01 Şubat 2013, Cuma 09:16:37

"HAVA BOŞLUĞU VAR ROTAYI DEĞİŞTİRİN"

Akşam Gazetesi yazarlarından Funda Özkan, Türk Hava Yolları'nın (THY) "A Takımı" buluşmasından bir kesiti daha köşesi taşıdı. THY eski yöneticilerinin anıları sizi kahkahaya boğabilir...
  • Cok güzel bir yazı,eline sağlık
  • Uçak rahat yükselemiyor denmez, tırmanamıyor denir...Balon değil bu uçak...Ayrıca senin deyiminle rahat yükselemiyorsa Handling firmanıza söyleyin balansı doğru yapsın. Gelip burada masal okuyacağına bu konunun teknik takibini yap. Ama sen teknik deyince herhalde Teknik AŞ yi anlıyorsun. Uçakta CEO olarak oturuyorsun ama o gözle değil, masalcı teyze gözüyle olaylara bakıyorsun. Sahi Farukun senin yanında değil miydi? Dedikodularıyla öbür dünyada ne yapacak merakla bekliyorum.
  • Hava boşluğu nasıl olur? Hava boşluk olduğuna göre boşluğun boşluğu nedir? Türbülans olmasın o?
  • Kontrolsüz büyüme "balon" gibidir, bir iğne bu rüyayı patlatabilir....
  • Ah sizin de rotanız bir değişse ne güzel olacak !!
  • Ne kadar cahilane bir soru sormuş sayın yazar. ir kere THY nin üst yöneticisi olmak bu tür sorulara doğru cevap vereceği anlamına gelmez. Örneğin; Hamdi Topçu nun cevabını milleti kesin güldürmüştür. Orada Yusuf bolayırlı ve Atilla Celebi dışında havacılık orjinli kimse yok.

Uçak yolculuğunda, uçak biraz fazla 'sallansa' korkmayan, hadi korkmak demeyelim tedirgin olmayan herhalde yoktur. Sonuçta 9-10 kilometre yukarıda, bir demir yığının içindeyiz. Hep merak ederdim, uçak şirketi yöneticileri de acaba biz 'sıradan yolcular' gibi tedirgin oluyor mu, diye.

Öğrendim.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Hamdi Topçu ev sahipliğinde masada eski yöneticiler Cem Kozlu, Tezcan Yaramancı, Erman Yerdelen, Yusuf Bolayırlı, Atilla Çelebi.

25 yıllık 'profesyonel bir yolcu' olarak izlenimimi paylaşıyorum:

"THY pilotlarının herhangi bir sorun yaşandığında bilgi vermesi insanı çok rahatlatıyor. Geçenlerde pilotumuz 'uçuş esnasında türbülans yaşayabiliriz, muhtemelen sert olmayacak hafif şiddetli olacak, tedirgin olmayın' dedi, tüm yolculuğum rahat geçti. Bu açıklamayı duyunca, gayri ihtiyari insan pilot hakim, olağanüstü bir durum olmaz diye düşünüyor."

Pilot kökenli Atilla Çelebi ilk sözü söylüyor:

"Yolcu psikolojisi çok ilginç. Niye bu kadar açıklama yapıyorsunuz, bizi tedirgin ediyorsunuz diyenler de var."

Tezcan Yaramancı devam ediyor:

"Görevdeyken bir işadamı aradı, 'İzmir'e giderken hava boşluğu var. Uçaklar o yoldan gitmese de bu kadar sallanmasak' dedi."

Atilla Çelebi kahkahayı basıyor:

"Hava boşluğu diye bir şey yoktur ki."

Atilla Bey de bir anısını anlattı:

"Yolcu geldi, diyor ki, 'Siz yanlış yoldan gidiyorsunuz.' Şaşırdık, yolcu dedi ki 'Ben sürekli Frankfurt'a gidip geliyorum. Aşağıya bakıyorum, her zaman gittiğimiz yol değil bu.'

Yusuf Bolayırlı da anısını aktarıyor:

"RJ uçağın tek motoru durdu diye haber çıktı gazetelerde. Birkaç gün sonra yine aynı model uçakta pilot, yolcuları rahatlatmak için açıklama yapmış. Şikayet geldi, pilot bizi korkuttu diye."

THY yöneticileri de korkar mı?

Söz geldi, uçak yolculuğunda yaşanılan 'sıkıntılı anlara'.

Hamdi Topçu anlatıyor:

"Bangkok'tan dönüyoruz. Yük ağır, uçak rahat yükselemiyor. Yıldırımı gördüm, top gibi uçağın burnundan girdi, arkasından geçti, çıktı. Korkmadım diyemem. Baktım üç pilot da terlemiş."

Bu aralar yıldırım çarpması çok sık yaşanıyor diye sakin sakin anlatıyorlar. Ben Allah korusun diyerek masaya vururken sanki daha da bir neşeyle anlatmaya başlıyorlar!

Yusuf Bolayırlı "Yıldırım vurduğunda insanı kör edecek bir ışık olur" diyor.

O ara windshear'dan bahsediyorlar. Rüzgar kesilmesi.

Tezcan Yaramancı ne olduğunu anlattı ama anlaşılan o anki tedirginliğimle masaya üç beş on kere vurmaktan not almayı unutmuşum!

İşin şakası bir yana küçülen dünyada uçak yolculuğu kaçınılmaz. 'Sıkıntılar' istisna, gerisinde konforlu bir yolculuk imkanı sunuyor. İstatistikler de gösteriyor ki, uçak yolculuğu kara yolculuğundan çok daha güvenli.

"HAVA BOŞLUĞU VAR ROTAYI DEĞİŞTİRİN"

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

hülya ~ 9 yıl önce
Cok güzel bir yazı,eline sağlık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hamdi ~ 11 yıl önce
Uçak rahat yükselemiyor denmez, tırmanamıyor denir...Balon değil bu uçak...Ayrıca senin deyiminle rahat yükselemiyorsa Handling firmanıza söyleyin balansı doğru yapsın. Gelip burada masal okuyacağına bu konunun teknik takibini yap. Ama sen teknik deyince herhalde Teknik AŞ yi anlıyorsun. Uçakta CEO olarak oturuyorsun ama o gözle değil, masalcı teyze gözüyle olaylara bakıyorsun. Sahi Farukun senin yanında değil miydi? Dedikodularıyla öbür dünyada ne yapacak merakla bekliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BOŞLUK? ~ 11 yıl önce
Hava boşluğu nasıl olur? Hava boşluk olduğuna göre boşluğun boşluğu nedir? Türbülans olmasın o?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Büyüme ~ 11 yıl önce
Kontrolsüz büyüme "balon" gibidir, bir iğne bu rüyayı patlatabilir....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ne güzel ~ 11 yıl önce
Ah sizin de rotanız bir değişse ne güzel olacak !!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir bilen ~ 11 yıl önce
Ne kadar cahilane bir soru sormuş sayın yazar. ir kere THY nin üst yöneticisi olmak bu tür sorulara doğru cevap vereceği anlamına gelmez. Örneğin; Hamdi Topçu nun cevabını milleti kesin güldürmüştür. Orada Yusuf bolayırlı ve Atilla Celebi dışında havacılık orjinli kimse yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacılık ~ 11 yıl önce
o dediğiniz 2 kişide keşke havacılıktan anlasaydı:)

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000