04 Mart 2009, Çarşamba 08:48:00

Gemicik! Pırlantacık! THY’cik!

Vatan Gazetesi yazarlarından Necati Doğru, Türk Hava Yolları'nı köşesine taşıdı... İşte Doğru'nun çok konuşulacak yazısı...
  • Biri de daha önceki yönetimlerde kadrolaştı onları da eleştirin demiş. O kadrolaşma da şirkete girenler adam gibi adamlardı.Çağdaş insanlardı. Öğrenmeyi seven insanlardı. Lisan bilen insanlardı. vs vs... Ben olsam kalkıp onların ellerini öperdim. Bırakın işten atmayı.
  • Ben THY bu halde diye istifa etmem.Çünkü bu hale ben getirmedim bu kurumu.Ben çıkarsam yerimi hemen yandaşlarından birisi ile doldururlar.Asıl zerre kadar onur olsa yakında yüzlerce insanın hayatına malolacak sonuçlar doğuracak faaliyetler içinde olanlar istifa eder.
  • Son zamanlarda THY yolları hakkında yazılmış en doğru yazı.Gerçekleri bütün çıplaklığı ile ortaya koymuş.Ayrıca THY içindeki malum cemaat ve tarikat kadrolaşmasını bilmeyen yok. Bu gerçekler bir yanda dururken yazara çamur atan işbirlikçileri ve düştükleri durumu ibretle izliyorum.
  • nerede aleyhtarlık orada işte bu herif Bu herif TSK 'ya da karşı çıktı , Bu herif AKP'ye hala karşı çıkıyor , BU HERİF ORHAN PAMUK'a da karşı çıktı ? bunun tek yapabildiği muhalifliktir. Adam gazete de köşesi değişince istifa eden KİBİRLİ birisi . Bizde bunu anlamadığı halde kaleme aldığı bir havacılık yorumunu AIRPORT HABER sayesinde okumak durumunda kalıyoruz.
  • BENCE KOL KIRILSA BİLE YEN İÇİNDE KALMALI .. Yoksa yediğin kaba pislemiş olursun ki bu sana yakışmaz. Böyle uluorta saçma sapan yorumlar yapıp milleti THY'den kaçırdığın zaman , kendi bindiğin dalı kesmiş olmayacakmısın? iç eğitimlerde panel ve brifinglerde YANLIŞ bildiğin herşeyi söyle ama halkımızı THY'den uzaklaştırma . Kendi ekmeğinle de oynama
  • BU HERİFİN SENELERDİR SATILMADIK KALEMİ KALMADI .. HİÇ BİR DEDİĞİNE İNANMIYORUM. BU TİP ADAMLARIN AYAKLARI YERE BASMAZ AMA HİÇ BİR UÇUŞLARINDA DA MİLLİ HAVAYOLUMUZU TERCİH ETMEZLER. SONRA DA BOL KESEDEN ATARLAR..
  • Benim yazilarim hosuna gitmedi degilmi?? Ben senin gibi THY'de calismiyorum. Bende havacilik sektöründeyim. Ama senin gibi calistigim sirket hakkinda hicbir zaman ihanete varan aciklamalar yapmadim, yapmamda. Cünki ekmek yedigi kaba yalnizca baska yaratiklar "ihanet" ederler. Sen anla artik. Herseyi cok biliyorsun. Ama onurlu isen niye istifa etmiyorsun onu anlamis degilim. Öyle ya. Madem THY bu kadar kötü. Artik THY sizin gibi zihniyetlerden temizleniyor. Ve bu temizlik oldukcada sirket daha da iyiye gidecek. Hic kafani yorma. //Göktürkler//
  • THY her iktidarin arpaligi olmustur ne yazikki. akp de gecmiste baska partilerin yaptigini yapmistir. yani her parti padisahligini kurmustur THY de .elestireceksek sadece akp yi degil otekilerinide elestirmek gerekiyor.
  • tespitler dört dörtlük tebrik ediyorum.ellerinize sağlık.
  • anlamadığım şu göktürkler... daha önce yurt dışında olduğunu ve thy ile hiç bir şekilde bağlantın olmadığını yazdığını hatırlıyorum ama maşallah thy ile ilgili hiç bir haberi kaçırmıyor ve en ufak bir eleştiriye anında müdahele ediyorsun. biz thy çalışanları olarak takip ediyoruz da sen niye bu kadar bu işin içindesin anlayamıyorum. bir sade vatandaş olarak biraz fazla geldi bu ilgi bana. bütün karımızı zararımızı biliyormuşsun ha pess... belli ki son yönetimle fazla yakınsın ve thy ilgin bundan sonra başladı. peki onların yönetiminden önce şirket kar açıkladığında biz personeline temettü verdiğini de bilir misin? çünkü eski o beğenmediğin yönetimler şirketin karındaki en büyük payın çalışanın olduğunu bilecek kadar da havacılığı bilirlerdi

Bu “takipçi yazıları” dikkat çeksin, düşündürsün, ses getirsin, karanlıklar aydınlansın, halk uyansın diye yazıyorum. Geçen hafta başladım. Devam edeceğim ve “THY’nin 3 koldan denetlenen kamu şirketi modelinden hamdolsun ve ballı olsun özelleşmiş padişahlık modeline” geçirilmiş olmasını biraz daha açacağım.

Türkiye’nin bayrağıdır.

76 yıllık halk şirketidir.

Dünya markasıdır.

THY’nin dünya markası olması bugünkü başbakanın THY’nin başına yerleştirdiği “3 kişilik AKP’li kadronun; Candan Karlıtekin, Hamdi Topçu, Temel Kotil”in eseri değil; ondan önceki tüm 72 yıllık yönetimlerin ve son 20 yılda da; “Erman Yerdelen-Tezcan Yaramancı ve Yusuf Bolayırlı-Cem Kozlu”nun geliştirdiği “müşteri eksenli-kâr eden- piyasa payını artıran” idarelerin ürünüdür.

Uçak sayısı 128’e...

Çalışanı 14 bine...

Cirosu 5 milyar dolara...

Yolcu sayısı 20 milyona dayanmış THY, şimdiki Başbakan Tayyip Erdoğan döneminde 2006 yılının Haziran ayında, halktan da gizlenerek ve basının da dikkatinden kaçırılarak hisse senetlerinin yüzde 50.88’i özel yerli ve yabancıların eline geçecek şekilde satıldı, devlet payı yüzde 49.12’ye indirildi.
***

Böylece THY’de; “Hamdolsun ve Ballı olsun padişahlık dönemi” başlatıldı. Devlet ve Meclis KİT Komisyonu denetimi kalktı.

THY idi...

THY’cik oldu...

Şöyle anlatayım: Başbakan’ın imkanları, birikimi yetmediği için “bursla okuyan” iki oğlunun mezun olur olmaz birinin “gemicik sahibi”, diğerinin “pırlantacık sahibi” iki özel şirketi var biliyorsunuz. Bunlar özel aile şirketleri olduğu için Başbakan, gemi şirketinin başına da pırlanta şirketinin başına da istediğini yönetim kurulu başkanı, istediğini genel müdür atayabilir. Oğullarına söyler, dediğini yaptırabilir.

Kimse ses çıkartamaz.

Çünkü oğulların şirketidir.

Babaların söz hakkı vardır.

THY de aynen böylesine; “Gemicik- Pırlantacık Şirketleri Modeli”ne sokuldu ve Baba Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “AKP aile şirketi” haline getirildi. THY’nin hisselerinin yüzde 50’si IMKB’de 2006 yılında sadece 460 milyon liraya (9 aylık kârın, 833 milyon lira, neredeyse yarısı fiyatına) satıldı.

Özelleşti THY dediler.

Özelleşti ama yönetimdeki üç isim Candan Karlıtekin, Hamdi Topçu, Temel Kotil kamuyu temsil eden Başbakan Tayyip Erdoğan’ın adamları olarak orda kaldılar.
***

Kadroyu istedikleri gibi değiştiriyorlar. Yurtdışı bürolarını iktidar yandaşlarıyla dolduruyorlar. Hostesleri bile bayan ağırlıklı olmaktan çıkartıp erkek ağırlıklı hale getiiyorlar. THY’nin içinden Teknik A.Ş adıyla ayrı şirket yavrulatarak işçilerin 40 yıllık temsilcisi sendikayı devredışı bırakmaya çalışıyorlar, toplu sözleşme görüşmelerini “grev oylaması” noktasına getiriyorlar, grev oylamasını da kaybediyorlar. Önümüzdeki 10 yıl için opsiyonlu olarak 25 tane çift koridorlu, 50 tane tek koridorlu olmak üzere 75 adet toplam değeri 9 milyar dolar haracamalı uçak alım anlaşması imzalıyorlar. Gazetelere apronda deve kurban ederek ve genel müdürü hac dönüşü terlikle gezerken haber oluyorlar fakat Amerikalı film artistine 2 milyon euro ödeyerek reklam yaptırıyorlar. 3 kişilik icra kurulu üyesinin maaşlarını 4 kat, 6 kişilik yönetim kurulu ile 3 kişilik denetim kurulu üyelerinin maaşlarını 3 kat artırıp, maaş artışından doğan vergileri de THY’ye yüklüyorlar. Hindistan’dan “ayda 250 saat uçuş garantisi vererek” saati 10 bin dolardan “zengin yolcuyu okyanus üstünden yatakta uyurken uçarabilicek” uçakları kiralıyorlar fakat bu uçakların ABD’ye uçamayacağını sonradan öğreniyorlar...

Bırakınız yapsınlar.

Bırakınız alsınlar.

Bırakınız satsınlar.

Bırakınız bölsünler.

Hepsi denetimsiz.

THY sözüm ona özel. Fakat onu “padişahlık haline getirmiş” 3 yöneticiyi atayan kamuyu temsilen Başbakan....

Necati DOĞRU
VATAN

Gemicik! Pırlantacık! THY’cik!

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

Misafir ~ 15 yıl önce
Biri de daha önceki yönetimlerde kadrolaştı onları da eleştirin demiş. O kadrolaşma da şirkete girenler adam gibi adamlardı.Çağdaş insanlardı. Öğrenmeyi seven insanlardı. Lisan bilen insanlardı. vs vs... Ben olsam kalkıp onların ellerini öperdim. Bırakın işten atmayı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ben THY bu halde diye istifa etmem.Çünkü bu hale ben getirmedim bu kurumu.Ben çıkarsam yerimi hemen yandaşlarından birisi ile doldururlar.Asıl zerre kadar onur olsa yakında yüzlerce insanın hayatına malolacak sonuçlar doğuracak faaliyetler içinde olanlar istifa eder.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Son zamanlarda THY yolları hakkında yazılmış en doğru yazı.Gerçekleri bütün çıplaklığı ile ortaya koymuş.Ayrıca THY içindeki malum cemaat ve tarikat kadrolaşmasını bilmeyen yok. Bu gerçekler bir yanda dururken yazara çamur atan işbirlikçileri ve düştükleri durumu ibretle izliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
nerede aleyhtarlık orada işte bu herif Bu herif TSK 'ya da karşı çıktı , Bu herif AKP'ye hala karşı çıkıyor , BU HERİF ORHAN PAMUK'a da karşı çıktı ? bunun tek yapabildiği muhalifliktir. Adam gazete de köşesi değişince istifa eden KİBİRLİ birisi . Bizde bunu anlamadığı halde kaleme aldığı bir havacılık yorumunu AIRPORT HABER sayesinde okumak durumunda kalıyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BENCE KOL KIRILSA BİLE YEN İÇİNDE KALMALI .. Yoksa yediğin kaba pislemiş olursun ki bu sana yakışmaz. Böyle uluorta saçma sapan yorumlar yapıp milleti THY'den kaçırdığın zaman , kendi bindiğin dalı kesmiş olmayacakmısın? iç eğitimlerde panel ve brifinglerde YANLIŞ bildiğin herşeyi söyle ama halkımızı THY'den uzaklaştırma . Kendi ekmeğinle de oynama

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BU HERİFİN SENELERDİR SATILMADIK KALEMİ KALMADI .. HİÇ BİR DEDİĞİNE İNANMIYORUM. BU TİP ADAMLARIN AYAKLARI YERE BASMAZ AMA HİÇ BİR UÇUŞLARINDA DA MİLLİ HAVAYOLUMUZU TERCİH ETMEZLER. SONRA DA BOL KESEDEN ATARLAR..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Benim yazilarim hosuna gitmedi degilmi?? Ben senin gibi THY'de calismiyorum. Bende havacilik sektöründeyim. Ama senin gibi calistigim sirket hakkinda hicbir zaman ihanete varan aciklamalar yapmadim, yapmamda. Cünki ekmek yedigi kaba yalnizca baska yaratiklar "ihanet" ederler. Sen anla artik. Herseyi cok biliyorsun. Ama onurlu isen niye istifa etmiyorsun onu anlamis degilim. Öyle ya. Madem THY bu kadar kötü. Artik THY sizin gibi zihniyetlerden temizleniyor. Ve bu temizlik oldukcada sirket daha da iyiye gidecek. Hic kafani yorma. //Göktürkler//

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY her iktidarin arpaligi olmustur ne yazikki. akp de gecmiste baska partilerin yaptigini yapmistir. yani her parti padisahligini kurmustur THY de .elestireceksek sadece akp yi degil otekilerinide elestirmek gerekiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
tespitler dört dörtlük tebrik ediyorum.ellerinize sağlık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
anlamadığım şu göktürkler... daha önce yurt dışında olduğunu ve thy ile hiç bir şekilde bağlantın olmadığını yazdığını hatırlıyorum ama maşallah thy ile ilgili hiç bir haberi kaçırmıyor ve en ufak bir eleştiriye anında müdahele ediyorsun. biz thy çalışanları olarak takip ediyoruz da sen niye bu kadar bu işin içindesin anlayamıyorum. bir sade vatandaş olarak biraz fazla geldi bu ilgi bana. bütün karımızı zararımızı biliyormuşsun ha pess... belli ki son yönetimle fazla yakınsın ve thy ilgin bundan sonra başladı. peki onların yönetiminden önce şirket kar açıkladığında biz personeline temettü verdiğini de bilir misin? çünkü eski o beğenmediğin yönetimler şirketin karındaki en büyük payın çalışanın olduğunu bilecek kadar da havacılığı bilirlerdi

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000