28 Temmuz 2014, Pazartesi 16:20:00

HAMDİ TOPÇU: "THY'YE SALDIRIYORLAR"

THY'ye yönelik eleştirilere sert tepki gösteren Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "Hükümeti yıpratmak için THY'ye saldırıyorlar. Milli şirkete çamur atan vatan hainidir" dedi...
  • Bazı birimler bazı birimlere takmış durumda. Ben bir km yum. Tabi ki herkese hakettiğini versinler. Ama hak konusunu tartarken biz uçucuların her uçuşta hayatını riske attığını, kaza kırım veyahut salgın hastalık, terör gibi can yakıcı konulara hele hele ana base ve yerde çalışablardan ne kadar daha yakın olduğumuzu lütfen aklınızdan çıkarmayınız. Evden çıkarken acaba dönebilecek miyim, bugün uçağımda bir terörist olur mu, acaba bir hastalık kapar mıyım, bizi de havada vururlar mı acaba, uçağımızda hayati bir arıza olabilir mi korkularını yaptığınız işte neyle kıyaslayabilirsiniz? Allah aşkına hak adalet konusunda karşıdaki için vicdanınızı kapatmayın. Herkes ekmek parasının peşinde, kimsenin gözü başkasının lokmasında değil. Sağduyumuzu kaybetmeyelim. Aynı şirket için çalışıyoruz sonuçta.
  • Thy gibi bir şirkete yerli pilotları vasıfsız bulup, yabancı pilotları nerdeyse şartsız işe alan ve kızına özel kontenjan açtırıp yurtdışından nakil yaptıran kesinlikle vatan haini degildir kanatindeyim.
  • Arkadaslar oncelikle teknisyen tabirinin uluslararasi alanda yanlis bir terim oldugunu belirtmeliyim. Eger lisanli bir teknik personelsen asil unvanin teknisyen degil ucak bakim muhendisi veya lisansli muhendistir. Sadece lise mezunu olmak maalesef pilot ve teknik personel olmak icin ulkemizde yeterlidir. Bu isin okullarindan (SHYO) mezun olmus bir kimseye hic kimsenin dil uzatmaya hakki yoktur, akli da yetmez. Ben muhendislik okudum diyen pilot arkadasa buradan sesleniyorum. Oss tercihinde muhendislik alt tercihlerimde vardi cunku aldigim turkiye derecesi puanla 3 tane muhendislik okurdum. Herkes yerini ve egitimini bilsin ve ona gore konussun. Kimseyi de sagdan soldan torpille gelen sozde teknisyenlerle karistirmasin...
  • Hakkında bu kadar olumsuz dedikodu yapılan, ama tüm bunlarla beraber dünyada en hızlı büyüyen şirket olmayı nasıl başarıyor bu THY, insanın inanası gelmiyor valla(!)
  • Thy yarısı devlete ait yani benim türk vatandaşım vergiyi ödeyecek elin almanı vesairesi gelip yan koltuğa oturacak..Neyse Allah büyük...
  • Ya hamdi'cim madem thy.ao milli şirket yani devletin malı neden ayrımcılık neden adamcılık yapılıyor dısardan geleni neden işe almıyorsunuz illaki iktitar partisindenmi olması lazım kardeşim TÜRKHAVAYOLLARI TÜRKİYE VATANDAŞLARININ MALIDIR VE ÖYLEDE KALACAK
  • Arkadas THY dunyadaki.tum.diger global sirketler gibi olsa idi birilerini.ise.alip.almama ya da isten.cikarma kriterleri.de muhakkak dunya standartlarinda olurdu, sirf "biz" diye tarif.ettiginiz insan grubuna dokunmadiklari.icin hak verdiginiz uygulamalar dunyanin hicbir medeni ulkesinde uygulanamaz, LH, AF, BA'da kimse kimseyi genel mudurden farkli dusunuyor diye isten atamaz, cunku o ulkeler kanunla yonetilir, ona buna yakin adamlar tarafindan yonetilmez, sen halka acik bir sirketin verimli bir adamini dusuncesi farkli diye sacmasapan yalan gerekcelerle isten atarsan karsina.sendika.cikar yasa cikar hukukcular cikar, hakki hukuku kendinden olmayan icin de isteyen gercek insan evlatlari cikar, maalesef bu ulkede olan belli, size de bu haksizliklari yapanlara da yaziklar olsun.diyorum , bayraminiz kutlu olsun
  • bu teknisyen arkadaslar diger sektorlerde de boyle. adam muhendisle ayni parayi aliyor "ben 10 senedir burda calisiyorum bnmle nasil ayni parayi alir" diye isyan ediyor. anlatiyoruz adam muhendis senin turkcenden iyi ingilizcesi var yok anlamiyor.
  • Herkes şunu bilmelidir ki THY kar amacı ile hizmet veren global bir şirkettir; istediğini işe alıp almamakta veya işten atmakta serbesttir. İster yabancı alır ister Türk ; ister on frekans uçar ister bir! İstediği ve kar edeceği yerlere sefer koyar veya iptal eder. Bu hususlarda eleştiri veya yaptırım hakkına payları oranlarında hissedarlar ve onların yetkilendirdiği Yöneticiler karar verirler. Buradaki eleştiriler haksız ve yersizdir. THY tarihinin en verimli, en büyük ve de en iyi yönetilen konumundadır. Daha iyi olduğu bir dönem oldu ise burada eleştirenler açıklasın, ama İspatı ile ! Ben tarafsız, geçmişi de bugünü de bilen biri olarak yazıyorum.
  • thy milli bir şirkettir, diğer satılan bir çok şirket de milli şirket değil miydi. milli olan şirketi yabancı güçlere satıp bununla gurur duyanlara satanlara vatan haini denmez ise thy yi eleştirenlere mi denir. milli olmak milli duruşu gerektirir, milli duruş için de önce emperyallere uşak olmamak lazımdır... yani kısaca, millilik büyük bir kavramdır, o kadar büyüktür ki, siz de thy niz de onun altında çok küçük kalırsınız.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ile şirketin durumunu, gelen eleştirileri ve yeni sponsorlukları konuştuk.

Son dönemde şirketle ilgili birçok iddia ortaya atıldı. Maaşları krediyle mi ödüyorsunuz?
Bu tür haberlerin neden çıktığını anlamış değilim. Bu işleri az çok bilen, biraz aklı olan bu bilgilere ulaşabilir. Halka açık şirketiz. Bilançolarımız ortada. Hükümeti yıpratmak için THY'ye saldırıyorlar. Art niyetli bir karalama kampanyası uyguluyorlar. THY 12 yılda istikrarlı bir çıkış yakaladı. 12 yıl önce 1.2 milyar dolar olan ciro, bugün iştirakleriyle 17.5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Çalışan sayımız 10 binden 45 bine çıktı. Bu süreçte hep kâr ettik, devletten bir kuruş garanti almadık. Türkiye'nin en fazla SSK primi ödeyen şirketiyiz. Hiçbir kredi almadan (leasing hariç) yatırım yapıyoruz. Sadece HABOM projesine 550 milyon dolar harcadık. Tamamı öz kaynaktan karşılandı. Nakitimiz zirvede. Her yıl yüzde 20 büyüyoruz. Bu rakamlara küçük bir incelemeyle herkes ulaşabilir. Nasıl oluyor da böyle bir çamur atılıyor?

Hukuki yollara başvurdunuz mu bunlara karşılık?
Yurtdışında rekabet edip savaşıyoruz ama asıl bizi üzen içimizdeki hainlerle savaşmak. Düşmanı dışarıda aramaya gerek yok içeride fazlasıyla var. Kurumsal kimliğimize saldırı olduğu için bu gazetelere dava açtık. Tekzip gönderdik yayınlamadılar. Bize çamur atanlardan hesabı hukuk önünde soracağız. Uçağa da bazı gazeteleri almıyoruz. Bunları "Hükümet aldırmıyor" deniliyor. "Bugüne kadar şu gazeteyi alın veya almayın" diye hükümet tarafından bir telkin yapılmadı. Ama milli havayolu şirketi olarak, ülkenin başbakanı bu kesimin gazetelerinin ülkeye ihanet ettiğini söylüyorsa THY olarak buna kayıtsız kalamayız.

Peki sizce bu haberler maksatlı mı yapılıyor?
Bu ülkenin başbakanına itibar etmek zorundayız. Buna kayıtsız kalamayız. Ayrıca bu gazeteler yayınlarıyla da kurumsal kimliğimize zarar veriyor. THY'nin mali durumu ortadayken bu haberleri yayınlamak maksatlıdır. 

UPGRADE LİSTESİNİ YENİLEYECEĞİZ

Bir kez de AK Parti'den istifa eden bir vekil sıkıntı yaşamıştı...
İstanbul Milletvekili Muhammed Çetin'in uçağımızda seyahat etmesini şu anda istemiyoruz. Çünkü daha önce kendisi uçaklarımızda kurumsal yapıyı rencide edici konuşmalar yaptı. Hem şahsıma hem de THY yönetimine hakaret ve küfür etti. Upgrade hakkı yokken business'ta başkalarının hakkını gasp etti. Uçaklarımızı rötara soktu. Biz bu arkadaşı kara listeye aldık. "AK Parti'den istifa ettim onun için yapılıyor" diyor. Bu da doğru değil. Öyle olsa diğer vekillere neden yapılmıyor? Bayramdan sonra upgrade listemizi yenileyeceğiz.

Milletvekillerinin haklarını mı azaltacaksınız?
Milletvekilleri bizim müşterimiz. Onları üzmeden nasıl bir düzenleme yapabiliriz diye çalışıyoruz.

HAYATIMDA 220 BİN DOLARLIK SAAT GÖRMEDİM

Peki Maliye Müsteşarı Naci Ağbal'a 220 bin dolarlık saat aldınız mı?
Ben hayatımda 220 bin dolarlık saat görmedim. Bunlar doğru değil. Bizi karalamak istiyorlar.

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ve eşi Kıbrıs'ta uçağa alınmadı. Bilerek mi yaptınız?
Kıbrıs'ta yaşanan olay bizim personelden değil VIP sorumlusundan kaynaklandı. 5 kişi bu salona alınmış. Diğerleri orada unutulmuş. Bu olay THY'den kaynaklanan bir ihmal değil ama biz konuyla ilgili inceleme başlattık. Bizzat kendim aradım ve Mustafa Bey'den (Kamalak) özür diledim. Burada herhangi bir kasıt olması mümkün değildir.

YILDA 300 PİLOT YETİŞTİRECEĞİZ

Aydın'da uçuş okulu kurdunuz. Eğitim ne zaman başlayacak?
Türkiye'de ciddi bir pilot açığı var. Daha önce sadece Türk Silahlı Kuvvetleri'nden sağlanan bu kaynağın sivil havacılığın yüzde 5'ine dahi hitap etmediğini gördük. O yüzden akademi kurduk. Yılda 100 pilot yetiştiriyoruz. 400'ü aşkın öğrencimiz Avrupa ve ABD'deki uçuş okullarında eğitim alıyor. Aydın Çıldır Havalimanı'nı kiraladık. Bağımsız bir uçuş okulu kurduk. ABD'de havacılık konusunda uzman Florida Teknoloji Enstitüsü ile bu işi yapacağız. 1-2 ay içinde okulun açılışını yapacağız. Yılda 300 pilot yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bölgeye hizmet vermeyi de planlıyoruz.

ATATÜRK HAVALİMANI BÜYÜMEYİ KARŞILAMIYOR

Yeni uçaklar ne zaman geliyor?
250 uçak siparişimiz vardı. Bu yıl 27'sini teslim alacağız. Önümüzdeki yıl 40, 2016'da 50 teslimat olacak. 2017'de kıtalararası giden uçak sayımız 100'e yaklaşacak. Toplam uçağımız 400'ü bulacak. 2023'te filomuzun 460'a ulaşmasını hedefliyoruz. Şu anda 260 uçağımız var. 107 ülkede 260 uçuş noktasına gidiyoruz.

3'üncü Havalimanı büyümenize nasıl bir katkı sağlayacak?
Atatürk Havalimanı büyümeyi karşılayamıyor. Uluslararası şirketler Türkiye'ye gelmek istiyor. Onların slot isteklerine karşılık veremiyoruz. 3'üncü Havalimanı ile inşallah bu sorunlar ortadan kalkacak. Yeni havalimanıyla İstanbul, önemli bir 'hub' haline gelecek.

Şu anda cironuz nedir?
Ciromuz şu anda iştiraklerimizle beraber 17.5 milyara dolara çıktı. Ciro bakımından Türkiye'nin ikinci büyük grubuyuz. Türkiye'nin en fazla SSK primi ödeyen şirketiyiz.

AVRUPALI BİR KULÜPLE ANLAŞMAK ÜZEREYİZ

Yurtdışında bir spor kulübüne sponsorluk düşünüyor musunuz?
Avrupa'da bir spor kulübü ile görüşüyoruz. Bayramdan sonra kulüp başkanıyla görüşeceğim. Almanya'da şu anda sponsorluğumuz var. Orası değil. Çok kapsamlı bir anlaşma yapacağız.

Neden Türkiye'de formaya girmiyorsunuz?
Milli bir şirketiz. Bugün Fenerbahçe'nin formasına sponsor olarak girsek, diğer kulüpler de ister. O yüzden bu işe girmiyoruz. Ama 5 büyük kulübün ulaşım sponsoruyuz.

Yeni reklam filmi var mı?
Sonbahar da bir sürprizimiz olacak. Tüm zamanların rekorunu kırmayı planlıyoruz.

Uçakta ne zaman telefonla konuşacağız?
İnterneti başlattık ama cep telefonunu düşünmüyoruz. Yüksek sesten bazı yolcular rahatsız olabilir.

TAVANI DELMİYORUZ

Birçok bölgede güvenlik nedeniyle uçuşlar iptal oldu. Bunun maliyeti oluyor mu?
Tel Aviv'e günde 8 seferimiz vardı. Bunu yapamadık. Irak'ta birçok bölgeye uçuyoruz. Musul'a uçmuyoruz. Mısır'a da uçuşlarımızı durdurmadık. Libya'da bazı sıkıntılar var. Suriye'ye uçmuyoruz. Kırım'daki uçuşlarımızı durdurduk. "Maliyet artıyor mu" derseniz uçuş güvenliğinin maliyeti hesaplanmaz.

309 TL'lik tavan fiyatı deliyor musunuz?
Biz kesinlikle uyuyoruz. 309 TL'yi aşan bilet satmıyoruz. İç hatlarda promosyonlu biletler satıyoruz. 44 TL'lik fiyatımız dahi var.

65 yaş üstünde indirim neden kaldırıldı?
Belirli kesimlerde yapılan ayrıcalıkları sosyal sorumluluk adına yapmamız gerekiyor. Ama bu talepleri o kadar artıyor ki... Neticede uçakların maliyeti var. Başkalarına bu hakları verince bu kez diğer yolcuların üzerine çok yük biniyor. (Sabah)

HAMDİ TOPÇU: "THY'YE SALDIRIYORLAR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (63)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bazı birimler bazı birimlere takmış durumda. Ben bir km yum. Tabi ki herkese hakettiğini versinler. Ama hak konusunu tartarken biz uçucuların her uçuşta hayatını riske attığını, kaza kırım veyahut salgın hastalık, terör gibi can yakıcı konulara hele hele ana base ve yerde çalışablardan ne kadar daha yakın olduğumuzu lütfen aklınızdan çıkarmayınız. Evden çıkarken acaba dönebilecek miyim, bugün uçağımda bir terörist olur mu, acaba bir hastalık kapar mıyım, bizi de havada vururlar mı acaba, uçağımızda hayati bir arıza olabilir mi korkularını yaptığınız işte neyle kıyaslayabilirsiniz? Allah aşkına hak adalet konusunda karşıdaki için vicdanınızı kapatmayın. Herkes ekmek parasının peşinde, kimsenin gözü başkasının lokmasında değil. Sağduyumuzu kaybetmeyelim. Aynı şirket için çalışıyoruz sonuçta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aviator ~ 10 yıl önce
Arkadasim kabin ekibinin ne sartlarda calistigini inkar saygisizlik olur.Benim verdigim ornek yeni ise baslayan bir F/O ile 20 yillik lisansli bir teknisyenin aldigi ucret(dunya ornekleri ile) arasindaki adaletsizlik idi.Bazi kendini bilmez ama anlama ozurlu arkadaslar olayi atla,merkeple yeni ise girmis bir yillik teknisyen ile kaptan maasini karsilastirarak olayi seviyesizlik ile birlikte sulandirma pesine dustuler.Benim verdigim ornek tum buyuk havayollarinda takip edilebilecek THY yasanan bir adaletsizligin gostergesi idi.Kismeden birsey de talep etmedik sadece yonetim x,y,z havayollarina bakarak daletsizligi gorebilir.
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Thy gibi bir şirkete yerli pilotları vasıfsız bulup, yabancı pilotları nerdeyse şartsız işe alan ve kızına özel kontenjan açtırıp yurtdışından nakil yaptıran kesinlikle vatan haini degildir kanatindeyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilotlara selam ~ 10 yıl önce
Arkadaslar oncelikle teknisyen tabirinin uluslararasi alanda yanlis bir terim oldugunu belirtmeliyim. Eger lisanli bir teknik personelsen asil unvanin teknisyen degil ucak bakim muhendisi veya lisansli muhendistir. Sadece lise mezunu olmak maalesef pilot ve teknik personel olmak icin ulkemizde yeterlidir. Bu isin okullarindan (SHYO) mezun olmus bir kimseye hic kimsenin dil uzatmaya hakki yoktur, akli da yetmez. Ben muhendislik okudum diyen pilot arkadasa buradan sesleniyorum. Oss tercihinde muhendislik alt tercihlerimde vardi cunku aldigim turkiye derecesi puanla 3 tane muhendislik okurdum. Herkes yerini ve egitimini bilsin ve ona gore konussun. Kimseyi de sagdan soldan torpille gelen sozde teknisyenlerle karistirmasin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ilginç ötesi ~ 10 yıl önce
Hakkında bu kadar olumsuz dedikodu yapılan, ama tüm bunlarla beraber dünyada en hızlı büyüyen şirket olmayı nasıl başarıyor bu THY, insanın inanası gelmiyor valla(!)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Thy yarısı devlete ait yani benim türk vatandaşım vergiyi ödeyecek elin almanı vesairesi gelip yan koltuğa oturacak..Neyse Allah büyük...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ya hamdi'cim madem thy.ao milli şirket yani devletin malı neden ayrımcılık neden adamcılık yapılıyor dısardan geleni neden işe almıyorsunuz illaki iktitar partisindenmi olması lazım kardeşim TÜRKHAVAYOLLARI TÜRKİYE VATANDAŞLARININ MALIDIR VE ÖYLEDE KALACAK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sergio ~ 10 yıl önce
Arkadas THY dunyadaki.tum.diger global sirketler gibi olsa idi birilerini.ise.alip.almama ya da isten.cikarma kriterleri.de muhakkak dunya standartlarinda olurdu, sirf "biz" diye tarif.ettiginiz insan grubuna dokunmadiklari.icin hak verdiginiz uygulamalar dunyanin hicbir medeni ulkesinde uygulanamaz, LH, AF, BA'da kimse kimseyi genel mudurden farkli dusunuyor diye isten atamaz, cunku o ulkeler kanunla yonetilir, ona buna yakin adamlar tarafindan yonetilmez, sen halka acik bir sirketin verimli bir adamini dusuncesi farkli diye sacmasapan yalan gerekcelerle isten atarsan karsina.sendika.cikar yasa cikar hukukcular cikar, hakki hukuku kendinden olmayan icin de isteyen gercek insan evlatlari cikar, maalesef bu ulkede olan belli, size de bu haksizliklari yapanlara da yaziklar olsun.diyorum , bayraminiz kutlu olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
bu teknisyen arkadaslar diger sektorlerde de boyle. adam muhendisle ayni parayi aliyor "ben 10 senedir burda calisiyorum bnmle nasil ayni parayi alir" diye isyan ediyor. anlatiyoruz adam muhendis senin turkcenden iyi ingilizcesi var yok anlamiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bak işte ~ 10 yıl önce
her taraf mühendis, mühendisten mühendise de fark var, mühendisim diye kimse kendini dev aynasında görmesin, öyle kurumlar var ki, belli yerler dışında staja dahi adam almıyor, bırakın istihdam etmeyi..ingilizce örneğini vermişsin de, sadece güldüm, bende daha ingilizceyi bırakın türkçeyi zor telafuz edenlerini gördüm. onu da geçtim, daha ağırlığın tek merkezden nasıl dağıtılacağının hesabını yapamayanları biliyorum, o yüzden kim ne olursa olsun, işini doğru yapsın, hak ettiği ücreti de alsın..
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Herkes şunu bilmelidir ki THY kar amacı ile hizmet veren global bir şirkettir; istediğini işe alıp almamakta veya işten atmakta serbesttir. İster yabancı alır ister Türk ; ister on frekans uçar ister bir! İstediği ve kar edeceği yerlere sefer koyar veya iptal eder. Bu hususlarda eleştiri veya yaptırım hakkına payları oranlarında hissedarlar ve onların yetkilendirdiği Yöneticiler karar verirler. Buradaki eleştiriler haksız ve yersizdir. THY tarihinin en verimli, en büyük ve de en iyi yönetilen konumundadır. Daha iyi olduğu bir dönem oldu ise burada eleştirenler açıklasın, ama İspatı ile ! Ben tarafsız, geçmişi de bugünü de bilen biri olarak yazıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thy ~ 10 yıl önce
thy milli bir şirkettir, diğer satılan bir çok şirket de milli şirket değil miydi. milli olan şirketi yabancı güçlere satıp bununla gurur duyanlara satanlara vatan haini denmez ise thy yi eleştirenlere mi denir. milli olmak milli duruşu gerektirir, milli duruş için de önce emperyallere uşak olmamak lazımdır... yani kısaca, millilik büyük bir kavramdır, o kadar büyüktür ki, siz de thy niz de onun altında çok küçük kalırsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000