeri orası değildi. Bundan sonra tartışılan konu yorgunluktu. Hatta katılımcılar o kadar yorgundu ki pek de tartışılmadı. Sadece sunum üzerine konuşuldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000