03 Haziran 2012, Pazar 12:01:31

GREV KANUNİ DEĞİLSE ICAO'YA BAKILIR

Havacılık iş kolunda grev yasağı kanun tasarısına tepkiler bitmiyor. Akşam gazetesinin havacılık yazarı Tolga Turgut da bu haftaki köşe yazısında grev yasağını kaleme aldı. İşte Turgut'un kaleminden grev yasağı...
  • Son yazan arkadas hayirdir konumun durumun nedir bı bilgi verde bilgilenelim milleti eleştiriyor sen çok mü biliyon Aydın olan insan baskasının düşüncesine saygı duyar
  • HANGİ SEKTÖRDE OLURSA OLSUN ,GREV VE LOKAVT EĞER Kİ ÜLKEDE ÜLKE PRESTİJİNİ SARSAR,EKONOMİYE ZARAR VERİR VE BUNDAN DOLAYI HALK ZARAR GÖRÜRSE BU DURUMA YANİ GREV VE LOKAVTI İŞÇİ MAHKEMESİ DURDURMAK ZORUNDA VE İPTALİNİ İSTEMEKLE GÖREVLİDİR BKZ(İŞ SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU) ŞİMDİ ÖYLE YA DA BÖYLE YASAL GREV GÜNÜ DIŞINDA HEM EYLEM YAPACAKSIN HEM ZARARA UĞRATACAKSIN MİLLETİ PERİŞAN EDECEKSİN ÜLKE PRESTİJİNİ 3 KURUŞA SATACAKSIN EEEE BİDE HAKLI OLCAKSIN HERŞEYİN BİR YOLU VAR...SEN EYLEMİN SONUCUNU BİLE BİLE YASAL OLMAYAN EYLEM YAPARSAN SONUN KAÇINILMAZ OLUR.CEHALETTEN BAŞKA BİŞE DEĞİL BU EYLEME KATILANLAR ÇÜNKÜ BİRAZCIK AKILLI OLSALAR YASA DIŞI EYLEM YAPILDIĞINDA NELER LE KARŞILAŞACAKLARINI BİLİRLERDİ.HA BU ARADA HERKES YAZAR OLMUŞ HAVACILIK HAKKINDA GAZETE YAZARI YOK DERGİ YAZARI VS HERKES OKUR YAZARMIŞTA BİZ BİLMİYORMUŞUZ.PEH.
  • bence de kim yapmışsa eline sağlık.iyide okadar insanın iiçinde nasıl becermiş onu?hemde alanda yanii...asparagas olmasın
  • Valla diyecek laf yok kaleminize saglık çok guzel anlatmışsiniz bizi Avrupa'da tek thy kalmis ti onuda mahvettiler elimizden aldılar personelini bu durumlara düşürdü o kadar parayı saga sola reklama yatıracagina tutmuş personelinden çıkarıyor ulusal bir havayolunun diğer havayollarıyla yarışıyorsun personelinin haklarını kısıtlıyorsun bu ne kadar adil sizi bu duruma o personel getirdi ama şirketi bu duruma siz getirdiniz bu arada grev gunü guney li rüzgarı vardı Avrupa'dan bir sürü uçak inemedi aynı zamanda kalkamiyacaktida grev diye bundanda yönetim karlı çıktı neden kimseye söylenmiyor bilen biliyor konunun üzerine gidilirse bulunur dürüstlük bir Erdemir halkım öğretmene doktora tiyatrocuya işçiye herkese bir saldırı var lütfen gözümüzü acalım yarın yanıbaşımızda olacak herkes sesini cikaramayincami konuşmak isteyecek kendilerine gelince hersey guzel maaşlara zam 2senede emekli ol benim ülkemin insanı 60 yasında emekli olacak nedir bunda adalet bide bizi birbirimize düşürüyorlar
  • Conilerin dünyasında geçerli burası türkiye düşene bi dekmükte biz atarıh aanadımmı bol bol kuyu gazarıh ,gammazlarıh,çalarıh oynarık orası conilerin yeri burası bizim
  • Yuh havacılıktan bi habersiniz gelmiş eylem yapıyonuz,karpuz suda çatladı siz hala soğumasını bekleyin
  • tacşzcş arkadasını benzetmisler zaten bugun.ellerine saglık kim yaptıysa
  • "Sendika" rumuzlu yurttaşa cevaptır... biz bu hakları parayla aldık... ödediğimiz aidatlarla... bedelini ödedik.... ayçin devrini doldurdu... verdiğimiz paranın hesabını sorduğumuzda ayçin diyor ki gelin anlatayım... masal.... hadi paraya acımadıkkk... şimdi genç çalışma akadaşlarımızın kanına girip, işinden ediyorlar.... Bunşlar değilmi? işten atılanı sendika avukatı apti pesokun kucağına itip yüzde on ile dava gördüren... bunlar değilmi? bütün lüx eğlencelerini sendikaya fatura ettiren.... 1195 i yaşayan bir abimizden dinlemiştim.... çadırlar bom boşmuş... sabah kadar içki v.s. Şimdi havalimanında göbek atanlar sendikanın maaşlı adamları... atılanlar ise aileleriyle dertlerini dindirmeye çalışıyor... AYÇİN ve tacizci arkadaşları gitsin.......
  • buradan sendikaya atıp tutanlar ve işkembeden sallayanlar.yaşanan kötü olaylardaki bütün suç sadece sendikada mı ? işverenin,bizlerin hiç mi suçu yok acaba ? bugüne kadar sahip olduğunuz hakları kimin sayesinde aldınız ? sendikadan çıkalım diyorsunuz.sendikadan çıktığınız zaman iyice savunmasız,yalnız kalacak ve işverenin ekmeğine yağ sürerek onların isteği şeyi yapacaksınız.eylem yapıldığı gün birlik olamadık,yeterli katılım sağlayamadık,direnen,hakkını arayan arkadaşlarımızı bilerek sattık.hakkını arayanlar azınlıkta kalıyorsa 3-5 kişiyle sendika ne yapabilir arkasında topluluğun gücü olmadan ? sendikadan çıkmak isteyenler çıksıun ama sendikadan da çıkmak çözüm değil.yanlış olan şeyler varsa konuşulur.ne faydası olacak bizlere sendikadan ayrılmanın ? sürüden ayrılanları da kurt kapacak zaten.sendikaya karşıyız diyenler kazanılmış hakların keyfini sürüyor ve alınan zamları almayalım demiyorlar.bu kadar haksızlık,nankörlük yapmayalım.bugün haklarımızı savunmazsak yarın çok geç olacak.
  • Ciddi olamaz! ICAO'da ve Annex'lerinde iş yavaşlatma, grev/lokavt, personelin işten atılması gibi konular var mı ki, ICAO'ya gidilsin.

Havacılık sektöründe grev ve lokavt yapılmasını yasaklayan kanun teklifinin komisyondan geçip Meclis gündemine sunulmasının ardından Hava-İş Sendikası iş yavaşlatma eylemi başlattı... Bu tür bir eylem karşısında çare işten çıkarma değil, ABD ve Avrupa'da yapılan uygulamalar ve taraf olunan uluslararası organizasyonlara bakarak 'orta yolu' bulmak olmalıdır.
THY kabin memurları ve teknik personelinin, TBMM gündeminde yer alan  'Havacılık İş Koluna Ait Grev Hakkının Elinden Alınması' ile ilgili kanun görüşmesini protesto amacıyla 29 Mayıs günü yaptığı iş yavaşlatma eylemi beni bu başlığı atmaya yöneltti.

Sanayi devrimini takip eden yıllar içinde, daha çok işçi haklarını korumaya yönelik örgütlenen sendikaların savunduğu haklarda terazi kimi zaman işveren, kimi zaman da işçi lehinde ağır basmıştır.
Lakin terazi hangi tarafa eğilirse eğilsin, evrensel olgu hiçbir zaman işçilerin kolektif olarak organize olması ve hak arayışını temelden yok etmeye yönelik olmamıştır. İşçilerin taleplerini gerçekleştirebilmesi için ellerindeki en önemli silah, grev hakkıdır.

Güzelliğinin yanı sıra dünya çapındaki önemini özellikle son yıllarda unutmuş göründüğümüz ülkemde olan bitenler beni artık şok derecesinde şaşırtıyor.
11 Mayıs 2012'de 'havacılık iş kolunun grev hakkının elinden alınması' için iktidardan bir milletvekilin verdiği teklif, alt komisyondan geçerek kanunlaşma aşamasına gelince, maalesef THY'nin bir kısım personeli protesto amacıyla iş yavaşlatma ve grev hakkına başvurdu. Takip eden süreçte THY yönetimi bu durumun yasal olmadığını savunarak işten çıkartmalara başladı.
THY üst yönetimi bildiğim kadarıyla personelinin üyesi bulunduğu Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) ile uzlaşmayı ertelemek adına yıllardır tüm kanuni yollara başvuruyor ve konuyu soğutma, halı altına süpürme taktiğini uygulamaya çalışıyor.

EVRENSEL STANDART
Havacılık uluslararası standartlara ve mevzuata tabi bir iş koludur. ABD ve Avrupalı tüm medeni ülkelerde bu sektörde çalışanların haklarını aramak, korumak ve geliştirmek adına kolektif organize olma ve greve gitme hakkı vardır. Olmalıdır da. Aksi halde evrensel havacılık emniyet standardı tehlikeye girer.

Bu evrensel standartları belirleyen, Türkiye Cumhuriyeti'nin de kurucu üyelerinden olduğu ICAO (International Civil Aviation Organization Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu)'nun ilgili annex çalışmalarıdır. Elbette sendikalar, üyelerinin haklarını gözetirken, dünyadaki ekonomik konjonktürü de hesaba katmalı ve işverene karşı gaddarca yaklaşmamalıdır.

ABA ALTINDAN SOPA
İşveren de aynı yaklaşımı gösterdiğinde orta yol her zaman bulunmuştur ve bulunacaktır. Dünya genelinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hemen hepsinde bırakın ulaşım sektörünü, eğitim ve sağlık gibi daha temel ihtiyaçlara hitap eden sektörlerde bile sendikalaşma ve greve gitme hakkı vardır. 

29 Mayıs 2012 günü THY'de seferlerin iptali yaşanırken, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıklaması aba altından sopa göstermekten ibaretti. Genelde başarılı bulduğum Yıldırım, bir taraftan THY'nin özel bir kuruluş olduğundan bahsederek konuda ilgili tarafların THY ve Hava-İş olduğuna işaret etti, diğer taraftan ise konunun vatandaşı perişan etme boyutuna gelmesi durumunda gerekli adımları atmaktan geri durmayacaklarını beyan etti. İşte ironi de burada.

Bir taraftan 'THY özel bir kuruluştur' deniyor, diğer taraftan da hükümet olarak taraf olabileceklerinin altı çiziliyor. Şayet THY çalışanlarının yaptığı eylem THY yöneticilerinin belirttiği gibi kanuni değilse, konunun çözümü hukuki düzeyde olmalıdır. Bu noktada ilk başvurulacak kılavuz nihayetinde ICAO'nun ilgili uluslararası havacılık mevzuatları.

Ben, dünyada bu kadar emsal varken Türkiye'de havacılık iş kolu çalışanlarının grev yapma hakkının elinden alınabileceğine ihtimal vermiyorum. Yeter ki tüm ilgili ve yetkililer vicdanlı ve ahlaklı davransınlar.  

Bugün THY, Binali Yıldırım'ın belirttiği gibi özel bir kurumsa ve Hava-İş Sendikası arasında ekonomik ve sosyal haklara dayalı bir sorun varsa, hükümet düzeyinde aba altından sopa gösterilmemelidir. Aksine taraflar sağduyuya davet edilmeli ve çözüm için alternatifler geliştirilmeli, ilkellikle eşdeğer olan 'hava iş kolunun grev hakkının elinden alınması' teklifinin yasalaşmayacağının teminatı ise bir an evvel verilmelidir.

RONALD REAGAN 1981 YILINDA NE YAPMIŞTI?
Havacılığın beşiği ABD'de, federal çalışanlar haricinde herkesin kolektif organize olma hakkı var. Özellikle ulaştırma sektörü çalışanları kara ve hava olmak üzere çok iyi örgütlenmiş bulunuyorlar. 1940'lardan beri grev yapma haklarına sahipler.

ABD'de havacılık alanında ulusal boyutta yaşanmış en büyük kriz, Professional Air Traffic Controllers Organization (PATCO-Hava Trafik Kontrolörleri Organizasyonu) üyesi 12 bin hava trafik kontrolörünün 1981 yılında greve giderek ülke hava trafiğini felç etmesidir. Bu durumda ülke hava sahası emniyeti tehlikeye girdiği için dönemin cumhurbaşkanı Ronald Reagan devreye girmiş ve grev yapanlara grevi sonlandırmaları için 48 saat süre vermiştir. O dönemde ABD-SSCB soğuk savaşı devam ettiği ve Reagan yeni seçildiği için çok radikal davranmış, grev sonlanmayınca eylemi uygulayanların yerlerini geçici olarak askerlerle kapatmışlardır.

Reagan bile kriz sonrası verdiği beyanatta işçilerin kolektif organize olma ve hak aramalarını desteklediğini ancak federal çalışanların ülke bekasını tehdit edecek boyutta greve gitmelerine izin veremeyeceğini belirtmiştir.

GREV KANUNİ DEĞİLSE ICAO'YA BAKILIR

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Son yazan arkadas hayirdir konumun durumun nedir bı bilgi verde bilgilenelim milleti eleştiriyor sen çok mü biliyon Aydın olan insan baskasının düşüncesine saygı duyar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
UÇUCUDAN HELYUMCUDAN ŞUCUDAN BUCUDAN ~ 12 yıl önce
HANGİ SEKTÖRDE OLURSA OLSUN ,GREV VE LOKAVT EĞER Kİ ÜLKEDE ÜLKE PRESTİJİNİ SARSAR,EKONOMİYE ZARAR VERİR VE BUNDAN DOLAYI HALK ZARAR GÖRÜRSE BU DURUMA YANİ GREV VE LOKAVTI İŞÇİ MAHKEMESİ DURDURMAK ZORUNDA VE İPTALİNİ İSTEMEKLE GÖREVLİDİR BKZ(İŞ SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU) ŞİMDİ ÖYLE YA DA BÖYLE YASAL GREV GÜNÜ DIŞINDA HEM EYLEM YAPACAKSIN HEM ZARARA UĞRATACAKSIN MİLLETİ PERİŞAN EDECEKSİN ÜLKE PRESTİJİNİ 3 KURUŞA SATACAKSIN EEEE BİDE HAKLI OLCAKSIN HERŞEYİN BİR YOLU VAR...SEN EYLEMİN SONUCUNU BİLE BİLE YASAL OLMAYAN EYLEM YAPARSAN SONUN KAÇINILMAZ OLUR.CEHALETTEN BAŞKA BİŞE DEĞİL BU EYLEME KATILANLAR ÇÜNKÜ BİRAZCIK AKILLI OLSALAR YASA DIŞI EYLEM YAPILDIĞINDA NELER LE KARŞILAŞACAKLARINI BİLİRLERDİ.HA BU ARADA HERKES YAZAR OLMUŞ HAVACILIK HAKKINDA GAZETE YAZARI YOK DERGİ YAZARI VS HERKES OKUR YAZARMIŞTA BİZ BİLMİYORMUŞUZ.PEH.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz 03 Haziran 2012, Pazar 18:35:3 ~ 12 yıl önce
bence de kim yapmışsa eline sağlık.iyide okadar insanın iiçinde nasıl becermiş onu?hemde alanda yanii...asparagas olmasın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Valla diyecek laf yok kaleminize saglık çok guzel anlatmışsiniz bizi Avrupa'da tek thy kalmis ti onuda mahvettiler elimizden aldılar personelini bu durumlara düşürdü o kadar parayı saga sola reklama yatıracagina tutmuş personelinden çıkarıyor ulusal bir havayolunun diğer havayollarıyla yarışıyorsun personelinin haklarını kısıtlıyorsun bu ne kadar adil sizi bu duruma o personel getirdi ama şirketi bu duruma siz getirdiniz bu arada grev gunü guney li rüzgarı vardı Avrupa'dan bir sürü uçak inemedi aynı zamanda kalkamiyacaktida grev diye bundanda yönetim karlı çıktı neden kimseye söylenmiyor bilen biliyor konunun üzerine gidilirse bulunur dürüstlük bir Erdemir halkım öğretmene doktora tiyatrocuya işçiye herkese bir saldırı var lütfen gözümüzü acalım yarın yanıbaşımızda olacak herkes sesini cikaramayincami konuşmak isteyecek kendilerine gelince hersey guzel maaşlara zam 2senede emekli ol benim ülkemin insanı 60 yasında emekli olacak nedir bunda adalet bide bizi birbirimize düşürüyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ICAO ~ 12 yıl önce
Conilerin dünyasında geçerli burası türkiye düşene bi dekmükte biz atarıh aanadımmı bol bol kuyu gazarıh ,gammazlarıh,çalarıh oynarık orası conilerin yeri burası bizim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ICAO'mu ~ 12 yıl önce
Yuh havacılıktan bi habersiniz gelmiş eylem yapıyonuz,karpuz suda çatladı siz hala soğumasını bekleyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
tacşzcş arkadasını benzetmisler zaten bugun.ellerine saglık kim yaptıysa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sendika rumuzuna cevap ~ 12 yıl önce
"Sendika" rumuzlu yurttaşa cevaptır... biz bu hakları parayla aldık... ödediğimiz aidatlarla... bedelini ödedik.... ayçin devrini doldurdu... verdiğimiz paranın hesabını sorduğumuzda ayçin diyor ki gelin anlatayım... masal.... hadi paraya acımadıkkk... şimdi genç çalışma akadaşlarımızın kanına girip, işinden ediyorlar.... Bunşlar değilmi? işten atılanı sendika avukatı apti pesokun kucağına itip yüzde on ile dava gördüren... bunlar değilmi? bütün lüx eğlencelerini sendikaya fatura ettiren.... 1195 i yaşayan bir abimizden dinlemiştim.... çadırlar bom boşmuş... sabah kadar içki v.s. Şimdi havalimanında göbek atanlar sendikanın maaşlı adamları... atılanlar ise aileleriyle dertlerini dindirmeye çalışıyor... AYÇİN ve tacizci arkadaşları gitsin.......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sendika ~ 12 yıl önce
buradan sendikaya atıp tutanlar ve işkembeden sallayanlar.yaşanan kötü olaylardaki bütün suç sadece sendikada mı ? işverenin,bizlerin hiç mi suçu yok acaba ? bugüne kadar sahip olduğunuz hakları kimin sayesinde aldınız ? sendikadan çıkalım diyorsunuz.sendikadan çıktığınız zaman iyice savunmasız,yalnız kalacak ve işverenin ekmeğine yağ sürerek onların isteği şeyi yapacaksınız.eylem yapıldığı gün birlik olamadık,yeterli katılım sağlayamadık,direnen,hakkını arayan arkadaşlarımızı bilerek sattık.hakkını arayanlar azınlıkta kalıyorsa 3-5 kişiyle sendika ne yapabilir arkasında topluluğun gücü olmadan ? sendikadan çıkmak isteyenler çıksıun ama sendikadan da çıkmak çözüm değil.yanlış olan şeyler varsa konuşulur.ne faydası olacak bizlere sendikadan ayrılmanın ? sürüden ayrılanları da kurt kapacak zaten.sendikaya karşıyız diyenler kazanılmış hakların keyfini sürüyor ve alınan zamları almayalım demiyorlar.bu kadar haksızlık,nankörlük yapmayalım.bugün haklarımızı savunmazsak yarın çok geç olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ICAO'YA MI BAKILIR? ~ 12 yıl önce
Ciddi olamaz! ICAO'da ve Annex'lerinde iş yavaşlatma, grev/lokavt, personelin işten atılması gibi konular var mı ki, ICAO'ya gidilsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000