10 Aralık 2012, Pazartesi 09:49:45

HAMDİ TOPÇU: "ATATÜRK HAVALİMANI'NA KÜÇÜK BİR DOKUNUŞ"

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Atatürk Havalimanı'nın geleceğiyle önemli tespitlerde bulundu. Havalimanına yapılacak 'küçük dokunuş'larla kapasitenin artırılabileceğini ifade etti. İşte Hamdi Topçu'nun Hürriyet Gazetesi yazarlarından Vahap Munyar'a verdiği o röportaj...
  • iyice semirmis
  • Umarim yeni yapilan koltuklar bugun kullanilanlardan daha rahat olur cunku bugun kullandiklari koltuklar oldukca rahatsiz. En azindan, Londra'dan gelip gittigim A321'lerin ekonomi koltuklari rahatsizdi.
  • evet tamı tamına 10 yada 15 kişi burada THY hakkında nefretlerini yazmakla görevlendirilmiş kişiler , ne geçiyor elinize , aslanlar gibi bir şirket , bunu hazmedemiyorsunuz dimi ?
  • BU THYNIN EL DEGISTIRME MEVZUSU BEN ISE GIRDIGIM GUNDEN BERIDIR VAR!!! VE ILK ADIMDA ATILDI BENCE..GORURSUNUZ BI KAC YILA NASI EL DEGISTIRYO SIRKET..YOKSA BU KADAR ŞİŞİRMEK NEDEN?? TOPCUYU YILDA 1 ANCA GORURDUK EKRANLARDA SIMDI MAGAZIN UNLULERI GIBI HER GUN BI YERLERDE GORURU OLDUK
  • Boeing, bugün yaptigi açıklamada Türk Hava Yollarinin 15 adet 777-300 ER modeli uçak için nihai siparisi verdigini ve bu nihai siparisin liste fiyatlari üzerinden tutarinin 4.7 milyar Dolar oldugunu bildirdi. Boeing ile THY arasinda 15 adet 777-300 ER için anlasma ilk olarak Ekim ayinda duyurulmustu. Verilen siparis, THY tarihinin parasal açisindan en büyük siparisi oldu. THY filosunda hali hazirda 12 adet 777-300ER bulunuyor. THY-300 ER 386 yolcu kapasiteli ve 14.685 km uçuş mesafesine sahip. (kaynak:kap.gov.tr,boeing.com)
  • sen konustukca,herkes cok guluyor,bedava komedi show,ama olan halkin vergilerine oluyor
  • BİR ŞEYLERİN HESABI YAPILIYOR MUTLAKA Kİ BU KADAR REKLAM YAPILIYOR.BİR ŞEYLERİN ALT YAPISI HAZIRLANIYOR.THY KISA ZAMANDA BOMBAYI PATLACAK.BİR ANDA SATIŞI GERÇEKLEŞİP TÜM ÇALIŞANLAR PANİĞE KAPILACAK.YOKSA BU KADAR BİR KURUM POMPALANMAZ.SON GÜNLERDE HAMDİ TOPÇU SÜREKLİ EKRANLARDA.BUNUN SEBEBİ OLMALI.
  • birileri de sana dokunsa ne guzel olacak...
  • Ocak 2014'te yazıyor, Frankfurt toplantısı. Ocak 2013 olmasın bu ??
  • Hanslar geliyor evet sen git eşit şartlarda otur adamların pilotlarını eğit sonra 500 tane Türkiyeye getir biim halimiz ne olacak be adam?

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, söze artık 15 şirketi çatısı altında bulunduran bir grup olduklarından girdi:

- Biz göreve geldiğimizde toplam ciro 1.6 milyar dolardı. Geçen 10-11 yılda hem şirket sayısı, hem de ciromuz arttı. Şu anda 11 milyar dolarlık toplam ciromuz var.

Ardından Türkiye için önemli bir yenilik olan konuya değindi:

- Kibar Holding’in Koreli ortağıyla araba koltuğu üreten bir şirketi vardı. Biz de THY olarak bu şirketle ortaklık kurduk. Şirket Hyundai fabrikası yakınındaki tesislerinde uçak koltuğu üretimine de girdi. İlk yerli uçak koltuğunu üretti. Şubat ayından itibaren vitrine çıkacak.

- Bugüne kadar hiç yerli uçak koltuğu üreten yok muydu?

- Yoktu. Çünkü, uçak koltuğu veya bir başka parçasında sertifikasyon çok önemli. Boeing ve Airbus’ın bu koltuklar için, “Evet, biz de alabiliriz” şeklinde sertifika vermesi gerekiyor. THY’nin o şirkete ortaklığı, bu sertifikayı daha rahat alabilmenin yolunu açtı. Çünkü, THY’ye artık dünyada güven duyuluyor.

- Uçak koltuklarının fiyatı ne kadar?

- Bir Mercedes otomobil fiyatına, 130-140 bin Euro’ya kadar çıkan business class koltukları var.

- Siz kendi şirketinizden koltuğu daha ucuza mı alacaksınız?

- İşin sadece fiyat yönüne odaklanmış değiliz. Bir kere uçak koltuğu için yurtdışına giden döviz önemli ölçüde kesilecek. Yani, cari açığın biraz olsun azalması etkisi yaratacak. Ayrıca başka havayolu şirketlerine de koltuk satışımız olacak.

- Üretilen koltuklarda yerlilik oranı nedir?

- Şimdilik yüzde 70 düzeyinde yerlilik oranı var. Hedefimiz oranı yüzde 100’e çıkarmak olacak.

Şirketin THY’nin 15 yeni dar gövdeli uçağının koltuk ihalesini kazandığını kaydetti:

- Öncelikle söz konusu 15 uçak yerli koltuklarla hizmete girecek. Sonra bunun arkası gelecek.

Bu noktada TAI’yle ortak kurdukları TCI şirketini anımsadı:

- Bu şirketimiz galley olarak adlandırılan kabin içi ekipmanları üretiyor. Yani, uçağın tuvalet kabinini, troleylerin konulduğu bölümü gibi alanlarını üretiyor. Bu şirketimiz de söz konusu parçalarda dışa tam bağımlılığımızı bitirdi. Bu parçalar Boeing’in testinden geçti. Sertifikasyon aşamasına geldi. 2013’ün son çeyreğinden itibaren yerli parçalar uçaklarımıza girecek.

Toplam ciroda büyük payı olan THY-Opet’e de işaret etti:

- THY-Opet’in uçak yakıtında ulaştığı ciro 2 milyar doları buldu. Başka havayolu şirketlerine de satış yapıyoruz. Ayrıca THY-Opet olarak kendi nakliye ihtiyacımızı karşılamak üzere 2 tanker satın aldık.

THY, geçmişte özelleştirme adımlarını iştiraklerinden başlatmıştı. Bugün ise, iştirakleriyle birlikte “havayolu holidng”e dönüşmüş görünüyor.

İlk yerli uçak koltuğu üretiminin gündeme gelmesi, THY’nin iştiraklerindeki başarısını ortaya koyuyor...

Bazı dokunuşlar olursa Atatürk Havalimanı’nın kapasitesi artar

Hamdi Topçu’ya İstanbul’a 3’üncü havalimanı konusundaki takvim beklentisini sorduk:

- Sayın Başbakanımız, Ulaştırma Bakanımız ve Maliye Bakanımızla yaptığımız toplantılarda 3’üncü havalimanının ilk fazının 2016 yılında devreye gireceği konusu üzerinde duruldu. Ulaştırma Bakanı bunu kamuoyu önünde de duyurdu. Biz artık bu takvimi kendimize baz olarak alıyoruz.

- Atatürk Havalimanı şimdiden yetersiz kalmaya başladı. O zamana kadar ne yapacaksınız?

- Notam değişikliği Atatürk Havalimanı’nda rötarları epey azalttı. Bunun gibi hem kulede, hem park yeri için bazı dokunuşlarla Atatürk Havalimanı’nın kapasitesi bizi 2016’ya kadar idare edecek hale getirilebilir.

- Nasıl olacak bu dokunuşlar?

- Bir notam değişikliği mevcut şartlarda Atatürk Havalimanı’ndaki rötarları önemli ölçüde geride bırakmamızı sağladı. Kulede bazı iyileştirmeler, park alanlarının genişletilmesi, küçük de olsa ek bir terminal yapılması bizi 2016’ya kadar götürecek şartları yaratır.

- Park yeri ve ek terminal binasından söz etmeniz Askeri Havaalanı’nın DHMİ’ye devredildiği anlamına mı geliyor?

- Sanırım o konuda sona gelindi. Orada 25-30 uçaklık ek park alanı yaratılabilir. Ayrıca havalimanı içinde bulunan ve Teneke Mahallesi olarak bilinen bölümün de park alanına dönüşmesi Atatürk Havalimanı’nın kapasitesini yüzde 26 oranında yükseltir. Ayrıca mevcut pistlerin daha rantabl kullanımı da Atatürk Havalimanı’nı rahatlatır.

Lufthansa’yı bölgedeki gücümüz çekiyor masaya eşit şartlarla otururuz

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Merkel’le görüşmesinde gündeme gelen Lufthansa’yla işbirliği konusunda ilk adımı atıp, yönetim kurulu başkanını aradı:

- Daha önce izinle İstanbul’da görüşmüştük. Ocak 2014’te yeni işbirliklerini görüşmek üzere bu kez biz Franfurt’a gelelim.

Topçu, konuyu değerlendirirken bu bilgiyi verip ekledi:

- Lufthansa ile Sunexpress’te yüzde 50-50 ortağız. Bu şirketimiz Almanya’dan üçüncü ülkelere de uçabiliyor. Ayrıca Lufthansa, Star Alliance’ye girişimiz sırasında bize mentorluk yaptı. Şimdi Star Alliance’de veto hakkı da olan bir üyeyiz.

- Yeni işbirliği alanları neler olabilir?

- Her ayrıntıyı masaya koyup üzerinde konuşacağız. İşbirliğini sadece THY’nin havayolu bacağı olarak görmeyin. Diğer şirketlerimizin faaliyet alanları da işbirliği konuları arasına girebilir.

Lufthansa’nın THY ile daha fazla işbirliği istenesinin nedenine değindi:

- Lufthansa Türkiye’nin bölgedeki gücünü, ülkemizin büyümesini görüyor. Buradan daha fazla yararlanmak istiyor.

THY’nin işlerini azaltacak birlikteliği asla istemediklerini kaydetti:

- Lufthansa ile eşit koşullarda masaya oturacağız. Önemli olan iki tarafın da kazanacağı bir işbirliği geliştirmek. Bizim hedefimiz bu.

5 uçakla Sabiha Gökçen’den düzenli seferler başlayacak

Hamdi Topçu, Atatürk Havalimanı’nın bugünkü kapasitesinin 2014’ten sonra tümüyle yetersiz hale geleceğini vurguladı:

- Bir önlem olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’nın da yeni hub yapacağız. Önümüzdeki yaz aylarında 5 uçakla Sabiha Gökçen Havalima-nı’nda düzenli seferlerimiz başlayacak.

- Sadece iç hat mı, yoksa dış hat uçuşu da olacak mı?

- İkisi de olacak. Bizim THY olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’na da ağırlık vermeye başlamamız, yabancı havayolu şirketlerini de oraya daha fazla çekmeye başlar.

Vahap MUNYAR
HÜRRİYET

HAMDİ TOPÇU: "ATATÜRK HAVALİMANI'NA KÜÇÜK BİR DOKUNUŞ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

iyice ~ 11 yıl önce
iyice semirmis

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yahu ~ 11 yıl önce
o kadar uçak alımlarından yönetim kurulu primi alırsan sen de şişer patlarsın....
yeni koltuklar ~ 11 yıl önce
Umarim yeni yapilan koltuklar bugun kullanilanlardan daha rahat olur cunku bugun kullandiklari koltuklar oldukca rahatsiz. En azindan, Londra'dan gelip gittigim A321'lerin ekonomi koltuklari rahatsizdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
10 yada 15 kişi ~ 11 yıl önce
evet tamı tamına 10 yada 15 kişi burada THY hakkında nefretlerini yazmakla görevlendirilmiş kişiler , ne geçiyor elinize , aslanlar gibi bir şirket , bunu hazmedemiyorsunuz dimi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SATILACAKSINIZ ~ 11 yıl önce
BU THYNIN EL DEGISTIRME MEVZUSU BEN ISE GIRDIGIM GUNDEN BERIDIR VAR!!! VE ILK ADIMDA ATILDI BENCE..GORURSUNUZ BI KAC YILA NASI EL DEGISTIRYO SIRKET..YOKSA BU KADAR ŞİŞİRMEK NEDEN?? TOPCUYU YILDA 1 ANCA GORURDUK EKRANLARDA SIMDI MAGAZIN UNLULERI GIBI HER GUN BI YERLERDE GORURU OLDUK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yarışma ~ 11 yıl önce
İki ay öncesine kadar Temel hiç görünmezdi ortalıkta.. Ama 2 aydır Hamdi Topçuyla yarışır durumda ve hergün en az ikişer üçer roportaj falan veriyorlar.. Bakalım yaşıştan kim galip çıkıcak.. Haydi breeeee..
thy büyüyor ~ 11 yıl önce
Boeing, bugün yaptigi açıklamada Türk Hava Yollarinin 15 adet 777-300 ER modeli uçak için nihai siparisi verdigini ve bu nihai siparisin liste fiyatlari üzerinden tutarinin 4.7 milyar Dolar oldugunu bildirdi. Boeing ile THY arasinda 15 adet 777-300 ER için anlasma ilk olarak Ekim ayinda duyurulmustu. Verilen siparis, THY tarihinin parasal açisindan en büyük siparisi oldu. THY filosunda hali hazirda 12 adet 777-300ER bulunuyor. THY-300 ER 386 yolcu kapasiteli ve 14.685 km uçuş mesafesine sahip. (kaynak:kap.gov.tr,boeing.com)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
sen konustukca,herkes cok guluyor,bedava komedi show,ama olan halkin vergilerine oluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BU KADAR REKLAM BOŞUNA MI? ~ 11 yıl önce
BİR ŞEYLERİN HESABI YAPILIYOR MUTLAKA Kİ BU KADAR REKLAM YAPILIYOR.BİR ŞEYLERİN ALT YAPISI HAZIRLANIYOR.THY KISA ZAMANDA BOMBAYI PATLACAK.BİR ANDA SATIŞI GERÇEKLEŞİP TÜM ÇALIŞANLAR PANİĞE KAPILACAK.YOKSA BU KADAR BİR KURUM POMPALANMAZ.SON GÜNLERDE HAMDİ TOPÇU SÜREKLİ EKRANLARDA.BUNUN SEBEBİ OLMALI.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
birileri.. ~ 11 yıl önce
birileri de sana dokunsa ne guzel olacak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tarih yorumu ~ 11 yıl önce
Ocak 2014'te yazıyor, Frankfurt toplantısı. Ocak 2013 olmasın bu ??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
lufthanslar geliyor ~ 11 yıl önce
Hanslar geliyor evet sen git eşit şartlarda otur adamların pilotlarını eğit sonra 500 tane Türkiyeye getir biim halimiz ne olacak be adam?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
500 mü? ~ 11 yıl önce
Geçen bir haberin altındaki yorumda 250 Alman pilot gelecek diye yazılmıştı. Şu haberin kaynağını söyleyin de biz de bilelim...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000