13 Ekim 2008, Pazartesi 08:17:03

"Gerekirse özel uçağımıza binmeyelim"

Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, krizin büyük fırsatlar sunduğunu düşünüyor. Borsalarda yabancı şirketlerin piyasa değerinin üçte bire kadar gerilediğini söyleyen Tamince nakit birikimi olan Türk firmalarının birleşip yurtdışında şirket satın almasının tam zamanı olduğunu belirtti
  • Rixos para kazanacak Thy zarar yazacak, o he ala memleket...

Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, krizin aslında büyük fırsatlar sunduğunu düşünüyor. Borsalarda yabancı şirketlerin piyasa değerinin üçte bire kadar gerilediğini söyleyen Tamince, nakit birikimi olan Türk firmalarının birleşip yurtdışında şirket satın almasının tam zamanı olduğunu belirtiyor. Tamince, "Bu fırsat 50 yılda bir gelir, oyunun kuralını belirleyip vurucu hamleler yapalım." diyor.

Antalya Rixos Premium Hotel'de gazetecilere global krizin Türkiye'ye etkilerini değerlendiren işadamı Fettah Tamince, dünyada 2000 yılından sonra son 7-8 yıldır adeta 'Lale Devri' yaşandığını; ancak şimdi resmin tersine döndüğünü söyledi. Tamince, Türkiye'nin bu krizden rol oynayan ve sonuçlarına katlanan değil kendisi rol belirleyen bir ülke olarak çıkması gerektiği görüşünde: "Belki de 50 yılda bir yakalanabilecek bir fırsatla karşı karşıyayız. Bu kriz dünyada görünenden çok daha derin... Tsunami diyorlar. Etkisi 4-5 yıl devam edebilir. Yaşadığımız 2001 krizi sebebiyle finansal altyapımız sağlam. Dünyada servetler el değiştiriyor. Ülke olarak bu fırsatı iyi değerlendirmeli ve bu alanlara yatırım yaparak değeri düşmüş şirketleri almalıyız."

Fettah Tamince, vizyonu olan ve farklı düşünebilen herkesin bürokraside, devlette, iş hayatında süratle davet beklemeden krizi realize etmenin yollarını araması gerektiğini kaydetti. Tamince, "Devlet, millet el ele, fırsatları değerlendirelim. Türkiye 2001 krizindeki tecrübesini müdafaada değil taarruzda kullanmalıdır. Eskilerin dediği gibi; en büyük müdafaa sürekli taarruzdur." ifadelerini kullandı.

Tamince'ye göre, krizin turizm sektörü üzerindeki etkisi önümüzdeki sene anlaşılabilecek. Türkiye, bu dönemde yeni pazarlara açılmalı. Her krizden sonra turizm sektörü yeni pazarlar keşfediyor. 2001 krizinden sonra Rusya, Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülkelerden birisi haline geldi. Şimdiyse mali krizin etkisiyle Rusya pazarındaki daralma ihtimali göz önüne alınarak Körfez ve Uzakdoğu ülkelerinden gelen turist sayısı artırılmalı. Bunun için özel sektör ve devletin işbirliği yapması gerekiyor.

Türk Hava Yolları'nın, zarar etme pahasına Antalya'dan Dubai'ye doğrudan uçuşlar koyup sonra da 'uçaklarımız var, buyrun otellerimize gelin' diyebilmesi gerekiyor. Tamince, "Acilen kriz masası oluşturmamız lazım." diyerek ilgilileri işbirliğine çağırdı. Tamince'nin dikkat çektiği bir diğer nokta da, kriz dolayısıyla şirketlerin personeli işten çıkarmaması gerektiği. Tamince, işsizliğin artacağına yönelik açıklamalar yapan patronlara seslenerek, "Bu ülkede her yıl 500-600 bin yeni istihdama ihtiyaç var. İşçi çıkaracağımıza tasarruf yapalım." teklifini getirdi.

Rixos Grubu'nun yeni dönemde tasarrufa yöneleceğini ve kimseyi işten çıkarmayı düşünmediklerini vurgulayan Tamince şöyle konuştu: "Zaman tasarruf devri... Ben de bundan sonra özel uçağıma, yatıma binmeyeceğim. Yurtdışına çıktığımda şahsi harcamalarımı kısacağım. Yüzde 75 enerji tasarruflu ampulün peşine düşeceğim. Böylece yüzde 30'ların üzerinde tasarruf sağlayabiliriz. Bundan sonra yöneticilerimiz business yerine ekonomide uçacak. Yurtdışında inşaat ve taahhüt alanında planladığımız yatırımlardan da vazgeçmeyeceğiz. Daha önce 3 saat mesai harcıyorsak 15 saat harcayacağız." Mevcut yatırım planlarında revizyona gitmediklerini vurgulayan Tamince, Tayland, Almatı ve Dubai'deki otel yatırımlarının yıl sonuna kadar açılışını yapacaklarını kaydetti. Tamince, "Özsermaye ile finansı çözüyoruz. Para için bankalara gitmiyoruz." ifadesini kullandı.

Çin'e karşı bir modelimiz olmalı

Türkiye'nin dünyadaki konumunu güçlendirirken rakip ülkelere karşı iş modelleri geliştirmesi gerektiğini anlatan Tamince, Dubai'deki Ottoman Palace Oteli'nin inşası sırasında Türkiye'den inşaat malzemesi, gıda ve hatta eleman götürdüğüne işaret etti. İşadamı önümüzdeki dönemde Çin'de büyük miktarlarda kapasite artışı olacağına işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Çin'in kasasında para da var. Çin Eximbank'ı yatırım yapmak isteyene diyecek ki, sana 10 yıl vadeli kredi vereyim ama benim ürünlerimi kullan. Bunu daha agresif hale getirecek. Biz bunun karşısında hep beraber çalışacağız. Çin'in bu modeline karşı biz de bir model sunmalıyız."

Tamince, Lara bölgesine yapılması düşünülen 'Temalı Park' projesinin yargıda olduğunu, projenin çok tartışıldığını ifade ederek, bu konuyu tartışanların projeyle ilgili yetersiz bilgiye sahip olduğunu söyledi. Kendilerinin tabiatı korumaya özen gösterdiğini vurgulayan işadamı, "Çok önemli bir proje. Çünkü sezonu uzatmak istiyoruz." dedi.

Zaman

"Gerekirse özel uçağımıza binmeyelim"

Yorumlar

akliselim ~ 15 yıl önce
Rixos para kazanacak Thy zarar yazacak, o he ala memleket...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000